Разпределение на финанси вкъщи.

• 12 487
  • 240
  •   1
Отговори
# 150
  • В заешката дупка
Лошо би било и ако поради неяснота (не до левче и стотинка) за общите финасови възможности, се градят общи цели, които са далеч от оптималните, т.е. или подценяват или надценяват възможностите, като всеки от тези варианти си има своите негативи.

Съгласявам се, че общ бюджет включва да знаеш поне грубо общите постъпления, и то точно, за да се правят оптимални или дори адеквтани общи цели. Но ако оптимални общи цели не е приоритет или ако само единият на базата на собствените си финасви възможности формира общите цели, тогава може и да отпадне нуждата от общо бюджетиране.

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 10:51 от ЧеКа

# 151
  • София
Аз това с общите харчове, а отделен бюджет, си го представям как за общите пера се вадят фактурите и калкулатора и се дели 50:50 и всеки дава, а с горницата си прави каквото иска. Дали пести, инвестира или си ги изпива, няма общи цели, освен точно определените предварително. За всичко друго се преговаря и напасва.
Много ми се струва трудоемко на мен.

# 152
Аз пък под общ бюджет си представям една каца, която се пълни и от двамата. И  всеки сипва всичко изкарано, колкото и да е то. После пак и двамата гребат за каквото е нужно, а колкото артиса си остава в кацата и с него се прави каквото решат и двамата.

Но отчитам, че този модел от моето време, който работи за моето семейство, може и да не е работещ за днешните млади. Особено ако единият сипва с кофата, а другия с чашка за кафе... Та за кой ли път опираме до древната максима - ДЯВОЛЪТ Е В ДЕТАЙЛИТЕ.

# 153
  • София
Вероятно е така, когато двамата работят различни неща и на различни места, с различен доход.
Когато работят заедно, в семейна фирма и подобни, доходът е трудно да се разпредели процентно на кой колко.
Т.е. зависи от ситуацията.

# 154
  • В заешката дупка
Аз си признавам, че понякога се обърквам със смисъла на “обащата каца”. Струва ми се, може и да бъркам, че се отдава огромно значение на това приохидите при общ бюджет задължително да са на едно място, така че всеки да има достъп до тях - дали под формата на обща сметка или отделни сметки, но с достъп и за двамата с карти. Аз не смятам, че е задължително подобно условие, за да се нарече бюджетът общ. Задължителното условие за мен е партньорите да са наясно, че всички проходи са общи за семейството (а не, примерно, моята заплата си е за мен, твоята си е за теб) и да има ясното за тяхната обща стойност, за да могат да се правят адеквтани общи цели, които адекватно да се следват. От там насетне дали партньорите ще имат обща сметка, дали ще имат достъп до отделни сметки с карти, дали ще си прехвърлят пари един на друг при нужда, са вече детайли, породени от специфични обстоятелства, но не е задължително да ги има, за да е общ бюджетът.

# 155
Добре, хипотетично: аз изкарвам 600лв, мъжа ми 6000. Домашните общи разходи за текущи сметки, храна, разходи по детето, са на стойност 3000лв. Очевидно аз не мога да вляза с равен дял в общия бюджет, така че да е честно и да няма ощетени. Мъжа приема, че толкова мога да изкарвам и поема останалите 2400.
На него му остават за харчене 3 хил лв, за колата му, за хобита и удоволствия и т.н.
Пита се в загадката ако аз искам нови обувки този сезон, трябва да искам от него нали? Не е ли това чиста проба издържане, а не съвместен общ бюджет? Същото важи и за варианта в който моите 600 са си за мен, щото нали да не ми е неудобно да му искам за лични разходи, а той да плаща изцяло домакинството.
Въобще, с голяма разлика в доходите според мен е немислимо да говорим за общ бюджет. Парите изкарва мъжа, който е решил да се грижи за финансовата обезпеченост на семейството си. Всички други интерпретации на описания пример са опит на жената да не я съдят като меркантилна или използвачка.
Вече с близки по размер доходи съвсем спокойно говорим за общ бюджет и разумно честно разпределение без издребняване, така че всеки да има своя принос за общото и всеки да разполага според желанията си.

