Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте,
моля някой да ми каже какви изследвания задължително трябва да ми се направят по време на бременността, защото в поликлиниката, където ходя нищо не ми обясняват по въпроса. Досега са ми пускали 2 пъти кръвна картина и урина, като втория път беше тия дни (а вече съм в 36гс). Споменаха нещо за австралийски антиген, обаче като отидох в Цибалаб се оказа че не са ми отбелязали нищо в картата. Така че сама пожелах да ми се направи. Имам кръвна група и резус фактор, но чух нещо и за токсоплазмоза, спин, васерман?
Да не говорим, че още не са ми написали обменна карта и направление, а вече влизам в 9-тия м. Ако може кажете ми какво задължително трябва да се попълни в обменната карта, за да не отида да раждам без някое задължително изследване.
А влагалищния секрет попълва ли се в обменната карта??

# 1
  • У дома, при моето семейство
  • Мнения: 648
Изследванията започват да се правят от 3-я месец на бременноста
1. Васерман, Спин, Токсоплазмоза, Хепатит В, кръвна група,RH, 2. пълна кръвна картина, урина-3пъти през бременноста или на всеки месец
Изследванията са безплатни, плаща се само кръвната група.
Обемната карта се води през цялата бременност от регистрацията ти в женската консултация. В нея се вписва датата на зачеването, предполагаем термин, заболявания /аки имаш такива/ .При всяка консултация се записват данни, като кг., кръвно налягане /твоето/, положение на бебето /ако е правен видеозон/ и др. С тази обемна карта, всички изследвания правени през бременноста, и снимки от видеозоните, както и твоята лична карта отиваш в родилния дом когато се наложи.

# 2
  • Мнения: 2 051
Австралийския антиген не е толкова важен, но без васерман (отрицателен резултат при езследване за сифилис) няма да те приемат да раждаш!
Спин не ти трябва, а и никой не може да те задължи по закон да го правиш. В повечето болници искат само васерман, кръвна група и последна кръвна картина, също и последна урина.
Токсоплазмозата е само ако имаш животно вкъщи, не се вътряй с това скъпо изследване.
Повече за изследванията-платни и безплатни-виж тук, може да съм пропуснала нещо:
http://www.mh.government.bg/norm_acts/naredba28.php

Обменна карта и направление е добре да имаш, но и да не ти направят, ще те приемат в болницата и без тях (както ми се случи на мен). Само ще те бавят повече докато ги попълнят на място и не е много приятно да висиш с контракции или с изтекли води, докато сестрата дращи бумаги.
\Поздрави и леко раждане!

# 3
  • Мнения: 2 051
Цитат на: milenazd
Обемната карта се води през цялата бременност от регистрацията ти в женската консултация.

Само ако ходиш в поликлиника.
Аз ходих само на частно и нямах обменна карта, събирах си сама изследванията и ги занесох в болницата.

# 4
  • София
  • Мнения: 2 274
Наистина мерси за информацията. Май имам 1 васерман в 3-тия месец, но отнякъде чух, че трябвало да се направи и в началото и в края на бременността. Така че трябва ли да искам още 1 васерман?

# 5
  • Мнения: 7 831
Здравей,

това мисля, че ще ти свърши работа най-добре:

Цитат на: Ема
Знам, че се писа по тази тема, но съм много ядосана и ще пиша пак, пък дано да съм полезна на някой неориентиран и заблуден като мен. Прегледът при последната женска консултация се изразяваше в претегляне, измерване на корема и кръвното налягане, както и опит да се чуят тоновете на бебето / което аз се съмнявам, че стана/.   Не ми беше дадено никакво направление за изследвания. И понеже вече разбрах, че вече най-малко 2 пъти личният лекар ме минава /не ми обясни, че може да направя избор и бременността ми да се следи от специалист - гинеколог, а направо ми заведе картон, както не ми даде направление за  ехограф през 4-5 месец, който се покрива от здравната каса, а си го заплатих от джоба/ направих запитване до здраваната каса за залатените от тях изследвания. При мен естествено пак се оказа, че трябва да си заплатя последното изследвание на урината, вместо това да стане от здравната каса, но хайде да спестим пак някой лев за изследвания на роднините и приятелите на личните лекари.

