Отговори
# 585
Скрит текст:
Здравейте!
Може ли помощ за решението на следната задача (3. клас):

На двора има 19 котки: бели, сиви и черни. Сивите са с 8 повече от черните. Котките, които не са бели, са три пъти повече от котките, които не са сиви. Колко са белите котки?
Аз мога да предложа решение, но не знам за кой клас е.

Скрит текст:

Много благодаря!

Последна редакция: пн, 12 дек 2022, 15:37 от meduzon

# 586
Да, Кевана, така е. Благодаря за поправката.

# 587
Здравейте!
Някой дали може да помогне с решение на тази задача за 7 клас?
Благодаря предварително!

# 588
Здравейте!
Някой дали може да помогне с решение на тази задача за 7 клас?
Благодаря предварително!

От храната за 3 лв е било х, а от храната за 2.5 лв е у.
3х+2.5у=1.43
х+у=0.5
х=0.5-у
Замествате в първото и получавате отговорите.

# 589
Някой дали може да помогне с решение
Единственото съображение в тази задача е, че цените са в лв/кг и трябва да обърнете грамовете в кг.
Както Динчо е написала в уравнението 0,5.
Друг допустим начин е да смятате в стотинки/грам.

По аналогия на задачите за скорост, в които е важно мерните единици да се уеднаквят в км/ч или м/сек.

# 590
Бабра, го обясни по-добре от мен. С моите уравнения ще получите в кг, а се търсят грамове. Трябва да ги обърнете или за да получите направо грамове уравненията ще са
0.3х+0.25у=143
х+у=500
Тези обаче ми се струват малко по-трудни за сметки, защото в 7 клас може само да заместват, не да решават направо системата чрез елиминиране на едното неизвестно.

# 591
  • Пловдив
те в 7 клас не учат уравнения с две неизвестни, затова моето предложение е у=0,5-х
нататък същото
Simple Smile

# 592
Нали и аз това съм написала, трябва да се изрази едното чрез другото. Grinning

# 593
  • София
Нали и аз това съм написала, трябва да се изрази едното чрез другото. Grinning
Динчо, аз разбирам какво има предвид JiD, макар че казвате с нея едно и също Simple Smile
Просто повечето седмокласници не минават през две букви и изразяване, а още на старта записват едното чрез другото. Веднага се сещам за една задача със зайци и фазани в селскостопански двор от времето на нашите Убавци... Животните в двора примерно са 36, а краката им са сборно едиколко си.
Седмокласникът си пише, че зайците са х, а остатъкът до 36, тоест 36 -х са фазаните . И после прави уравнение директно за краката.
х.4 + (36-х).2 =  броя крака
На практика същото като система със заместване, ама  за някои седмокласници е стресово намесването на две неизвестни. После стават 8 клас и като учат системите линейни уравнения, се чудят пък 'що не могат да си решават като в 7 клас, а е зор система да съставят. Simple Smile

# 594
Русалка, зайците и фазаните са ми любими 😀 там вярно е много готино да се оправиш без система. В 4 клас на кенгуро бяха нашите хубавци помня.....
Иначе съм написала х=0.5-у

# 595
Моля за помощ за следната задача за 7 клас

Колко килограма злато от 21 карата да добавим  към 6 килограма злато от 14 карата, за да получим злато от 18 карата.

# 596
  • Пловдив
...аз понеже зная как решава такива задачи моята седмокласничка.
През "у" не се минава!

Иначе ми е много приятно да ви чета!
Hug

# 597
  • София
Моля за помощ за следната задача за 7 клас

Колко килограма злато от 21 карата да добавим  към 6 килограма злато от 14 карата, за да получим злато от 18 карата.

# 598
Как биха могли децата да решат тази задача, без да имат табличка с процентите злато, съответстваща на каратите? На състезание, класна и т. н.А и дали имат понятие що е карат.

# 599
  • София
Как биха могли децата да решат тази задача, без да имат табличка с процентите злато, съответстваща на каратите? На състезание, класна и т. н.А и дали имат понятие що е карат.
Лесно, всъщност, не с проценти, което е може би с идея  по-прецизно  като за златари (каквито седмокласниците не са, ние също), а с части съдържание на чисто злато в сплавта.

В сборник на Веди  за 7 клас по старата система май имаше обяснения как става пресмятането. Както и какво точно е  карат. И обяснението, ако помня правилно,  не беше с проценти, а с части от най-качественото, най-чисто злато от 22 карата. По новата система не знам дали някъде е обяснено.. Подозирам, че задачата е взета просто от такъв по-стар сборник.

Последна редакция: вт, 13 дек 2022, 21:25 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт