ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - 2

• 65 274
  • 831
  •   1
Отговори
# 105
А матури по желание колко може да се държат?

# 106
  • София
Когато станах десети клас, баща ми отказа да ходи на родителски. Каза, че съм достатъчно голяма да нося отговорност и сама да се грижа за образованието си.

Много се изкушавам и аз да направя така. Още повече, че наистина в Школо основното се вижда.

# 107
  • Някъде в Европа...
Имахме род. среща преди 2 седмици. Най-същественото, което казаха, че целият клас е с еднакви 4 профила, които са определени и не се мърда от тях  (АЕ, Инф., Инф. техн., МАТ) и че Нво-тата не са задължителни, нито ще се отрази по някакъв начин на ученика ако не се положат Simple Smile...
Единствено ако нямам възможност, няма да отида на РС - най-малкото, видях, че дори и при водене на дело за увеличаване на издръжка, социалните и това пишат в доклада си, когато изискават справка от училището за ученика...

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 23:35 от AIR

# 108
  • Русе

Здравейте 😀 Някой да има това помагало и по-точно отговорите към него !? Тъй като на това,което имаме те са скъсани. Благодаря 🤓

# 109
Бърз въпрос.
Съвсем се обърках, а детето има някакви проблясъци.
Може ли избираемата матура да е биология примерно, ако не е профил?

# 110
Бърз въпрос.
Съвсем се обърках, а детето има някакви проблясъци.
Може ли избираемата матура да е биология примерно, ако не е профил?
Може като трета матура.

# 111
Зависи какво разбираш под избираема. Ако ученикът се обучава в профилирана паралелка, вторият задължителен ДЗИ може да бъде положен само върху някой от профилиращите предмети, които той изучава ( с изключение на ПП БЕЛ). Има право да се яви на до два ДЗИ по желание. Тогава може да се яви и по предмет, който не е бил профилиращ, но върху учебното съдържание от общообразователната подготовка.

# 112
Благодаря.
Допълнително натоварващо е но пък може да се опита.

# 113
То няма лошо да опита, но ако целта е заради някое кандидатстване в университет, то погледни балообразуването да не би да има разлика в коеф. на ДЗИ профил и ДЗИ без профил (ооп).

# 114
Да за кандидатстване е.
Коефициента е само за ДЗИ  - няма знамение профил или не.
Предполага се, че е профил.
 Просто исках да разбера има ли вариант, ако не е профил предмета - може ли ДЗИ.
И както винаги тук откриваш веднага отговор на въпросите си. Heart

# 115
  • София
Здравейте,
как сте? Как са наборите?
Искам да попитам дали има още деца като моите, които не са избрали профил и накъде искат да се насочат по-късно, ако ще пробват за чужбина?
Интересувам се и дали някой се е възползвал от платените тестове на Интеграл, Unify или друга фирма занимаваща се с кандидастване, които теоретично трябва да ориентират детето към каква специалност да се насочи? Дали наистина биха помогнали и заслужават ли си парите, които им искат?
Не остава много време, а моите и двете искат да изберат нещо, което ще им е лесно, като примерно език и рисуване без изобщо да мислят по-късно какво реално ще им е необходимо като хорариум.
Единствено с школите и сертификатите по език действат горе-долу по план. Ваня леко изостава с английския, но ако и лятото изкара ниво ще се получат нещата. При Николета преди две седмици решихме да приключим с дългогодишната частна учителка по немски и да я запиша в школа. Малко и идва на нагорно в момента, защото в един ден има и английси и немски, едното преди, другото след училище, но пък уикенда и е свободен и тя се възползва напълно от това Simple Smile

