КГБ = Клуб на Готините Баби - 209

• 51 153
  • 743
  •   1
Отговори
# 240

Гъбче, вярно е ,че трайността на тази майонеза е по-малка - до 5 дни в хладилник,но при нас не остава дори за следващия ден! Правя обикновено съотношение 200/300 получава се едно бурканче и след това използваме за различни неща - баница,салати,който каквато иска,сосове и т.н.От вчерашната няма и следа вече.Правя когато ми трябва за конкретно нещо,а не да има.Млякото ми е домашно и става супер.
                            Сега с голямата пием кафе и сме на тема командировани,които утре трябва да се върнат.Цвети има РД в понеделник и се чудя каква торта да направя,че няколко модела ми харесват.За една ,много ми харесва,ми трябват пресни ягоди,а то и замразени няма на магазина.Видях замразени череши и реших да сменя,но се оказа,че това са вишни и пак не става.Ще мисля до утре!
                            Клечице,аз не съм пробвала да правя крем карамел в уредчето,че у нас от години се прави в тава или форма за кекс.Тия малките чашки хич не ни устройват.Много сме феновете на крема,та количествата са промишлени  когато се прави. Yum
                           Пипи,ще потърся в Лидл кроасаните,че и у нас ги обичат.Не съм обърнала внимание,че предлагат.
                           Слънчев и спокоен ден от мен!

# 241
Ей, ме.
Добро утро и да ви е хубав деня, а другия почивен след него.

С тез постоперативни ограничения няма много к'во да върша, та си ошетах сутрешните задължения и пак в кревата да си допия кафето. Аз така го пия, почти до обяд, та понякога и след обяд си го допивам Simple Smile.

Пипи, аз този крем го правих много експериментално, от нямане какво да правя, но пък той учудващо взе, че стана  за ядене, та дори и е и не лош:).
Захарта директно в чашите карамелизирах в микровълновата до светъл карамел. Иначе 4 чаши,  4 яйца, 100 г. захар и мляко на гьоторе, колкото имаше в бутилката, около 400-500мл. Директно във фраера на 200 градуса около 5-6 мин, но ми се видя още тресящо се та пусках на присекулки сигурно още 10-12 мин. на 100-120 градуса.
Няма проблем за чашите, и във фурната съм правила в порцелан, но мат"ряла беше много, та бяха препълнени и се пооляха, но пък лесно се мие:).
Това са дреболиии.
Важно е, че на теб ти е пълна къщата и душата с радостни приготовления и емоции!
Колко голям стана сина ти, а Вики? Нещо ми се губи информация,  ученичка ли е, или още е предучилищна?

К.А.Г, скъпа ли е тази прахосмукачка за листа?
В селската ни хасиенда е ужас есенно време, та чак до март-април. На улицата пред къщата има две поне 60-70 годишни липи и като започнат да капят листата, а и лятото и като им закапят цветовете, всичко е в нашия двор и на нашата тераса. Ужас някакъв, но пък романтика - ,, бяла ( жълта) спретната къщурка с две липи отпред...'', та да внимаваме, какво си пожелаваме Simple Smile...

И аз обичам майонеза, всякаква, но е бомба калорична, и тая, и оная- все тая, мнооого олио, направо се лепка по задните ( а и по предните -:) ) части Simple Smile.

Да не връщам назад да ви чета, че да не ми избяга написаното Simple Smile

Да е светла паметта на близките ни покойници!
Да почиват в мир !

Спокоен ден, момичета!

# 242
  • София
Привет, красавици!
От сутринта все задачи - правих мекички за закуска, но тестото го замесих снощи. така като е престояло по-ми харесват. После кафе, пазар, простиране, свинско джоланче със зеле. Романтика! Stuck Out Tongue Winking Eye
ДИДИА, тенкю за рецептата. Ще пробвам. Млякото ми е от магазина, но маслеността е 3.7. Да видя дали ще стане. Мисля, че в един магазин до нас ще има пресни ягоди. Ако искаш да отида, да проверя и да ти взема. Обади ми се.
ПИПИ, добра информация за кроасанчетата от ЛИДЛ. Ще потърся, че и у нас са на почит. Поздрави на децата ти, специално на художничката Вики. Дружки, да знаете само какво талантливо дете отглежда ПИПИ. невероятна художничка! Имам вече две картини от нея. Побързайте да се сдобиете, че след години ще са уникати и ще се оценяват високо!
КЛЕЧИЦЕ и на мен ми се получава крем карамела във фрайера, но количеството ми е малко, та предпочитам във фурната, че побира много чашки. На водна баня става супер. Все се каня да направя крем Брюле. Даже имам домакинска горелка за карамелизирането, но все не си приемам офертата. По-лесно ми е карамела.
ГРЕТИ, тази година имаш ли ученици? Честита ви придобивка за градината.
ГЪБКЕ, аз пък до сега все с яйца съм правила майонезата и слава Богу никакви проблеми. А за руска салата млечната дали ще е добра?
АЙША, вири краци докато мрънчовците са при дядо Бос. Grinning

