Аутистичен спектър - обединена тема

• 147 964
  • 806
  •   2
Отговори
# 495
Деси, а ако му кажеш на малкия, че тези неща - друхи, обувки ще ги подариш на някое друго дете, той как ще реагира?

той и без това ми казва за дрехите в шкафа "бокука" - т.е. да ги слагам на боклука, та не вярвам да се трогне...
А ние с градината имахме днес проблем - не искаше да влезе в неговата група и се насади да влиза в групата на 18-24 месечните  Mr. Green Каза, че не искал " in the corner" - предполагам са наказали вчера и се е уплашил. И ако знаеш колко бързо се съгласиха и го оставиха в бебешката група  ooooh! имам чувството, че никоя другарка вече не смее да спори с него  Mr. Green

# 496
Зара, при нас идея нямам как ще стане това с обувките. Той просто категорично отказва да носи чорапи и обувки. В същото време ходи целогодишно бос, и дори стъпвайки на много груби повърхности бос не дава реакция. Дори имам чувството че гледа в такива да стъпва и чак си заравя и провлачва краката. Аз примерно по чакъл не мога да ходя, той си ходи без проблем - дори и тича... Обича да си търка краката с четката за пода иначе. И тя е доста груба бих казала /на мен специално ми боде/ Имам сигурно 100 чифта различни обувки у дома - от пухени чехли до маратонки и ботуши - НЕ И НЕ! обува ги и ги събува на момента.

В същото време терапевтката казва, че не реагира на докосване в кръста и по врата с неприятна реакция... та вече се чудя дали всичко това не е просто инат...
за краката .

Деси - явно при вас проблема е, че обувчиците и пантофките са мекички.Защо не опиташ да му вземеш чехли с бодлички.Имаше такива преди време.Явно иска по силна стимулация на ходилото - щом чакъла му е приятен.Опитай да му масажираш стъпалото с нещо грапаво - например четка.Може би на харесва обувките именно защото губи твърдостта на настилката.

[desi] и аз съм на това мнение, че има нужда от силна стимулация на стъпалата. Има една изкуствена трева, аз използвам едно парче като изтривалка за обувки пред вратата. Тук такава може да се купи в магазините за ремонтни дейности. Използват я в заведенията, като вид настилка.

Можеш да му напълниш обувките с камъчета... Wink Но аз друго се сетих. Защо не му изработиш стелки за обувки. В аптеките се продават стелки, върху които можеш да пришиеш мъниста или копчета. Не се смейте!!!  Simple Smile . Така може и да успееш да му наподобиш усещането за твърдостите и неравностите, когато ходи бос.
Ако успееш да му направиш стелките, преди да му ги сложиш  в обувките, го накарай да стъпи върху тях. По- вероятно е обаче да  ти откаже да обуе обувките, защото нама да знае, че може би усещането ще му хареса. В такива случаи при моя син върви "насилствения" метод т.е нещо, което знам, че може би ще му хареса му го показвам насила. След като ме увика порядъчно, пореве и се потръшка известно време, му идва на ума, че всъщност това, което му предлагам  е хубаво и в крайна сметка го приема.
В твоя случай аз бих приложила метода на КиФла и временно бих му облепила обувките с новите стелки, със скоч за крачетата. Докато успее да ги свали може усещането да му хареса и да се съгласи да ги обува сам.

Божееее, дано не четат много родители на "нормални" деца.  Embarassed Извинявам се на всички за садистичните идеи.

# 497
  • София
Тази идея за стелките и на мен ми мина през ума, но не се сетих за изкуствената трева.Много добра идея.Но пришиването на допълнителни садо-мазо мъниста и копчета най вероятно ще ви докара някой мазол или рана.Така ще го докараш до трайна ненавист към обувките.Впоследствие, ако налучкаш точката в която има нужда от допълнителна стимулация можеш да опиташ и нещо допълнително садистично пришиване. Rage

Това, че не реагира на докосване в други части на тялото може би идва от особена сетивност разположена по негов си начин.Моят инат например много често забива нокти в нечия глава - най често моята.Най сетне схванах,   dohче иска същото чесане.Много бързо се успокоява, когато му чеша главата.Не, че има въшки или нещо такова/слава богу/ .

Сега се сетих, че съм виждала някъде по рекламите едни силиконови стелки с грапавини за стимулиране на определени точки/май нещо за отслабване беше/ потърси някакви варианти.

# 498
Божееее, дано не четат много родители на "нормални" деца.  Embarassed Извинявам се на всички за садистичните идеи.

Споко, те са заети сега да си изпускат нервите

Чета там и се чудя да ви кажа, ние дето имаме поводи да си изпускаме нервите на всеки 15 минути, защото децата си са неконтрулируеми /в буквалния смисъл/ дали не сме  наистина дебили, че не ги пребиваме от бой  newsm78

Между другото, на мен много хора ми казват, че малкия е такъв своенрав, защото много го глезя.
Аз примерно не бих могла /сърце няма да ми даде/ да му залепя обувките за краката....
А като четох и Ловаас, там също пишат за физическите наказания. 

