За помощта към пълнолетните деца - да се оправят сами или да им се помага?

• 72 898
  • 3 289
  •   1
Отговори
# 3 240
О, списъкът необходими за детето неща се е обогатил с калашник, това преди или след университетското образование трябва, че не успях да разбера, защото като гледам реалността май му се явява алтернатива Thinking
сега децата в бг не се отглеждат както преди 30-40-50 години, а доста все повече и повече се доближават до западния модел на възпитание (е не напълно де) 
Не само че не е напълно, но не се и доближава. Липсват съществени неща като това да се гради личност, да се научат че и тяхното мнение важи, да се насърчават личните способности, формирането на заключения, идеи, мислене, активност, преборване на собствените недостатъци, помощ в преодоляването на поблеми и какво ли не дето не сме го и докоснали по тангента. Това че вече почнаха да преписват чуждестранни учебници и да опитват да въвеждат същите картинки не значи че обучението се е доближило до нещо.

# 3 241
  • София
Абсолютно. Системата не подтиква към развиване на личностните възможности, а към унифициране по калъп.
Обаче в родителството тече революция и с днешните възможности се достигат чудесни резултати с текущото поколение.
Като казват - младите за нищо не стават. Глупости! Жестоки млади хора са, умни и звънки, космополити и по мисъл и по дух.

Госпожата, дет се запънала за ЕГН и социализация - няма да кара още така. Една ангина и може да остане без родителски права.

# 3 242
  • Столичанин ама не в повече :D
О, списъкът необходими за детето неща се е обогатил с калашник, това преди или след университетското образование трябва, че не успях да разбера, защото като гледам реалността май му се явява алтернатива Thinking
сега децата в бг не се отглеждат както преди 30-40-50 години, а доста все повече и повече се доближават до западния модел на възпитание (е не напълно де)  
Не само че не е напълно, но не се и доближава. Липсват съществени неща като това да се гради личност, да се научат че и тяхното мнение важи, да се насърчават личните способности, формирането на заключения, идеи, мислене, активност, преборване на собствените недостатъци, помощ в преодоляването на поблеми и какво ли не дето не сме го и докоснали по тангента. Това че вече почнаха да преписват чуждестранни учебници и да опитват да въвеждат същите картинки не значи че обучението се е доближило до нещо.
Демек ако едно момиченце на 6 годинки реши, че иска да е момченце трябва да го подкрепим. Thinking

# 3 243
Освен задължителните форми на образование има и алтернативни, на всичко отгоре и признати от закона. Всички тези деца ли ще отнемете?

Слез малко на земята. Първо, никой тук не отнема деца, за това си има институции. Хората имат право да питат как и доколко са ефективни институциите в България, които издържат с данъците си.

Има тънка разлика между човек, който е пожелал да образова детето си у дома, за каквото закона предвижда възможност и е в реда на нещата. Родител, който смята, че е опасно участието на детето му във формална среда - като това да бъде с издадено ЕГН, или  няма против живота на детето му  да протича с 30 кучета и без електричество, най-малкото заслужава внимание и проследяване от страна на компетентни хора.

И да, може да решат, че всичко е ОК и средата за детето е супер. Но това не отменя правото на хората да си задават въпроси дали социалните служби може/трябва да се намесят и доколко са ефективни.

Да, има случаи на хора с психични заболявания, които осигуряват чудесна среда за детето си. Както и такива, които имат нужда от подкрепа и външен ресурс, за да го направят. И това е работа на социалните, не просто да се влиза в крайности като не правим нищо или отнемаме детенце.

Впрочем, не допускам, че там, където ти живееш, подобен случай би останал без внимание и проследяване.
Допускането ти е грешно.
Може ли да ме цитираш закон според които издаването на ЕГН е задължително?

Да де, не се грижите за децата си или ги тормозите ( всеки втори във форума се оказва жертва като дете), но пък сте загрижени за тези, които не изповядват вашата ценностна система.
Това е твоя персонална екстраполация.
Естествено, както и ти по-горе направи своята.

И това, и свободната търговия с оръжия. В България трудно се купува калашник и учениците са принудени да действат на дребно - с юмруци.
Колко да е свободна, освен на вторичния пазар. Но такава си е навсякъде по света. Ако търся нещо, ще го намеря.

