Работа, CV-та, HR-и, съвети - 81

• 30 279
  • 902
  •   1
Отговори
# 150
Честито, Шери! И благодаря за утешителните думи.

# 151
  • в сърцата на децата <3
А ти откъде знаеш, че не са те одобрили заради отговора на този въпрос? Казаха ли ти го? Питам, защото понякога като интервюирани ни се струва, че някой отговор е наклонил везните в определена посока, но за интервюиращите не е съвсем така. Истина е, че в много случаи няма верен или грешен отговор (...)
А, понякога се усеща много ясно. Примерно преди време на позиция, за която имам 9 години опит, само че фронтофис, съвсем осезаемо се дръпнаха в момента, в който казах, че последната си работа съм напуснала защото шефът ми не просто очакваше, а изискваше в почивните си дни да "притичам набързо" до офиса и да дам една пратка на Х. Това не е ок по нито един параграф - като се започне от това, че ми се цупеше ако не съм вкъщи да му свърша "услуга", та приключим с нарушаване на редица разписани наредби за вътрешен ред, за всяка от които могат да ми наложат минимум финансова санкция, а за някои - и съд. Открито заявих, че искам да си знам задълженията и работното време (+/- някоя минута, разбира се). Е, дръпнаха се, после още много време им се въртяха обявите в джобса. Последно време пак ги виждам, но през агенция за подбор на персонал. Очевидно не е ок фирмата и е било за добро това, че съм поставила картите на масата.

Spring Blossom, стискам ти палци да успееш, а ако не - явно все пак ТЛ е свестен и може и да намерите път за работа заедно.

Sherilyn, честито!

# 152
  • Mars Hotel
Тва с "усета" гарантира текучество.
Никак не съм съгласна. Като казвам "усет", това не означава, че държим само на това и че човекът няма необходимите опит и квалификация. Напротив, всички твърди умения, неоходими за позицията са задължителни, но ако двама души имат сходен опит и умения, 100% ще вземем човекa, който повече пасва на екипа като личност. Именно това гарантира, че по-лесно ще се впише, ще се разбираме по-добре и има по-голяма верояност да го задържим.

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 12:54 от Светлица

# 153
Благодаря ви, момичета!

Скрит текст:
Spring Blossom това е много хубаво! Според мен, адекватния мениджър трябва да подкрепя подчинените си и да е склонен дори на компромис (т.е. да се раздели с тях) ако хората не се чувстват добре. За жалост, малко са мениджърите, които са наистина добри в управлението на хора и поради  тази причина, на много места има голямо текучество. Моят мениджър смята, че може да управлява хора с ексел и като изчисли колко човека са нужни, за да върви даден проект, нищо друго не го интересува (нито това хората стават ли за тази работа, нито харесва ли им, нито добре ли е разпределена работата).
Също, при нас хората, които ще обучават/ менторират новите колеги, не участват по никакъв начин в подбора, а също и рядко им се иска мнението дали новия човек става за работата или не. Аз менторирам трети човек, и до момента никой не ме е питал какво смятам аз за него.

Съгласна съм, че е редно и те да взимат участие в подбора. Докато работех в друга фирма обучавах много новите колеги, макар да не бях най-опитния кадър. Имаше две колежки от много време, които се чудеха как да бойкотират всеки нов и аз и още една колежка бяхме учебните коли. ТЛ и мениджъра ни канеха на интервютата и освен, че тествахме езика на кандидата, идеята беше да проведем разговор с него, за да видим как се представя и да дадем своя фийдбек на мениджмънта.
Винаги са зачитали нашето мнение, идвали са хора уж с дипломи и сертификати, а не знаят защо кандидатстват или се вижда, че просто им трябва някаква работа.

Накрая взехме стажантка, обучихме я и когато напуснах, тя зае моето място. Наистина го заслужаваше, много свестно момиче. В пъти по-читав кадър от доста по-опитни хора.

# 154
Имаше една дама, която се представи много професионално, с чуден опит и квалификации - на хартия перфектен кандидат. Ами никой от нас не я "усети" като член на екипа - отхвърлихме я.