Дали пък ако го набия няма да почне да си носи дрехите и обувките Thinking

С научаването му да заспива сам се провалих - той може да реве нон стоп до съмване - няма да каталяса и това е. Затова заспиваме като привикат природата на своя страна  Twisted Evil - умарям го колкото може повече, и после като заспи /обикновенно седнал/ го местя на леглото. Той се сабужда по някое време и ляга при нас на двойното легло /откъдето може да го изместим само ако е дълбоко заспал, и то за 20 минути - докато се сабуди сам и пак се премести при нас. Ама аз съм и мекушава де - малкия примерно го приспивам с часове вечер - сакън да не проплаче....
който си надроби попарата си я сърба после сам, нали?

Благодаря иначе за идеите - ако имаме някакъв напредък ще пиша.

# 499
Не, че има въшки или нещо такова/слава богу/
Joy Joy Joy

засърбя ме всичко - УжасТ!

# 500
Деси, на мен Артур ми е симпатичен.
И ти имаш заслуги за това - добър разказвач си.
Ако те срещна на улицата, няма да си помисля нищо лошо за вас.
Докато пиша тия редове, Кирил ме милва по главата.
И двамата сме остригани, профилактично.

# 501
Деси, а може да не са обувки, а чехлички - да вижда новата грапава подметка. Така (ако номерът с подметката му хареса, разбира се), лесно ще склони да ги обуе.

# 502
Но пришиването на допълнителни садо-мазо мъниста и копчета най вероятно ще ви докара някой мазол или рана.Така ще го докараш до трайна ненавист към обувките.

Това не го съобразих!  Embarassed Особено ако не носи чорапи! Но ако пришиеш върху мънистата или копчетата тънко парче памучен плат, може и да не му направят рани.

# 503
Ще видите вие, като патентоваме едни садо-мазо обувки за деца със Сензорни проблеми и станем богати  Mr. Green

# 504
  • София
desi, сигурно си писала, но не съм обърнала внимание и затова искам да те питам: Артур ходи ли на пръсти?

# 505
Не не съм писала - не мислех, че има връзка някаква - ходи само на пръсти всъщност  newsm78 като балерина. Иначе може да си стои на цяло стъпало - като е клекнал да играе примерно, но ходи и бяга на пръсти.

# 506
  • София
Ще видите вие, като патентоваме едни садо-мазо обувки за деца със Сензорни проблеми и станем богати  Mr. Green

Дойде ми идея - може и да е глупава, но дали не си търси допълнителна стимулация в областта на пръстите по този начин.Май идеята за допълнителни "магарешки бодили" в областта на пръстите на краката е точно това което ти трябва.А в останалата част от стъпалото може да бъде мекичка стелка.Пробвай и това.

А за патента и забогатяването съм "ЗА" - естествено. Joy

# 507
Also if your loved one is coordination challenged many of us in the anthropology have discovered we have misaligned hips that makes us a natural klutz. Typically we have been 30 plus before our hip finally hurts (autism Pain tolerance) and like me X-rays prove were about a 1/4 inch off and we might limp a little but more likely we just can't skip, run or do jumping jacks. No, we never felt any pain while we were little to warn us of the condition. If you suspect this look at the wear pattern of the shoes one will be wore out while and the other appears new. We report the people in the anthropology with the odd hips have them either on the right or left side. Many of us today wear a shoe built up 5/16th of an inch on our short side and we are kind of pain free again . I can actually run now and not fall over!

Нямам време за превод - това е от част от едно есе на Рич Шул, аутист, в което той казва, че много от аутистите имат проблем с разлика в дължината на бедрените кости, но тъй като са нечувствителни към болката, този проблем се открива твърде късно - едва към 30 годишна възраст. Може да се разбере дали има такъв проблем, като се разгледат обувките - ако едната изглежда много по-износена от другата. Тази разлика в дължината на бедрената кост може да е причина за странното ходене; коригира се чрез специални подметки (различна височина на подметките за двата крака) и това позволява на децата да се чувстват комфортно, да ходят и да тичат нормално.

# 508
Сега като се пита Дара и почвам да си мисля - дали има връзка не-носенето на обувки, с ходенето на пръсти и вестибуларния апарат? А не просто със стимулацията на крачетата  Thinking

малеЙ - оспамих май яко темата с моите обувки  Crazy Но пък ако пусна отделна и питам за съвет, той няма да са адекватен като от майки дето имат подобни проблеми като моите  newsm78

# 509
  • София
Можеш да пробваш да усетиш какво чувства Артур  Laughing. Застани на пръсти и постой малко, след това стой права с отпуснато стъпало. Има съществена разлика,нали?!. Когато стои на пръсти, дава дълбок натиск  на цялото тяло (в клекнало положение също има натиск и затова стъпалата се отпускат). Не съм специалист, ОТ-то може да обясни по-добре, но предполагам, че и това може да е обяснение за нежеланието за носене на обувки.
Ще помисля и ще се включа отново.
Виждам, че вече си писала Wink. И аз мисля, че е свързано и с вестибуларния апарат.

Общи условия

Активация на акаунт