Работа, CV-та, HR-и, съвети - 81

• 30 285
  • 902
  •   1
Отговори
# 615
Говори и за офиса, и за университета.  Както и аз.

Е, хубаво е, че знаеш за какво говоря, пък аз явно не знам.
За мащаба на фирма като тази, в която работя, на дали отоплението ще бъде проблем. Не вярвам цените на енергията да повлияят на ходенето/неходенето в офис (поне при мен).

Значи ще стискам палци и ние да сме с проблемно отопление.
Момиче, ти чуваш ли се какви ги приказваш?! Свестете се малко, асоциалните,  че новото "нормално" дотук до нищо добро не доведе! Когато сестра ми ми разказваше какво тръшкане било да не се ходи в офиса, какви драми и припадъци, си мислех, че нещо ме пързаля...

Аз асоциална не съм. Повярвай, последният човек, който е асоциален съм аз. Просто пропускаш, че написах, че съм магистър, както и че съм по-дъртичка и не карам магистър с наборите си. Като бакалавър съм ходила на лекции и бири си пиех с колеги, и проекти правехме заедно и изживях един прекрасен студентски живот.

Но сега съм на почти 30, работя от 9 до 18. Получих наскоро повишение в работата, с което задълженията и отговорностите ми се увеличиха. Лекциите ми са всеки ден. Шест дена в седмицата. Само в четвъртък нямам. Останалите делнични дни са от 18:15 до 21:30. Събота и неделя сме от 9:00 до 17. Повярвай ми, искам да сме онлайн. Запознах се с колегите си, комуникирала съм си с тях и без да сме били ежедневно в университета.

Като свърша работа в 18:00 някак за 15 минути трябва да мина половината град, за да стигна да университета. Е, стигам по-късно. Към 22:00 се прибирам. Ако не беше хоум офисът, щях да съм се гръмнала.
Сега ще ме питаш защо записа редовно? Защото нямаше опция за задочно. Ако имаше, щях.

# 616
Ама я моля! Шефът ще ме вика да се социализирам? Понеже нямам приятели да изляза с тях на бар/кино/хижа, ами трябва да се гледаме неловко с колегите, с които не споделяме еднакви вкусове най-малкото, и да нагъваме фирмен банан, и това всичкото в работно време, когато имам работа?
Хайде наистина по-сериозно.

# 617
Значи ще стискам палци и ние да сме с проблемно отопление.
Момиче, ти чуваш ли се какви ги приказваш?! Свестете се малко, асоциалните,  че новото "нормално" дотук до нищо добро не доведе! Когато сестра ми ми разказваше какво тръшкане било да не се ходи в офиса, какви драми и припадъци, си мислех, че нещо ме пързаля...
Аз пък наистина не виждам при 100% възможност да свърша цялата си работа онлайн, какви са плюсовете на това да работя от офиса?

# 618
Нашата фирма също върна хората в офиса - задължително по 2-3 дни в седмицата или минимум някакъв набор от дни за месеца (ако човек примерно не може да ходи дадена седмица, то трябва да навакса с дните по-късно през месеца). Направено максимално удобно за хората. Някои отдели (като моя) спокойно могат да вършат цялата работа дистанционно, никак не е нужно да се гледаме наживо. Не за всички обаче е така. И за това връщане се знаеше от месеци, така че не виждам причина да се правят компромиси с този или онзи, защото не може да си направи план как да му се случват нещата. Особено пък хората, които са били изцяло в офиса преди март 2020, а не са нови служители - техен си проблем, че не си пазят квартири примерно и не мислят в дългосрочен план. А проблеми с такива служители има.

# 619
Реално фирмата е изцяло онлайн от март 2020. До сега бяхме изцяло хоум. За две години не виждам толкова голям проблем, че са оставили квартирите. Спестявали са един разход, който за две години не е малко. Знаели са, че може да се върнем в офиса и толкова. Сега просто си намират нова квартира. Нали се сещате, че това го правят предимно млади хора, без деца или с половинка, също онлайн. Защото няма как да отписваш децата от училище и да се местиш лекомислено от град на град, като не знаеш дали утре няма да те върнат в офиса.

Поне моя тим са младички, само 2ма имат деца и те са още бебета. Не мисля, че масово хората са си напуснали квартирите, а по-скоро такива, които могат да си го позволят и са знаели, че е за година-две.

# 620
Аз пък наистина не виждам при 100% възможност да свърша цялата си работа онлайн, какви са плюсовете на това да работя от офиса?

Моят опит сочи, че даже и да си вършиш работата по мейл и телефон, има голяма разлика дали работиш с някого, с когото сте се срещали, пили кафе, вечеряли заедно и участвали в общи курсове или с някого, с когото се познавате само виртуално. Вярно , говоря за договори, поръчки, оферти и подобни, но определено има значение социалното сближаване.

