Работа, CV-та, HR-и, съвети - 81

• 30 347
  • 902
  •   1
Отговори
# 210
Абе то и онлайн да е, не можеш да го правиш пред колегите в офиса. Още повече ако е open-space офис и постоянно някой шуми и говори. Аз съм правил автоматичен онлайн тест от бюрото в офиса, в края на работния ден (там бяхме с гъвкаво време). Хем сме в малка стая 6-7 човека, хем точно тогава всеки се сети че има да ме пита нещо, да ми разказва някой виц и т.н. Просто не става.

Ако си със строго фиксирано работно време е трудно, но с желание се постига всичко. Може да се договарят интервютата малко по-рано или по-късно от работното време и да се закъснява или тръгва по-рано веднъж в седмицата заради това. Ако така или иначе ще напускаш няма за кога да правиш добро впечатление. Едни бивши колеги така винаги казваха, че са на зъболекар като ходеха по интервюта, та чак стана неудобно човек да си каже когато наистина е на зъболекар, че веднага почваха въпросите дали напуска.

# 211
В периода 2020-2022 смених работа 3 пъти. Все онлайн интервюта, само на едно финално ходих на живо.
Тръгнах си час по-рано от работа.

Но бях хоум и не беше проблем, правех интервютата в обедната.

Вариант е да се излиза час по-рано или да се правят интервюта преди работа. Особено ако си от 10, има достатъчно време.

# 212
Здравейте, искам да се оплача колко се изложих одеве на интервю! За втори път съм на интервю, първото беше преди няколко години и не ми се обадиха, от тогава съм си намирала работа чрез познати без интервюта. Тази работата, за която бях днес на интервю много ми хареса, интервюиращия беше млад, не като предния гаден чичак, който да те оглежда от глава до пети и да задава 20 мин лични въпроси! 😅 Обаче много се притесних и нищо не направих. Като каза "Разкажи нещо за себе си." и блокирах. А за позицията се изисква добра езикова култура, добра дикция. Аз ги имам, наистина! Обаче от притеснение май мрънках, даже не знам какво съм говорила през 2те минути, в които си отворих устата, защото цялото интервю беше около 5мин. 😓😳 100% няма да ми звъннат, много ме е яд. Ако мога бих отишла повторно! Пълен провал!

Виж сега, аз мога да отида на интервю без да се притеснявам, да разказвам гладко и омайно за успехи и решения, да осъществявам визуален контакт и да усещам "пулса" на разговора и накъде отиват нещата, да посочвам удачни примери за различни ситуации и проблеми, които съм решавала... И въпреки това никога няма да бъда назначена на работа (не, че се явявам), защото съм дърта и това е нещо, което не мога да променя ако ще и на глава да застана. Ти обаче, за разлика от мен, можеш да промениш своите недостатъци и днешното интервю за теб е било урок, от който да си вземеш поука. Утре можеш да си по-добра и по-успешна, защото животът е пред теб. Стегни се, осмисли днешните поуки и давай смело.  За един бит дават двама небити, знаеш тази поговорка, предполагам.

# 213
Здравейте,
Предстои ми търсене на нова работа и започнах да подготвям и обновявам CV-то си.
Последните 2 години бях в отпуск по майчинство, а в момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г.
Как е най-редно да отбележа този период в CV-то?
Трябва ли да спомена, че съм отсъствала по съответните причини или просто да пиша, че през последните 7 години и до момента работа за фирмата, без да отбелязвам майчинството?

# 214
Аз бих написала, че работя във фирмата - без да се обяснявам в СВ-то кога и поради какви причини съм в отпуск/болничен. Ако стане въпрос на интервюто, бих си казала как реално стоят нещата. Но така или иначе се водя служител на тази фирма, а не безработна.

# 215
Здравейте! Понеже виждам,че доста се обсъждат интервюта.. То тогава по-опитните биха ли споделили какво би направило добро впечатление на интервю?

# 216
Според мен: Кандидатът да е навреме за интервюто, да е проучил компанията, да се е информирал предварително за длъжността, за която кандидатства (какво би правил на съответната позиция и основните изисквания и компетенции), да се държи мило и любезно, да изслушва и да задава адекватни въпроси. На мен лично ми харесват хора, които не отговарят със заучени фрази, изглеждат искрени и за които бързо става ясно, че им сече пипето.

# 217
Я и аз да задам два върроса:

1. Колко време е редно според вас да продължи едно интервю?

2. Има ли някакви признаци по които разбирате, че са ви харесали и ще ви потърсят пак?