Титина, ти сериозно ли ги говориш тези неща за оръжието!? Тоест, искаш да кажеш, че няма разлика в условията за продажба на оръжие в САЩ и останалия свят!? Или си delusional, или нарочно ги пишеш тези неща.
Интересно ми е ти колко пъти си си купила оръжие в САЩ? Няма смисъл да отговаряш, ясно е - не си.
Пробвай да си купиш, по официален ред, и тогава ме питай дали съм заблудена. Между другото си позволяваш да характеризираш хората, което не говори добре за теб. Поне това не научи ли от живота си в онова общество?

# 3 244
Титина, защо е нужно АЗ да съм си купувала оръжие в САЩ!? Аз да не би да живея в пещера? Имам достъп да информация. Зная какви са разликите между различните държави, конкретно, САЩ и другите държави, или искаш да ми кажеш, че разлика няма!?

# 3 245
Оооо, хайде обществата да не намесваме, че ще стане мазало…

# 3 246
Може ли двечките дето цитирате закона, да отидете и да го прочетете. Ама с разбиране. И си отговорете на въпроса, чие задължение е. Дали на родителя или на някого друг?
Щото много лесно цитирате закони, но трябва и да ги прочетете

# 3 247
Извън темата сме.

Факт е, че в Уолмарт мм с канадският си лиценз за оръжие ( има и български), тръгна да си купува оръжие за да провери аджеба колко лесно става. Лесно е, но има други тънкости след това.
Най- големите проверки за каси, психотест и съхранение бяха в Бг, а след това и Канада ( където не се изисква да имаш каса, но няма шанс у нас да е иначе).

Това по спора, иначе темата е за друго.

# 3 248
Може ли двечките дето цитирате закона, да отидете и да го прочетете. Ама с разбиране. И си отговорете на въпроса, чие задължение е. Дали на родителя или на някого друг?
Щото много лесно цитирате закони, но трябва и да ги прочетете
Ти попита да се цитира закон, според който е задължително ЕГН. Това ти беше въпросът, прочети си го пак.
А това с "двечките" е грозно и не виждам причина и основание за този тон.

# 3 249
Както пишехме за лелеяното финладско образование, така и не бихме искали то да е у нас, нито пък социалните да имат правата, които имат.
Аз определено бих искала социалните у нас да имаха тези права.

# 3 250
Както пишехме за лелеяното финладско образование, така и не бихме искали то да е у нас, нито пък социалните да имат правата, които имат.
Аз определено бих искала социалните у нас да имаха тези права.
В смисъл да се скараш на тийна си да си оправи стаята или й спреш джобните за седмица , тя да се оплаче и да ти я отнемат още в училище, преди да си е прибрала и настанят в приемен дом ?! Нима?

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 11:50 от Анонимен

# 3 251
  • София
Аз не искам социалните да имат чак толкова много права като при някои от западняците. Там вече става като изпълняване на норма и е твърде субективно. И да, има случаи, в които децата въвличат себе си и родителите си в системата и после няма измъкване. На децата може да им хрумне всичко, те не осъзнават последствията от думите си, а само искат да постигнат своето или по някакъв начин да накажат родителите си, най-често емоционално. С истински проблемите случаи и там никой не иска да се занимава, но дете, което е добре гледано и се оплаче е златна възможност, много лесен случай, че и родителите ще се страхуват. В тежките случаи на родителите често не им пука и нищо не може да се направи.

# 3 252
  • France
Най-строга относно родителската грижа, в Европа, е английската социална система. Но понеже има много български емигранти там фейковете хващат по-малко дикиш. И затова легендите имат за "родина" скандинавските страни. Далеч и слабо познати. И се почват едни повествования кои от кои по-щури.
Интересен феномен е, че българските родители толкова се страхуват от потенциален контрол. Дали, защото липсва доверие в държавата и се предполага, че всичко свързано е прогнило? Или липса на доверие в собствения родителски капацитет?

# 3 253
  • Бургас
Най-строга относно родителската грижа, в Европа, е английската социална система. Но понеже има много български емигранти там фейковете хващат по-малко дикиш. И затова легендите имат за "родина" скандинавските страни. Далеч и слабо познати. И се почват едни повествования кои от кои по-щури.
Интересен феномен е, че българските родители толкова се страхуват от потенциален контрол. Дали, защото липсва доверие в държавата и се предполага, че всичко свързано е прогнило? Или липса на доверие в собствения родителски капацитет?

Залагам основно на второто...😉

# 3 254
Съгласна съм с Фил.
Но не е по темата това.

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 14:55 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт