Банята - тема 42

• 43 178
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
Общите тръби на ВиК-то вървят в шахти, заложено по проект. Това, че някой собственик на някой етаж иска да пусне тръба от общия щранг към друга точка в своята баня, няма да промени мястото на вертикалните тръби, те все ще си останат в шахтата. Може единствено да се договориш с инвеститора, ако е съгласен, в твоя апартамент да пуснат тръбите към точките, които ти искаш. Но няма да се промени мястото на общите вертикални тръби в шахтата, нито мястото на шахтата. Тръбата за тоалетната е най-проблемна, иначе другите тръби за водата и за отходния канал на мивката и подовите сифони няма проблем обикновено да се сложат където искате.

Аз също смятам, че душ-зоната трябва да е в дъното на банята, тоалетна и мивка се ползват по-често от душа. На мен винаги ми е липсвала голяма мивка/мивка с голям плот.

# 466
  • София
От показания вариант тръгнах и аз, ясно е, че е най-практичен, но мисля, че чисто естетически, когато стигна до "дизайна", ще изглежда по-добре, ако около мивката има повече място. Вече ми се въртят някакви идеи, как бих искала да изглеждат нещата и нито една не е приложима при "практичната" подредба на една стена. Осъзнавам също и че размера не предполага кой знае какви възможности. Вариант е и в баня 1 и 2 да разменя местата на тоалетна и душ, но все пак ми се иска да оставя мивките сами от другата страна. Имали сме подобно разположение всъщност в една баня за гости в старо жилище, но не си спомням вече точни размери, трябва да се опитам да ги изровя.
Не само дизайн но и удобство, стената е от дясно5-10см,... При повечето хора основна е дясната ръка... Не искаш да си блъскаш лакътя в стрната докато се миеш, бръснеш и тн... Вариант тоалетната и мивката да са една до друга на малката стена срещу вратата? Това къща ли е, с 3 бани?
Като цяло такива неща се изясняват още на етап проект. Понеже и ние не бяхме свършили това навреме имахме грижи докато наместим малката баня, в крайна сметка дтана, вс си намери мястото, но беше доста врътня, на компа, с кашони на живо и тн докато решим казуса... По проект трябваше да сме с ъглова мивка и в банята да няма душ
😂 😂 😂 Да бе да... Вярно, че това не се предвижда да е основана баня и компромис с мивка 45за мен беше приемлив.
И наистина къде ще са вертикалните тръби, аз в началото хибави сметки си правех, без да взема под внимание, че ще имам колкона с тръби в единия ъгъл, без да смятам колко ще ми се смали пространството от замазка, лепило, плочки...

# 467
Има ли някой с такъв, или подобен тип бойлер? Искаме да е с 2 балона и задължително със сух нагревател. Нямаме преки впечатления обаче за работата им. Приемам и други предложения, ако някой е сложил и в доволен.
https://www.emag.bg/elektricheski-bojler-electrolux-ewh-si-eec-k … XRR0QMBM/?ref=fam

# 468
Аз имам аристон, който прилича на този -плосък е. Не го знам с колко балона е и с какъв нагревател, но се води 100л, а не съм сигурна, дали е повече от 60. Слагам го в графата- никогаШ поИчи.
В предишното жилище имах 150л обемен Стибел Елтрон, 15 г го изцеждах всеки ден до капка и гък не каза, много мъжки се държа.😆
Сега на друго място пак такъв ще слагам, приключих с модерните бойлери.

# 469
Тези бани аз ги виждам: баня 1 за гости, при която е предвидена малката мивка. Двойната мивка трябва да е към основната/родителската спалня (баня 3), а другата към детската стая.

Тоалетните нямат никакъв проблем с мръсния щранг. Той се разклонява и тръбата тръгва по стената вкопана или пред нея. Проблем има ако прави завои.

Не знам какъв точно ще е дизайна около мивката и какво трябва да седи там, но щом Ви трябва много пространство и това е с приоритет коментарите се обезсмислят.

Това функционално разпределение не е просто ей така измислено и не важи само за БГ.

Един прост пример: отваряте вратата на банята и парата от душа, който е точно на входа/изхода веднага изчезва за секунди в коридора или стаята, която е там.

# 470
Малко им е водата ли? Иначе го гледам - уж 100 литра, пък реално 81, а 80 - реално е 65. ММ иска модерен, малък като външни габарити, с 2 балона, да си поддържам в единия не знам си каква температура, да не нагрявал целия обем и т.н. Тумбест не иска.