# 218
  • София
На мен до момента, всички интервюта (и дистанционните такива и тези очи в очи преди пандемията) са били с фиксирано време - 30 минути, час, зависи от ситуацията. Най-дългото ми интервю беше сетнато за час, но реално продължи около 45 минути, така че за мен е нормално между 30 минути и час. Ако кандидатът прави някакъв тест или задача, вече времето е различно в зависимост от теста - при мен са били пак около час, но на колегите, кандидатстващи за технически позиции, които са имали тест + задачи, мисля, че е било около 2 часа. Това пак е комуникирано предварително, за  да може кандидатът да си освободи достатъчно време.
А за втория ти въпрос, Little Queen, да, аз съм усещала добрите интервюта, но според мен, те не гарантират стигането до оферта. За мен добро интервю е било, когато разговора е бил гладък, когато съм усетила, че позицията е интересна, че мога да се впиша в нея и съм показала това и на отсрещната страна. Когато нещата, които ми казват, съответстват на моите виждания за работна среда и отношения - например, желано време хоум офис, структура на екипа, такива неща. Но за мен, всичко това не гарантира впоследствие оферта. След най-доброто интервю за мен това лято, в което едва ли не ми обясняваха как ей сега ще звъннат на шефа ми и ще ми откупят предизвестието, никой не благоволи дори да ми каже, че не съм одобрения кандидат.

# 219
  • София
Я и аз да задам два върроса:

1. Колко време е редно според вас да продължи едно интервю?

2. Има ли някакви признаци по които разбирате, че са ви харесали и ще ви потърсят пак?

На 1 е много трудно да се отговори еднозначно, защото зависи в колко стъпки е процеса по подбор. Има комании с две стъпъки, тогава повече от час на стъпка едва ли би било необходимо. При нас е с една стъпка, съответно интервюто е 2 часа за стандартна позиция, 1,5 часа за стажантска или контракторска. В много редки случаи, има второ интервю, което е около 1 час, за да можем да се доуточним за специфики. Но съм била част от компания, където интервютата се проточваха по 4-5 часа и беше наистина изморително за кандидати и интервюиращи.

На 2 също е трудно да се отговори. Има компании, където още на интервюто се казва нещо, което да наведе кандидатът да мисли в някаква посока - от типа на чудесно се справи, надяваме се да си наш колега скоро и от сорта. Или в негативна посока нещо от типа - аа, помисли пак и да го обсъдим още малко или от сорта. Обаче, обичайно интервюиращите често са част от хората, които вземат решение и трябва синхронизация и с останалите. Типично, таква синхронизация отнема между 10 дни и 2 седмици. Може да се проточи при отпуски на някой от финалните решаващи (например, предложение за заплата малко извън рейнджа и трябва допълнително одобрение от високия мениджмънт).

# 220
За мен нормално е един час. Повечето интервюта са толкова (от тези, на които аз съм била). В първата част те разказват за фирмата и позицията и след това вече започват с въпросите към мен.

Последното интервю (на сегашната ми работа) беше по-кратко, защото съм бивш служител и мениджъра нямаше смисъл да ми обяснява подробно за структурата на компанията и какво предатавлява. По-скоро говорехме като колеги, предвид, че съм в материята. Знаех, че ще бъда избрания кандидат, защото мина добре, търсеха човек спешно, аз можех да започна веднага и с опита, който имах изпуснахме много от адаптацията и обучението в началото. А и някак мина гладко.

В друга фирма бях кандидатствала точно преди март 2020, на интервю ходих в офиса на фирмата. Дойде пандемията и замразиха всичко. Много исках да започна там. Звънях няколко пъти на чр да питам има ли развитие и накрая жената ми каза, тл е много впечатлена от теб и чака само да размразят позицията и ще пратим оферта. Не знаем кога ще бъде. Е, чаках два месеца и ми изпратиха. Но също беше много добре интервюто, после също работата беше ок и се получиха нещата между нас, така да се каже

Имах случай с ужасно интервю, мина зле, защото фирмата беше мизерна и шефът се заяждаше на самото интервю. Аз виждах, че няма да се получат нещата и пазех гарда. След два дни ме канели на второ интервю за моя изненада… отказах, разбира се! Не можех да повярвам, че въобще ми се обадиха за да продължа напред в подбора.

# 221
И на мен ми се е случвало да се заяждат на интервю - описвам си задълженията в текущата фирма и отсреща казват "хахаха то като ви слушам май всичко вие вършите в тази фирма, а вашите колеги нищо не правят", накрая казаха "като искате да работите ремоут, как ще следите дали вашия екип работи?" при което вече ми кипна и казах "ако на хората трябва да им седи някой на главата, за да работят, за какъв екип става въпрос?!"

Не ми се обадиха, разбира се, мисля, че изначално нещо не ме харесаха, не знам защо. Започнаха много заядливо, после минаха насмешливо и от един момент нататък вече знаех, че няма да са тези.

# 222
Да, и при мен беше същото, заядливо, с насмешка, високомерно, за 5 минути явно са ме преценили, че няма да съм аз, но си оплътниха времето, заяждайки се с мен над 20 минути, докато се чудя как да им отговоря деликатно, вместо да им тегля п***ите м*йни!!

# 223
Море, защо не си тръгна?

# 224
Работодателят може ли да ме задължи по някакъв начин да обуча нов човек на моето място, ако реша да напусна?

Общи условия

Активация на акаунт