Случвало ми се е да ходя на интервю (втора последна фаза), на което се събраха всички шефове на отдели - все по-млади и по-неопитни от мен. По очите им се четеше, че не им харесва това и ей на, не ме "усетиха" Wink

# 155
Да, това ако не е основател на стартъп да води интервюто, никак не звучи сериозно с “усещанията”. Направили са услуга на кандидатката

# 156
В повечето случаи е по-добре да не работиш с такива, които "усещат" кандитатите.

Тези от миналата тема, които ме отхвърлиха, днес пак ми звъннаха да ми потвърдят, че не съм този човек, който търсят, явно и мен не са ме "усетили", но и да ми кажат, че от четирима, които били избрани, също не са се спрели на никой. Не знам защо ме уведомяват за това си решение да не избират никой, ама им пожелах успех в търсенето.

# 157
Принципно е хубаво да получиш обратна връзка, дори и да не си одобрен. Продължаваш напред, това е положението.

# 158
Да избираш хора по "усет" най-малкото не е професионално, да не говорим, че освен ако не сте психиатър много лесно усета ви може да ви изневери. Аз поне съм се нагледал на "позитивни" и "усмихнати" нови колеги, които след няколко месеца е ясно, че за нищо не стават.

# 159
Аз съм се нагледал и на кандидати, които са чули преди 5 минути за фирмата и продуктът ѝ, ама вече ни обясняват как правим всичко грешно и те ще ни научат, само да им дадем големите пари. Та усета не е обективен, ама може да ти спести няколко часа размяна на заучени HR въпроси.

# 160
  • Mars Hotel
Че кой е казал, че усета се отнася за позитивизъм или усмивка? Нищо подобно - говоря за пасване в екипа и за начина на работа. Съжалявам, ако на някого му се струва глупаво да избираме хората И по т.н. culture fit. Не позитивизъм, не ала-бала - ценности.

Както и да е, разбира се, че кандидатите също имат право да кажат "слава Богу, че не ме избраха" - нали винаги изтъкваме в темата, че интервюто е двупосочен процес. Да, има доза субективизъм. Все пак ще работим с този човек години напред, по-добре е да се харесаме без компромиси.

# 161
Аз също съм на мнение, че когато се избира човек за дадена позиция, трябва добре да се прецени дали този човек би си пасвал с екипа. Търсила съм през годините много хора, водила съм много интервюта и винаги го има субективния елемент, няма как. Доверявала съм се на усет/интуиция и може и да съм имала късмет, не знам, но създадените екипи са работили доста сполучливо заедно. Служителите дотолкова добре се напасваха, че си ставаха и приятели извън работа, а хора на доста високи позиции в компанията (всъщност и в предната компания, и в сегашната) ми казваха, че съм създавала наистина страхотни екипи. Което само можеше да ме радва.

# 162
Доколкото разбрахме, предпочетен е неквалифициран кандидат по симпатии. Друго би било при избор между двама квалифицирани, естествено, че характерът има значение. Пишете ги тези неща в обявите, какви лични качества търсите, а не да губите време на специалисти.

# 163
  • Mars Hotel
Доколкото разбрахме, предпочетен е неквалифициран кандидат по симпатии.
Къде го пише това?

# 164
Аз също съм на мнение, че когато се избира човек за дадена позиция, трябва добре да се прецени дали този човек би си пасвал с екипа. Търсила съм през годините много хора, водила съм много интервюта и винаги го има субективния елемент, няма как. Доверявала съм се на усет/интуиция и може и да съм имала късмет, не знам, но създадените екипи са работили доста сполучливо заедно. Служителите дотолкова добре се напасваха, че си ставаха и приятели извън работа, а хора на доста високи позиции в компанията (всъщност и в предната компания, и в сегашната) ми казваха, че съм създавала наистина страхотни екипи. Което само можеше да ме радва.

Това е така, важно е да се запази хармонията в колектива и понякога за това се жертва качество. Но също толкова вярно е, че по-неопитни и с по-ниска квалификация колеги и мениджъри не обичат да им идва някой, който ще ги засенчи и ще им бъде конкурент. И като видят такъв кандидат веднага започват да изпитват чувството, че не усещат кандидата Wink

Общи условия

Активация на акаунт