За помощта към пълнолетните деца - да се оправят сами или да им се помага?

• 73 069
  • 3 289
  •   1
Отговори
# 2 850
Aбе, то човек може да отлага, да прекъсва, да сменя специалности и университети, да започва отначало... Не е като да не може, но всичко това отнема време, а и иска финансиране. И накрая когато завърши 5 или повече години след набора си и с двойно повече дългове наваксването е по-трудно, защото той е новобранец, а те вече са с кариера.

# 2 851
Като кажете кариера,  мнозинството хора просто си ходят на работа. И да завърши 5 години след наборите си, ако има необходимите познанства, много бързо може и да им стане шеф на тези с кариерата.

# 2 852
Aбе, то човек може да отлага, да прекъсва, да сменя специалности и университети, да започва отначало... Не е като да не може, но всичко това отнема време, а и иска финансиране. И накрая когато завърши 5 или повече години след набора си и с двойно повече дългове наваксването е по-трудно, защото той е новобранец, а те вече са с кариера.
Никой не го отрича, но го има момента, че както учат уж избрано нещо, така и на практиките осъзнават, че не искат да работят това. Или съзряват, поогледат се кой как се реализира с тези професии и сменят специалност, а дълговете си растат.

Иначе не съм сигурна, че 70% от завършващите правят кариера въобще.

Просто ходят на работа като повечето ( не всички, но са по- малък % кариеристките на високи постове) жени избират леки специалности и си стоят вкъщи повече при раждане на дете, болест на детето или грижа за възрастен родител.

Колкото теми сме изписали за домакините и работещите жени с различни мнения , толкова всички се съгласиха с горното твърдение, че жена с 10-15 години паузи не е конкурентно способна.

Отттам понеже имам точно дъщеря не й желая да учи нещо, каквото и да е, с което в нсчияьсвяр няма да може са две издържа и не бих била очарована да си губи времето със специалности, които не са добре заплатени или реши след цялото учене да стои домакиня.

# 2 853
Като кажете кариера,  мнозинството хора просто си ходят на работа. И да завърши 5 години след наборите си, ако има необходимите познанства, много бързо може и да им стане шеф на тези с кариерата.

Ако беше баба мъжка... Изключения всякакви има, но нали говорим за масата средностатистически младежи.

# 2 854
  • В заешката дупка
Това евентуално може да е най-големият недостък на изчакването - губенето на време, през което други ще придобиват опит, умения и евентуално шще градят име и кариера. Но 1-2-3 години не са пък чак толкова време, а и ако ти помогнат всъщност за по-добра ориентация и да си намериш място с по-добри възможности отколкото ако не беше изчакал,  даже може и много да си заслужавало забавянето.

# 2 855
Мисля, че в нашата родна действителност бих предпочела да плащам , въпреки че не е приет в желаната специалност. Студентският живот не е само купони.
За радост го приеха точно каквото искаше и от тук нататък, всичко е в неговите ръце.

Аз самата бях приета нещо, което беше последен избор. Но в годините учене - харесах и целия ми трудов стаж е в тази област.

# 2 856
Масата средностатистически младежи… пропускаме я и сякаш всеки говори от неговия опит, а покрай завършването бях в темата на наборите и знам какви резултати споделяха съфорумките - наистина впечатляващи, затова е нормално и тук мненията да са такива. Такива деца могат да си позволят да учат каквото искат, да работят каквото искат, защото не ги е страх да положат усилия, когато започнат компромисите е друго.

# 2 857
  • София
В живота след завършване на училище няма изоставане, нито изпреварване. Университетът не е продължение на училището, нито животът е продължение на ученичеството.

Относно конкурентоспособността за работещи и домакини, пак няма как да е еднакво. Има професии, в които постоянно да си бил на конвайера е от ключово значение за корпоративната кариера, но за други не е нужно. Това всеки си го решава сам и се ориентира според интересите си и обстоятелствата. За мен опитът, възрастта и знанията по-скоро са предимство. Какичката с току-що взета диплома, която не е гледала деца и конкретния по отношение на поне едно дете, както и чисто житейския опит, може повече да я кара на ентусиазъм, но много неща й липсват и спъват. Тя по-скоро ще бъде аниматор, отколкото човек, който да държи нещата под контрол и да изисква.

# 2 858
  • France
Разбира се. В живота всяка грешка се плаща. Но това вече е техен проблем, не наш.

# 2 859
Ама не ме разбирайте погрешно, всеки може да си сменя специалността колкото го влече, стига да не чака това да се плаща от родителите, а той да е вечният студент. Sunglasses

# 2 860
Ех, тия домакини и вторачването в стандарта им.
Една жена с добро образование, добри личностни качества и успешна кариера може да си позволи няколко години пауза за отглеждане на децата, без да бъде изхвърлена тотално от пазара на труда. Ако има партньор на място, разбира се, и не превърне майчинството в лежане, а в съзидателен, полезен период. Учене на език, надграждащи професията курсове, задочна специализация... И всъщност може да се окаже, че паузата е била повече от полезна. Е, колежката, с която са започнали заедно и не е отглеждала деца, ще се е изкатерила по-високо, но дали  ще е по-щастливи и по-удовлетворена от живота? А дали изобщо едната трябва да се сравнява с другата?
Човекът с кариерата и титлите вкъщи не спира да повтаря, че ако намериш точния за теб човек, всичко останало в живота ти се подрежда.

# 2 861
Ние пишем принципни положения, в които децата ни не искаме или искаме да попадат.

Защото раздели, разводи, смени на жената след 20 години брак с по- нов модел ( извинете за сравнението, на английски звучеше по- добре) или внезапна смърт ( все коментирани ситуации тук и в живота) оставят една жена в много тежко положение.

И никой не иска самата тя или детето й да попадне в такова разпределение, което е по- често срещаното от щастлив, дългогодишен брак до старини с правилния човек.
Дай Боже, но по- добре се готви за зима, а като дойде пролет й се радвай…докато продължава.

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 15:19 от Анонимен

# 2 862
  • France
...
Една жена с добро образование, добри личностни качества и успешна кариера може да си позволи няколко години пауза за отглеждане на децата, без да бъде изхвърлена тотално от пазара на труда...
И аз така си мислех. Особено в държава като Франция, която уж се бори за равенството на половете. Сбърках. Цената, която платих веднъж беше много висока. Сега - не знам.

# 2 863
  • София
За децата важи същото. Животът след пълнолетие е шарен, защото всеки има свободата да поеме по определен път и да сменя пътищата. Няма правилно и грешно, поне щом човек не се забърква в незаконни неща или зависимости към дроги, хазарт и др. Всичко останало е напълно в норма и всеки живее живота си така, както го разбира. Ако възрастните не са застраховани от всякакви стъпки и обрати, защо трябва да очакваме, че децата ни ще следват праволинейния идеален вариант - на 18 знае какво иска да учи, започва да го учи, после го работи, после се жени, ражда деца, успоредно с това катери корпоративната стълба и така нататък. Най-големите простоии ги правят възрастните с пълната убеденост, че това е правилното решение.

# 2 864
Ами да, но като знаеш, че няма кой да те дундурка цял живот, а трябва да разчиташ на себе си, гледаш да не правиш грешни ходове.

Общи условия

Активация на акаунт