Работа, CV-та, HR-и, съвети - 81

• 30 290
  • 902
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Хаха да бе, не може да ти прекъсне нетът, ама детенценце може да писка.

# 181
  • в сърцата на децата <3
Скрит текст:
Русия ли подкрепяте или Украйна?
Аз как пък не съм попаднал на нито едно интервю където дори да се спомене войната? С някакви много изтрещели хора се срещате...
Аааа, пу-пу! Нищо такова не съм написала. Но в коментарите към анкетата имаше HR-и от големи фирми, които открито заявиха, че този въпрос е от първите, които задават на интервю. Вече дали Е факт или са го написали ей така - за щастие не знам.

# 182
Що за глупост е този въпрос? С каква цел го задават?

# 183
  • при него
При нас, на вътрешни срещи, се чуват деца, кучета, котки, тийнейджъри, ремонти, съпруги, съпрузи... имам предвид, случайно и епизодично, но то за две години хоум офис, даже 3 ще станат, просто няма как. Не говоря, че се чуват непрекъснато, а епизодично, но се случва. Не срещи с клиенти, аз лично, а вярвам и колегите, се изолират максимално, аз даже заключвам вратата на стаята и предупреждавам всички, които са в къщи. Ако аз съм на среща или интервю и чуя от среща подобни неща, ще проявя разбиране, но разбирам и хората, които това ги дразни.
Мен примерно, много повече ме дразни, ако съм на среща и има някой, който не взима участие или не внимава в темата,  защото то си личи, т.е. това ми е по-голям проблем, отколкото че някой има дете, куче, шумни съседи...

# 184
Що за глупост е този въпрос? С каква цел го задават?
Съмнявам се, че реално го задават, предвид че е политически и би трябвало да е нарушение на GDPR. По-скоро е евтин опит да се самоизтъкнат и покажат като "отговорни", също като слагането на украински знаменца по профилните снимки и крещенето по улиците.

# 185
От 6 години, бях само на едно интервю сега и съм позагубила представа какво точно питат. Но преди са ми задавали доста лични въпроси, дори и дали живея в мой апартамент, какво работи мъжа ми и подобни.

Като бях хоум, доста си говорех с шефката ми и на котката все ѝ беше много любопитно и се звереше в монитора.

# 186
Някой може ли да каже дали има разлика при изчисление на заплатата в редовен календарен месец, непълен месец и при напускане (без обезщетения за неизползван отпуск / 0 дни)?

Бях за последно в старата фирма през м. Септември. Заплатата ми всеки месец е една и съща. Без празниците (6.09 и 22.09) съм отработил 15 от 20 дни, но заплатата ми е под 3/4 (73.64%) от обичайната. Струва ми се, че има някаква грешка в счетоводната програма или пък моя тиливизор Grinning

пп:  При твърде лични или нестандартно тъпи въпроси на интервю и животни в офиса ми светва червената лампа Close

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 22:45 от Нърд

# 187
  • в сърцата на децата <3
Нърд, ако си отработил 75% от работните дни е нормално заплатата ти да е 75% от стандартното. Възможно е да има някакви разминавания, защото осигуровките варират, но като цяло - брой работни дни в месеца, заплатата ти разделена на тях, за да се получи колко на ден взимаш и умножена по отработените дни.
Например: взимаш 1000 чисти (че е по-лесно с кръгли числа), септември има 20 работни дни, а ти си работил 15.
1000/20 = 50 за ден
50*15 = 750 тотал
Пак казвам, че сметката не е толкова "бакалска", но крайната сума е много близо по посочения метод. Също така може да са ти отрязали някой бонус, който не са длъжни да дават, но до сега е влизал в заплатата - от там вече може осезаемо да се усети разлика.

# 188
Сметката е точно такава, но не се прави с чистото, а с брутното възнаграждение. Оттам идва разликата.

# 189
  • София
Понеже много спорове за усета имаше, да дам и моите 50 стотинки по темата.

Може би съм силно непрофесионална, вероятно според форумското мнение е точно така. Ама освен знания и умения, нали с този човек ще прекарваме по 8 часа, ако се замислите, даже повече от колкото с близките си хора.

Един човек може да е най-големият специалист в дадена сфера, да е световно гуру, но да е нарцистичен, токсичен, егоист, неекипен играч, интригант, клюкар и какво ли още не. Е, голяма част от тези неща могат да се усетят по време на интервюто. И питам: трябва да да назнача туй светило, което ще ми изгони половината екип? Та в този смисъл усетът за мен е водещото.

