СЕДМИ клас започна ударно

• 50 101
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
  • Б
Здравейте, къде са тези пробни изпити в СМГ? В сайта на училището не намирам.

# 511
  • Sofia
Синът ми е в някаква криза от 2 дни и не мога да разбера дали е физически проблем , психологически или са обвързани. Няма сили, ту го боли стомах, ту глава, на училище не може да се съсредоточи. Не отиде на спорт два дни поред, а ходи по принцип с голямо желание... Вчера избухна, че курсовете са му безмислени- по БЕЛ учат много стари неща и му е страшно скучно и безмислено. А по мат изпреварват от училище и той не разбира новия материал, който им го преподават на курса. В училище разбирал повече от неговата учителка. Направо иска да го отписвам от уроците! До рев даже се стигна. Обещах, че ще остава до края на модула , който е в края на ноември и после ще видим. Нещо претовари ли се, не знам. Днес отиде на МАТ, ще го видя какъв е като се върне.

# 512
Здравейте, къде са тези пробни изпити в СМГ? В сайта на училището не намирам.
Ето го сайта им, където става записването
https://tt.smgood.bg/

# 513
Десив, какво значи по БЕЛ да се учат стари неща - та вероятно си имат програма, по която се движат, а то стари неща от 5 и 6 клас колкото искате има по тестовете на НВО - както по български, така и по литература. Но вие най-добре си знаете.

# 514
  • Б
Някакви примерни задачи било  то и от минали години за пробния по математика има ли? Имам тест, но той е  чак за май месец. Малко да се по упражни.

# 515
  • София
Синът ми е в някаква криза от 2 дни и не мога да разбера дали е физически проблем , психологически или са обвързани. Няма сили, ту го боли стомах, ту глава, на училище не може да се съсредоточи. Не отиде на спорт два дни поред, а ходи по принцип с голямо желание... Вчера избухна, че курсовете са му безмислени- по БЕЛ учат много стари неща и му е страшно скучно и безмислено. А по мат изпреварват от училище и той не разбира новия материал, който им го преподават на курса. В училище разбирал повече от неговата учителка. Направо иска да го отписвам от уроците! До рев даже се стигна. Обещах, че ще остава до края на модула , който е в края на ноември и после ще видим. Нещо претовари ли се, не знам. Днес отиде на МАТ, ще го видя какъв е като се върне.
Изкараха децата на крак някакъв точно подобен вирус според мен.
Елена засега също не е впечатлена от школата по БЕЛ, но не е повдигала въпроса да я отпиша. По математика се борим със собствени сили, но не отделя достатъчно време и се чудя направо дали да не я отпиша от немският в даден момент. На английски на школата ходи през седмица. Тренировките няма да ги спрем със сигурност.
По повод училища и паралелки след седми клас. Дъщеря ми учи английски в школа, която работи по сугестопедичния метод. Разсъждавам на глас колко хубаво би било в школата освен курсове по ае и испански, да организират и по немски. Ей така с песни, танци и забавление да се преглътне леко този език. На което дъщеря ми отговори: "Този език не е за забавление. Него го учиш и ревеш." Simple Smile
Всъщност си зависи и от детето и от това, кога е започнало да го учи според мен.
Едната от каките -  Николета, си харесва немския език. Английският определено и е по-лесен и го знае и на по-добро ниво и го ползва навсякъде, макар че го е учила по-малко, но няма нищо против немският. Харесва и как звучи, иска да си го учи и изобщо  определено си го харесва. Ваня също няма против него, но защото е по-труден е на заден план и иска да се откаже и предпочита английският. Елена изобщо пък не го харесва, но всъщност знае доста и не мисля, че е толкова заради езика, а заради многото часове към Шилер, които имат и редовните изпитвания и контролни. В школите, макар да има пак тестове и контролни децата ги приемат по друг начин нещата и им допада повече обучението и езика. Затова и ще се опитам да я накарам след известна почивка да не изоставя изцяло немският ако може, а да си продължи на школа. Вчера Ели си беше пуснала и учеше на дуолинго френски. Много ми беше забавно, защото това, което повтаряше нямаше нищо общо с думите, които трябваше да повтори, но поне ще се ориентира в какво ще се набърка, ако наистина иска да учи този език в гимназията.

