Банята - тема 42

• 43 140
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
TeoM83, дано не ти секна ентусиазма, но плочните на стените започват да се редят от втория ред до горе, или до където ще се редят.
След това се реди подът и чак тогава, върху него трябва да падне първият ред, ако се налага, плочките на долния ред се режат.

Така се прави по принцип заради наклона. Но в случая ми се струва, че виждаме абсолютно нивелиран под без наклон. В такъв случай не виждам нужда да се прави така. Или поне може би не е фатално, разликата е само дали стенните плочки ще стъпят на подовите или подовите ще затискат стенните (в случая трябва да е така). Но това би имало евентуално значение (ако изобщо има) за мокренето, но при равен под явно не се предвижда мокрене.

# 121
Бях в цитирания хотела и ползвах подобна баня с дървен плот. Ще разгледам снимките си, но според мен не беше лъскаво покритието.

# 122
  • Германия
А няма опасност за ентуасиазма ми! 😝 Както е казала ЧС, подът е равен, няма наклон. Снимката е накриво, не знам защо, но това което се вижда е тоалетната, от другата страна е банята, подът няма да е с плочки. Всичко, което е извън душа, не се предвижда да се мокри, освен при чистене.

Живот и здраве ще се местим след около 6 седмици, останаха само довършителните работи

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 18:28 от TeoM83

# 123
А няма опасност за ентуасиазма ми! 😝 Както е казала ЧС, подът е равен, няма наклон.
Не визирам наклона, а по-малката вероятност да навлезе вода под плочките на пода. Когато първият ред “стъпи” върху пода по-трудно би се просмукала/навлезнала вода през фугите.

# 124
Тео, не е към теб , но поста ти ме провокира.
При такова огромно разнообразие на цветове, размери и форми на пазара, недоумявам защо всичко което магазините “проектират” е дюс беж.. защо изобщо внасят друго, след като не искат да го продават..

# 125
И на мен ми се стори странно стените преди пода.. трябва стенните плочки да прехлупят подовите.
Пишеш, че чакаш плочките за пода, после, че няма да е с плочки...
Дори да не се мокри, дори да не са плочки, пак стенното покритие е над подовото, за да не влиза вода.
Ако няма да се мокри пода, стените пък защо са с плочки...
Абе странно решение.
Ние утре си фугираме. Добре, че стените няма да са с плочки, че ще се гръмна.

# 126
  • Германия
Тео, не е към теб , но поста ти ме провокира.
При такова огромно разнообразие на цветове, размери и форми на пазара, недоумявам защо всичко което магазините “проектират” е дюс беж.. защо изобщо внасят друго, след като не искат да го продават..

Second,
никой не ми е проектирал банята. Разбирам какво искаш да кажеш, съгласна съм с теб, НО АЗ не исках нищо шарено, нито плочки, които сега са модерни, а след 5-10 години ще изглеждат демоде.* Исках нещо семпло, нещо което се връзва с плочките на пода, които са с цвят и формат на ламинат. Надявам се да се получи добре. В крайна сметка в важно на нас с мъжа ми да ни харесва. Като гледам тенденциите в момента, което не е бежово или дърво, е сиво. А сиво нямаше шанс да сложа където и да било вкъщи.

Виждали ли сте баните от 70те? Зелени, сини, розови ужасии 😝

Duhi_puhi,
банята е 7-8 кв.м., с отделни ниши за душа и за тоалетната. Самия под на душа е с плоскост някаква вместо плочки, така се наложи. Подът извън диша ще е с плочки, които ще дойдат другата седмица.
Не знам как се слагат плочки, не ми е това работата. Но все пак подозирам, че плочкаджията ни знае какво прави, все пак това му в работата. Освен това по стените и пода има хидроизолация.

Ако на някой му е интересно мога да кача снимки като е готова банята

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 20:05 от TeoM83

# 127
И какъв ще е пода в крайна сметка, че ми стана любопитно- винил, клинкер, споделете, моля

# 128
Модата си е мода, колкото и семпло да бъде, все ще си личи след 5-10 или повече години кога е правена банята (и кухнята също). Мраморите, белите, сивите, бежовите, майоликата, шестоъгълните, дървесните и т.н. ще са все белег, че банята е правена в наши дни. Това след няколко години, разбира се.

