Отказ от Ресурсно подпомаган и излизане от системата на СОП

• 8 642
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
Много благодаря за отговорите!!!:heart:

# 16
Какво стана? Имам нужда от информация , как да "откача" сина си който е в 5 клас, от тази прокоба "СОП"?

# 17
Какво стана? Имам нужда от информация , как да "откача" сина си който е в 5 клас, от тази прокоба "СОП"?

Зависи кой ви осигурява допълнителна подкрепа и как се обучавате. Приемам че НЕ сте в момента в инд. план с редуциран материал на качествени бележки (в този случай е малко по-различно). Ако сте соп но на количествени бележки, покривате ДОИ но с допълнителна помощ:
1. Ако ДП се предоставя от  ресурсен център - подавате молба за отказ от допълнителна подкрепа  в център за ресурсно подпомагане, вземате си входящ номер.  До седмица ви връчват заповед.
2. Ако ДП се предоставя от самото училище като "концентратор" с екип и назначени на щат кадри -подавате до директора на училището молба за отказ от допълнителна подкрепа.

Апелирам към разумна и информирана преценка на ситуацията от страна на родители/семейство (извинявам се но не съм наясно с конкретната ситуация)  , защото след 4 клас ученик може да повтаря клас, ако не покрива ДОИ и не е СОП.

# 18
Не сме на индивидуално обучение, има оценки по всичко без изключение. Справя се много добре! Ходи на уроци по Български, по Математика  аз се занимавам с него. Проблема му със СОП е чисто психологически от децата, учителите и родителите. Искам да го отърва от това бреме. Склонен съм да минаваме тестове, комисии или каквото е необходимо.

# 19
Вече го знаят в това училище и клас, най-добре е изобщо да смените училището, въпреки че СОП ще се вижда в дневника му известно време

# 20
Вече го знаят в това училище и клас, най-добре е изобщо да смените училището, въпреки че СОП ще се вижда в дневника му известно време

То добре, но без да го премахна, няма смисъл. Къде и да отиде ще е СОП , нали документите се предвижват по служебен път.

# 21
Така е, но то досието вече е електронно. Аз не подадох в 8 клас на моето дете, но въпреки, че учи дори в друга област, цяла година я водеха ученичка и в нашия ресурсен център. Една учебна година им трябваше да си оправят бакиите

# 22
Склонен съм да минаваме тестове, комисии или каквото е необходимо.

Няма тестове няма комисии. ПИшете молба за отказ и сте готови.

Но фактът че сте били СОП ще е в учебното дело, както и цялата документация по подкрепата.

Аз бих предложила като се откажете от Дп,  да понаблюдавате как се развиват нещата. Възможно е да има преднамерено отношение, да пишат слаби оценки, да "предизвикват" детето.  Ако това се случва, преместването ще е наложително. Независимо, че  в учебното дело стои инфо че в било СОП, в едно ново училище на детето ще се даде шанс за равностоен начален старт.

Последна редакция: ср, 18 фев 2026, 16:33 от _re_ge

# 23
Склонен съм да минаваме тестове, комисии или каквото е необходимо.

Няма тестове няма комисии. ПИшете молба за отказ и сте готови.

Но фактът че сте били СОП ще е в учебното дело, както и цялата документация по подкрепата.

Аз бих предложила като се откажете от Дп,  да понаблюдавате как се развиват нещата. Възможно е да има преднамерено отношение, да пишат слаби оценки, да "предизвикват" детето.  Ако това се случва, преместването ще е наложително. Независимо, че  в учебното дело стои инфо че в било СОП, в едно ново училище на детето ще се даде шанс за равностоен начален старт.
Аз следя много от близо нещата. Точно бях при директора на училището. Ще видим какво ще измислят?

# 24
Ще видим какво ще измислят?

Надявам се да не!

# 25
Здравейте,
Днес синковеца ме зарадва изключително много. Има 5-ца по Математика на писменно изпитване.
Незнам дете което се води СОП, а да има висока оценка и то по Математика.
Ще направя,всичко възможно , тази думичка да изчезне от училищното му досие.

П. П. Ходихме на среща с целия екип по допълнително подпомагане, включително и директора на училището, водих доста ожесточен спор, но накрая постигнахме консенсус. Попълних заявление за отказ и от догодина няма да е СОП. Накрая ресурсния и логопеда ми казаха, че това дете няма нужда от допълнителна помощ!!! Иначе водят спор , че било необходимо и нужно. Всичко е заради субсидиите .
А и никой не се обади да каже, няма нужда !!!
Така че, търсете си правата!
Успех на всички.

Последна редакция: пт, 15 май 2026, 08:57 от Dyado Yag

Общи условия

Активация на акаунт