Работа, CV-та, HR-и, съвети - 81

• 30 273
  • 902
  •   1
Отговори
# 135
От кого? В случая инициативата е на питащата, а не става дума за планирано от работодателя вътрешно разместване.
И какво като инициативата е нейна? Ще щракне с пръсти и вече е преместена? Преди да получи одобрение ще бъде преценено колко ще тежи липсата ѝ на текущия ѝ екип и дали първо да не ѝ се намери заместник или да не работи временно и в двата екипа и т.н. Ако е толкова незаменима за текущия екип ще ѝ откажат.

И по моя също, но това не пречи и служителят да го отнесе, тъй като той е значително по-уязвим от мениджъра на другия екип.
Освен да се намръщи мениджъра няма какво друго да отнесе. Ако организацията в компанията е добра и да ѝ се мръщи няма да го оставят.

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 12:32 от bboiko

# 136
Мотивите ми са, че наистина се чувствам в задънена улица. Не само за бъдещо развитие, но и в настоящото положение. Аз винаги съм слагала карти на масата пред шефа и съм споделяла, че не успявам да преодолея определени информационни/системни пречки. Разказвала съм му къде съм ровила, какво съм опитвала, с кого съм говорила… Който знае какво море от бази данни и информация и системи е в голяма корпорация, ще еазбере. Аз въпреки това умея да търся, разпитвам проучвам. Е, две години търся като гламава едни бюджети. Съвсем наскоро най-накрая ефин лийд, с който работя редовно и досега ме пращаше за зелен хайвер, ме включи в комуникация, където пита за срокове да изготви и подаде към системата въпросните бюджети за следващата. Т.е. такава информация просто е нямало по системите… обаче аз две години търся. Еми, мотивацията ми доста спадна, и от няколко седмици си прехвърлям обяви. Иначе испях други полезни неща да свърша, но това беше компонент от голяма задача.

# 137
  • при него
Spring Blossom, ако аз съм твой ръководител и дойдеш при мен, с този мотив за преместване, аз веднага ще те попитам, защо мисли,ш, че в другия отдел това няма да е проблем. Казваш за информационни/ системни пречки, те не важат ли за всеки отдел в корпорацията? Аз те разбирам, просто се опитвам да ти дам друга гледна точка.

Допълвам се, за да си задам въпроса по друг начин: какво ти харесва в другия отдел, което във вашия нямате?

# 138
Веднага отговарям. Информационното затъмнение е в конкретният екип, заради непрекъснати противоречия между шефа и лийда, с който трябва да работя. Системите са си ок, не е ок, че искат неща от мен, които няма - в случая две години ме пращаха за зелен хайвер да търся бюджетни цифри, които просто лийдът не е изготвил и не е подал към системите. Сега, аз не бих си позволила да соча с пръсти, че лийдът не е изготвил бюджети, а шефът е незапознат с детайлите на работата. Това, което ще кажа, е че просто съм попафнала на обява за позиция, която рядко се появява, и бих искала да пробвам. Той знае моите обстоятелства на постъпване - предният ми екип се разпадна заради ковид кризата, и нямах много избор за друга позиция. Също, ще се постарая да си предач всичко подобаващо, но и продължавам да си движа нещата, независимо какво се случва на интервюто.

# 139
  • при него
Spring, разбирам.
Според мен, задължително поговори с прекия ти ръководител, преди да кандидатствам за друг отдел. Вярвам че, дори и да не му харесват твоите намерия, ще оцени честността ти. Само внимавай, как точно ще се изразиш, защото (зависи от човека) но може да го възприеме, като критика към него/нея. Гледай да се фокусираш повече върху положителните неща, които търсиш и как би могла да си по-полезна за организацията, вместо върху негативите, от които бягаш. Попитай го за неговия съвет и дали би те подкрепил в такова кандидатстване. Може и малко да го изненадаш с този въпрос, но един ръководител, ако има поне малко лидерски качества, би се радвал неговите подчинени да вървят напред, дори и ако е в друг отдел.

# 140
Мен не ме одобриха на интервюто онзи ден... Определено ми липсва самочувствие и практически опит в интервютата, зациклих на елементарни въпроси като, какво съм щяла да направя, ако някой служител ми се обади сутринта и каже, че няма да дойде на работа. Което всъщност е много относителен въпрос, понеже според мен зависи от естеството на работа и конкретният служител какви функции изпълнява, обикновено на мястото, на което съм в момента просто пренасочвам от другите хора, според, която заявка ми е по-належаща, но тук няма строго определени позиции, всички се водят работници, също зависи и от политиката на компанията, някои глобяват, други пишат самоотлъчки, ако не представиш болничен, ама зациклих и това си е. Яд ме е, но времето не се връща назад, ще трябва да потренирам явно с интервютата и да ходя, и за позиции, които не искам.

# 141
  • София
vermilion21, съжалявам да прочета, че интервюто не е минало според очакванията. Понякога наистина задават много относителни въпроси, чиито отговор зависи изключително много от конкретната компания. Според мен, не пречи да пускаш СВ и за позиции, които са по-компромисни спрямо твоите изисквания, но да натрупаш малко опит, защото си е важен.
Spring Blossom  - и в моята компания винаги трябва да уведомиш прекия си ръководител, ако искаш да сменяш позицията/ отдела. Аз бих казала истината, не с критика към шефа, но ако не се чувстваш добре в екипа, той/тя трябва да го знае. Преди няколко месеца, аз исках да пробвам на глобална позиция, но ТЛа ми ме разубеди, натъртвайки колко "ценен" кадър съм за екипа и как реки от атрактивни проекти ще дойдат при нас. После ме оставиха половин година без работа или с крайно баламска такава и вече съм в предизвестие. В тази връзка, аз малко съжалявам, че се подведох по тези ласкателства и обещания, защото в компанията ми харесва, но от друга страна е нормално ТЛа да се помъчи да задържи и разубеди качествените хора да останат в екипа.

