Банята - тема 42

• 43 061
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
Frozenn, и при нас ще се получи нещо такова. Колебая се за перваз, долу или горе.
Скрит текст:

# 631
Frozenn, обикновено тази разлика се обира с таван от гипсокартон.

Иначе ето вариант с парче от подова плочка разцепено за фриз.

Обикновено отрязаното парче се слага само долу. Крият го в тесните бани до известна степен тоалетната чиния и шкафчето с мивка. Там и по-малко се натрапва.

mandarinka, ето примери за вграждане. Използвани са стоманени планки за захващане към зида и винкели за укрепване.

Тук са използвани само винкели при вграждане в стената от ГК.

Както съм писала и преди има и специални оригинални профили, които се поръчват и на тях се щракат структурите. По-късно ще се опитам да намеря снимка.

Моля не цитирайте, за да трия после.

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 12:56 от drago_2008

# 632
Мандаринка, не съм Драго, но според моите майстори може в плътна тухлена стена, за подробности не питах. Така ще направя в селската къща, в апартамента нямаше как, макар че и в него и първоначалната им идея беше именно такава. Щеше обаче структурата да влезе в площта на обща шахта и самата аз ги отказах от идеята, за да не засягам общи части. 
Моите са Идеал стандарт /структура и чиния/, не е акваблейд чинията, засега се държат /трета година/.
"Драго, в стена една плътна тухла как ще вкопаеш нишата за структурата? Аз това, което съм виждала по снимки в темата, структурата си е просто един стърчащ пред стената куфар, облечен с ГК. И отгоре върху него си е лавичка."

# 633
Мандаринка, не съм Драго, но според моите майстори може в плътна тухлена стена, за подробности не питах. Така ще направя в селската къща, в апартамента нямаше как, макар че и в него и първоначалната им идея беше именно такава. Щеше обаче структурата да влезе в площта на обща шахта и самата аз ги отказах от идеята, за да не засягам общи части. 

Може, ако се изкърти част от стената. Но, особено за къща, внимавай да не е на външна стена, защото това къртене намалява изолацията и може да ти замръзне казанчето.

# 634
Благодаря, Черна станция, ще го имам предвид!
Отскоро пиша, но от години чета форума и твоите мнения са ми били особено полезни Hug

# 635
Нашата структура уж ще влиза в общата шахта.
Драго, рязаната част на най-дългата стена няма да има как да я скрием. Ще се пада точно като влизаш в ляво долу. Въпреки че с много тъмна фуга може и да не се вижда толкова. Единствено тази стена ме притеснява, другите няма да се виждат толкова. Няма да се слага картон, а само хънтър на тавана и ако се лепи до 2.40 хънтъра ще свали още малко и ще стане ниско сякаш.

# 636
Цитат
Технически беше възможно /обясняваха конструкция и укрепване, каквито Драго е показала/, но аз съм с професионална деформация Grinning/юрист съм/ и не исках да създавам повод за нечии евентуални претенции, дори и хипотетично, знаете как е понякога в етажната собственост.
 Иначе нямаше да се създаде пречка за достъпа до тази обща част, включително при необходимост от смяна на щрангове или други ремонтни работи,  още повече, че етажът е последен, но така прецених.

# 637
Драго, рязаната част на най-дългата стена няма да има как да я скрием. Ще се пада точно като влизаш в ляво долу. Въпреки че с много тъмна фуга може и да не се вижда толкова. Единствено тази стена ме притеснява, другите няма да се виждат толкова. Няма да се слага картон, а само хънтър на тавана и ако се лепи до 2.40 хънтъра ще свали още малко и ще стане ниско сякаш.
Не мисля, че ще личи кой знае колко, при всички случаи е по-добре от 2 парчета.

П.П. По принцип в бани 2.40 м е абсолютно допустима височина.

# 638
Ами сега мерих - стара соц.тухла, единична с дупки, ширината ѝ е 11-12 см., зад нея е шахта за вертикалните щрангове, отдолу до горе, без под и таван. В друго жилище са плътни тухли, гранична стена между 2 апартамента, сигурно са 2 тухли ширина, няма как да изкъртя половината стена (не че не може, ама не е редно, според мен).
Но както казах, нямам си сръчко в къщи като Драго. Предпочитам да мога да вдигна капака на моноблока и да бръкна вътре - бъркала съм и преди, един поплавък има и тежест, лесно ми е да видя кое как.

