Политиката в България 3

• 417 314
  • 13 167
  •   1
Отговори
# 12 585
1) Огормна част от инфлацията е привнесена. Няма как основните енергоизточници да са +200%, а ти да произвеждаш топло и да транспортираш хляб на същата цена като преди това. Дали Асен, Кирил, Йордан или Пламен е министър на финансите - все едно. България не е автаркия на самотен остров в Атлантическия океан.

2) Ако МФ преследваше балансиран бюджет, а не инжектираше пари посредством трансферни плащания у най-засегнатите от пандемията, много хора щяха да останат без работа. Икономиката е относително точна социална наука и има ясна взаимовръзка между инфлация/дефлация и заетост/безработица. Няма да обяснявам какви социални проблеми произтичат от масова загуба на бизнеси/работа.

Та, не че на мен много ми харесва тази инфлация - егоистично, за мен щеше да е по-добре при балансиран бюджет и липса на трансферни плащания - просто в някои ситуации трябва да избереш по-малкото зло. И това го казвам, въпреки че не харесвам някои от твърде левите политики на ПП.

# 12 586
Увеличаването на социалните плащания по време на инфлация допълнително я подклаждат. Всеки икономист ще ви го каже.
За Киро и Асен беше важно да трупат предизборни дивиденти, пред това да водят разумна фискална политика.
Навсякъде има инфлация, само че средната в ЕС е 10%, в БГ тя е 15%, 50% повече. Да дойдат и да обяснят двете шарлатанчета защо така?

# 12 587
  • В небето
И как си я представяте промяната  ?
Какво конкретно очаквахте ,че не се случи?
Аз лично си я представям като цялостна промяна на статуквото - върховенството на правото да не е просто добро пожелание в Основния закон; "изриване" на партийно зависимата администрация; коренна промяна на образователната система и системата на здравеопазване; прекрояване на социалната система (пенсии, социални помощи и пр.), която да намали тежестта на принципа за солидарност; създаване на условия за чудестранни инвестиции; големи инвестиции във всички клонове на науката - тя е тази, която би "издърпала" всяка държава от коя да е криза и пр. и пр.
За съжаление обществено-политически строй се променя по два начина: или като се подмени системата отвътре (но процесът е дългосрочен и несигурен), или с революция и кръв. Нито едното, нито другото могат да се случат в България. Така че промяната остава една утопия и трябва да живеем в реалността.

# 12 588
Увеличаването на социалните плащания по време на инфлация допълнително я подклаждат. Всеки икономист ще ви го каже.
За Киро и Асен беше важно да трупат предизборни дивиденти, пред това да водят разумна фискална политика.
Навсякъде има инфлация, само че средната в ЕС е 10%, в БГ тя е 15%, 50% повече. Да дойдат и да обяснят двете шарлатанчета защо така?
Това икономистите го казват с едно друго уточнение "при равни други условия". Сега нека да видим другите условия:
https://novini.bg/bylgariya/ikonomika/765337
Търговските вериги ни опразниха джоба. Надценките, които слагат на различните основни храни, стигат до 55 на сто, което е сред причините за високата инфлация, показа проверка на база данните за цените на едро на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и цените в магазините, съобщава "Труд".

Та при нас извънредната надценка е чисто и просто спекула. Щото сме най-добри в това да ловим риба в мътни води.

# 12 589
За мен Кирил Петков доста обърка плановете на доста хора и за това го свалиха от власт
На доста хора обърка плановете, да. Има няма на едни 4 партии които щяха да громят "статуквото", да правят съдебна реформа и т.н. Само се свали момчето... И да, не е виновен той, а политиката на правителството под негово ръководство.
А свърхпечалбите на веригите са от  ?
Кога излязоха отчетите на веригите, че да говорим за свръхпечалби? И да уточним веригите поименно към настоящият момент за да няма после хър-мър
@Hope4C
Съгласен но с бележка под черта
- Външните фактори (надявам се това разбирате под привнесена) не съставляват огромна част. За съжаление. Ако беше така, след стабилизиране на цените на енергията процесът би следвало да спре. При нас продължава с леко намалели темпове но не във всяка сфера.
Пандемията или по-скоро онази икономическа недомислица приключи преди повече от година. Оттогава насам инфлацията продължа да расте. Дори и да вземем двата фактора - пандемия и цени на енергията породени от войната в Европа, дори и най-песимистичните прогнози бяха за 8-10% е еврозоната
Ние с борд към еврото гоним 18-19 или двойно.

