Обсъждане на имотни обяви-29

• 39 113
  • 752
  •   1
Отговори
# 570
  • София
В последната обява не бих замръкнала и да ми плащат.

# 571
Това на Московска бих го купила с цел отдаване под наем, ако цената му е на половина. Не виждам нищичко в него освен името на улицата.
И аз на Московска бих купил само за да давам под наем. И аз не виждам нищо, освен името на улицата, с тази разлика, че за мен дори и то е негатив. Не бих живял на улица с това име, дори и срещу отрицателен наем, т.е. на мен да ми плащат.
Това като локация за мен лично е супер, като гледки също (ако няма някоя изненада, която не са показали).  Хубавото е, че не е на стръмен баир и има някакъв простор напред (на юг), което е позитив, когато се намираш на северен склон на планина.
Единственото, което не одобрявам са спалните с прозорци до земята (за хол и кухня е супер, дори в тоалетна бих харесал, но за спалня...), както и разбира се цената. Това е 3-стаен апартамент, и то не много голям, на цена като 300 кв.м. къща. За половината цена бих го купил за себе си.

# 572
Цената и мен ме потресе и чак не ми се вярва. Показана е и само една баня, а описание почти никакво и не особено съществено?!

# 573
Това на Московска бих го купила с цел отдаване под наем, ако цената му е на половина. Не виждам нищичко в него освен името на улицата.
И аз на Московска бих купил само за да давам под наем. И аз не виждам нищо, освен името на улицата, с тази разлика, че за мен дори и то е негатив. Не бих живял на улица с това име, дори и срещу отрицателен наем, т.е. на мен да ми плащат.
Това като локация за мен лично е супер, като гледки също (ако няма някоя изненада, която не са показали).  Хубавото е, че не е на стръмен баир и има някакъв простор напред (на юг), което е позитив, когато се намираш на северен склон на планина.
Единственото, което не одобрявам са спалните с прозорци до земята (за хол и кухня е супер, дори в тоалетна бих харесал, но за спалня...), както и разбира се цената. Това е 3-стаен апартамент, и то не много голям, на цена като 300 кв.м. къща. За половината цена бих го купил за себе си.
И на мен ми се струва, че с 50 процента отстъпка цената ще стане нормална. За прозорците в спалните не си прав. Повечето хубави съвременни имоти в чужбина са така.

https://www.youtube.com/watch?v=hL8KmVp5zO0

# 574
А, сега разбрах - объркала съм се явно - Ню/Нова Билд/Пропърти - все нова работа. Laughing Грешката е моя, очевидно.
Ти мани, ама това даже не е Нова Билд, а е Нова Билд СТ !!
Аз мислех, че знам компанията, защото съм гледал сгради на Нова Билд в Дървеница и в Малинова долина. Тя беше тази:

https://novabuild.bg/

А тая пчелна пита на Черковна е от тази фирма:

https://novabuildst.com/

Дали двете имат нещо общо, нямам представа.
Пчеличката като стил е дори доста добре позиционирана. Точно в това каре около градинката и църквата на Черковна последните години се изградиха няколко  нови сгради в този стил. Прополис е на фирмата от последния линк, където ако погледнете под категория проекти, са обявени и останалите им сгради в същия стил от другата страна на църквата. Между другото много добре изглеждат в завършен вид, поне на мен ми харесват. Търсих да купя там навремето като удариха първа копка, но всичко беше продадено, та и затова ги знам. Зад Прополис е "Черковна Резиденс", а срещу него е на Инфитити, мисля, че The Corner се казваше проектът.
 Намерих в Гугъл Мапс

ул. „Черковна“
https://maps.app.goo.gl/hzQX22qwEAaZnJv19

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 00:29 от Kölsches Mädel

# 575
И на мен ми се струва, че с 50 процента отстъпка цената ще стане нормална. За прозорците в спалните не си прав. Повечето хубави съвременни имоти в чужбина са така.

https://www.youtube.com/watch?v=hL8KmVp5zO0
Ма чакай, сравняваме ябълки и круши. Ти ми показваш самостоятелна къща на първа линия на морето, с двор до самия бряг, където пред тебе НЯМА плаж - има 5 метра камънак и после вода. Съответно пред тебе има точно нулев човекопоток. На такава локация много ясно, че ще сложиш стъкла плътно от горе до долу и от край до край, като оранжерия. Тука не ти трябват пердета, може без проблем да се предашите с жената до сами прозореца и да махате на гларусите над водата. Само някое нахално брокерче с дрон, като това от видеото, може да ти наруши прайвъсито.

