Отговори
# 495
Здравейте! Моля за помощ за геометрична задача. Имам неправилен четириъгълник със срещуположни страни: 25 и 36; 40 и 47. Трябва да се намери лицето. Благодаря предварително!
Опитах да измисля нещо с Хероновата формула, обаче май не е това.
За произволен четириъгълник трябва първо да се докаже, че е вписан. (Формула на "Брахмагупта" - преписах го от уики:))
А с разделяне на два триъгълника с една обща страна (диагонал) трябва да се направи доста дълга сметка и едва ли е това.

# 496
Ако докажем (имаме), че е вписан четириъгълника, диагонал ще се изрази в двата триъгълника, на които разделя четириъгълника и ще намерим соs на ъгъл между страните. Ще сметнем и диагонала. После лицата на двата триъгълника с хиронова формула или използвайки две страни и синуса на ъгъла между тях.
Просветих се за Брахмагупта, но май друга теорема открих - за вече вписан четириъгълник с перпендикулярни диагонали.

# 497
Благодаря за отговорите! И на мен ми се "опря" този четириъгълник, затова реших да попитам тук. Както и да го мисля, липсва информация и само с дължината на страните, не става.

# 498
Просветих се за Брахмагупта, но май друга теорема открих - за вече вписан четириъгълник с перпендикулярни диагонали.
Тази:

Пише я в самата страница на Хероновата формула: https://bg.wikipedia.org/wiki/Херонова_формула

# 499
  • Пловдив
... на мен баткото (9 клас) ми казваше - "имам чувството, че нарочно така ми обясняваш задачите, че да не мога да ги разбера и после да ми се караш..."

# 500
  • София
Здравейте! Моля за помощ за геометрична задача. Имам неправилен четириъгълник със срещуположни страни: 25 и 36; 40 и 47. Трябва да се намери лицето. Благодаря предварително!
Така поднесена, задачата е неопределена. Трябва още нещо.

# 501
  • София
Барба, такива теореми/формули  като не се изучават по програма, следва да се доказват, ако някой ги използва.... То за четириъгълници има ред теореми, които се ползват в изчислителната геометрия ( примерно на Птоломей, на Бретшнайдер, на Брокар,  на Стюарт), ама  сигурно никоя няма да ти признаят на изпит, матура и сие (ако е за разписване задачата, де, иначе няма да те хванат), понеже не се изучават по програма..
Иначе за тази задача е ясно, че в четириъгълника не може да се впише окръжност, така че най-вероятно липсва условието, че може да се опише.. Тогава ще е лесно. Не че съм се пробвала със сметките, но две косинусови теореми за един и същи диагонал и готово.

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 12:35 от пенсионирана русалка

# 502
  • София
Теоремата на Птолемей се изучава в 11 клас. ООП по новата учебна програма.

# 503
  • София
Теоремата на Птолемей се изучава в 11 клас. ООП по новата учебна програма.

ОК Simple Smile Една се учи, ама  ползваш ли  някоя от другите изброени примерно,  сбогом точки... Идеята ми беше, че принципно няма как да намерим подходяща  за целта теорема в нета (не че няма да е вярна) и хоп, директно да я приложим.

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 12:47 от пенсионирана русалка

# 504
  • София
Може ли помощ за задача от 5-и клас:
а) (1/3.х–5/6):2/3=3/16:3/4
като отговорът е даден – х=3
б) (7/8 – 5/8 : х). 1 1/3 = 1
като тук х=5

Въпросът е как се стига до х?

П.П. Опитах се да прикача снимки, но не стана.
Забравила съм почти всичко.

# 505

Става ли ясно?

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 18:44 от Г-жа Рамацоти

# 506
  • София
Благодаря Simple Smile
Сега ще ги покажа на петокласника.

П.П. Разгледах го, на мен ми стана ясно, така че ще го обясня и ще го разбере.

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 19:11 от milenaka

# 507
milenaka, преди много години аз съм го учила така.

Отговорът на Г-жа Рамацоти вероятно е това, което се учи сега. Моят е просто за сведение, ако ви е интересно.

# 508
Разбрах как се решават египетските дроби!
Има ли литература, откъдето да  прочета за тези дроби и как се решават?

Отговор на Milenaka:
Може ли помощ за задача от 5-и клас:
а) (1/3.х–5/6):2/3=3/16:3/4
като отговорът е даден – х=3
б) (7/8 – 5/8 : х). 1 1/3 = 1
като тук х=5

(1/3x-5/6)*3/2= 3/16*4/3 съкращавате и следва: 1/3х*3/2-5/6*3/2=1/4, x/2-5/4=1/4, x/2=1/4+5/4, x/2=6/4, x=3

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 21:50 от Лукреция

# 509

Общи условия

Активация на акаунт