Аутистичен спектър - обединена тема

• 147 983
  • 806
  •   1
Отговори
# 480
Точно това имах предвид като казах че всеки трябва да приспособи играта, познавайки собственото си дете. Можеш да назоваваш нещата както решиш че е най-добре. Може играта да е със съвсем друг сюжет.

# 481
Ние видяхме зор със чехлите , но се преборих.А нови обувки да купуваме заедно е абсурд да ги пробва в магазина. Един единствен път си купи едни сандалки и само заради тях пробва маратонките.Минахме и периода със събличането отдавна, но пък сега като се прибере отвън се преоблича сама .В колата си съблича якето и слага колан , което не вярвах,че може да го направиме-да си сложи колана.И си мисля ,че има трябва време и някой от който да гледат за да направят нещо и да осъзнават евентуално какво правят.
Все си мисля .че може би влага и някакво чувство във някой от действията си, а не ги прави по навик newsm78

# 482
Таня, гледам в подписа си си писала аутист? Типичен, тежък аутизъм или... Извинявай, че пак питам, обаче това ми привлече вниманието.

# 483
Не е тежък и даже специалисти с които сме говорили и  сегашната психоложка казва,че не е аутист.И не се извинявай аз отговарям на всякакви въпроси и не се притеснявам. Може би греша , но аз се радвам , гордея и не се срамувам по никакъв начин с Бета и няма за какво да се сърдя Hug Heart Eyes

# 484
Но сме с диагноза Детски аутизъм просто не говореше и това беше явно единственият вариант.

# 485
  • Реъкйавик
gaby_s , ще стискаме палци Praynig разбира се Peace Heart Eyes

Вълчо, за нас всички видове птици са "пипи"
А пък ние ве4е у4им български
Знаеме - пингвин , патица ,кит, делфин , акула , ...... Wink
Много съм горда с постижението ...
   Heart Eyes

# 486
Зара, при нас идея нямам как ще стане това с обувките. Той просто категорично отказва да носи чорапи и обувки. В същото време ходи целогодишно бос, и дори стъпвайки на много груби повърхности бос не дава реакция. Дори имам чувството че гледа в такива да стъпва и чак си заравя и провлачва краката. Аз примерно по чакъл не мога да ходя, той си ходи без проблем - дори и тича... Обича да си търка краката с четката за пода иначе. И тя е доста груба бих казала /на мен специално ми боде/ Имам сигурно 100 чифта различни обувки у дома - от пухени чехли до маратонки и ботуши - НЕ И НЕ! обува ги и ги събува на момента.

А за обличането - аз май бях писала - ходи с  едни раздърпани трикотажни пижами... слага ластика на панталоните на пижамата малко над слабините си и чатала му виси под коленете ooooh! не иска да носи друго. Насилвала съм го да го облека с други дрехи - резултата е писъци и крясъци - и се съблича гол. Това нещо "яке" е на изложба в нас - имам няколко никога не обличани. Като му стане много студено се съгласява да облече едни меки панталони (раздърпан анцуг тип пижама) - ама това само ако наистина е ужассссссссссссссно студено...
не помага нито дреха със Спайдермен, нито с Батман... като го водя в магазините за детски дрешки и го питам кое му харесва той казва, че всичките са за брат му.

В същото време терапевтката казва, че не реагира на докосване в кръста и по врата с неприятна реакция... та вече се чудя дали всичко това не е просто инат...
за краката .

Rossoneri , ама аз наистина такава майка се чувствам - другите ми деца накипрени - то не са дънки, не са модерни дрешки, маркови маратонки, фризирани и напарфюмирани Crazy ...а то милото до нас като циганче - с надрани крака, мръсен!,  от време на време с някой сопол за екстра, който категорично отказва да изчистя... ноктите му режа с хиляди писъци, иначе  отдолу са с един пръст кал /много обича като види пръст и да зарови ръце/ Ноктите на краката му са като на тарзан - от това ходене бос са изпочупени, черни, захабени...
Добре поне, че обожава да се къпе, че мога да го вкарам в банята преди да отидем някъде където трябва да е по така.... после обаче ще си облече пак мръсната намачкана и гадна пижама Close Правя опити и да го нося на ръце до където отиваме като трябва да е чист поне да не е с кални крака, ама като съм с бебето не мога защото него няма кой да носи...та сме една картинка....

