Разпределение на финанси вкъщи.

• 12 505
  • 240
  •   1
Отговори
# 120
  • Out of the Mix
И много мъже имат акъл, не позволяват да бъдат използвани.
Да не се бърка стиснатост и ганоьовско-габровски манталитет с това да не позволяваш да те правят на бунак.

Има и много, които са баламурници, техен си проблем.

Ако ще и двустайна да е панелката, но като е направена, ако е на хубаво място, нямам против на фона на новото строителство какъв леш е.

Изпадаш в крайности Уишмастър, но защо пък не, ако жената се чувства щастлива. Спомените цена нямат.

Е са ще се занимавам с пликове.
Тя плаща едно, аз друго. Толкоз.

# 121
Уиш, дори да ти трябва кеш понякога, по-разумно ми се струва да си теглиш някаква сума, с която да разполагаш няколко дни и после пак да теглиш. Затова ми е странно как хората делят разхода... тегля 1000 лв примерно, оставям ги еди си къде в нас и после всеки си дърпа от там. Ама само за общите нужди или и за моите глезотии, харчове като дрехи, хобита, фризьори?

# 122
  • Great Britain
Какво беше това нещо кеш? Не помня.

# 123
Не ви ли заболява главата от пресмятане? В нито една реална житейска ситуация не мога да преценя справедливо този разход мой ли е, твой ли е или е наш .
 Ако трябва да живея с общи и лични нужди, с общи и лични пари, да не говорим за плащания 50/50, само заради душевното си спокойствие ще се лиша от съжителство с който и да е пълнолетен човек. 😁

# 124
Не помниш в твоята чужбина.Тук в малките градове и особено в селата си искаш кеш.И в големия град не във всеки фризьорски или козметичен салон има машинки.

# 125
Мен вече бизнеси без пос ме отказват. Имах една козметичка, която не искаше да вкара пос в салона. Сама си ми каза "крия данъци".
Добре работеше, но това да търся непрекъснато банкомат около салона ѝ ме побърка. Аз кеш повече от 10 лв на дребни пари нямам.

# 126
  • Out of the Mix
Не ви ли заболява главата от пресмятане? В нито една реална житейска ситуация не мога да преценя справедливо този разход мой ли е, твой ли е или е наш .
 Ако трябва да живея с общи и лични нужди, с общи и лични пари, да не говорим за плащания 50/50, само заради душевното си спокойствие ще се лиша от съжителство с който и да е пълнолетен човек. 😁
Нищо не ме боли. Няма пресмятане.
Още в началото се изговаря и изчиства кой какво, влиза се в коловоз и се живее животът.
Важното и двамата да допринасят и да няма усещане за скатавки и лежане на гърба на другия.

Иначе времената са такива, както и манталитетът. Всеки гледа, ако може да те изклати.
Любов, любов, но без и сметка не може, особено след определена възраст.
Идеалистичните представи са за наивници.
Какво остава пък да се влиза в спирала на задлъжнялост.
Това не бих го направил за никой.

Нямам намерение скоро да се отказвам от кеша.
В БГ не може без кеш. Разбира се говорим за дребни суми.
Суми над определена цифра, само по банка.

# 127
Прав си за усещането. Само да напомня, че усещането зависи от 101 неща, като най-незначителното от тях са цифрите. Съгласна съм, че и кеша си е удобство в Бг, понякога и необходимост, ако да сме софиянци.😂
 Останалото напомня на политически лозунги. Идеалистична представа е, например, че ще живеем сто години, че парите в банката/инвестициите са гаранция за някаква сигурност, също и крайности като всеки/никой гледа само собствения си интерес, понятия като задлъжнял съм/имам да вземам( не, че не са реални, но нямат пряко отношение към финансите).
 Да не говорим за скуката при такъв, пресметнат живот.

# 128
Въобще не ми е ок това - харчим изцяло едната (разбира се на мъжа), след което се почва втората.
Тук няма никакво планиране, бюджетиране, разпределение на равноправни партньорски отношения между два самостоятелни индивида.

Суми на разположение трябва да има и по двете сметки, ако се приеме, че са две - една на мъжа, и една на жената.

При мен няма такова нещо. И двамата харчат, всеки има наличности, никой не "проси" от другия.
От число до число не се живее.

Другото е използвачество.

Двойката се напасва с времето, и винаги разходите са горе-долу еднакви, има предвидимост и планиране.
Импулсивни решения и харчене на големи суми не се правят.