# 116
Моето е супер колебливо. Непрекъснато говорим за професии и избор на специалност и все към преподаване я тегли. Впечатлява се, че приятелите й искат да са нервохирурзи, дипломати и все хубави и трудни професии и се чуди дали прави добър избор. Засега само изслушвам, никакъв съвет не мога да дам, та и аз се замислях за тия кариерни тестове. Профилите също не е избрала, сигурен трети профил е математика, но четвъртият все още е колебание между химия, физика и ит (при нас рисуване няма) като тя засега клони най-много към химия. Все повече се заглежда към двойните бакалавърски програми, които хич не са ми ясни дали са ок или в крайна сметка ще са от 2 стола та на земята. С езиците положението хич не е розово. Английският го спря в 9ти клас и си остана със сертификат за В2 и изкарано половин ниво за С1, което изобщо не мисля, че 2 години само на филми и ютюб се е задържало. С френския миналата година беше голяма греда, нямаха учител и още попълва пропуски, ужасно много ме е яд за изгубената година. Френските сертификати май по-лесно се дават от английските, но и езикът е по-труден и ако ще учи на него не хартийката е важна. Та сме до под кривата круша: ни избрана държава (само мечта за Франция), ни избрана специалност, ни университет, ни профил, само сме на ниво да се притесняваме (и аз, и тя), че нищо не ни е ясно и си стоим така Simple Smile.
Ния продължава да учи до среднощите почти всеки ден, когато си е употребила цял свободен ден от уикенда. Не знам защо все така се случва, но е факт. Извънкласно ходи само на клуб по рисуване, част е от ученическия съвет и там се събират и нещо правят веднъж на 2-3 седмици, ходи на допълнителен френски във фег (по програмата на мон за подготовка за олимпиади) и сега се е записала на клуб по философия, този петък щеше да й е първи път, но се наложи да пътуваме и пропусна. Всеки ден е поне до 15:20 на училище, а в сряда и петък още час-два отгоре. Вечно има проблем с недостиг на време, много се терзая, ама гледам максимално да си мълча пред нея, а мрънкам на приятели (не знам как ме търпят все още).

# 117
  • Някъде в Европа...
Само за протокола и да побутна темичката ни Simple Smile
При моето профилите са ясни за целия клас и няма мърдане от тях - така бяха за тази паралелка при абитурентите тази година, такива ще останат и докато изкласят нашите - Инф, Инф. техн, АЕ, МАТ..
Наборът "вятър го вее на бял кон" - днес например е на един евент Smiling Imp за обучение (той ще е един от "учителите") на малки байкъри да карат по пистата им на Света гора Smiling Imp.
Университети ли?! Rolling Eyes Та, той не казва твърдо, че иска да продължава да учи - единствено в главата му е работата на доставчик на колела, съвместена с монтьорската по подръжката им Neutral Face

# 118
  • София
Искам да попитам дали има още деца като моите, които не са избрали профил и накъде искат да се насочат по-късно, ако ще пробват за чужбина?
Има Blush
И ние обмисляме същите профили Wink Но доколкото знам, могат да се явят на матура по избор, която не е профил по учебното съдържание за ООП (ученото до 10 кл.), т.е. ако в 12 клас се сетят, че им трябва еди кой си предмет за кандидатстване, може да се самоподготвят за матура по него и да се явят. Тестът ще е по по-леката програма, но предметът ще е учен до 10 клас. Поправете ме, ако греша. 
Иначе ние сме ползвали тази услуга на Unify за баткото - тест за кариерно ориентиране. Общо взето се потвърди това, което интуитивно мислехме. Може би ползата беше, че докато отговаряше на многото въпроси, сам се замисли за неща, над които до този момент не се беше замислял. Такъв тест е полезен за деца, които имат интерес в разностранни и понякога взаимно изключващи се области и не могат да решат накъде клонят. При сина ми нямаше чак такива колебания. Сега с дъщеря ми още не сме правили такъв. А на нея може би ще й е по-нужен. Sleeping
Тя спря английския още в осми клас, поддържа го само с ютюб и филми. Но ако се ориентира към кандидатстване с АЕ, ще си наблегне на сертификатите, засега обаче е насочена към немскоговорящите страни, та да видим.

Последна редакция: нд, 06 ное 2022, 12:58 от BFF_

# 119
  • Отвъд алеята зад шкафа
При наборката няма профили. Тя много си харесва училището и това, което учи, така че ще рискуваме и няма да сменяме училището, заради профили. АУБ е желана опция и се кандидатства с SAT.

Общи условия

Активация на акаунт