Инфлацията е хубаво нещо. Намаляването на покупателната способност е двигател за развитието на икономиката. При нас има и екстра. Grinning Бордът не позволява различна обезценка и влачи освен обезценката на еврото и намаляването на собственото за държавата производство заради високите цени. Начинът за увеличаване на парите ни остава само тегленето на заеми и по този начин левчето свързано с еврото се обезценява повече.

Така че, всякакви социални и други траншове, както и разни прагове на цените или 25 стинки на литър си остават основен двигател на инфлацията

А на всеки който смята, че може да продава с голяма надценка, да си отвори магазин. Така де - за нула време ще стане милионер с няколко коли и десетина морски имота.

Нормалният марж за Европа е 30-60% в зависимост от сегмента. В България освен телекомите никой друг не работи на горната граница. Малките магазинчера едвам връзваха двата края на долна граница, сега слизат под 20 и затварят.

# 12 590
Mr. Smith, интересно с това "масово затваряне". Моите наблюдения са точно обратните - масово се отварят магазини. Ето в моя район навсякъде заграден от вериги за хранителни стоки се отварят и стягат все нови и нови хранителни магазини Wink.
Да не говорим, че "големите социални плащания" от 25 ст за литър бяха  в момента, в които инфлацията беше набрала скорост...Ето една готина табличка на НСИ. Ако сравняваме месечна с годишна инфлация и шоковото вдигане на платежоспособността на богатия български пенсионер (иронията мисля се усеща )след октомври, всеки може да си прецени.

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 09:17 от BacuTy

# 12 591
Не знам как я изчисляват тази инфлация, но в магазина тя е между 80% и 100%.

# 12 592
Да си припомним баш майстора по военно дело.
Скрит текст:

# 12 593
масово се отварят магазини.
Варненско беше нали? Разходи се по гаровия площад, после по Дунав или посока Морска гара дори и от кръговото по улицата към кръгово на шишковата. След месец мини отново и виж как се е променила картинката
Макар че се очакват по-добри условия

А за това колко се затварят - НАП има публична информация за регистрация на ФУ. Там е много поучително

П.с. Бъркаш понятията. Платежоспособност и покупателна способност да две различни неща. И ако дадеш пари от нищото на средностатистическия избирател или пенсионер, той ще е склонен да плати повече за нещо което може да купи за по-малко. Далаверата идва от това, че ръстът на цените е по-голям от ръста на финансовите правителствени ваксини.

И е нормално един търговец вместо да продаде 100 единици на лев при ръст на инфлацията от 20% да продаде 80 за лев и педесе при същият марж на печалба, защото няма да може да продаде сто парчета на 1.2 колкото е ръстът.

Само че тези 30 стотинки току-що напомниха още 10%

И ако има ваксина търговецът отново ще започне да продава по 100 парчета което затваря кръгчето.

А ако няма ваксина, за да почне да продава 100 ще трябва да се случи нещо съвсем различно

# 12 594
Добре де,как така Лукойл не плащали данък?! Това твърдение се върти от години,но ми се вижда като някаква пропагандна манипулация.

# 12 595
Mr. Smith, по едно стечение на обстоятелствата много обикалях доскоро в района. И това, което забелязвам е масовото преобразуване от магазинчета за всичко,което е по-скоро ориентирано вече в МОЛовете към тип "фермерски" или стоки с "добавена стойност" - тип еко, кето, био + подобни бързи хранения.

Какво бъркам според теб не знам. От таблицата качена от НСИ се вижда ясно, че пикът на инфлацията е преди "голямото вдигане на покупателната способност" на пенсионерите.
Иначе примерът ти не знам колко точно е издържан с ниската ценова еластичност на хранителните стоки.

Rosita, единственото, което правя е да имам собствено мнение и да представям аргументите за него Wink. Нито съм адвокат, нито съм агитатор...

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 10:23 от BacuTy

# 12 596
Всички частни болници работят със Здравна каса и плащаме разликите, първо си вземат от нея колкото надпишат и  решат и  тогава от нас. Контрол  въобще няма там, като каква да влезе държавата. То и в другите е  така ,нали са същите лекари ,работят на двете места, виждат как да стане. Така че,  не плащаме реално колкото си вземат.
Но добре ги има, напълниха с техника и лекуват сносно.

