Банята - тема 42

• 43 053
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
  • Sofiа
Какво е предимството на вграденото тоалетно казанче при условие, че се изгражда куфар, който стърчи пред стената?
На прима виста ми хрумва, че е много по-функционално откъм почистване.

# 616
drago_2008, много благодаря за линковете, първите 2 серии ме грабнаха. Hug Уж гледах из повечето сайтове и магазини, но ето че съм пропуснала.
man_darin_ka, мерси за съвета. Ще посетя този магазин. И аз си мислех да тръгна със снимката и да питам, но се отказах след като в петък в Керанова ги питах за една серия от сайта им и те дори не знаеха, че ги предлагат. Blush
Моля и аз за минусите на тоалетна Tesy Aquablade на Ideal Standart, защото последно на нея се спряхме. Първо бях харесала Grohe Euroceramic, но нещо на живо не ми хареса с дебелия ръб и капак. Лошото е, че структурата трябва да е на Grohe задължително, защото всички аксесоари в банята ще са техни в цвят Hard Graphit и не върви да сложа бутон в друг цвят, а едва ли ще намеря сходен цвят на друга марка. Дано не е вярно това което бях чела - че структура Grohe с тоалетна от друга марка не са добра комбинация, защото пръска вода извън тоалетната. Blush

# 617
Какво е предимството на вграденото тоалетно казанче при условие, че се изгражда куфар, който стърчи пред стената?

По-прибрано и естетично и се чисти по-лесно отдолу. За мен второто не е кой знае какъв аргумент и аз лично съм фенка на обикновените моноблокове с плътно прилепване до стената. Пак не се виждат меки връзки, а около основата се чисти лесно. И се ремонтира много по-лесно, ако се наложи.

# 618
Мислех си дали не са по-прибрани в стената такива тоалетни, понеже пространството обикновено е проблем. От гледна точка на почистването и ремонта и на мен ми се струва, че по-добре всичко да е извън стената. Ако има теч, който не виждам, би било проблем.

# 619
online предимството е, че могат да се вградят в стена. Почистването вече са споменали. Няма конденз по казанчето както се случва при моноблоците. Не събират прах. Няма какво да протече, шансът за производствен дефект е минимален.

Но при моноблоците - захранват се с меки връзки, които често дефектират. Гофрите за мръсния канал също са язва и се нуждаят от подмяна. Всякакви гумени уплътнения стареят и протичат доста бързо. Реално какви други течове от моноблок са Ви известни? Тези компоненти са отстранени в стуктурата, а ремонт се извършва през бутона ако се наложи. В баня с голям наклон монтажът на моноблок е грозен долу откъм пода, защото няма хоризонтална повърхност.
Nare, ако има проблем с излизане на вода от чинията Grohe имат редуктор.

# 620
Ние 12 години сме с вградено казанче на Kolo. Никога не сме имали теч. Единственият проблем с това казанче (надявам се при други марки да го няма този проблем) е, че 2 или 3 пъти сме сменяли една гумичка вътре. Като се спука гумичката, водата при пълнене на казанчето не спира и започва да тече в тоалетната. След като я сменим всичко е ОК. Смяната става лесно и всичко се вади през дупката зад бутона. Не знам дали всички вградени казанчета имат такава гумичка. Май бяха казвали на моя мъж, че проблемът е в налягането на водата.

# 621
online предимството е, че могат да се вградят в стена. Почистването вече са споменали. Няма конденз по казанчето както се случва при моноблоците. Не събират прах. Няма какво да протече, шансът за производствен дефект е минимален.

Но при моноблоците - захранват се с меки връзки, които често дефектират. Гофрите за мръсния канал също са язва и се нуждаят от подмяна. Всякакви гумени уплътнения стареят и протичат доста бързо. В баня с голям наклон монтажът на моноблок е грозен долу откъм пода, защото няма хоризонтална повърхност.
Nare, ако има ппоблем с излизане на вода от чинията Grohe имат редуктор.

За конденза е вярно.
За праха не е кой знае колко.
На мен ми е протичало казанче и водата си е пълнила куфара чак докато се наводниха съседите отдолу. После ремонтът беше гаден, защото се наложи разбиване, а подобни плочки вече няма. Слава богу обичам да пазя резерв и някак закърпихме нещата.
Вместо меки връзки сложихме меки гофрета от неръждаема стомана и се надявам да няма проблеми.
Това за наклона е така, ако е голям се вижда.

Като цяло като бяхме млади сложихме вградено казанче, но сега като стари наблегнахме на сигурността с прилепен моноблок.