Днес ще забъркам един кекс, ще споменем нашите близки и това ще е. Ще си запаля и свещичка. Никога не съм ходила на задушница. Приживе съм предупредила близките си, та си знаят.

# 243
Добър ден дружки-теменужки!

Фло,майонезата става за всичкооо.
Става и с мляко от магазина.
Пробвай-елементарно е.😉
Понякога ми се дояжда от купената .Ами купувам си.
Пък нали сме и адашки.
С майонезата де😉

Днес постна манджичка със зелен фасуль,картофи,моркови,тиквичка .
Една голяма тава мусака.
Да има.
Голямата щерка и гадже сигурно ще дойдат.
Малката на банкет.
Хайде прахосмукачка,прах,банята лъсках,че няколко дена нямахме вода и ползвахме тази от кладенеца .
То хубаво,че има вода ама всичко е бялнато от варовик .
Лъсках,трих.Светна всичко .
Сега присядам и чакам ММ за късен обяд .

Снощи направих кекс .Мама днес месеници.
Да е светла на душите на близките ни.

Пипи,радвай се на гостите ,но и хвъркането е повече.
И аз ще се огледам за кроасаните.
Лидл ми е най-на сърце от големите вериги.

Грети,улеснение си имаш с листосъберача.
Днес казах,че няма да мета .
Вятър духа.Безсмислено е.
Ще си представям,че съм в парка и се ровя в листата😜

Диди,и у нас не се задържа.
Правя за момента.

Фло,никога не съм замесвала от вечерта тесто.
Все си мисля,че или няма да втаса или ще превтаса.
Луда работа😉
Само козунак меся от вечерта.

# 244
Гъбке ,какво правиш тези котки, бяха 10 ,изнесе се една чужда с децата си, възрастните две още не идват на храна ,та пет са в момента постоянно и ми изядоха ушите. Поне опитомих две ,че диваци.
Майонеза малко ползвам, не искат, купувам, правила съм,вече не ми се прави нищо. Не дойдоха гостите, очаквах и купувах, сега си говя за мен, онзи ден зеле ,вчера боб, днес от двете ,слагам във фризер половината ,че ми е много. Торта имаше ,изядох я вече. Плодовете - тоже изчезнаха. И аз съм гост. Когато дойдат ,не бързам, ама    отивам на банкомата веднага на 7,че няма грош.
 С майонеза правя едни салати ,с кус - кус едната ,другата  с какво беше , трябва да отварям тефтера, картофена салата,  бланширани и печени, мазани с майонеза, стъргани кисели краставички, пушен кашкавал ,копър повечко  и кво беше още, разреждам я  с цедено мляко  и пак остава, това било вредно. То се отказах и  забравих даже какво правех и как.

# 245
Борянчице, ами гледам си ги😀
Купувам и храня.
За ушите е вярно.
Баба ми казваше- гладен хайван в двора не ща.
Тъй,че ще си ги гледаме.
От една седмица съм и вет.доктор.
Давам антибиотик.Не ме питай как.
Важното е,че действа.
Да са добре животинките .

Салатата с кус-кус и ние я правим.
А онази другата май редена и казваха или Янкина салата ли беше.

