ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - 2

• 66 204
  • 831
  •   1
Отговори
# 360
Благодаря ви за подкрепата! За 33 не се бях сетила, но май ще предпочета 7-мо и ако трябва ще се намеся, въпреки отказа на дъщеря ми. Все още търсим, но за сега не сме напреднали никак. Вчера звънях дори в 125-то, където в хуманитарен профил, който на лист звучи много интересно и обещаващо, има 2 свободни места. В сайта пише, че се изучава културология, езикознание, световни религии, журналистика, дъщеря ми доста се впечатли. Да, де, но дамата, която ми вдигна, започна с това, че не знае дали наистина има две свободни места, да позвъня допълнително, но на следващия ден, за да говоря с друг, а след това поне в 10 минутен монолг вложи енергия и ентусиазъм да ми обяснява, че това е иновативна паралелка в иновативно училище, за която няма учебници и материали, поради което е невъзможно да се вземат приравнителните изпити.
Попитах я дали все пак се дава конспект за тези изпити, а тя възмутено ми отговори, че се дава, но ние от къде да знаем какво точно се е говорело по време на часовете. Да не съм си мислела, че някое ДЕТЕ ще се занимава да обяснява какво се е преподавало. Може би е права и учителите не са длъжни да обяснят, не знам.
Ходихме до 31-во. Вчера е приемното време на директора и се видяхме с нея. Каза, че има едно свободно място, но с немски. Обясни ѝ, че щом няма представа от езика ще ѝ е много трудно, за да не ѝ каже невъзможно. Предложи и да събере сили, да учи немски и лятото да се запише. След 10 клас и завършен първи гимназиален етап, имало възможност по-лесно да се смени училището. Каза ѝ, че ще е трудно, но не и невъзможно, ако се е постарала до тогава. Да, пристрастна съм, защото съм завършила 31-во и директорката ми беше любим учител, но отношението беше съвсем различно. И от двете ни "отсвириха", но с различен маниер.
Изводът, който направих е, че трябва да се ходи лично в училището и говори с директор, защото по телефон няма да се случи нищо друго, освен да ти откажат. А очакването е, че щом се местиш, значи си проблемен.
Продължаваме и се надявам да успеем.

# 361
Символи, не се отказвайте да търсите училище! Ще намерите подходящото🍀
Аз, като майка на дете, което се премести преди няколко месеца в друго училище, ми се иска да ви дам кураж. Не  спирайте да опитвате, независимо с какво отношение, и с какви хора се сблъскали  досега, ще се намери точното място за детето🧙‍♂️🍀

# 362
  • София
Когато пробвах да местя Ваня в 127-мо имаше разминаване само в часовете по английски език, това беше в девети клас началото. От канцеларията казаха, че ще и дадат конспект и ще си се яви на приравнителен. Ние кандидатствахме, приеха я и когато вече трябваше да я записвам се отказа обаче. Имаха мисля три желаещи деца и съответно щяха да се обадят на второто класирано дете след нея.
За немски език моите го учат като втори в училище и са на доста ниско ниво все още в училище, така че с един курс в Гьоте, Алианс или някоя друга школа  спокойно, ако детето е ок с езиците ще може да се подготви.
Каквото и да ви говорят, ако си решите винаги може да подадете документите и да участвате в класирането, а след това да се подготвите за приравнителните. Би трябвало паралелките колкото и да са иновативни да имат разписание какво са учили, както и учебници и приравнителният изпит да е съобразен с това, а не спрямо това какво е говорено в училище.

# 363
  • София
Аз не разбрах. Ако в 127 има места, защо не я изместиш там? Според мен, съдейки по коментара колко зле е положението, преместването е по-доброто решение. Явно средата сега като цяло е зле в класа и изобщо не опира до едно дете.

# 364
Добър вечер!
Препоръчайте ми помагала по БЕЛ за подготовка за НВО, че и за матура..
Явно ще трябва да се подготвя допълнително сам или по-скоро да напомням системно да се порешава тестове..

# 365
Аз не разбрах. Ако в 127 има места, защо не я изместиш там? Според мен, съдейки по коментара колко зле е положението, преместването е по-доброто решение. Явно средата сега като цяло е зле в класа и изобщо не опира до едно дете.
Предложих ѝ 127-мо като вариант, дори вчера се бяхме отправили натам. Тя ме помоли да потърсим мнения за училището и все пак да проверим и такива, които са с втори френски език, какъвто е ѝ нейния профил. Баща ѝ я подкрепи и каза, че щом ще се мести и ще свиква с нова среда, съученици и учители, ще проверим всички възможности. Други възможности за сега няма, така че по всяка вероятност това ще е училището, за което и поисках мнение в първия си пост, защото си спомних, че имаше няколко деца, приети там.
В темите е разисквано училището, но за друг випуск и нещата звучат не осбено добре. В същото време знам, че за 7-мо повечето споделени мнения са положителни, но в класа на дъщеря ми и съседния не е точно така.