# 142
  • Mars Hotel
А ти откъде знаеш, че не са те одобрили заради отговора на този въпрос? Казаха ли ти го? Питам, защото понякога като интервюирани ни се струва, че някой отговор е наклонил везните в определена посока, но за интервюиращите не е съвсем така. Истина е, че в много случаи няма верен или грешен отговор, по-скоро се гледа дали цялостно има разминавания в ценностната система между компанията и кандидата например. Много често изходът от интервюто зависи не от конкретните отговори, които се дават, а от цялостното впечатление. Разминаване в очакванията също често e dealbreaker, индивидуалните въпроси не носят толкова тежест.

# 143
Не, нямам идея дали е за това, разбрах със смс на следващия ден, че не съм одобрена, просто това беше едно от нещата, за които се сещам, то другите въпроси бяха абсолютно стандартни, защо искам да напусна, защо не работя по специалността ми и подобни баналности.

# 144
Щом питат за твоята специалност, която няма връзка с работата, вместо да търсят детайли за сходен опит, значи виждат несъответствие в самия профил спрямо позицията.

# 145
  • Mars Hotel
За съжаление понякога просто не се получават нещата. Ние сега търсим човек за нашия екип. Понеже аз ще обучавам новия колега, участвам във всичките интервюта. Имаше една дама, която се представи много професионално, с чуден опит и квалификации - на хартия перфектен кандидат. Ами никой от нас не я "усети" като член на екипа - отхвърлихме я. За сметка на това единодушно харесахме друг кандидат, който за зла участ имаше ужасни технически проблеми по време на интервюто. Това, което имам предвид, е че понякога нещата са извън твоя контрол и колкото и да си подготвена, просто това не е твоето място.

# 146
Тва с "усета" гарантира текучество.

# 147
Сз току що говорих с шефа. Изненадах се от това, което ми каза. Каза, че ме разбира напълно от къде изхождам с желанието си да пробвам другаде, и че е усещал моята фрустрация да доставя нещо полезно за екипа, както и той се е чувствал криво от невъзможността да ме оборудва с нужното за целта. Каза, че ще ме подкрепи, независимо какво ще стане, и че междувременно ще продължим да работим по разнищването на въпросите от вчера. И че ако не стане на другото място, всичко ще е наред. Дано да е така… Добре че си говорим през тиймс, защото ми се намокриха очите… Сега, много смелост, и не знам как ще се почувствам, ако нищо не стане с другата позиция… но отдавна ме сърби за промяна…

# 148
Сз току що говорих с шефа. Изненадах се от това, което ми каза. Каза, че ме разбира напълно от къде изхождам с желанието си да пробвам другаде, и че е усещал моята фрустрация да доставя нещо полезно за екипа, както и той се е чувствал криво от невъзможността да ме оборудва с нужното за целта. Каза, че ще ме подкрепи, независимо какво ще стане, и че междувременно ще продължим да работим по разнищването на въпросите от вчера. И че ако не стане на другото място, всичко ще е наред. Дано да е така… Добре че си говорим през тиймс, защото ми се намокриха очите… Сега, много смелост, и не знам как ще се почувствам, ако нищо не стане с другата позиция… но отдавна ме сърби за промяна…

Аз мисля, че това са нормални неща. Не се ядосвай, ако не стане, няма нищо лошо да се пробваш!
Преди години работех в същата фирма като сега. Мениджърът ме пусна да кандидатствам за бизнес анализатор, но аз тогава не се справих добре. Дадоха ми задача, която не успях да направя. Продължих да си работя със стария ми екип още доста време, не е имало някакво напрежение.

Е, минаха години, понаучих още неща и станах бизнес анализатор. Grinning Но това, че съм се пробвала за друго не е променило отношението към мен. И други колеги се пробваха, попринцип след 2-3 години е нормално да искаш промяна и те го знаят и го разбират.

Аз да се похваля, че получих повишение. Хубавото е,че екипът ми е доста разбран и се радвам, че съм част от него. Оставам в същия екип, просто нови функции, повече работа, пари и нова позиция.

# 149
  • София
Spring Blossom това е много хубаво! Според мен, адекватния мениджър трябва да подкрепя подчинените си и да е склонен дори на компромис (т.е. да се раздели с тях) ако хората не се чувстват добре. За жалост, малко са мениджърите, които са наистина добри в управлението на хора и поради  тази причина, на много места има голямо текучество. Моят мениджър смята, че може да управлява хора с ексел и като изчисли колко човека са нужни, за да върви даден проект, нищо друго не го интересува (нито това хората стават ли за тази работа, нито харесва ли им, нито добре ли е разпределена работата). Също, при нас хората, които ще обучават/ менторират новите колеги, не участват по никакъв начин в подбора, а също и рядко им се иска мнението дали новия човек става за работата или не. Аз менторирам трети човек, и до момента никой не ме е питал какво смятам аз за него.

Общи условия

Активация на акаунт