Работа, CV-та, HR-и, съвети - 81

• 30 334
  • 902
  •   1
Отговори
# 195
  • Mars Hotel
Извинявайте, ама това е смешно вече. То не бяха любовници, не беше пиене на кафета, фаворитизъм и не знам още какво. Нищо общо няма това, за което говорим при подбора, с подобни глупости.

# 196
А за какво? Нали все пак говорим за избор?

Любовницата на шефа беше ЧР именно, за да подбира кой точно да работи във фирмата. И тя същото казваше - Не мисля, че ще се впише в екипа.

Съгласна съм, че трябва да има “усещане”, но често ми се струва, че това е водещото или не се “усеща” от който трябва. Аз с моя опит мога да метна 90% от девойчетата, които ми правят анализ на профила. И те го знаят. Виж усещане от бъдещия мениджър е друго нещо. То него и аз искам да го усетя.

Точно.
А тъпотиите на въпросните момиченца с "Кое дърво си?" и "Какво ще направиш с 1 млн. от тотото?", не искам и да ги споменавам.

# 197
Здравейте, искам да се оплача колко се изложих одеве на интервю! За втори път съм на интервю, първото беше преди няколко години и не ми се обадиха, от тогава съм си намирала работа чрез познати без интервюта. Тази работата, за която бях днес на интервю много ми хареса, интервюиращия беше млад, не като предния гаден чичак, който да те оглежда от глава до пети и да задава 20 мин лични въпроси! 😅 Обаче много се притесних и нищо не направих. Като каза "Разкажи нещо за себе си." и блокирах. А за позицията се изисква добра езикова култура, добра дикция. Аз ги имам, наистина! Обаче от притеснение май мрънках, даже не знам какво съм говорила през 2те минути, в които си отворих устата, защото цялото интервю беше около 5мин. 😓😳 100% няма да ми звъннат, много ме е яд. Ако мога бих отишла повторно! Пълен провал!

# 198
Море, намери списък с често задавани въпроси за интервю, и си напиши отговорите като домашно, да си ги имаш готови в главата за следващия път.
Аз хубаво давам съвети, да видим и аз колко съм излязла от форма, планирам скоро да се пускам… Но досега въпреки подготовки, все е е случвало някой да те изненада

# 199
Море, спокойно, не го приемай твърде навътре! На всеки може да се случи. Аз сега дори се кефя да ходя на интервюта. Срещала съм всякакви интервюиращи, и симпатични, и ужасни. В една голяма фирма сякаш задаваха въпроси, заяждайки се. Два пъти кандидатствах там, и двата пъти все едно ми се караха ЧР-ките по телефона.

Сега даже ми е кеф да ходя по интервюта. Нооо разбира се, дълъг път извървях. И аз като бях млада и неопитна се спичах яко. Имала съм случай с телефонно интервю, имах уговорка с ЧР да ми се обади и треперих. ММ ми беше дал да тресна две глътки твърд алкохол, за да се отпусна. Но имай предвид... това е било на 20-21 годишна възраст. После започнах работа, добих опит и започнах да ходя на интервюта за спорта. Кандидатствах по обяви в големи фирми, където знаех, че поне ще ме викнат и ходех на интервюта. Не исках работата, а просто опита. Колкото повече ходиш, научаваш се. Няма нищо срамно, всеки е спичал, млада си, ще добиеш опит и ти! Успех ти желая!

# 200
  • София
Един човек може да е най-големият специалист в дадена сфера, да е световно гуру, но да е нарцистичен, токсичен, егоист, неекипен играч, интригант, клюкар и какво ли още не. Е, голяма част от тези неща могат да се усетят по време на интервюто. И питам: трябва да да назнача туй светило, което ще ми изгони половината екип? Та в този смисъл усетът за мен е водещото.

И ти как точно го разбра тоз "арцистичен, токсичен, егоист, неекипен играч, интригант, клюкар и какво ли още не" за половин час интервю?

Това с усещането ми е като преди много години работех в една фирма, където шефът си беше сложил любовницата за ЧР. И тя директно режеше хубавите жени, за да не са ѝ конкуренция. Толкова до "усета за част от екипа"....

Мога да ти дам пример от реален кандидат.
1. Ми обясни, че трябвало да ме понаучи на мениджмънт, защото виждал, че нещата не са както трябва при нас. (Това как го разбра, за мен остана истинска мистерия, при положение, че научи за фирмата около 5 мин преди това)
2. Обясни ми, че ще уволнява хора ако не го слушат. (Да де, ама кандидатстваше за стажант).
3. Обясни ми, че трябва да е водещ и че трябва да определя нещата не само на ниво проект, а мултидисциплинарно, на ниво локация или глобално. (Да припомня, интервю за стажант).