А иначе е толкова красиво дете - беличко,  с руси буклички и  с големи сини очета - като кукличка.
между другото като гледам снимки на малки деца аутисти всичките са много хубави деца... не че другите са грозни, ама тези деца определено са  магически привличащи деца.

Kolgrimur, Катина - честити ви постижения   bouquet

За диагнозата - ние засега сме само с потвърдена СИД, изоставане в говорно развитие/-+2 години/, изоставане във фина и обща моторика и нарушения във вестибуларния апарат.
Иначе има съмненията  за аутизъм при него /но засега не са го потвърдили/ е добавянето към всичко по горе на: Не гледаме в очички, не говорим нищо когато има непознати, не играе с деца/но иска да е с тях и се опитва - по точно повтаря това което другите деца правят/ - но тук казват, че това може и да е следствие от забавянето във развитието и да не е аутизъм и ще се изкажат най малко след 6 месеца терапия.

# 487
  • sofia
И Алекс се съблича гол от кръста надолу, като си е в къщи (засега  Praynig). Без яке и шапка не излиза, а навън е примерно 20 градуса. Едвам свалихме ръкавиците и ги позабрави  ooooh!.
Вчера, например тънкото му яке беше изпрано и реших да му облека жилетка. Е, честно, няма такава истерия. Принудихме се да му облечем зимно яке посред лято  #Cussing out. А само да се случи да му капне капка вода на дрехата... #Cussing out #Cussing out #Cussing out. В най големия студ си нави панталона до коленете като рибарче и така ходи  Rolling Eyes.

# 488
  • София
Буби няма проблем с обличането на нови дрехи и обувки.Винаги като и облека нещо ново забелязва,но никога досега не ми е отказвала да и го облека.И за обувките е така.Тя обаче обича да мирише и да опита с език новите неща newsm78.И новите хора ги подушва,като някое кутре. Grinning
Ние обаче имаме друг проблем.Буби досега като не е съгласна с нещо само ми "изръмжаваше" по специфичен начин.В градината обаче при занятията си не изръмжава,а изкрещява,за да изрази несъгласие.Имам предвид много силен гърлен крясък,ако не стане на нейната.Според мен това просто е нейния начин на инатене и несъгласие-малката ми дъщеря пък сяда на земята с писъци в такива случаи и пищи колкото може.Иска ми се обаче това викане да го "понамаля",въпреки че много добре разбирам защо го прави.Занятието и с ресурсната и психолога обикновенно преминава в салона на градината.Там е пълно с играчки,пързалки и топки-любимите и неща.И тя трудно се съгласява да прави друго.За мен това е нормално-всяко дете предпочита игрите.Но според психолога не е нормално,означавало,че не може да се концентрира.А тя се концентрира идеално при логопедката в кабинета,вкъщи с логопедката съща може да изкара и повече от час седейки на столчето и "учейки".Но в салона не ще.Нормално ли ви се струва?Имате ли идеи какво да направя по въпроса?

Последна редакция: ср, 11 апр 2007, 07:16 от Валенцето

# 489
Ами той опита на логопедката е показателен-нужно е само да сменят обстановката като премахнат дразнителя-аз като се опитам да чета и радиото ме пречи ,го спирам и не казвам ,че не е нормално въпреки че някой може на шум.А относно нежеланието им да не казват определени думи-на около 5 Рони за нищо на света не искаше да каже-шапка,а в едно стихотворение заместваше снежинки със спуски-нали се спускат от небето.