Аз, например, бели бани (или бели плочки с някакъв блед мотив по тях) не харесвам, напомнят ми на соц-а, тогава плочките бяха само бели (и кобалтово сини, за тези, които са успели да се "уредят" с такива). Недостатъкът на това да си виждал на живо няколко вече отминали моди в баните - повечето неща ще ти изглеждат демоде, трудно се избира. Може пък точно отхвърлянето на белите от соц-а да е довело до желанието за нещо цветно, различно. Поне при мен е така - в едни много трудни времена на преход бях си наумила, че искам ярко червени плочки за гръб на кухня, като бунт срещу белите плочки. Сега не мога да си представя да си сложа такива. След 10-15 години харесах едни коралови плочки за баня, добре че не започнахме ремонт тогава, че сега щях да се побъркам с тях.
След това и това е отминало и така...На цикли е модата в баните/кухните просто.

Тео, аз също знам, че първо се слага втори ред плочки, след като майсторът изчисли най-ниското ниво на пода, където ще сложи цяла плочка за първи ред, а за по-високите нива ще реже от цялата плочка. Но щом няма да има наклони, може и да е прав майсторът ти. Не мога да се съглася, обаче, с вярата ти (типична за младото поколение сега), че щом майсторът е майстор, значи знае какво прави. Майсторите трябва да се контролират - четеш в нет-а, питаш познати и контролираш. Иначе повечето майстори (хайде да не са всички) правят това, което могат и са свикнали, а това не е задължително да е това, което трябва да се направи. Лично мнение, не се обиждай.

# 129
  • Ланкър, планините Овнерог
duhi_puhi, с какво правите стената (извинявай, ако си писала назад)? Питам, защото и аз имам идея да не е цялата в плочки, бях чела за микроцимент.

# 130
ПВЦ ламперия ще слагаме.
Снимката долу е от кухненско, но така съм в замислила - с дървесни плочки и нагоре тоз мотив.
За вилата ми е, сами си ги правим нещата и мислих нещо по-бързо и щадящо 😁

https://praktiker.bg/bg/Stenni-paneli/PVC-LAMPERIYa-VILO-BLUE-PATCHWORK/p/144227
Надявам се уикенда да имаме вече сложени ламелчета и ще пусна снимка.

# 131
  • София
И нашата баня скоро ще е готова, голямо вълнение е как ще стане,  не сме ги изчислява ли мн добре размерите на плочките спрямо стените, така че нещата са в ръцете на момчетата да го направят макс добре 🤣🤣🤣 днес ще хидроизолират и утре-други ден тр да започнат да лепят, както им е удобно, те и други подове имат да правят, но нямам търпение най-накрая в къщата та да има истинска малка тоалетна с баня Simple Smile

# 132
Аз  само се учудих на плочките,тк ми се вижда кошмарно чистене с тези фуги.
Ние попаднахме на страхотен майстор😂Дадохме доста пари за плочки,вентилатор взехме от черните стъклените(изгоря след месец ползване),майстора не е направил наклон извън душ кабината,а фугите на пода се отлепиха след 4-6 седмици и тк са като дърво,с тези отлепените фуги сякаш е мръсно.
Купихме си душ за 1200лв от Герака и се счупи на 3 месец и въпреки,че имат 7г гаранция това покривало само дефект на питата,която след като е вградена не знам как мислят,че бих я свалила.
За плота вече се оплаках,че не го ползваме,тк явно още не сме го обработили достатъчно и при пръскане стават страхотни петна.
При поставяне на стъкления параван минава вода през него.При съседката,правен от същата фирма няма такъв проблем.
Исках да питам за съвет с почистването и дали някой има черен мат плочки.На едната стена сме с такива и ако пръсне шампоан или балсам и попива и няма чистене 🙈

# 133
Ако сте от София - на Раковска, срещу СДС на спирка на тролей 9 (посока Сточна гара) има едно магазинче на ниво партер/сутерен, което предлага голямо разнообразие от Фносни препарати за почистване, всякакви. Холандски, британски, италиански и т.н. От там купих някакъв холандски за плочки, концентрат, който се разрежда. Доволна съм. Забравила съм вече фирмата и името, но има различни.

# 134
  • Германия
И какъв ще е пода в крайна сметка, че ми стана любопитно- винил, клинкер, споделете, моля
Плочки на пода, прикачвам снимка на душа

Мандаринка, не се обиждам, защо 🤓
В крайна сметка на нас трябва да ни харесва и да не ни дразни, на което искрено се надявам.
А за майсторите по принцип съм съгласна, но се надявам когато някой се занимава само с плочки от поне 30г и това е учил, че знае какво прави. И да го контролирам, едва ли разбирам повече от бани и плочки

Общи условия

Активация на акаунт