Колкото до клюкарщината - тук има известна доза предположение, но доста често има изпуснати фрази за коментар на бившия шеф, вадене на информация от кухнята на дадена фирма, което ме кара да заключа, че вероятно човекът има такива наклонности.

Интервютата са по 2 часа (защото е процес в 1 стъпка) и има доста време да се видят някои неща. Да, вероятно сме изпуснали и добри кандидати, но явно не ни е било писано да работим заедно.

# 201
На мен ми се струва, че този реален кандидат се е гъбаркал с теб, за да види докъде ще стигнете.

Не мисля, че в такава ситуация се стига дори и до предположението, че може да му се предложи работа, но да го отхвърлите понеже не го "усещате" като вашия човек.

# 202
Не се е гъбаркал. И аз се учудвам някои хора колко нагло се държат на интервюта и как не успяват грам да се контролират. А доста такива съм виждал. И точно при кандидати за стаж или за джуниър позиции са най-много. Аз на хората без опит се опитвам да им дам много подробна обратна връзка, когато им отказваме, за да придобият опит. Имаше едни двама първокурсници, с нулев опит, които ми обясниха, че щом им казвам, че нещо са направили грешно значи не съм бил професионалист, защото професионалистите никога не казвали така... можели те да ме учат на технологиите с които работя, а с най-елементарната задача не се бяха справили.

Здравейте, искам да се оплача колко се изложих одеве на интервю! За втори път съм на интервю, първото беше преди няколко години и не ми се обадиха, от тогава съм си намирала работа чрез познати без интервюта.
Почни да ходиш по много интервюта докато свикнеш как да ги минаваш, че така веднъж като свикнеш да разчиташ на връзки после е много трудно, като връзките се изчерпат.

Тоя въпрос на кое дърво се оприличаваш знам, че са го давали на психотеста за военните, ДАНС и т.н., поне едно време. Та нищо чудно да са им го преподавали на някой курс за HRи това, даже може и в университет да са го учили.
Ако някой се чуди, най-верният отговор е дъб, защото е голямо и стабилно дърво със силни корени.

Последна редакция: чт, 06 окт 2022, 19:15 от bboiko

# 203
Аааа, ще го имам предвид. Когато обаче започнат с подобни въпроси, аз го обръщам на майтап, щото знам, че, ако подборът им се осланя на това кое дърво съм, значи екипът им е наистина дървен...

ПС: Сега не помня дали точно кое дърво или пък животно е било, ама все нещо от флората и фауната... Grin

# 204
щото знам, че, ако подборът им се осланя на това кое дърво съм, значи екипът им е наистина дървен...
Така де, нали казах - идва от военните. Joy

# 205
Бях забравила колко изморителна работа са тези интервюта. Днес бях на едно, уж само онлайн за  1 час, а едва успях да вместя останалите си задачи в остатъка от работния ден. Толкова изцеждащо ми подейства. Дано претръпна до следващото явяване.

# 206
  • Бургас
Море, и аз като бях млада и зелена се спичах яко на интервютата. Гълтах си граматиката, мънках, абе трагедия. А ти казваш, че през живота си си ходила само на две. Това е адски малко. Един от най-добрите съвети, получени от тук, е да ходя на повече интервюта, за да придобия опит и да се науча да се държа по-непринудено и да не се спичам. Признавам си, че имаше ефект. Вече съм на нова работа, но за това ще разкажа друг път. Важно е да спомена, че HR-ката беше добър професионалист. Нямаше глупости от типа за животни, дървета и как се виждате след 5 години. Всичко беше на много високо ниво.

# 207
Ако човек е редовна смяна как се ходи на много интервюта? Мен това главно ме ограничава супер много. Аз на интервю съм била също 2 пъти и зациклям, ставам притеснителна и си гълтам граматиката...

# 208
Ако човек е редовна смяна как се ходи на много интервюта? Мен това главно ме ограничава супер много.

Отговорът е трудно. Особено ако работата ти не е свързана с излизане по задачи, а си в офиса по цял ден.

Понякога си нагласяш интервю в обедната почивка или след работно време, понякога си пускаш отпуск или половин ден.

# 209
Вече има и онлайн интервюта.

Общи условия

Активация на акаунт