А в обявата спалнята гледа от едната страна към рампа на подземен гараж, от другата страна към общи части (градина) на комплекс с поне няколко десетки апартамента. Има разлика. Естествено винаги може да зачулиш с пердета и щори, ама не е това идеята.

Иначе аз самия съм фен на големите прозорци, няма нужда да ме убеждаваш. Точно в момента в единия апартамент заменям в хола "стандартната" дограма (която всъщност е много добра - най-високия клас на Рехау, 85мм дебела) с плъзгащи алуминиеви врати Schüco, с вграден в пода праг и тънък страничен профил, точно както на видеото. Станах по неволя половин експерт на алуминиеви профили. Макар че на снимките в обявата не се вижда добре дограмата в спалнята заради пердедата, по груба преценка разликата в цената между нея и вратите от видеото е около 10 пъти (за еднаква площ). При мене само тази една нископрофилна плъзгаща врата в хола струва повече от цялата останала дограма в целия апартамент.

# 576
Да, проходът към коридора със стълбите в Малинова долина не ме кефи. Както и спалня с прозорци на 2-те страни. Ако е на първа линия към морето и няма минаващи съседи пред прозорците, е друго.
Може да ви е смешно, ама от озеленени (тип неподдържани) вътрешни дворове в центъра летят миризливки като за световно - до висок етаж. А в този партерен апартамент не знам какво ще се случва, не е ясно колко често ще косят и поддържат тревата. Ако не е направено добре нивелирането на двора и отводняването, при по-силен дъжд партер на нивото на двора е особено рисков.  Цената е нереално висока, според мен, за локацията.

# 577
Прозорец на цялата стена първо прави помещението реално по-голямо (макар и с малко), второ го прави да изглежда оптически доста по голямо и трето става по-светло. Реално става малко по-голямо защото когато имаме тухлена стена и една стая е да кажем 3 на 4 м2 квадратурата на стаята е 12 м2. Когато стената е стъклена и прозорецът е  поставен до външния ръб на плочата стаята става 3.20 на 4 (12.8 м2) или 0,8 м2 (близо 7 процента) повече. Това хич не е малко. Тухлата е дебела 25 сантиметра, а дограмата 5-6 затова се получава така. Оптически става по-голяма, защото когато пред погледа няма стена с частичен прозорец, а цяла стъклена стена помещението започва да изглежда много по-голямо. За третото предимство осветеност май няма смисъл да обяснявам. На всички е ясно, че при прозорец на цялата стена ще е видимо по-светло. През деня когато са дръпнати тънките пердета отвън навътре не се вижда нищо. Когато вечер се светне лампа става обратното от външната страна се вижда, а от вътрешната не. Тогава е нормално да се пуснат плътните пердета. Като цяло предимствата на прозорец заемащ цялата стена са много големи. Единствен недостатък е по-високата цена, която вероятно ще е отразена в крайната цена на жилището. П.П. В случая с коментираната спалня би било по-добре (не само психологически) да направят страната гледаща към паркинга с тухла, а дългата страна вместо да е до средата с прозорци трябваше да е цялата със стъкло.

# 578
Цената на този, който е показал Мъфин е "ха-ха". Псевдолукс в Малинова долина до паркинга и отгоре още пет етажа над "дворчето". Отделно липсата на всякакви прегради и свободен достъп отвсякъде до имота ме притеснява. Разбирам, че са го направили да е красиво, но не е за нашите условия. Бас ловя, че на прилежащата улица минават от тъмните братчеди с каруците да събират отпадъци, нищо не им пречи да прескочат "на оглед" до хола например. Тази сума за имота може да се похарчи доста по-успешно.

# 579
Единствен недостатък е по-високата цена, която вероятно ще е отразена в крайната цена на жилището.

Има и друг - термоизолационната способност и на много скъпи прозорци не е като на тухлена стена с изолация.

