За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 366
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
  • Русе
Скрит текст:
Издирвам една рецепта за ябълков сладкиш.
Основата беше от бисквити и масло,отгоре се слагаха настъргани ябълки и някаква заливка имаше ,но не помня как се правеше 🤔

https://www.bg-mamma.com/?topic=237883

# 496
  • в сърцата на децата <3
За първи път ми се случва такова нещо! Уж домашно мляко, от производител го купувам, още топло издоено беше сутринта. Сварих, охладих до нужната температура, заквасих с домашно мляко (мое си от предишно квасене) ииии 6 часа по-късно нямаше никакви признаци на подкваса. Събрах обратно в една тенджера и затоплих до телесна температура, добавих купено кисело мляко и налях пак по бурканчетата. 2 часа по-късно...

Допускам, че е възможно да са ми шибнали вода в млякото, но чак толкова??? Не е претоплено със сигурност, даже се чудех дали не е твърде студено. Идеи какво му "има"?

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 21:13 от snow_angel

# 497
Една до друга две тавички няма ли да се съберат? На един ред.
  Не става. Нямам решение. Дали ще стане да опека пилетата и като ги извадя да ги покрия с фолио а след като са готови картофите да върна обратно.
Слагам ги в голямата тава, в два отделни плика за печене

# 498
  • In transit
Благодаря за рецептите за ябълковият сладкиш 👍
Тъй като ми трябва за утре по обяд...кога да го правя и как е по-вкусен,прясно изпечен или охладен и отлежал?
Аз го обичам всякак този сладкиш, докато е топъл още, коричката на пандишпана е леко хрупкава и на следващия ден е супер.

Сноуче, възможно е да са давали антибиотик на кравите. Веднъж така се беше случило на свекъра и после като разпита хората, от които взема млякото се оказа, че са им давали антибиотик и не са изчакали нужното време да се изчисти от организма им. Много тъпо е така...има си рисковете и домашното мляко.

# 499
така ми е ставало млякото, ако е било претоплено. друг вариант е да е тръгнало да се разваля или да има добавки. забелзвам, че напоследък млякото ми не се подквасва като преди. от различни места - същата работа. пак е добре, но не е така твърдо. 
аз бих изпекла първо месото, след това картофите. но както и да е не е драма.

# 500
  • в сърцата на децата <3
Не знам какво точно се случи. Реших проблема като го изцедих. Е, резултатът е нещо между цедено мляко и извара, като май клони повече към изварата. От 4 литра мляко излезе над 3 цвик и един компотен буркан плътна маса. Това е "кръстено" и то много. Още миналия път забелязах, че киселото мляко ми стана доста воднисто и пускаше много цвик. Ще си търся друг производител, вярно е значително по-евтино от магазинското, но пък да ми продават оцветена водица няма да го бъде.

# 501
Здравейте. Вчера ходих в "Берьозка" и видях, че продават вафлени кори. Моля, дайте изпитана рецепта с тях, че съм решила да ги пробвам.
И още един въпрос - от мнооого години искам да пробвам пелмени (още като ученичка 😀, някакъв разказ учихме, него не го помня, но ми се е запечатано в главата "пельмени с бульоном" 😂). Така и не си направих, но виждам, че има в "Берьозка" готови. От кои си струва да пробвам (знам, че е въпрос на вкус) и с какво да ги поднеса (знам, че се варят).
Благодаря!

# 502
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте. Вчера ходих в "Берьозка" и видях, че продават вафлени кори. Моля, дайте изпитана рецепта с тях, че съм решила да ги пробвам.
И още един въпрос - от мнооого години искам да пробвам пелмени (още като ученичка 😀, някакъв разказ учихме, него не го помня, но ми се е запечатано в главата "пельмени с бульоном" 😂). Така и не си направих, но виждам, че има в "Берьозка" готови. От кои си струва да пробвам (знам, че е въпрос на вкус) и с какво да ги поднеса (знам, че се варят).
Благодаря!

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/12/blog-post_7.html

От готовите пельмени съм вземал преди години смес със свинско и телешко месо. Всички бяха останали доволни. Имат специална смес за варене на пельмени. Може да се поднесат в така направения бульон.