# 471
Малко им е водата ли? Иначе го гледам - уж 100 литра, пък реално 81, а 80 - реално е 65. ММ иска модерен, малък като външни габарити, с 2 балона, да си поддържам в единия не знам си каква температура, да не нагрявал целия обем и т.н. Тумбест не иска.
Тези бойлери и аз ги гледах ОБАЧЕ с тези реални 75 л май оставаха, единият балон е 32 л. За нищо не стига по моите критерии. Ние ползвахме 200 л за 4 души и ни беше идеален. Включвахме само на нощна тарифа и сутрин се спира. Оставаше топла водата до вечерта да се изкъпят 3-ма с него. В кухнята миялна и проточен. Там най-често се пуска и е най-нерентабилно да се подвърже обемен голям бойлер.
На Вас кухнята как ще Ви бъде захранена? Ако е със същия този бойлер, по-скоро променете това...

# 472
  • София
Здравейте,
нова съм в темата. Следя ви с интерес от седмица.
Споделете мнение, моля, ако ви се занимава: на такава баня колко лунички бихте сложили и как бихте ги позиционирали?

Днес следобед ще изпълняват окачения таван и аз разбира се не съм готова с решението си за луничките. Хванаха ме малко неподготвена като ми се обадиха да реша за местоположението им от вчера за днеска.
Та... надявам се на вашата помощ Hands Pray

# 473
Здравейте, ако луните са силни (много лумени) 3 бих сложила в трите зони. Ако и огледалото над мивката си има осветление както се вижда ще е достатъчно.
Аз лично не исках луни и заложих на тела от подобен тип. Това е с 3 крушки, които могат да осигурят доста светлина. Разположено в зоната над тоалетната/между мивката и тоалетната, не мога да преценя къде се пада там средата на тавана.
https://www.home-max.bg/plafon-za-banya-cleo-f400/

# 474
Кухнята е далеч и е отделено, с малък 10 литров е и този няма да се използва за там. Единствено и само за банята ще е. Искаме са го сложим хоризонтално, за да не ни заема място покрай стените.

# 475
За мен е много малко. В предишното жилище имах и един 60л обемен ровента, случвало се е да се къпя с него, ми баш еднакви са като кличество вода със 100литровия плосък Аристон. Моят е вертикален, но четох, че когато се поставят хоризонтално, топлата вода е още по-малко.
Драго, вашият 200л какъв е и доволни ли сте? Този черния плафон от какъв материал е, харесва ми.

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 10:07 от Чи лу

# 476
За мен е много малко. В предишното жилище имах и един 60л обемен ровента, случвало се е да се къпя с него, ми баш еднакви са като кличество вода със 100литровия Аристон.
Драго, вашият 200л какъв е и доволна ли си?
Нашият беше Фагор от Интерсервиз закупен. Беше чудесен до момента, в който не се спука...  Май вече не ги и внасят, но и не ги препоръчвам. Добре, че беше с 5 г гаранция на ВСИЧКО, че сега се изхитриха и новите, които предлагат са с доста изключени неща от гаранционната поддръжка.
Сега ще вземем Atlantic Zeneo със 7 г гаранция и 3 kW, че взеха да ги предлагат големите бойлери с едни смешни нагреватели, които хем няма по-малко ток да изхабят, хем ги чакаш 6-7часа да загреят, коуто е безумно.

Frozenn, ако се спрете на такъв вариант гледайте нагревателят колко е мощен! Поне като го източите, да може бързо да загрее, но за мен също е малък.

# 477
Има Фагор, поне пред 2г имаше. Имам познат, който работи в Интерсервиз и ме навиваше за Фагор с отстъпка, ама аз исках красив, който стои в мокро помещение и не се вижда😆
Сега ще видя Атлантика.
А черният плафон от какъв материал е?
Имам подобен и е от плат, ама за баня не вярвам да е текстилен.

# 478
2 киловата е, като на "100" литровия по спецификация дава че топло водата за 5 часа до 75 градуса. Започвам да се замислям за неръждаем обикновен тумбест хоризонтален за тези пари.

# 479
Frozenn, това е страшно много време. За 5.30 ч до 70 градуса по спомен се загряваха нашите 200 л.

Тези малки нагреватели ги сложиха, за да лепят стикери за нисък енергиен клас В, а то като работи 5-6 часа вместо 2.30?! само дискомфорт.

Чи лу, нашият Фагор беше красив правоъгълен и електронен, нямаше ги още смарт байлерите и тези с много свелини и т.н. като го купувахме преди около 7 г. Отзивите бяха супер добри за старите бойлери на марката, но качеството явно вече беше паднало. До колкото знам и марката вече е чужда собственост.

Плафонът е метал (ринга) и пластмаса.

Общи условия

Активация на акаунт