# 366
  • София
А имате ли опция местене в друг клас в самото 7-мо?
Или всички паралелки са с различен втори език или профили?
Честно казано не се сещам за други училища с АЕ/ФЕ за нашия випуск 😐
22-то са с втори ИЕ.
Там се премести познато дете от 127мо т.г. Официално не е обявявано свободно място като че ли.

# 367
Ред, има няколко, но не мисля, че ще стане, дори ми се вижда невъзможно - АЕГ, 133, 32 и мисля, че в още едно, но не помня кои бяха. Тя ги провери. Учила е ИЕ и казва, че ако има възможност ще може да си припомни и навакса. В този случай 1 СУ също е възможност.

# 368
  • София
Символи, аз имам познато дете в 127мо с АЕ и Фе. Доволни са - и детето, и родителите. Ако имаш въпроси, пиши на лични, ще питам. Той е в паралелката с МАТ профил. Не знам дали има друга пак с такава комбинация от езици.

# 369
Моето дете е в 127мо, английски и испански. Като цяло съм доволна от училището. Класът е добър, не е имало проблеми, имаше проблемна учителка по математика, но тя се пенсионира.

# 370

Предложих ѝ 127-мо като вариант, дори вчера се бяхме отправили натам. Тя ме помоли да потърсим мнения за училището и все пак да проверим и такива, които са с втори френски език, какъвто е ѝ нейния профил. Баща ѝ я подкрепи и каза, че щом ще се мести и ще свиква с нова среда, съученици и учители, ще проверим всички възможности. Други възможности за сега няма,
                    Мисля си - не е ли по-добре да завърши годината в нейното у-ще и в 11 клас да се премести в друго със същата специалност.По мои наблюдения в 11 клас има повече свободни места.Например в 32 СУИЧЕ към дата 23.02-2023 г отново имаше свободно място в 11 клас и точно с АЕ/ФЕ.В началото на годината имаше няколко места в различните паралелки.Следя у-щето за втория ни младеж /9 кл/.Не,че той иска да се мести,но майка му не мирясва.Първият е там с АЕ/ИЕ и в техния клас имаше свободно място в началото на годината.

# 371
Здравейте, честит празник!
Betti L благодаря за мнението, ще им го прочета. Надявам се да наклони везните.
Didia след като разгледа училищата и профилите, каза, че 32-ро училище ѝ харесва. Аз съм на твоето мнение и ѝ предложих същото, защото си мисля, че е много по-подходящо и лесно за адаптация да смениш училището в началото на учебната година. Директорът на 31 СУЧЕМ потвърди с други доводи същото пред нея. Дъщеря ми каза, че е логично всичко, което казваме, но е категорична, че ако има възможност за друго училище няма да я пропусне.
Разбирам колко емоции е насъбрала, но все пак някои неща не могат да се случат в момента, който ги, пожелае. Само, защото го иска.

# 372
  • София
Моето мнение е, че при наличието на толкова сериозен проблем, колкото по-бързо реагирате, толкова по-малко травми за детето. Хич и не чакайте, ако има възможност за преместване в добро училище.

# 373
Символи разбирам емоциите на детето ,но си мисля,че трябва и да се помисли,коментира и вземе най-доброто решение.Не виждам кое по-добро у-ще би било подходящо в момента.Смяната на език и приравнителни изпити със сигурност ще отнемат повече нерви и време отколкото изчакването на 2-3 месеца до края на годината.При това защо си мислите,че изведнъж ще попаднете в по-добър клас,у-ще? С моите младежи и техните у-ща се убедих,че никъде няма идеална среда.Дори в най-елитните у-ща.Високият бал не е гаранция за най-доброто възпитание,климат в класа.Това са две различни величини.Най-голямата /сега студентка втори курс/ завърши 2АЕГ и още в началото се чувстваше дискомфортно.Класът с най-високия бал , а отношенията като на женския пазар.Тръшка се,плака,искаше да се мести,но накрая се съгласи,че няма гаранция ,че на друго място ще е по-добре.При това и обясних ,че в живота ще се среща с такива хора и отношения и какво ?! - винаги ли ще бяга и до кога.Бягството не е решение на проблема и добре,че ни разбра.Намери приятели в по-горните класове и в по-малките.Елиминира отношенията с някои от съучениците си и завърши без проблем с отличен успех.И без да знаех цялата драма само като разглеждам албума със снимки от 12 клас  виждам групичките в класа.Отношенията личат дори там.Така,че говорете ,мислете и вземете най-точното решение.

Последна редакция: сб, 04 мар 2023, 12:15 от Didia

# 374
Благодаря ви! Zazu 1, Didia, преминахме през фазите и на двете израрени мнения, както и на всякакви стратегии за реакция и справяне със ситуацията. Опитът ми показва, че не се знае кое с каква цел се случва в живота ни. Както се казва в една притча - хубаво или лошо, не знам. В крайна сметка реших, че ще я подкрепя в решението и ще съдействам.

Общи условия

Активация на акаунт