По този начин пари имаш винаги, когато ти потрябват.

Стотинка не съм взимал от някой, нито пък на мен ми се иска.
Такава ми е средата. За пари, пампозности и глупости не се говори, и никой не гледа в кошницата на другия.

Не на последно място, човек трябва и да си връзва гащите, защото не се знае настоящата няма ли да стане бивша, дори всичко да е цветя и рози.
Всичко друго е за баламурници и наивници.

Това е напредничево мислене и трудно се разбира без някаква финансова култура. От гледна точка на жената, мога да споделя, че е доста безотговорно дори рисковано поведение да не работи/ да губи трудов стаж в отглеждане на деца/ живее на чужд гръб и да няма собствени спестявания. Не случайно, статистически погледнато, най-застрашени от бедност в старините са именно жените. На 30 може всичко да е общо и да е цветя и рози, но на 50 може и до развод да се стигне, гаранция никаква. Случва се и в най-добрите семейства.

# 129
  • Пловдив
И на мен ми е странно как първо се харчи едната заплата, като свърши другата? Тоест мъжа взима заплата и се почва- сметки, храна. Жената отива и му казва дай ми 50 лв за пазар ли? Понеже тя няма още заплата? Или не иска да пипа нейната?
В нашия случай се теглят периодично (не наведнъж) пари, от които всеки си взема за каквото му трябва. Например се дръпнат 200 лева. От тях аз си вземам да разполагам с кеш 100 лв, толкова и той. Това е от едната карта. И тя като се занули, през това време на другата заплатата е преведена, се почва от нея.

# 130
  • Great Britain
Ние разполагаме с обща банкова сметка.Много е удобно.Това за битовите разходи.Отделно всеки има и лична такава.Отделно и спестовна такава.Няколко вида.Такса обслужване няма.Нито в банка ,нито на банкомат.Браво на този или тази който са измислили online  банкиране.Невероятно удобство от всички точки на света.

# 131
За храна, всички неща за дома и транспорт има бюджет фиксиран, в който всеки вкарва определен процент. Дрехи, лична козметика, медицински разходи, излизания без другия - поема всеки за себе си. Разбира се, моите лични разходи за дрешки и тн. са в пъти по-големи и той ми помага понякога.
Ако в някакъв период забележа, че е плащал повече - то компенсирам за друго нещо и така, но като цяло съм фен на модела мъжът да допринася повече финансово.
Това единият да си изплаща личния апартамент, а другият - храна и сметки, защото видиш  ли спестявал от наем, ми се струва злоупотреба и не бих се навила.

# 132
При нас също няма "мое/твое" задължение, разход и т.н.
С времето успешно разделихме разходите негласно според един вид тяхното естество.
Пример: хранителни продукти, готварски принадлежности - прибори, посуда, почистващи препарати, средства за организация - аз, защото кой ще готви, чисти и подрежда - пак аз.
Това не означава, че половинката не купува нито едно от тези неща, купува, но не основно.
На него се "падат" разходите по колата, сметките, някой друг ел. уред, но от малките, например нов блендер, тъй като всичката друга едра бяла техника я имаме.
Дотук с разпределените разходи.
Оттук нататък плаща който го кефи/прецени/има кеш в момента.
И говорим за най-различни неща, от кафето в мола, през шопинга и стигнем накрая до почивките. (Добре, за почивките по-скоро си делим разхода, въпреки че следваща почивка е платена от него, но по-следващата съм платила аз.)
Просто единственото основно нещо, за което следя е да има баланс (горе-долу), за да няма усещането някой от двойката, че е прецакан.

# 133
  • Out of the Mix
Добре балансирано ми звучи, Андонова. Hands Plus1

Това единият да си изплаща личния апартамент, а другият - храна и сметки, защото видиш  ли спестявал от наем, ми се струва злоупотреба и не бих се навила.
Всичко много зависи. Това казвам аз, а не йок.
Защо единият да не си изплаща личен апартамент, ако има пари и иска, а другият си има, стига му, допринася за домакинството, не занимава половинката си с личните си разходи, и не иска да се ангажира допълнително с имущество, разходите покрай него и поддръжката?
Не на последно място, ако двойката има и деца, планират живот заедно, после всичко остава за поколението така и така.
А иначе, който нещо не го устройва, -> вратата, то е ясно.

# 134
Той да си изплаща апартамент, ама да участва и в другите разходи, това не го освобождава от тях.

Общи условия

Активация на акаунт