Генетични и имунологични проблеми - тема 19

• 58 108
  • 779
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Нещата никога не са чисто черни или чисто бели. По същия начин и вливките не са нито идеално полезни или крайно вредни. На един може да му помогнат, на друг да му повлияят както положително, така и отрицателно, при трети да има само странични ефекти. В репродуктивна та медицина всичко е опит, грешка и експерименти, колкото и статии да сложите тук в подкрепа или в оборване на една или друга теза.

В темата за Кюретажа преди няколко години имаше една дама, която правеше всеки месец БХ. Беше се отчаяла. Накрая беше намерила репродуктивен АГ на около 500км от нея (в Щатите), който с вливки интралипид до около 16гс успя да й опази бременността. Пак ще кажете - може ембрионите да не са били ок. Е как тогава още с първата вливка ембрионите станаха ок?

При мен лично предприехме много различни мерки, за да се получат нещата - и вливки, и кортикостероиди, и какво ли още не. Но не бих пропуснала някоя от мерките, за да си проиграя шанса за успешна бременност.

Така че всеки преценява за себе си, и на кой доктор да се довери. И всеки носи отговорността за собствените си решения.

Успех на всички 🍀

# 646
Скрит текст:
Била съм на толкова силни лекарства, поради други здравословни причини, че  вече като чета колко е вредно едно нещо и се усмихвам. Зная какво е да виждаш как се унищожава тялото ти - обривите по кожата, унищожени коса и нокти и това само външно, но лекарствата помагат за друго. Животът ни предлага много предизвикателства.
Имам 2 ин витро опита (не са никак много след всичко изчетено за близо 15 години) и при двата нямам ПИД. Здравословно показателите на мен и мъжа ми са много добри, въпреки напредналата вече възраст. Преди години сме правили генетични изследвания с мъжа ми, доста обстойни искахме. Сега също всичко протече нормално, макар отново с хиперстимулация. Аз проблем с NK клетките нямах, само с Т клетките. Може да е съвпадение, може и да не. В крайна сметка е важен крайният резултат. Да усети всяка мечтата си как расте.

За мен всяка трябва да се довери на лекаря си. Ако в един момент се чувства разколебана, то да потърси друго мнение. Защото форумите обогатяват знанията ни, но не ни правят нито лекари, още по-малко специалисти.
Ето това се припокрива на 100% с моето мнение по въпроса. Защото тук много смятат, че знаят повече от лекари и се изказват категорично по случаи, с които, най-малкото, няма как да са на 100 % запознати.
Много е важно човек да има доверие на лекаря си, защото в медицината не винаги 2+2 е равно на 4. Иначе е хубаво да се чете по медицинските въпроси, които ни вълнуват, но нека не си мислим, че това замества медицинското образование, стажа, специализациите и т.н.

# 647
Здравейте,

Имам регистрация тук от години, но повече чета, отколкото пиша, така че е нормално да не сте ме засичали.

Историята при нас в много сбито резюме е, че опитите ни датират от 2020 г. През 2022 г. ни казаха, че трябва да правим ин витро заради мъжки фактор, в същия месец забременях спонтанно, но приключихме с мисед в 7 г.с. После след куп изследвания се оказа, че мъжкият фактор си го има, но не е чак такъв фактор и основният ни проблем е балансирана транслокация при мен. Последваха два опита ин витро с ПИД, като при първия имаше един уж нормален ембрион за трансфер и биохимична бременност, а при втория се сгромолясахме със засилка и от 16 ембриона на ден 4 се оказа, че на ден 5 са останали само 2 с лошо качество и не стигнахме до ПИД дори.

След миседа изследванията ми ги направи д-р Сигридов, при когото съм минала през цикли на подготовка и т.н. процедури, които прави той. Репродуктивната клиника е в София, но не мисля да споменавам коя е. ПИД правят в добра партньорска лаборатория в чужбина, от чиито генетици имахме отговор преди да започнем, че има смисъл да пробваме с нашите конкретни изследвания и резултати.

Понеже стратегията "да пробваме пак" не ми се нрави особено, търся идеи какво да променим в подхода.

