Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 24 728
  • 809
  •   1
Отговори
# 60
Трябва да се мине и процедура през главен архитект за промяна предназначението по чл.147а от ЗУТ....това ако ще става от жилище в офис.

Вкъщи сме с преходна спалня, всичко се чува от хола дори тв да е намален на една чертичка. Та се изказвам от личен опит вече над десетгодишен....изобщо да се сравняна преходна спалня с отделна стая е меко казано несериозно.

# 61
  • София
Здравейте и добре дошла при нас Simple Smile

Имам и отдавам няколко апартамента в района на Медицинска академия и ако обзаведете две спални за студенти, просто, лаконично в скандинавски стил, ще имате доходност от около 800 Евро с дългосрочни наематели.
Ако се хване и началото на сезона, може и повече, не знам какъв опит имате.

# 62
Още една потребителка имаше, която купи, ремонтира и отдаде под наем подобно жилище с преходна към хола спалня, пак с портална врата. На хубаво място, в Яворов. Нямаше проблем с отдаването.

Според мен не махайте порталната врата, просто я стегнете, ако има нужда - панти, брава, стъкла. За да не се вижда, откъм спалнята може да се сложи плътна завеса.

# 63
Чета ви от доста време и сте невероятно полезни и опитни. Дойде време и аз да отдавам имот под наем и се чудя към какви наематели да се ориентирам с оглед на локацията и за да предвидя ремонта и обзавеждането, на които да заложа. Апартаментът е маломерен тристаен ок 70 кв.м, с отделна тоалетна и отделна баня, самостоятелна спалня, кухня и хол с портал към втора спалня. Спалните и холът са всяка по ок. 13 кв.м, всяка стая с прозорци. На преходната стая и на кухнята има малки тераси /0,70 на 2,50 м/. Локацията е на бул. Пенчо Славейков, почти на изхода на метростанция Медицински университет, 2 етаж, входът гледа към булеварда. Тъй като ще почвам ремонт се чудя към какви наематели е най-добре да се ориентирам за обзавеждането - за офис, за студенти или за семейство. Ще съм благодарна на вашите коментари, тъй като нямам никакъв опит с този вид дейност.
Студенти най-често търсят в района.
От опит Ви съветвам да вземете сега още решение. Няма как да обзаведете и да е универсално. Не мисля и за добра идея да се оставя празна стая и да се обзавежда според наемателя. Тогава се почва с едни претенции и т.н.

Сложете бюра в двете стаи. Щом сега почвате ремонта, предвидете около тези бюра достатъчно контакти, поне по 3 броя. Изберете си мебелите, за да им знаете размерите, което пак е нужно за електроинсталацията. Сложете достатъчно големи гардероби и ако има как предвидете място за куфари, защото ако ще залагате на студенти, те 99% ще са чужденци и ще пътуват често. Иначе има голяма вероятност да ви начукат стените и разбутат другите мебели от нямане на място за багажа. И аз като Azzy Ви съветвам да заложите на скандинавски стил.

# 64
Отдадох и второто паркомясто. ....За няма и месец се отдадоха и двете места. Наемната цена е...
Тинтина като повдигна темата, да попитам

Къде е най добре да се публикуват обяви за паркоместа/ гаражи ?

# 65
Да добавя - банята и кухнята са най-скъпи като ремонт. За банята мога да дам пример какъв тип плочки да НЕ слагате - https://victoriaceramics.bg/viola
Евтини плочки има много видове, по-неутрални, които не дразнят окото.
За кухнята - обсъждахме точно в края на предишната тема какви модулни бюджетни кухни са приемливи за обзавеждане на жилище под наем. Примери бяха дадени с кухни Ирим и Геномакс. И пак - без цветове тип патладжан лак или някакви ярки цъфтящи макове от закалено стъкло за гръб на кухнята.
Надявам се да не се обиди потребителката от примерите, но наистина по обяви съм се нагледала на подобни.

# 66
  • Бургас
...и наемателката англичанка от индийско-пакистански произход, да джасне уока в маковете, отиде, та се не видя...
Наемателката на един приятел - зъболекарска щерка от Великобритания по паспорт, ама по произход не точно, студентка по медицина, "сварила" яйца в микровълнова. Гърмежите докарали инфаркт на майсторите по интернета, които в този момент слагали някакви джаджи в апартамента. Решили, че терористи ще ги взимат за заложници.