# 621
Не мога да споря в това отношение, защото моята сфера на работа е по-различна. Реално при мен дори докато бях в офиса, цялото ми общуване с инженерите от другитре специалности беше по телефон и имейл и някои от тях така и не ги видях на живо за 4 години и дори не знам как изглеждат.

# 622
Много преди короната съм работила и от къщи, и най-вече с виртуални екипи пръснати по света. Важни моменти са интервю и обучение. За всекидневно свършване на работа няма отношение дали работим бюро до бюро или от къщи. Зависи от типа работа разбира се. Не се считам за асоциална, но ако трябва по цял ден да говоря с хора на живо, се изтощавам и после се прибирам вкъщи на тишина, това по-добър вариант ли е за социализация… вместо след работа да си потърся компания за кино или разходка… ами ако вкъщи ме чакаха деца и мъж… За всеки влак си има пътници. Нека екстравертните натури намерят такава работа и ходят по офиси. Вуйчо ми е така - даже вкъщи като се прибере, му е търсене и все кани хора да има. Аз пък съм обратното.

# 623
Аз също не държа на социализация. Не съм интровертна, не ми пречи общуването с хора, но за себе си лично съм видяла как от март 2020 г съм доста по-продуктивна (не че преди съм си бъркала в носа, но някак успявам с хоум офиса да свърша по-бързо работата си и по-качествено). Живот и здраве след майчинството ще го мисля, пък и дотогава могат много неща да се променят. Но виждам сега колеги, които мрънкат и дори може да напуснат заради връщането в офиса, което дори не е на 100 %. Но при нас има и друго, което най-вероятно и за мен ще е проблем по-нататък - смяната на локацията на офиса с доста по-неудобна. Това вече е разумен повод за мрънкане.

# 624
Ами нормално е ако принудително те връщат в офиса, да предложат някакво финансово увеличение. Никой не се замисля, че връщането в офис не е само дали те мързи да се облечеш и отидеш, ами си има разходи за транспорт, за храна, разполагаш с по-малко свободно време и тн. За тези две година криза цените са много по-различни, а реално заплатите я има 2-3% годишно, я бе, и хоум офисът донякъде буферира. Нормално е хората да са недоволни.

# 625
Да, напълно резонно. При нас наскоро направиха финансови корекции в няколко направления - в полза на служителите. Не е като фирмата да не слуша хората си. Но някои са си вечно недоволни 😃

# 626
Това е интересна гледна точка. Когато фирмите бяха принудени да пратят всички вкъщи, служителите започнаха да искат увеличения, защото имали повече разходи за отопление, ток, интернет и т.н. Сега пък искат увеличения, за да се върнат в офиса, защото имали разходи за транспорт, храна и облекло....За мен двата типа разходи се компенсират взаимно. Когато работиш от вкъщи, нямаш разходи за транспорт до работа, но пък имаш по-високи разходи за отопление например. И двете си имат плюсове и минуси, и двете имат своите разходи и спестявания.

# 627
Може и да са искали това, но покрай мен почти всички, които принудително излязоха в хоум офис, поне в началото бяха с намалени заплати с по около 40% заради кризата и си трябваха няколко месеца, за да им се възстановят

# 628
Аз не бях съгласна навремето, когато изкарваха, че било по-скъпо от къщи, можете да се върнете в предните теми и ще видите. Но е възможно някои хора да нямат пространство за хоум офис. Оплакването идваше най-вече от родители с дистанционно училище. Бая оборудване е паднало. А ток и парно не са много по-евтини, само защото през деня те няма. И интернет все едно има абонаменти само за половин денонощие. А децата и те са вкъщи половин ден. Отделно аз лично и с хоум офис през деня не се отоплявам.

# 629
Това е интересна гледна точка. Когато фирмите бяха принудени да пратят всички вкъщи, служителите започнаха да искат увеличения, защото имали повече разходи за отопление, ток, интернет и т.н. Сега пък искат увеличения, за да се върнат в офиса, защото имали разходи за транспорт, храна и облекло....За мен двата типа разходи се компенсират взаимно. Когато работиш от вкъщи, нямаш разходи за транспорт до работа, но пък имаш по-високи разходи за отопление например. И двете си имат плюсове и минуси, и двете имат своите разходи и спестявания.
Малката подробност е, че когато вас ви пращаха хоум офис, хлябът беше лев, сиренето 8-10 лв, 10 яйца бяха 3 лв, а литър прясно мляко 2 лв. Сега хлябът с ниското ДДС е над 1.50, сиренето над 15, яйцата 5, а млякото 2.30+. Също и наемите са по-високи, и други поскъпнали неща има.

Общи условия

Активация на акаунт