# 622
Всички имат гумички и те се подменят елементарно от непрофесионалист. Но при структурите, те не могат да наводнят, защото са вътре, а при моноблоците гумичките са при меките връзки отвън.
Черна станция,
Рисковете от дефект са сведени до минимум при качествен монтаж и качествена структура. Наистина по-трудно е демонтирането и финансово по-неизгодно, но плюсовете поне за мен са повече. Въпрос на личен избор.

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 13:12 от drago_2008

# 623
Реално т.нар. "вградени" структури не са вградени в стената, а са пред (т.е. изпъкнали пред) стената. Ако бяха вкопани в стената, тя щеше да е равна отгоре до долу.
Мен това с бутоните ме притеснява - как ще си пъхнеш ръката в толкова малка дупка? На моноблока му махаш капака и имаш достатъчно простор за действие.
Но това са си мои притеснения, защото нямам майстор в къщи. Ако имах сръчко в къщи, сигурно иначе щях да мисля.

# 624
Аз си имам майстор вкъщи и дума не дава да се издума за вградени казанчета... Точно щото какво ли не му е минало през ръцете 😁
Ама е пък джиджано 😁
И какъв ще е тоя голям наклон в банята... после се чудя като пишат по темите редовно за антиплъзгащи постелки, то защо било 🤣🤣🤣

# 625
Реално т.нар. "вградени" структури не са вградени в стената, а са пред (т.е. изпъкнали пред) стената. Ако бяха вкопани в стената, тя щеше да е равна отгоре до долу.
Мен това с бутоните ме притеснява - как ще си пъхнеш ръката в толкова малка дупка? На моноблока му махаш капака и имаш достатъчно простор за действие.
Но това са си мои притеснения, защото нямам майстор в къщи. Ако имах сръчко в къщи, сигурно иначе щях да мисля.
Е как да са пред стената? Баш са си вградени вътре в нея. Например в стени от ГК или при нас в тухлен зид.
duhi_puhi, ние пък не бихме си монтирали моноблок, както казах е въпрос на личен избор. Моят майстор досега не се е издънвал Joy

# 626
Е, аз като цяло се спъвам на тотално равно, не ми трябва наклон, за да се хлъзна. Халтави стави се казвало, медицински, а не ежедневен термин. Стъпвам накриво без никакво препятствие или друга външна причина.
В САЩ, където не правят сифони на пода въобще и подовете им са равни отвсякъде, подхлъзване и падане в банята било най-честото застрахователно събитие. Което ме кара да не се притеснявам, че аз съм нещо дефектна. Затова търся (и вече намерих) по-малко хлъзгащи се подови плочки.

Драго, в стена една плътна тухла как ще вкопаеш нишата за структурата? Аз това, което съм виждала по снимки в темата, структурата си е просто един стърчащ пред стената куфар, облечен с ГК. И отгоре върху него си е лавичка.

# 627
А как стои спирането на водата при вградените казанчета. Има ли начин да спра притока на вода към казанчето преди самото казанче, ако настъпи нещо извънредно или трябва да помисля това при разклонението на тръбата за захранване с вода?

# 628
Имаме голяма дилема. Харесаните плочи за стена са 60/60. Височината ще е 2.50. Чудим се тия 10-12 см как да са по-малко видими. ММ иска такива парчета да са най-отдолу, като според мен на такива размери вероятно няма да изглежда добре. Аз искам посредата да са 3 плочи по 60 и в двата края горе и долу да се режат на 35/35 или 40/30. Другият вариант е да слагаме нещо като декор, за да покрие тази разлика. Или един ред отдолу тип цокъл с дървесния гранитогрес.

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 10:52 от Frozenn

# 629

Аз съм с такива тоалетни. Мнението ми е, че следващите няма да са такива😆

Какви минуси имат? Събирам мнения от реален опит.
Засега единственият, но достатъчен за мен минус е трудното почистване. Сифонът го пускам по 5 пъти.  На тоалетните остава една следа сивкава, малко, като в градските кенефи. Чистя поне веднъж в седмицата и то сериозно, а тая следа се налага да я кисна с гръцката киселина и хартия. На следващото чистене, пак така🤔
В предишното жилище с други тоалетни, това се е случвало, след като ме е нямало 2-3 месеца, а сега за 5 дни. Но там тоалетните бяха от предишно поколение. Опасявам се, сега да не са всички, като Идеал стандарта🙄
И за майсторите не са любим модел, моят спомена всички роднини на чиниите, докаго ги монтираше😂😂

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 14:51 от Чи лу

Общи условия

Активация на акаунт