Като пенсионер ви се чудя , това ли е големия проблем  и основата на инфлацията?
Значи помощи на всеки може, на хора, дето лъжат социалните, с близки в чужбина, но без доходи реално, на знам как прикриват записите ,че и това уж се гледа ,  но за старите хора, работили  евтино,  не може. Бизнесите поеха едрите дотации , причината да вдигнат пенсиите  е предизборните ковид-мерки на Бойко, толкова дълго продължи ковид ,че бе кощунство на свикнали вече с този размер пенсии да ги отрежеш  и бяха гимнастики да  остане тази добавка вътре в пенсията. То голямо забогатяване стана .
 Ниски са, не стигат за  базови нужди, кой век живеем дето се вика.

Има и спекула,   няма начин да е реално ценообразуването, а и  за моите съзнателни години не съм виждала да падат цени ,вдигат се доходи. Вдигат  е  условно казано , расте числото, накрая  сменят парите.

Може да е мерак да се роди средна класа с такива мерки, но резултат  невидим. Много бързо средната пада. Виж това нагоре от нея  се справя и дебелее, макар у нас да няма чак световни  едри богаташи. Някой милиард  си понаправиха някои и то  под чадър на властта , без него не става, ясно що, с честен труд  не става.

# 12 597
Споделям това мнене. Държавата поема разходи за образование, здравеопазване , социално осигураване и пр. на лицето Х а то изведнъж решава да замине в чужбина. Реално държавата прави невъзвращаеми инвестиции.  Вече в тези които се учат на частно нещата стоят по друг начин там държавата няма ангажимент.

Държавата не е нещо извън нас и не поема нищо. Разходите за едно дете се поемат от родителите му чрез техните застраховки. Даже като се замисля, тези с едно дете или без деца поемат част от издръжката на тези с повече деца, защото на всички им удържат еднакво. Тоест когато едно дете стане пълнолетно то е начисто и всичко му е платено, не дължи нищо. Вече за висшето образование съм съгласна да има договори и отработване за следващите по държавна поръчка.

# 12 598
Какво бъркам според теб не знам. От таблицата качена от НСИ се вижда ясно, че пикът на инфлацията е преди "голямото вдигане на покупателната способност" на пенсионерите.
Цък
Четеш като дявол евангелието.
Декември месец 2021 няколко дена след встъпването на Петков като МП, парламентът по негово предложение повиши пенсиите. Само два месеца по-късно през март 2022 вдигна и МРЗ. Това беше началото. Резултат към днешна дата в таблицата от НСИ за индекса на потребителските цени.
Подчертавам - това са потребителските цени, тези които пряко се влияят от средствата в обращение.

Много добре разбирам - идват избори. Само съжалявам, че не съм в България за да мина да преброя празните помещения посочен от теб район.

btw Имаш ли идея колко е пазарният дял на био, еко, кето и фермерски стоки, че го даваш за пример? И защо няма верига хипермаркети която да продава само този вид стока... Joy

# 12 599
Добре де,как така Лукойл не плащали данък?! Това твърдение се върти от години,но ми се вижда като някаква пропагандна манипулация.

Не е плащал ДАНЪК ПЕЧАЛБА. И това става много лесно и съвсем законно, ако няма печалба (поне счетоводно).
А да няма печалба се постига лесно, като де факто купуваш суровината от себе си баш на нужната цена за да си на нула.

Ела ти намери изобщо лекар по нашенско. Камо ли пък частна болница. До държавните да не допираш. Бабите молят да ги оставят да си умрат вкъщи.

Не е чак толкова зле. Може да е на късмет. Но в дълбока старост родителите ми получиха доста осезаемо лечение само по здравна каса. Е, имало е и доплащания, разбира се - за консумативи, специални лекарства и прочее, но като цяло се грижеха доста за тях - кардиолози, нефролози, гастроентеролози... И макар баща ми вече да го няма смея да твърдя, че поживя няколко години отгоре заради тази помощ. А майка ми още се крепи пак с помощ. Може да е въпрос на късмет де. И да живееш в голям град все пак, най-добре София.

Общи условия

Активация на акаунт