Опитах се да се свържа с проф. Кременски за консултация. Той каза да му пратя мейл с историята и изследванията, но това беше преди 3 седмици, а все още нямам отговор. Опитах се да му звънна по телефона повторно днес, но без успех. Та единият ми въпрос е дали някой е имал контакт скоро с него, имате ли информация дали не е в отпуск, или пък има някакъв друг ред за достъп до него? Всички пишат, че отговаря много бързо по принцип...

Другият ми въпрос е с отворен край - приемам идеи за консултация с друг генетик и/или идея за клиника у нас или в чужбина, която е специализирана в генетичните проблеми, или нещо изобщо. Съвет "откажи се, няма да стане" също е по-добре от безкрайни опити.

Благодаря ви.

# 648
Къде правят вливки Октагам в София, освен в клиника Малинов?

В Калчев не правят, питах вече.

Доц. Михайлова ми беше казала за болница Здравето, но звъннах веднъж дадоха ми номер уж на други колеги и така и не можах да се свържа.

Също мисля в МЦ Сигридов, но там е по-скъпо от Малинов и не знам правят ли вливки, ако не са назначени от доц.Русев.

# 649
На мен имунологичните изследвания ми бяха в референтните граници (кръвните), съответно имах изписани само хапчета, а репро поиска Интралипид. Сега след + тест пуснахме контрола и на база резултатите ще преценят, но онзи ден бях с кръвоизлив и казаха, че може би ще влеем Киовиг поне минималната доза, май помага и за такива случаи...и той ли потиска имунната система, че не съм чела още по темата? 🍀

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 22:39 от Sehy

# 650
Да, потиска имунитета. Затова ми беше изписан. Бяха ми забранени всякакви добавки за имунната система до 4-ти месец.

# 651
Здравейте, в 6г.с съм, как са изследванията според вас?

# 652
  • София
Идеални!

# 653
Някой да е имал повишен Серумен С3, NK клетките са в норма? Чисто любопитство, беше ясно, че ще правя вкливка, даже ме притеснява да не съм се забавила...

# 654
Здравейте,има ли някой с хроничен ендометрит и успешна бременност.Той предизвиква възпаление и от там имунна реакция.

# 655
  • Ст Загора
Момичета има ли успяли с терапия от Доц Михайлова? Тя изписва индивидуалени терапии за разлика от Доц Русев...

# 656
Момичета, здравейте! От 13 месеца правим опити без успех и вече съм направила практически всяко изследване, за което съм се сетила и ми е било препоръчано 😄 Всичко е “идеално”…. Искам да намеря причина за неуспеха и последното ми изследване беше за имунологичен фактор. Излиза ми това:

Генетикът в геника ми казва, че тази мутация няма как да пречи на имплантацията и според него не е проблем. Аз обаче вече, парадоксално, се надявам да се открие нещо, което да “излекуваме”, за да забременея. Има ли някоя от вас с подобна мутация и до какво води тя? Днес не мога да се свържа с лекарката си и затова си позволявам да питам тук

# 657
Нямам успех все още, но определено терапиите са доста индивидуални. Плюс това комуникацията е лесна по мейл.

Момичета има ли успяли с терапия от Доц Михайлова? Тя изписва индивидуалени терапии за разлика от Доц Русев...

# 658
Здравейте, понеже съм с хетерозигот VEGFA & TAFI, ми назначиха Акард 75мг и изследване на Д-димер, АПТТ и фибриноген. Дали първо да пусна изследванията и тогава да започна акарда? Ако първо го започна, колко време преди тестовете трябва да се спре?

# 659
Момичета, здравейте! От 13 месеца правим опити без успех и вече съм направила практически всяко изследване, за което съм се сетила и ми е било препоръчано 😄 Всичко е “идеално”…. Искам да намеря причина за неуспеха и последното ми изследване беше за имунологичен фактор. Излиза ми това:

Генетикът в геника ми казва, че тази мутация няма как да пречи на имплантацията и според него не е проблем. Аз обаче вече, парадоксално, се надявам да се открие нещо, което да “излекуваме”, за да забременея. Има ли някоя от вас с подобна мутация и до какво води тя? Днес не мога да се свържа с лекарката си и затова си позволявам да питам тук
Имам същия хетерозигот, репродуктивния ми лекар не го отрази. Така и не се разбра какъв проблем има, но от първия трансфер имам дете.

Общи условия

Активация на акаунт