То ако разсъждаваме за вредни храни май ще станем елегантни😉

# 246
  • София
Върнах се от Задушница, жива съм. На Бакърена фабрика/гробищата/ беше ужас. До сега на празници пускаха само коли с инвалиден стикер. Сега решили да пускат всеки желаещ срещу 2 лв. Ами по алеите се движат като на магистрала, едвам се разминават, свиркат. Това да пазят пешеходците на никого не идва на ума. Ние едвам минаваме, стъпваме по чужди гробове. Отвратително са го измислили.
Дидиа, ако имате наблизо Фантастико - на обяд видях пресни ягоди, май 4 лв. кутийката.
Кроасаните в консерва при Ани са в постоянния асортимент на всяка верига, последно купувах на 0.99Е. Мрънч ги харесва за закуска със малко конфитюр от ягоди вътре. И малки питки има в консервите за печене в къщи - много вкусни. То и замразени брецели, хрупкав пържен лук за поръска, тесто за пица + бурканче доматен сос, любимото ми Рьоте грютце/нещо като рядък конфитюр/ са винаги налични. А тук ни подлудяват да търчим да купим в първия ден на прИмоцията, че после свършват. Не ми е ясно защо така ни третират.
А като сме заговорили за магазини - пореден път да похваля замразената тиквена баница в Лидл. Вкусна е, не получавам киселини от нея. Пл. също я уважава всеки път. Има и зелник, и нещо като пататник, но не се одобриха у нас.

# 247
Добър вечер!

Мир на душите на нашите скъпи покойници! Днес раздадох  готови неща. Вчера правих  ,но днес не ми се правеше.

Клечи, доколкото знам листосъбирачката е 80 лв. Представлява дълга тръба  като на обикновена прахосмукачка, но по- дълга и по-широка.  Накрая има голяма торба  с цип отдолу, в която се събират листата. Може да издухва напред, може и да  смуче. Днес я пробвах. Не е зле.
  Ето подобна.
Скрит текст:

Фло,имам ученици.  Идват по график  всеки ден, без неделя.  Имам заявки за следващите 3 години, ако съм жива и здрава да работя. Нещо почват да ми се мъглявят очите.  Не знам дали ще мога занапред с такова натоварване.
Толкова за днес. На всички баби, свекърви и тъщи пожелавам  приятни срещи с деца  и внуци.  Да ви са пълни трапезите и сърцата!  
Лека нощ и до скоро!

# 248
Поизгубих се малко. Къде по обективни, къде по субективни причини....
За миналите празници

За баба Здравка

Мир и покой на близките ни, които не са сред нас!

Не можах да отида на тази задушница, но направих една месна баница и кекс и ги нарекох.
За есенна шума не ми говорете, че тази година ми се разказа играта. ММ е зает с ремонти и аз съм абонирана за
греблото. Имаме такава джаджа за събиране на шума, ама на мен ми е трудна и тежка. Та си пълня в чували и ги редя до кофата за боклук на тротоара с надежда, че тия от чистотата ще ги натоварят. Да, ама не. Като видят 7-8
чувала ,директно  отпрашват. Та се налага да дебнем камиона и сами да ги изхвърляме.
Фло, бях ти обещала роза, но не би. Преди няколко дни отхлупих бутилката и видях , че резникът не се е прихванал.
Другото лято ще пробвам пак.
Спокойна нощ на всички!

# 249
  • в малка спретната къщурка
Добро неделно утро!
Кафето съм изпила, но мога да почерпя с прясно сварен чай от смокинови листа.Кафето ще оставя за Дидимити да го предложи.
Тану, защо не пробваш сега да вкорениш резници от роза. Миналата есен заложих четири броя и само един си отиде, но май рано му махнах буркана. Сега съм заложила от мини розите, но ще видя какво ще стане. Появи се къртик и каквото надигна, започна да съхне. За да спася нещо, направих резници и ще чакам за резултат.
КАГ, листосъбирача у нас върши работа. Първо издухваме в някой ъгъл и след това смучим.
Лек, приятен и усмихнат ден!

Последна редакция: нд, 06 ное 2022, 07:45 от FURIQ_65

# 250
  • Вила Великула
Добро утро и в неделя.
Благодаря за хубавите думи за таланта на Вики. Наистина се справя добре и е много креативна. Гледа постоянно клипчета в интернет как се майсторят разни неща.
Вчера оцвети с водни бои един картоф и той стана досущ като великденско яйце.
За кроасаните - има ги само в седмиците в които предлагат френски продукти.
Крем карамела ще го пробвам в най-скоро време.
Приятен и спокоен ден ви желая.

