Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 165
  • 873
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Имаме портиерско помещение на 1 ет. в блока. До скоро там живееше един  арабин. Преди 10тина години дойде в блока като гадже на съседка, пиеха кротко и постоянно. После тя почина и наследниците и го изпъдиха. Домсъвета реши да му предостави помещението - да е портиер/в раб. дни/ + чистач на блока, понякога сменяше крушки, дребни ремонти. Даже и малка заплата му гласуваха за работата, да има за храна и цигари.   С помощ от съседите го боядиса, стегна, дадоха му кой стар хладилник, кой печка и диван. Има водомер, електромер и топломер и той си плащаше изразходваното. Пийваше си кротко и тихо вечер, не пречеше на никого. Но миналата есен почина в съня си.
Сега помещението е заключено. Чух, че едни съседи искат да го вземат само за под наем - да се разширят. Дъщеря им си дойде с 2 деца и у тях стана много гъстонаселено. Но пък домоуправителката се лакоми за пазарен наем и май не могат да се разберат.

# 31
  • Бургас
Чак ми се прииска да съм отново студент, че да го наема Simple Smile
Какво ли не бих дала за такова таванче на онез години!

# 32
  • София
Тинтина, студентите сега не са като предишните.
Ние сме срещу Ст. град и желаещи няма. Съседи бяха лепили обяви пред ТУ и УНСС за наем около 300 лв. Ателие със собствен 00 и кухненска част.  Идват, гледат, но търсят ново стр-во. Било с мозайка, със стари плочки, не е модерно...

# 33
  • София
Благодаря на всички, които се включиха. Полезно е да чуеш други гледни точки И идеи.

Краткосрочен наем е абсурд, твърде много административни пречки. За дългосрочен сме мислили, но първо трябва да решим въпроса с абонатната.
Лесно се работи с нея (съм чувала от домоуправителя ни, който известно време се занимаваше с нея), но си е мазе, той е едър, долу стълбите са стръмни и тесни. А и някак в един момент дотяга само един човек от съседите да отговаря за всичко. Достатъчно е, че се е заел да домоуправителства, понякога мие стъкла, сменя разни неща.
Аз пък боядисвам, разчиствам общи части, касиерствам.
Още един съсед помага понякога.

Като цяло не искаме професионален домоуправител. Засега се справяме сами, но наличието на това помещение и начинът, по който се е ползвало за портиер със съответните задължения в миналото и досега, ни кара да си мислим, че така е най-добре за входа.

Бившият портиер почина, сегашният го кара през пръсти и искаме да го сменим, но не знам дали ще намерим по-добър.

Иначе идеята за някой НАТФИЗчия студент е добра, заради локацията... ако обаче не е с претенции да се изживява като кино звезда. Затова и по-рано писах, че май времената са други. И студентите вече имат претенции, парите вече не са чак такъв фактор.

Ще видим какво ще излезе накрая. Може  да опитаме първо сериозно да стегнем наличния портиер. Или ще се стегне, или ще напусне. 🤔

# 34
  • Варна
Ох, прииска ми се и аз да живея в твоя блок, за да се заема с ремонта и обзавеждането на това таванче. Simple Smile За нощувки дума да не става. Щом няма асансьор, цялото стълбище се се изцапа и одере за нула време от постоянно мъкнене на куфари по етажите. А и няма да е удобно за гостите. Ще има лоши рейтинги... не, не.  Пусни някоя снимка на помещението, да си помечтая как го привеждам във вид. Grinning

Дали ще намерите по-читав портиер от настоящия... никой не знае. Но не разбирам - не знам колко човека живеете там, но нито един не може да поеме ангажимент и да се справи с тази абонатна. Професионално обслужване също не искате, по незнайни за мен причини. Ще ви струва много по-малко от пропуснат пазарен наем на студиото.  Държите си на старата схема, която е работела отлично в едни отминали вече времена.

# 35
Относно Топлофикация, те имат изискване, на сайта им го пише, Общото събрание да упълномощи лице, което да бъде обучено, казаха ми че било елементарно - помпата да работи, да се долива вода, ако има авария кой кран за какво е. И да се знае, че горната част на абонатната е собственост на ЕС, т.е. аварии с тръбите си ги оправяме ние. Долната част - е тяхна и тогава се вика аварийна група.