# 490
  • София
Деси - явно при вас проблема е, че обувчиците и пантофките са мекички.Защо не опиташ да му вземеш чехли с бодлички.Имаше такива преди време.Явно иска по силна стимулация на ходилото - щом чакъла му е приятен.Опитай да му масажираш стъпалото с нещо грапаво - например четка.Може би на харесва обувките именно защото губи твърдостта на настилката.И явно като му харесва да е с мръсни крака - вземи му твърди и мнооооооого шарени пантофи или обувки, да изглеждат мръсни и твърди.А чорапи пак опитай да пробваш с нещо наистина твърдо и много шарено.Хавлиени чорапи изпрани със сапун и без омекотител са варианта, който се сещам.Дано ми схващаш идеята.

Валенце всяко едно дете независимо дали е с диагноза или не се разсейва от многото играчки.Ти го знаеш това естествено.В детските градини, когато децата сядат да учат нещо - предварително си прибират играчките за да не се разсейват.Защо пък нашите деца да са по различни и да трябва да се концентрират само върху едно нещо, при положение, че около тях бъка с интересни дразнители.Съвсем нормално е да не може да се концентрира детенце, когато около него има такива изкушения.Аз като вляза в магазин за левче се чувствам така.Не мога да си спра погледа само на едно нещо и обикновено забравям за какво съм влязла.

# 491
  • София
Защо пък нашите деца да са по различни и да трябва да се концентрират само върху едно нещо, при положение, че около тях бъка с интересни дразнители.Съвсем нормално е да не може да се концентрира детенце

Точно така мисля и аз.Приемам за нормално тези дразнители да и пречат на концентрацията.Като ресурсната и каже седни на стола,тя трябва да слезе от пързалката,което ни и изнася и почва да вика,даже ако и се повтори седни веднага и текват сълзичките.
А при логопедката сяда на чина и без да я подканят,както и вкъщи-само да и кажа,че ще "учиме" и си взима стола.Даже от няколко дни насам сама "учи"-взима си едно дървено сметало,мести си стола там,където учиме и сяда със сметалото Laughing.
Лошото е,че за работата с ресурсната и психолога не и е осигурен кабинет.И ресурсната,и психолога,работят с голямо желание,но в салона или в групата просто е наистина трудно да я концентрират.

# 492
  • София
 Валенце - Нашата логопедка, когато предстоеше нашето идване предварително криеше играчките и всичко което го разсейва.Оставяше му само тези неща с които е решила да учат.Може и вашите специалисти да поприкрият с нещо занимавките - с пързалката трудна работа, но може да намериш и ти един кашон от телевизор напривер и да им го занесеш.Този кашон може да прибере много от играчките, а и може да го използват и те като къщичка за криене например.Малко клошарска идея, ама друго не ми идва наум.

# 493
  • София
Катина,няма как да поприкрият-салона е пълен с големи играчки-кончета,на които да се вози,басейн с топки,люлка,пързалка-нищо за скриване.

# 494
Аз да се похваля. От вчера в детската градина Гери има нова г-жа на групата. Младичка, добра и любвиобилна ми се вижда за сега. Целува Гери за довиждане и моята принцеса ведна й отговаря чао с ръка и с глас. Тази сутрин Гери много се зарадва на г-жата и веднага й каза здравейте и аз много се накефих. Това означава, че Гери я приема, а щом е така значи г-жата се отнася добре с нея, а не е някакъв чукундур.

Деси, а ако му кажеш на малкия, че тези неща - друхи, обувки ще ги подариш на някое друго дете, той как ще реагира? Дали ще ти позволи и по този начин да го провокираш да облича или да обува част от тях поне. newsm78 Това ми хрумна да те питам, докато четях постинга ти.
А това за чехличките също е идея - с масажната подметка, може да му хареса, да му е приятно и удобно и да ги обува поне този модел?

Общи условия

Активация на акаунт