Кралски работи и клюки - октомври 2022

• 64 675
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
  • До сърцето...
19-годишният принц Габриел получава своята синя барета от баща си крал Филип. Той завършва своята 5-седмична военна начална фаза и продължава обучението си в Кралската военна академия.
https://twitter.com/i/status/1575843961314414592

Майка му Матилд и престолонаследницата, сестра му Елизабет, също присъстват.
Скрит текст:

Елизабет Тереза Мария Елена ще е първата в историята кралица на Белгия. До сега престола се е предавал само по мъжка линия. Тя също е минала военна подготовка.
Скрит текст:

# 91
Нали беше обявено, че още през май са уведомени, че ще бъдат махнати титлите на принцовете?
Е обявено е било, но е трябвало е да стане по-нататък, изненадали са ги предсрочно. Ама такава е хавата по света. Не може народът да затяга коланите, а някакви да се фръцкат като средновековни височества, просто е извън времето и влияе зле на цялата институция.

Николай като моден модел
Скрит текст:

# 92
Хубав е, макар и малко женствен.

# 93
Аз съм против да се махат титлите на големи хора. Да не им ги бяха давали. Да не дават на децата им. Обаче да магах на 20+-годишни не е особено обичливо и явно крие доста подводни камъни.
Това, което е интересно е как бяха давани като пример на фона на отношенията в английското кралско семейство, пък то се оказа, че змийското гнездо било още по-заплетено. Лъснаха доста грозни отношения и съм съгласна с dariVale, че това повече вреди на имиджа на монархията отколкото титлите им. Аз пиша активно в тема за кралски работи и само бегло съм ги виждала тия младежи, толкова ми бяха безинтересни. Вярвам, че не съм единствената.

# 94
Титлите им се полагат по рождение, заради това че са внуци на монарха. Сигурно по някой поне 100 годишен закон.
Наистина е обидно да им ги вземат постфактум - само по личната воля на кралицата. Те какво - внуци втора категория ли са. Ами ако се случи нещо с престолонаследника и всичките му деца (не дай боже) и опрат до втория брат и внуците без титли?

# 95
Ако опре до там - ще си получат други титли.
За мен няма значение дали е обидно за някого - това е волята на кралицата все пак, тя решава. Останалите служат и изпълняват. Явно има някаква причина да го направи- дали да защити останалите, които трябва до смърт да работят за монарията при новите условия, дали са се изпокарали с по-малкия син.

# 96
Ако на мен ми отнемат титлата на 20+ години, няма да ми е супер приятно. Най-малкото ще съм си свикнала да съм си принцеса 😁, но не бих се почувствала втора категория внучка. Едното за мен няма общо с другото. Баба ми пак си ми е баба, без значение какви са ми титлите. А ако са били кухи, то тогава в дългосрочен план не ми трябват. Освен, ако не смятам да се рекламирам с тях един ден, за да печеля.

# 97
Защо всичко свеждате до печалби. Светът не се върти само около тях. За много хора честта, достойнството, морала са на по-предни позиции в скалата на ценностите.
Най-близкото до нашия живот, с което мога да сравня отнемането на титлите е - да ви вземат фамилията.
Представете си, че сте деца на по-малкия син, поели пътя си и баба ви изведнъж каже - от утре фамилията ти няма да е Карапетров, щото ме е яд на баща ти. Пък вие се чувствате Карапетров, подписвате се Карапетров и не си разрешавате волности в битието, защото сте Карапетров.
Мисля, че за ей това става въпрос, а не че се надявате някой ден да ви вземат за управител на по-голям супермаркет, защото сте Карапетров - стара търговска фамилия.
Не възразявайте, че не им вземат фамилията. Защото титлата е пряко свързана  с името и показва именно принадлежността и степента на родство в кралското семейство.
Това, което прави Маргрете е само имитация на реформи и популизъм.
Мислех, че е присъщо само на нашенските политици, ама явно на благородните особи нищо човешко не им е чуждо.

Последна редакция: вт, 04 окт 2022, 06:20 от dariVale

# 98
  • Където морето целува небето...
Решила баба им, взела им ги. Дали причината е въпросното свиване на монархията, или са се изпокарали, можем само да гадаем. Едно им признавам - стигнаха до тук без медиен шум за семейните си драми, които явно съществуват. Ако не беше това с титлите, нямаше и да се разбере, че имат някакви неразбирателства.

# 99
Не е точно така, коментираме се тук клюки, че има нещо гнило там, когато Мари и Йоаким казаха, че са им дали начален тласък към Париж Grinning
Доста клюки се оказват истина с течение на времето, не само за тях .

# 100
  • Sofia
Може да има и друга гледна точка - имаш титла, която върви с определени задължения по отношение на твоето развитие и място в обществото. Очаква се да служиш в армията, за да дадеш пример на обществото, да се занимаваш с професия, която е приемлива за принц и т.н правила. Обаче ти решаваш, че може да станеш модел, да влизаш в среди и събития, които не са приемливи според правилата за принц и изобщо да си правиш каквото решиш. И титлата ти се отнема, защото кралското семейство иска да покаже, че примерът, който иска принцовете да дават е друг.
То пак е вид договор, нищо че не е свързан с плащане на конкретна сума. Можеш да ползваш титлата, която ти отваря врати и те въвежда в един привилегирован свят, но са ти забранение първо, второ, трето. И двете страни следва да си носят отговорностите по него.
Предлагам само алтернатива на горното обяснение, иначе какво е те си знаят.

# 101
  • Някъде там
Драма имаше още при отказа на Феликс да премине  цялото военно обучение. Тогава имаше протести и натиск към Маргрете да го накаже. Тогава не се случи тогава.
Честно казано можеше да им вземе  hh титлите само както шведа направи. Принц и принцеса да си остане.
И все пак остават в наследяването на престола за разлика от шведските деца.
Cancerfonden стартира кампанията си Pink Bandet. За четиринадесета поредна година Виктория е покровителка на кампанията, която се провежда през месец октомври.
Много е хубава Вики в розово. Успех на важната кампания им пожелавам.

Рания, Абдула и Хюсеин ще посетят Оман утре.

# 102
Така си е с клюките, обикновено дим без огън няма. Минава време, пък се оказва, че и най-пикантните имали зрънце истина в себе си

Харесва ми Вики в розово. Тази жена на снимката с нея как прилича на Мерил Стрийп.

И Шарлийн ми хареса от последните пъти

# 103
  • Някъде там
В Норвегия също  има "драма" с титлата на Марта.
Можело и нейната титла принцеса да вземат и тя да спре да изпълнява кралски задължения, защото на хората не им харесвало, че тя е сгодена за шаман.
За мен това вече е абсурдно. Тя реално отдавна не използва титлата принцеса в търговски контекст. Използва титлата само когато представлява кралската къща, както и в частен контекст.
А от титлата "Нейно кралско височество" се отказва през 2002 г.
Пари от държавата не получава. Само кралете и престолонаследниците получават.
https://www.dagbladet.no/kjendis/krisemoter-pa-slottet/77319518
Нейните деца нямат титли.

# 104
  • Където морето целува небето...
Оставам с впечатление, че само англичаните обвързват титлата с получаване на определна издръжка, сума за охрана и подобни. Като ви чета за другите монархии то или се оправят сами или не се "охраняват".

Общи условия

Активация на акаунт