Casual
Скрит текст:
Паркоместата са в Бургас. Пуснах обяви в имот.бг и ало.бг. Имот.бг в Бургас не е особено популярен, макар че първата позвъняла беше от там - украинка, живееща тук. Следващите клиенти всички бяха от ало-то.
Ако не бях ги отдала толкова бързо, щях да налепя обяви или пусна флаери по блоковете и търговските обекти в района. Даже мисля, че това е много добре работещо решение, що се отнася до гаражи. Да не кажа най-доброто, ама се иска ходене и разлепяне.
Фб групи на квартала и града също са вариант.
В краен случай - брокер.

# 67
  • София
Лепените листчета после трябва да се махат, иначе кандидати ще звънят докато изгният с времето.

# 68
Близък, който е цял ден потопен в англосаксонски клипчета, продължава да се смее жизнерадостно за яйцата в микровълновата. Laughing По нашите ширини дори и децата от начален курс знаят, че това е NO-NO-NO!

# 69
  • София
Аз само ви чета, че нямам с какво да се включа още, но по повод яйцата...

Синът ми, като студент 1-ва година в Нидерландия, си сготви скариди във фурната. Както пише на пакета: 20 мин. във фурната. Не съобразил, че е микровълнова фурна... Не се подпали, за щастие, малко се изгори и чинията разтопи пластмасовата дъска за рязане. Не е от индийско-пакистански произход, обикновен български заплес.

Мога да споделя за наемите и освобождаването на квартирите там. Wink

# 70
  • Бургас
Жената на приятеля ми беше потресена от хигиената на въпросната, която си чистела ноктите от лака и хвърляла тампоните с ацетон зад леглото. Не знам какъв лекар ще става, дано да си е заминала на Острова, а да не практикува в някое софийско ДКЦ.
Сега имат наемател-мъж, много са доволни от него.

# 71
Raya, в темата многократно сме писали за предплатена карта. Давам  обява и след като се отдаде - хвърлям. Струва десетина лева и не презареждам. Когато се наложи пак - нова.
  aunt Ogg любопитно ми е.  Сподели, моля.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 21:04 от kriakla

# 72
  • Варна.
Когато търсех квартира миналото лято за двете студентки прекарах много време в имот.бг да гледам обяви. За около месец проучване намерих само два апартамента, които бяха подготвени изначално за две отделни лица. Спалните бяха с нормални легла 140, 160/200, с гардероби с доволно място за съхранение и бюра. Единият апартамент беше доста далече от СУ, чисто нов за първи наематели, много добре направен, но транспорта ми се видя неудобен и малко рисков район, наехме втория в Яворов.

Мисля, че подготвен апартамент с тази идея ще си намери бързо студенти, ако е такава целевата група.

Нашите момичета държат пералнята отворена постоянно Smirk. Пратих ги да си купят подложка за фурната, че ми се видя много добра идея. Проветряват редовно. За пердетата - ние си донесохме наши и прибрахме тези на хазайката, ще ги върнем по местата някой ден.

И аз съжалявам много, че не инвестирахме в паркоместа, сега почти не се продават, а цените са в космоса.
В магазина сложихме осветителни тела на релси, на наемателката много ѝ харесаха, защото си ги насочва където ѝ е необходимо.

# 73
И преди съм писала - следването в Медицинска академия не е четене само нощта преди изпита, през останалото време чака-рака. Колкото по-близо  живееш до базата с клиниките, а в случая повечето са срещу теб, на минути пеша, не губиш време дори с ГТ, толкова по-добре. Така че потребителката има късмет с имот на ключова локация, да действа смело с ремонта, наематели винаги ще има. Прави 2 спални, чистичко, семпло и свежо обзавеждане. Ако намери читави майстори и има късмет - за новата академична учебна година да е готова за отдаване.

# 74
  • Варна
Предполагам е същото като с квартирите в близост до Медицинския във Варна - няма празно. А наемите са точно двойни на пазарните за района - в евро. Наемат студенти чужденци или българи от богати семейства.
Бих ви посъветвала като подписвате договора, да се избере само един от съквартирантите, който да бъде титуляр. Споделените права и отговорности са неясни и често стават причина за конфликти, за които в крайна сметка ще платите вие. Едният ще избяга. Другият ще иска да плаща само половината. Пък кой дал целия депозит, пък кой спял на 30 градуса. Ще се раздробяват сметки и ще се прехвърля топката. Нека си имате ясен контрагент, пък вътре ако ще и 5 човека да живеят, да се оправят помежду си.

Общи условия

Активация на акаунт