# 503
Благодаря!
Имат насипни няколко вида. у нас понеже само аз си ги хапвам, си купувам от лукс серията по 8 9 бройки за порция ,☺️ правя си ги сварени, после запържени с масло и червен пипер и лъжица заквасена сметана до тях

# 504
  • Бургас
Много пелмени ядем у нас! Преди ги приготвях аз и ги замразявах в камерата на хладилника. Откак Берёзка ги има и продават, купувам от там. Различни купувам - и в пакети, и от насипните. Най ми харесват със смес от свинско и телешко, но и други хапвам. Има едни в пакет "Елитние" - не са чак елитни, вкусът им е като на насипните. Преди имаше "Домашние", които бяха разкошни, но не ги намирам напоследък. Но пък има "Фермерские", които също са разкошни. Просто изберете си по пълнеж и цена, и бъдете сигурни, че ще ви харесат пелмените.
По принцип се сервират със заквасена сметана, но на мен ми идва много тежко и ги поднасям с купичка гъсто кисело мляко на масата, и всеки си слага в чинията. Варят се в подсолена вода с една лъжичка от горепосочената от съфорумеца подправка, която се продава в Берёзка. Едно време като нямаше универсална подправка ги варях с 1-2 дафинови листа, няколко бахара и черен пипер на зърна - това по рецепта на приятелка на майка ми - украинка. Без да се размразяват, се слагат във врящата вода и се варят докато изплуват отгоре и най-много още минутка - две. Който не обича мляко и сметана, може да залее пелмените с прясно изцеден лимонов сок - много вкусни стават! Това за лимоновия сок го знам от приятелката на майка ми.
В момента имам  тези от снимките. Тези "вареники" са си баш пелмени, но с картофи вътре. Мъжът ми много ги обича, но аз в порцията от месни пелмени си слагам 4-5, ако изобщо сложа.

Последна редакция: сб, 29 окт 2022, 09:31 от Ябълкова

# 505
Хора, помагайте. Ще се събираме с приятели и мислех да правя бавно парче гърди. Да, ама ММ ми домъкна нарязани гърди без кост и сега се чудя кво да ги правя. Те са почти без мазно.

# 506
На пелмените всякакъв бульон, може да си направиш от кубче или с универсалната подправка дето се продава навсякъде, вегета и т.н. и да добавиш магданоз. Или с незастроена пилешка супа.

Патешките гърди може много, на терин, или печени със зеле, или поляти с китайски сос, може да си вземеш хоисин, или стриден, или нещо подобно, после с пилафче отстрани, някои ги правят просто запечатани леко на тиган и т.н.

# 507
https://reno.bg/forma-za-pechene-muhler-mr-4024-35-5x11-5x7-3cm-28574
Дали са читави тези форми? Ползвали ли сте? Как им е покритието? Да не избие ръжда?

# 508
  • Русе
Скрит текст:
Хора, помагайте. Ще се събираме с приятели и мислех да правя бавно парче гърди. Да, ама ММ ми домъкна нарязани гърди без кост и сега се чудя кво да ги правя. Те са почти без мазно.

На умерена фурна, под фолио. С гъбен сос.

# 509
https://reno.bg/forma-za-pechene-muhler-mr-4024-35-5x11-5x7-3cm-28574
Дали са читави тези форми? Ползвали ли сте? Как им е покритието? Да не избие ръжда?
На тази марка нещата са много качествени. От няколко години съм само с тяхни тенджери, тигани и тавички. Няма да сбъркаш. Първо бях скептична, защото са евтинки. Свекито ми беше подарила преди години една тенджера и останах страшно доволна. Готвя доста и вземам душичката на тенджери и тигани, а тая просто не искаша да се скапе. Заредила съм се от Метро с всякакви тяхни съдове. Точно такава релефна форма нямам, но съдя по всичко останало, че ще е качествена, абсурд да пусне ръжда.

Последна редакция: сб, 29 окт 2022, 12:10 от sineva 1

Общи условия

Активация на акаунт