За плочките и тавана - точно Драго беше пускала преди доста време снимки. Аз си падам по варианта с корниз под тавана, да обере 5-10 см. Както казах, не си падам и по окачените тавани.
При 2,50 м. височина, което го смятате към момента, вероятно, 4х60 см. плюс по 2-3 мм. фуги, може да се закрие точно от такъв пвц-корниз. А и таванът никога не е абсолютно хоризонтален, някъде ще е 2,50, другаде - 2,48 примерно.

Накълцани парчета по 2-3-5 см. долу до пода (както и в ъглите) са ми едни от най-омразните неща. Първо е грозно, второ - тези 2 фуги най-долу, където най-много се мокрят и цапат и трябва да лазя и да се гъзурча - не, благодаря. Да смята добре майсторът, така че да е цяла плочка долу или малко резнато от цяла плочка.

# 639
За вграждането на казанче в тухлена стена също го обмислям. При нас са баня и отделна тоалетна. Тръбите минават открито в тоалетната. Чудех се дали мога да махна част от стената и на мястото на тухлите да сложа двете казанчета гръб към гръб и после да затворя всичко откъм тоалетната с куфар, за да не гледам тези доста грозни тръби. Разбира се, ще се консултирам и със строителен инженер. Блокът е ЕПК и няма трегер по тази стена. Не знам за такива преустройства, освен официално становище от инженер трябва ли и някакво разрешение от етажна собственост или община? Ако искам да добавя тоалетна в баня, в която няма такава и мивка в тоалетна, в която няма мивка трябва ли ми разрешение? Бих искала да направя нещата както е редно и правилно.

# 640
При ЕПК няма тухлени стени, доколкото знам.

# 641
  • София
При ЕПК няма тухлени стени, доколкото знам.
Да, няма. Всичко е бетон.

# 642
Понеже  online пише за блок епк и за вграждане в тухлена стена...

Вградено казанче не бих направила. При повреда къртиш, нямаш достъп. Лично на мен идеята ми е много неумна..

# 643
В ЕПК има преградни (вътрешни) стени и от тухла, и от газобетон.
Точно тоалетните, баните и кухните обикновено са с такива. Имала съм 2 жилища ЕПК - на едното банята беше отделена от кухнята с газобетонови блокчета, както и банята от килера (кухнята и килера бяха от двете страни на банята). Там, където банята граничеше с външна бетонова стена към външния коридор, имаше вътрешна залепена стена от газобетонови блокчета, в която минаваха тръбите (в бетона на носещите стени няма как да минават).

В другото жилище банята граничеше с тоалетна (с мивка, но без душ, дълго и тясно помещение), преградните стени между банята и тоалетната също бяха газобетонови блокчета, както и другата стена на тоалетната (към входния коридор на апартамента).

На Сердика 5 в НАГ има чертежи на ЕПК-тата, с оригинал (за сверка) и копие на нотариалния акт отивате, плащате си 15-20 лв. и получавате голям лист с типово разпределение на апартаментите на вашия блок. Има си и легенда отдолу, ако се чудите коя стена каква е - всяка стена е начертана по различен начин, в зависимост от материала.

Ако има начин как да прекараш мръсния канал към съседното помещение, както и да сложиш мивка в тоалетната, не ти трябва разрешение, защото и двете помещения са сервизни, няма да слагаш тоалетна над спалня. Само трябва да ВиК майсторът да е читав и да види как могат да минат тръбите (дебелата за тоалетната е най-трудна и си има изисквания да не е с много завои, че ако се задръсти...става кофти. Обикновено най-удобно е да граничат тоалетните от двете страни на преградната стена.

# 644
  • София
А как стои спирането на водата при вградените казанчета. Има ли начин да спра притока на вода към казанчето преди самото казанче, ако настъпи нещо извънредно или трябва да помисля това при разклонението на тръбата за захранване с вода?
Вътре има спирателно кранче като свалите бутона.

Общи условия

Активация на акаунт