Ето отговора от НЗОК:
http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1024&h=738

Уважаема г-жо, ето най-важното, което трябва да знаете. Съгласно нормативната база, нормалната бременност може да бъде наблюдавана от общопрактикуващия лекар или специалист акушер-гинеколог по желание на бременната. Патологичната бременност подлежи на диспансерно наблюдение само от специалист акушер-гинеколог. При необходимост бременната посещава специалист акушер-гинеколог с направление от личния лекар/ако той наблюдава бременността/. Тя е освободена от потребителска такса , но заплаща цена за вземане на биологичен материал в лабораторията, не по-голяма от 2 лв. По програмата "Майчино здравеопазване" на НЗОК, при нормално протичаща бременност, касата заплаща еднократно ехографско изследване на здравноосигурените бременни жени между ІV и V месец от бременността. Изследването на кръвната картина, за което касата също заплаща, се прави през VІ,VІІІ и X лунарен месец. То обхваща червена, при необходимост пълна кръвна картина, кръвна захар, Rh-фактор и Васерман. При бременна с Rh(- ) фактор задължително се изследва кръвната група и Rh-фактор на партньора. Изследва се и урината на бременната /ежемесечно/ - албумин, захар, ацетон, билирубин, уробилиноген и седимент, при нужда - бактериологично изследване. Изследването на СПИН и австралийски антиген се прави еднократно за периода на бременността. Раждането на здравноосигурените пациентки, както и всички изследвания, включени в програмата "Майчино здравеопазване", се заплащат от касата. Не е редно да искат пари в болницата, освен ако пациентката не желае ВИП услуги като раждане в самостоятелна зала, стая с телевизор, хладилник, и пр.екстри. От януари т.г. майката е тази, която избира лечебното заведение, където да роди. Ако бременната е избрала общопрактикуващ лекар да наблюдава бременността й, а той е изчерпал броя на направленията, определени с регулативен стандарт и възможните отклонения/15 на сто със задължение за компенсиране в следващото тримесечие/, е възможно лекарят да се обърне с молба към РЗОК за отпускане на допълнителен брой. Ако бременността е наблюдавана от специалист акушер-гинеколог, а не от GP, всички дейности, залегнали в Наредба № 28 от 25.11. 2003 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които се отнасят до наблюдението на бременността, се назначават от избрания специалист, а не от личния лекар. Информация за правата Ви на бременна може да получите от програмата "Майчино здравеопазване" на Националната здравноосигурителна каса /брошурата е поместена на интернет страницата на НЗОК - www.nhif.bg, долу в средата са заглавните страници на двете брошури - "Потребителска такса" и "Аз ще ставам майка"/.


Провери е родилния дом където ще раждаш какво искат като изследвания и кажи на гинеколога си ако нещо ти липсва да ти го пусне, би трябвало да ти ги пусне безплатно.

Иначе направлението за раждане ще ти го дадат в края, ако се наложи по-рано да раждаш влизаш по спешност без направление
Успех и леко раждане

http://www.nhif.bg/downloads/MotherLeaflet.pdf

# 6
  • London
  • Мнения: 9 793
Цитат на: vedrra
Австралийския антиген не е толкова важен, но без васерман (отрицателен резултат при езследване за сифилис) няма да те приемат да раждаш!

Е как няма да я приемат да ражда, какво ще я правят?! Ще я приемат, но ще я тикнат в изолатора.

# 7
Цитат на: Denat
Наистина мерси за информацията. Май имам 1 васерман в 3-тия месец, но отнякъде чух, че трябвало да се направи и в началото и в края на бременността. Така че трябва ли да искам още 1 васерман?

Не ти трябва втори васерман. Прави се само един. В някои болници мисля че още искат спин така че си провери. Кръв и урина колкото пъти прецени личната ти гинеколожка или пък колко пари имат в касата:(. Аз лично си направих и амниоцентеза, което е платено и доброволно. Прави се за да провериш дали детето ще има генетични аномалии - синдром на даун, спина бифида и там още някакви.

# 8
  • Мнения: 2 051
Цитат на: cheta
Цитат на: vedrra
Австралийския антиген не е толкова важен, но без васерман (отрицателен резултат при езследване за сифилис) няма да те приемат да раждаш!

Е как няма да я приемат да ражда, какво ще я правят?! Ще я приемат, но ще я тикнат в изолатора.

Да бе, и аз една глупост написах Embarassed
Разбира се, че ще те приемат.
А за васермана чух противоречиви мнения - важал 1 месец, важал 6 месеца....В крайна сметка не си извадих втори васерман, минах с този, който си направих някъде около края на третия месец и не са ми създавали проблеми, че е стар.

Общи условия

Активация на акаунт