# 156
  • В заешката дупка
Общ бюджет не значи всеки да има равен дял. Значи точно това - да е общ. И ако някой изкарва малко пари, които не му стигат за личните разходи, да няма усещането, че ползва “неговите/нейните” пари, а “нашите”. Тогава вериятно и обща сметка ще е най-добрият вариант или пък карта към сметката на по-добре платеният, вместо непрекъснато да се искат пари за лични разходи.

# 157
С днешната мода на две банкови сметки имам леко усещане, че общият бюджет е само на теория. Да, от всяка сметка се плаща нещо, предварително уговорено.
Но, ако отношенията са малко хладни или отиващи към хлад,  е логично всеки да си прави някакви тънки сметки. Или ако единият е по природа доста икономичен (т.е.стиснат), пак е сюжет на раздори.
А и от 2009 при раздяла сумите по личните сметки си остават лични и неприкосновени, не се делят поравно.
За мен общ  бюджет е по старата система - вадиш банкнотите и ги слагаш в общ плик. Днес е почти неприложимо, трябва обща банкова сметка. Което пък, при настоящите банкови такси си е ненужен разход.

# 158
  • В заешката дупка
Днешният модерен свят всъщност предлага платформи, на които може да се разреши достъп до различни сметки и така цялата информация от общия семеен бюджет да е прегледно събрана и автоматично систематизирана. Общият семеен бюджет не е само на теория. Даже много по-детайлно може да се следи сега в модерния свят с всичкото това дигитализиране на финсовите опреции, където кешът е почти излишен. За който иска, де.

# 159
  • Great Britain
Общ бюджет не значи всеки да има равен дял. Значи точно това - да е общ. И ако някой изкарва малко пари, които не му стигат за личните разходи, да няма усещането, че ползва “неговите/нейните” пари, а “нашите”. Тогава вериятно и обща сметка ще е най-добрият вариант или пък карта към сметката на по-добре платеният, вместо непрекъснато да се искат пари за лични разходи.
Абсолютно да.Много добър пост, ЧеКа.

# 160
Аз си признавам, че понякога се обърквам със смисъла на “обащата каца”. Струва ми се, може и да бъркам, че се отдава огромно значение на това приохидите при общ бюджет задължително да са на едно място, така че всеки да има достъп до тях - дали под формата на обща сметка или отделни сметки, но с достъп и за двамата с карти. Аз не смятам, че е задължително подобно условие, за да се нарече бюджетът общ.

И аз не смятам, кацата все пак е виртуална и я споменах само с илюстративна цел.

# 161
Приятели съкравтиранти, които си делят 50 на 50 наем, ток, интернет и тн, общ бюджет ли има? Wink

# 162
Ние сме с изцяло общи сметки, не, че това ни помага, но никой не се чувства прецакан Simple Smile)). Според мен по принцип идеалното е да има общи сметки, но всеки да си има и отделна спестовна сметка допълнително, където да си има пари за свои си лични цели. При нас това засега липсва. По принцип няма никога мъжът ми да ме спре да си купя нещо, но имам нужда и от лично пространство.  Ако искам да си купя някоя глупотевина, лазерна епилация или да кажем пластична операция, не искам да давам отчет. Та общо взето, е хубаво да има човек и лично пространство в брака, както физическо, така и финансово. Разпределението не трябва да е взависимост от доходите, обаче. Не бих приела, ако мъжът ми изкарва повече от мен, да разполага с повече пари от мен. Общо взето, мъжът трябва да се бъхти за семейството си Simple Smile))

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 21:18 от MariyaHris

# 163
  • София
Разпределението не трябва да е взависимост от доходите, обаче. Не бих приела, ако мъжът ми изкарва повече от мен, да разполага с повече пари от мен. Общо взето, мъжът трябва да се бъхти за семейството си Simple Smile))
После да не се чудим защо мъжете ни смятат за меркантилни

# 164
Факт е, че много жени чакат на готово и го приемат за нормално. Нека той бъхти, а тя да не излиза от мола.

Общи условия

Активация на акаунт