Последна редакция: сб, 12 ное 2022, 18:57 от Aila

# 516
Вчера Ели си беше пуснала и учеше на дуолинго френски. Много ми беше забавно, защото това, което повтаряше нямаше нищо общо с думите, които трябваше да повтори, но поне ще се ориентира в какво ще се набърка, ако наистина иска да учи този език в гимназията.
Дуолинго е много модерно и в класа на моята девойка. Един учел немски, друг френски, трети испански. Тя си го свалила на телефона да пробва руски. Казва, че в междучасията било много забавно, защото всеки е стигнал донякъде и се чуват все някакви тититкания за отключено следващо ниво. И за мен е добър вариант да види и други езици, защото до сега е учила само английски и уж има желание след 7. клас да започне друг основен език.

# 517
Здравейте, за бала освен точките по математика и бел, какво още влиза - само оценката по мат и бел от дипломата или цялата диплома.

# 518
# 519
Зависи. Обикновено оценките от свидетелството за основно образование по два учебни предмета, изучавани в раздел А от учебния план в VII клас, определени от педагогическия съвет и превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците, т. е. не е задължително да са БЕЛ и МАТ.

# 520
Здравейте, за бала освен точките по математика и бел, какво още влиза - само оценката по мат и бел от дипломата или цялата диплома.
Има си таблица за балообразуване за всяко училище и всяка паралелка.
Най-голям процент влизат БЕЛ И МАТЕМАТИКА от НВО. Събрани и умножени по 2. И двете оценки по БЕЛ и Математика от дипломата за 7 клас.
Вече при равни условия ако две деца имат точно еднакъв брой точки и се борят за едно място се гледа общ успех от дипломата и други.

# 521
  • София
Даже не за едно място, а за последното в дадена паралелка 🙂
При нас пубертетските сътресения са големи. Най-милото и прекрасно момче на света се превръща в сърдит тийн със сбствено мнение, виждания и избори, в т.ч. да си снижи успеха. Тежи му подготовката, но я бута. Тежат му разказвателните предмети, по които е бил с отличен успех. С баща му сме в шах, защото не се е налагало да бъдем строги, детето беше много, много разбрано.. Със спорта е редовен, даже иска да ходи и на фитнес, но тази година няма как, тъй като много му куца организацията. Добре, че първокласничлата цъфти, че ако и с нея имахме някакви драми, не знам какво щяхме да правим.

# 522
О, аз разбрах, че става дума за школите към СМГ учители. Нали пробните са към тях?
Тези тестове са в Академия Тесла.
 Доста невзет в училище материал е имало. Нивото го определи като по-трудно от миналогодишното НВО, но при състезателен елемент и външен авторитет, който ще проверява, е решавала съвестно. 
Здравец розов, ако има присъствени от това време на годината, последно са били 2019.

# 523
  • Някъде там...
СМГ учители са обявили два варианта на пробен изпит - присъствени и онлайн. Не би трябвало да са на целия материал за НВО, по-скоро се водят от това, докъде са стигнали курсовете към СМГ учители по БЕЛ и МАТ. Някой ако ходи там, да сподели как се движат, моля? По принцип СМГ дават една идея по-трудни пробни изпити, надявам се да не прекалят със сложността и да отчаят явилите се деца.
Започват и олимпиадите, интересно ми е, за общински кръг в 7 клас, задачите се спускат от МОН, нали? Това значи ли, че във всички училища олимпиадата е в един и същи ден?
На нашия курс по БЕЛ също са на преговор на "стар" материал - започнаха от начален курс още, правопис и правоговор и т.н. Да, оплакват се понякога, че им е скучно, но от друга страна, оказва се, че имат пропуски заради онлайн обучението, имаше материал, който никога не им е бил преподаден в училище. Има и неща, които не са им станали съвсем ясни, а след преговора в курса изведнъж се изясняват. За момента са само на БЕЛ, няма още литература и преразказ.

Аз леко започнах да се отчайвам. Трупа се умора и напрежение у децата, по бел и мат ги натискат, валят едни четворки напоследък... Та явно ще ги запиша на пробен и аз скоро, да видят поне какво представлява това пусто НВО.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 15:35 от Жабче

# 524
Отчитам се с ПИ днес по математика в Междучасие. Отново не й е стигнало времето на втори модул и е бързала накрая. Имало е геометрия от 6-ти клас. Задачите били нормални, каквото и да означава това.

Общи условия

Активация на акаунт