Когато екипите се увеличават, трябва да сме сигурни, че освен новото попълнение няма да влошим ситуацията на настоящите служители. Вкарването на човек с различни разбирания, манталитет, светоусещане, разбиране за отношения и т.н. може много сериозно да влоши мотивацията на целия екип и да повлияе на пърформанса му. Така че, колкото и да е велико гуруто, описано по-горе, съжалявам,  но ще взема по слаб човек откъм квалификация, но възпитан и уранвновесен човек.

Разбира се, в живия живот, рядко нещата са черно-бели. Освен методиката, с която аз и колегите от ЧР обследваме кандидатите, за мен поне е много важно как се изгразява човека, мога ли лесно да му следя мисълта, тонът, с който ми говори, как се отнася към рекрутъра, който е с мен, провокирам го леко и контролирано, за да видя реакция под стрес, гледам как реагира на общоприета шега. И да, субективно е - накрая винаги си задавам въпроса - "Аз бих ли работила с този човек?". Кафета, забавления и други от сорта - да, може да се сближим с колеги, но последното, което ме интересува е дали мога да пия кафе с някого.

Колкото до технически проблеми по време на интервюта - както на мен ми се е случвало да ми резнат кабела на интернета, така и на кандидати се е случвало да им спре тока, да речем. Еми хора сме, препланираме и така. Спомням си за един много смешен случай - младо момче, майка му дойде да му носи храна, защото не разбрала, че е в интервю. Еми посмяхме се с кандидата, случва се, майката и тя се показа да се извини. Имала съм случай на кученце, което влетя на камерата и след това видяхме, че нагриза кабела на слушалките. На една среща пък, 2 годишното дете на мой колега от чужбина дойде и започна да ми говори на немски. Приемам го като част от неудобствата на онлайн комуникацията и търсим решение.

# 190
Те токсичните характери и скандалджиите умело се прикриват и си показват рогата след това. И не, че не разбирам и не приемам твоята позиция, даже ,много я приемам, но тук нещата много силно зависят от позицията на оценяващия ситуацията:
ЧР: - Много го бива, ама няма да го взема, защото ще ми разбие колектива, който като цяло се е сработил и се справя не зле.
Кандидатът: - Уплашиха се, че съм с повече опит и познания и ще им бъда конкуренция, ще ги извадя от зоната им на комфорт.

И двамата са си прави за себе си, нали?

# 191
Едно е нарцис, токсичен, интригант, каквото поне не беше казано, друго е “не я усетихме като част от екипа”. Разбираемо хората се възмущават от още една бариера за прескачане при търсене на работа…

# 192
Съгласна съм, че трябва да има “усещане”, но често ми се струва, че това е водещото или не се “усеща” от който трябва. Аз с моя опит мога да метна 90% от девойчетата, които ми правят анализ на профила. И те го знаят. Виж усещане от бъдещия мениджър е друго нещо. То него и аз искам да го усетя.

# 193
Един човек може да е най-големият специалист в дадена сфера, да е световно гуру, но да е нарцистичен, токсичен, егоист, неекипен играч, интригант, клюкар и какво ли още не. Е, голяма част от тези неща могат да се усетят по време на интервюто. И питам: трябва да да назнача туй светило, което ще ми изгони половината екип? Та в този смисъл усетът за мен е водещото.

И ти как точно го разбра тоз "арцистичен, токсичен, егоист, неекипен играч, интригант, клюкар и какво ли още не" за половин час интервю?

Това с усещането ми е като преди много години работех в една фирма, където шефът си беше сложил любовницата за ЧР. И тя директно режеше хубавите жени, за да не са ѝ конкуренция. Толкова до "усета за част от екипа"....

Последна редакция: чт, 06 окт 2022, 14:21 от Soul Free

# 194
  • Бургас
И ти как точно го разбра тоз "арцистичен, токсичен, егоист, неекипен играч, интригант, клюкар и какво ли още не" за половин час интервю?
Именно. Освен това също смятам, че
Те токсичните характери и скандалджиите умело се прикриват и си показват рогата след това.
от личен опит. В смисъл, че съм виждала такива хора колко добре се представят на интервю, т.е. в последствие им е лъсвал характера.

Общи условия

Активация на акаунт