По-добрият вариант е помещението да се освежи/ремонтира, да се отдава под наем и с тези пари може да намерите някой, за дребни ремонти. Защо не погледнете във ФБ в групата на квартала. В нашата група имае 2-3 предложения от хора, които предлагат подобни услуги. Чистачка - ако около вас има друга собственост с чистачка, питайте я нея. Аз така "взех" чистачката от съседния вход, че нашата се разболя. А те обичат така да имат няколко обекта в близост, а да не обикалят от квартал в квартал.

# 36
Момичета, здравейте!
Предсоти ни да отдаваме под наем апартамент в София, Младост 1 и търсим фирма, която да се занимава с това, тъй като ние вече не живеем в града. Иска ми се да е някоя сериозна фирма, която е изрядна документално, следи интересите ни като наемодатели и проверява веднъж месечно какво се случва в жилището, следи за редовно плащане на сметки и изобщо си върши работата коректно...Можете ли да споделите вашия опит в областта, има ли фирми, чийто услуги сте ползвали и сте доволни от тях?
Благодаря!

# 37
  • София
Фирма "Еднорог" АД.....
Няма как само да лапаш, трябва и малко усилия да приложиш.
Има начин да менажираш имот и от друг град.

# 38
  • Варна
Доста груб отговор... Хората искат да си платят за професионална услуга, а не някой да им свърши даром всичко. Това не е лапане.
Има много такива фирми, но си е скъпа услуга. Тук в старата или по-старата тема мисля че една или две потребителки бяха дали лични отзиви от ползването на такива фирми, но по спомен и двете не бяха доволни.

# 39
  • Бургас
Управление.бг е най-известната фирма, от която има множество оплаквания, но главно от наематели Simple Smile
Аз бях говорила лично с тях. Замислям се да ги ползвам след време.
"Флат мениджър" е другата фирма с добри отзиви, но лични впечатления нямам.
Недоволни зависи по какви критерии - ако ми спестява ходенето в София и ремонтите след наематели, ще съм повече от доволна.

# 40
Отдаваме апартамент под наем и постоянно звънят кандидати с малки кучета. По принцип не сме склонни да го отдаваме на хора с домашни любимци, но за съжаление май ще склоним. Имате ли препоръки за допълнителни клаузи в договора?

# 41
Хм,пандемия от кандидат наематели с малки кучета?Мисля,че масово получават откази от всички и карат по ред обявите да се пробват.Къде сте пуснали обявата?

# 42
  • Варна
Отдаваме апартамент под наем и постоянно звънят кандидати с малки кучета. По принцип не сме склонни да го отдаваме на хора с домашни любимци, но за съжаление май ще склоним. Имате ли препоръки за допълнителни клаузи в договора?
1. Двоен или троен депозит
2. Клауза за ежемесечна проверка на имота
3. Клауза за професионално почистване и пране на мека мебел при освобождаване
4. По-висок наем

# 43
1. Двоен или троен депозит
2. Клауза за ежемесечна проверка на имота
3. Клауза за професионално почистване и пране на мека мебел при освобождаване
4. По-висок наем

Бих добавила и да се поинтересуват от начина по който животното е обучавано и дали е порастнало в къща или апартамент. Моето куче е едра порода, гледано в апартамент от бебе - не лае, не шуми, не руши. Наблягах доста на обучението.  За сравнение, на мои роднини кучето е отраснало в двор на самотек, това нещо не спира да лае и да имитира ровене. От скоро се преместиха в апартамент на квартира и е разрушило два фотьойла.

Сега живея под наем, в първоначалните ни разговори обясних всичко, показвах снимки и хазяите не ми поискаха допълнителни депозити нито да плащам по-висок наем, но така или иначе идват всеки месец за парите, та виждат, че действително поддържам и няма щети.

Рисковано си е, защото малко хора възпитават животните си правилно и после страдаме изрядните стопани, но каквото такова.Smile

# 44
  • Бургас
Последните два поста изчерпват всичко.
Бих добавила, че голям недостатък на малките породи е неглижирането на обучението, защото се възприемат като играчки, а не пълноценни кучета.
Те често са нервни, страхливи, лаещи по цял ден, ако са сами. Което би подразнило съседите. Някои пък изобщо не се извеждат, а си вършат нуждите по бани, тоалетни, тераси и където сварят, което не е нормално за мен.
И моето е голямо, не лае, спи по цял ден, ама като бебе нагриза няколко стени и правихме ремонт. Не пускам наематели с кучета, колкото и несправедливо изглежда.
Можете да добавите и клауза, че при повече от три основателни оплаквания на етажната собственост можете да прекратите договора.

Общи условия

Активация на акаунт