СЕДМИ клас започна ударно

• 50 134
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
  • София
biberona, кое помагало  с разработени тези имате предвид??

# 481
# 482
  • София
Примерните тези в цитираната книжка горе са изключително високопарно написани.
Стават ако някой седне и работи с детето, за да се извадят споменати изразни средства, които то после да включи в написването на собствена теза с негови думи.
Ако връча тази книжка на моя синковец и очаквам да почне да пише такива тези, директно ще го откажа.

# 483
Госпожата от курса по БЕЛ на сина ми изрично каза да не се купува това помагало!

# 484
  • Къде ли не
Напълно съм съгласна с green_ dawn. Тезите в тази книжка са направо отблъскващи за децата! В някои от школите, за съжаление, диктуват тези в същия стил.
Моята седмокласничка едва ли някога може да съчини нещо подобно.

# 485
Кои изразни средства се учат в 7. клас? Все си мисля, че ги преместиха в 8., но в учебника по литература на наборката си има такъв урок и госпожата им много държи на тях. Вчера са разглеждали синекдоха, епанафора, литота, метонимия, епифора, анафора, оксиморон, хипербола. В предишните години градация, риторичен въпрос/обръщение, епитет, метафора.
Като чета напред за учителите моята има невероятен късмет с тях. Много си харесват господина по история (младичък, много надъхан, много ги занимава с всякакви неща и почти не преподава по учебник, много трудни контролни дава, но въпреки това децата го обожават), по химия и биология госпожата, която им е от 5. клас по ЧП и постоянно ги занимаваше с някакви опити, даже имаше да прави кисело мляко и сега много интересно им преподавала. По география е по-скучничка госпожата, но пък правят много проекти - от презентации, постери и разни такива до маршрути за туристически обиколки и затова си я харесват и нея. Още нямат много отзиви за госпожата по физика, освен че изпитва по традиционния начин с разказване на урока на дъската и писане на формули/чертежи и решаване на задачи, но те имат 1 час седмично този срок и още не са имали контролна.
По математика правят всяка седмица или контролна или тест по формата на НВО (в часовете по ФУЧ без оценка, само с точки). Тук разсеяността страшно я мъчи. На последния пак е объркала изчисленията в една задача, в друга недогледала какво е пренасяла, за трета не ѝ стигнало времето. Този първи модул ще ѝ изяде главата Sad .
По БЕЛ редуват тест с преразказ в часа по ФУЧ (пак са само с точките и положението там е по-добре), в ИУЧ правят отговор на литературен въпрос.
Като гледам до къде са стигнали вашите деца по БЕЛ и математика при нас го раздават доста по-лежерно, дано да се упражняват поне качествено.

# 486
Моят си използва помагалота като насока, но не пише тезите по този начин.
Беше на изпит по БЕЛ в Междучасие на 1.11. Тази седмица е на МАТ. Ще ходи и в Регалия, когато ги обявят. Нямам резултати все още. Видях, че сте коментирали за забавяне предните години. Той се явява и в края на шести клас. Бил е на 22.05 и 29.05, а резултати получих и за двата предмета на 06.06. Тоест след около 2 седмици. Това много ли е като време? Нямам база за сравнение. Може би при следващите изпитити, които ще са все по-близо до НВО ще е доста? В другите школи след колко време ги дават?
В училище дисциплината е потресаваща Sad. Има деца, които просто не искат да учат по нищо и явно ходят от няма на къде, което поне тази година трябваше малко да се е променило, но... Стигнали са до "На прощаване", Анотация и формулите за съкратено умножение.
Погнали са ги по всички предмети...
Иначе чака с нетърпение да гледа Хъшове на 23.11. Бай Ганьо също му хареса. Дайте идеи за още постановки Simple Smile

# 487
Не знам докъде са стигнали, нито ще питам.Той не търпи да му дишам зад врата и съм го оставила на собствена съвест и уроците.🤷🏻♀

# 488
  • Sofia
Купих тази книжка- голяма грешка. Може само да откаже детето. То и мен ме отказва.

# 489
Книжката е на по-високо ниво от това на децата - факт. Но аз не виждам съществена разлика с написаното в учебниците или някои анализи на школи, които са ми попадали.
При нас я препоръчаха за четене и ползване. Посъветваха ги да си научат урока/анализа на произведението и едновременно да прочитат съответната теза за съответаната част, която анализират в момента. Мисля, че това има ефект при нас за подобряване на разбирането изобщо на анализа и за какво изобщо им са тези тези. (които и аз смятам за тъпи) Simple Smile

# 490
Благодаря момичета! А препоръки за помагала с пробни матури?

# 491
Кои изразни средства се учат в 7. клас? Все си мисля, че ги преместиха в 8., но в учебника по литература на наборката си има такъв урок и госпожата им много държи на тях. Вчера са разглеждали синекдоха, епанафора, литота, метонимия, епифора, анафора, оксиморон, хипербола. В предишните години градация, риторичен въпрос/обръщение, епитет, метафора.
И аз искам да знам.

# 492
  • ВАРНА
Минавам само да споделя как се сблъсках челно (за пореден път) със ситуацията, че здравословни неразположения не могат да бъдат предвидени. Вчера прибрах по спешност дъщеря ми от училище с оплаквания от болки в крака. Най-вероятно е неврологичен проблем. Нурофен и мазане до тук. Днес я заведох на училище заради някакво тъпо контролно по математика. Следобед отново при личния лекар за следващи насоки. Детски невролози във Варна "с лопата да ги ринеш". Предстоят събота и неделя...

Замислих се как това може да се случи в навечерието на нво-тата и как цялата подготовка отива по дяволите. Детето ми неизучено няма да остане, но МОН са за убиване с отказа им да има втора дата. Бясна съм.

Последна редакция: сб, 12 ное 2022, 08:38 от прасунчо

# 493
  • Къде ли не
прасунчо, дано детето се оправи бързо. Риск да се случи нещо в деня на НВО има и аз от сега говоря, че има ситуации, които са непредвидими.
По повод художествените изразни средства, не знам колко са, но снощи ми ги изброяваше и аз знаех четири или пет от тях, другите десетина за първи път ги чувах! Как ще ги разпознае в цитата за теза, че и ще каже защо точно това е използвано, идея нямам! Ето вижте в "На прощаване" как са ги отбелязвали и колко са много и това е само половината стихотворение.

# 494
  • София
Скрит текст:
СМГ учители са пуснали ПИ по бел и мат.
Тренировъчен тест по български език и литература за 7. клас – 04.12.2022 (БЕЛ)
Тренировъчен тест по Математика за 7. клас – 27.11.2022
Имат вариант и присъствено и дистанционно.
Аз няма да записвам Елена, ще и станат много нагъсто, а и там от каките имам спомени, че са по-сложни, което няма да и се отрази никак добре на самочувствието и смятам за момента да го избегна.

Общи условия

Активация на акаунт