# 580
Единствен недостатък е по-високата цена, която вероятно ще е отразена в крайната цена на жилището.

Има и друг - термоизолационната способност и на много скъпи прозорци не е като на тухлена стена с изолация.
На теория не е, но на практика в темата за строеж и взаимопомощ съфорумка споделя резултатите на нейната пасивна къща, която е с огромни прозорци до земята. Енергоразходът е много нисък.
Разбирам, че са го направили да е красиво, но не е за нашите условия. Бас ловя, че на прилежащата улица минават от тъмните братчеди с каруците да събират отпадъци, нищо не им пречи да прескочат "на оглед" до хола например.
Пише, че имотът е в затворен комплекс с охрана и това вероятно е вътрешна на комплекса улица.

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 12:26 от Мъфин

# 581
Прозорци до пода на цяла стена не са подходящи за българските климатични условия, поне според мен. Заради студените дни, които не са малко в годината. Този висок радиатор, който е до дивана в холокухнята, малко ме съмнява да топли достатъчно толкова голямо помещение.
И друго - прозорци до пода на 2 стени пречат на поставянето на мебели. Ето в хола - телевизорът е пред единствената сравнително тясна колона между 2 френски прозореца. И доста малее за помещението. Ако е по-голям, то пак ще са пуснати завесите, т.е. и с прозорец, и с гледка - все тая, частично гледката е закрита.  А в спалнята - освен ако не минем на американския "стандарт" с табла на леглото пред прозореца, хич не е практично с прозорците. В центъра има доста къщи (големи) с прозорци на 2 стени, но дори и при стандартни прозорци, които са приблизително метър над пода, разполагането на мебели е по-трудно. Аз съм живяла малко време в такава стая - трикрилен прозорец на юг и двукрилен - на запад, наистина беше много светло, но стаята беше спалня с размери около 4,50х5,50, така че имаше 2 стени за огромен гардероб и за спалня.
Пак казвам - ако гледката не е плаж и безкрайна морска/океанска шир, за мен не е практично, за България говоря. В Испания, без Пиринеите, ако най-ниските температури са около 8-10 градуса и то не за дълго време, прозорци до пода с хубава гледка е приятно.
Но пък и се чудя колко ли време човек може да стои безцелно и да се вглежда в гледката? Примерно от леглото в спалнята? То и на плажа не гледат морето, а в телефоните (вече).

# 582
Ако помещенията са достатъчно големи според мен няма проблем с големите прозорци и мебелите, те винаги могат да се ситуират в средата на помещението и не изглежда лошо. В показаната от Мъфин дневна например не разбирам защо тв-то не е монтирано на стената на която сега е опрян дивана, а диванът на да е срещу него, с гръб към трапезната маса.. както си се прави стандартно.

# 583
Мандаринке, няколко поста по-нагоре написах за къща с много прозорци до земята, чиято консумация е тотално в нормата за пасивни къщи. Моята къща също е с огромни прозорци и със сравнително ниска за размерите си  консумация.

# 584
Мъфин, аз съм гледала по ТВ-то една супер готина поредица за Extreme homes, там имаше дори и къща по чукарите в Германия, сняг вали-вали, къщата с много прозорци, ама собственичката е архитект и за себе си я е проектирала и правила. В този сериал имаше и за кортен стоманата, че е изолатор (въпросната къща в Германия беше с такава стомана), имаше и други дизайнерски изпълнения с дизайнерски материали, така да ги наречем, т.е. не с масово използвани такива.
Ако на огромни прозорци сложиш 3-ен или 4-ен стъклопакет, с по-дебели или с по-вери спешъл стъкла - сигурно ще стане работата. Основната топлозагуба е през стъклата, не през профилите. Но дори и в луксозния сегмент в България едва ли си дават толкова зор. Имаше мнение за много скъпа алуминиева дограма - то хубаво дограмата е по-специална, ама 95% или дори повече от площта на прозорците са стъклата, а не профилите.  Не се подигравам - и аз бях гледала преди много години вече за алуминиева дограма - Шуко и Алукьонигщтал, ама те по онова време с дребни клиенти не се занимаваха. И знам, че алуминиевата, особено висок клас алуминиева, е скъпа.

Общи условия

Активация на акаунт