# 251
Добро утро,момичета!
                 Още се мотам,че днес вечерта си чакам командированите и не ме свърта.Нищо не ми иде от ръки.Не,че съм започнала ,ама направо не ми се става от дивана с кафето! След малко започвам тортата и се чудя дали да пратя ММ до Фантастико или да импровизирам нещо.Трябва ми за утре и времето е пред мен.Големият зет е мариновал пържолите,че в Турция няма свинско и това искат,а аз с десертите.Та ще спретна и още един любим сладкиш.
                 Фло,аз правя крем брюле и няма нищо сложно.Като крем карамела,но със сметана.И карамела от горе вместо на дъното.Даже си имам и керамични чинийки за брюлето - по-ниски и по-широки от тези за другия крем.
                 Ставам,че така , както съм подкарала , нищо няма да свърша на време.
                 Спокоен и усмихнат ден,че на вън е малко смръщено и духащо.

# 252
  • София
Добро утро, красавици!
Друго си е да не си таксиметров шофьор. Поспах до 8.00. Blush
ПИПИЛОТА, заслужени са похвалите за Вики. Картината й с боровете краси дома ми и всички се изненадват, когато кажа, че художничката е на 5-6 години.
ФУРИЙКА и аз зареждам по това време резници за рози. Е, по някога не се получават, друг път стават. От къде да знам, че си фен на малките рози. Тази години раздадох на приятелки, че ми се бяха събрали няколко, подарък от пациенти. За друг път ще знам.
ТАНУ, до къде стигнахте с ремонтите? Дано да напредвате. Времето е благоприятно.
ГРЕТИ, явно си се доказала, щом имаш деца за 3 години напред. Браво на теб!
АЙША, взимала съм от баницата с тиква от Лидл. И аз съм доволна. Вчера варих тиква, но нещо няма желаещи. Ще я направя на тиквеник.
ГЪБКЕ, ние храним 5 квартални котки. Купуваме им храна. Има една, която се нарича Орео. Идва точно в 18.30. Застава под балкона и започва да мяука. Вече повече от месец ги храним и бая загладиха косъма.
БОРЯНЧИЦЕ, не се коси, че забравяш кое как се прави. Нали затова са готварските книги и тефтери. Да не би всеки ден да правиш от този вид салати. Четеш и действаш. Поздрави колегата, когато го чуеш.
Хайде стига за сега. Запретвам ръкави и ще правя тиквеник.
ПП ДИДИА, изпреварила си ме с едни гърди. Ставай, маце и започвай, че тази работа със сладкишите теб те чака.
Знам, че има специални купички за крам брюле, но аз нямам. Дали ще стане в тези за крем карамел? Щерката им е хвърлила око да ги разкара, защото са алуминиеви. Така ми изхвърли и едни тави от СССР, та сега в новите леко ми загаря кекса на дъното. Сигурно, защото са по-тънки. Опасни са младите домакини! Няма как, ще се съобразяваме. Simple Smile
Спорен ден!

Последна редакция: нд, 06 ное 2022, 11:50 от Flo 51

# 253
  • София
Не съм съгласна с предпоследното изречение. Поне в моя случай - у нас аз решавам, у тях те да се оправят. С всяко ново течение не се съобразявам. На че и аз не изхвърля доста съдове, но когато реша.
Фло, във френската седмица в Лидл пускат готов крем Брюле в стъклени, огнеупорни купички. По-широки и плоски са от на крем карамела. 2 бр за 3 лв и народа купува за да си има. И аз купих за Ани, а Пламен изяде кремчета.

# 254
  • Кубрат/ Пишурка
Здравейте в неделя! Да се обадя и аз.
За задушницата се събрахме у Тони в петък вечерта. Бяхме 3 дружки и всяка носеше по нещо. То май беше по доста неща, че масата се отрупа. На Тони големият син има утре рожден ден, та символично го отбелязахме, макар че не се празнувало предварително. На другата сутрин Тони направи баница, аз бях донесла едни сиренки от бутер тесто, имаше и жито. Запалихме свещички и споменахме починалите си близки. След час - два дойде щерката да ме вземе та обиколихме и гробищата.
Айша, стана ми интересно, че при вас пускат колите срещу заплащане. При нас всеки си влиза свободно. И ние, че гробовете на майка и брат ми са на долния край. Като се прибрахме се оказа, че Галена ми е купила ново апаратче за кръвното ( моето издаде багажа) и докато ме обучи...
Stuck Out Tongue Winking EyeStuck Out Tongue Winking Eye Та така ми минаха петък и събота.

Общи условия

Активация на акаунт