Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване - 77

• 53 251
  • 758
  •   1
Отговори
# 405
Благодаря, Алик!
Аз в Хиподрума на живо съм ходила, но  не знаех, че и през Зоом прави консултации. Ще се възползвам, нищо че съм от София Simple Smile .

# 406
Витамин Д приемам от преди диагнозата.
След приключването на всички терапии се следя при ендокринолог.
Изписа ми като допълнение Кинон, който
е вит.К, подпомагал доброто усвояване на вит.Д.

# 407
Алик, много добре си се ориентирала за консултация с доц.Консулова. Тя чертае план за лечението и ще прецени кое е по-добре за теб - дали първо химия или операция. Аз също имам костни острови на L3 и L5, които на двата ПЕТ не ги водят за метастази. Аз обаче ще ги проверя.
Скип, за въпроса ти за витамин К, това което ми изпрати брат ми от Америка е
витамин Д3 и витамин К2. Четох и в две статии, че се комбинира с К2. Лично аз пих известно време Вигантол с вит. К2
Сега не ги вземам, защото ми се струва, че пия много неща. Сутрин една лъжица сироп от черен бъз за имунитета. Една лъжица сусамов тахан с мед за хемоглобина, бирена мая по предписание от онколог и котешки нокът по препоръка от майка ми, преборила два  пъти РМЖ. Когато ми паднат левкоцитите и започвам да се изморявм и да спя следобед, се стягам и всеки ден си правя сок от червено цвекло, ябълка и два моркова. Сокът за два дни ме вдига на крака.
Днес бях при личната за медицинско за подновяване на шофьорска книжка.
Писа, писа и накрая изпрати сестрата да провери по новата наредба кой издава това медицинско. Оказа се, че трябва да се издаде от Транспортна болница.

Последна редакция: пт, 18 ное 2022, 14:53 от Kasabi

# 408
  • София
Ох, това са пълни глупости с тези медицински, могат и ЛЛ да издадат, но вероятно няма да ползвате отстъпка за инвалид. Моят ми издаде и нямаше проблеми в КАТ с издадено от него. Видяха, че имам Телк (бях помолила лл да не отбелязва, че имам), но казаха, че с това заболяване не е проблем и няма нужда от транспортна болница.

# 409
Привет, момичета, виждам, че е обсъждан въпроса за ТЕЛК. Аз бях в сряда при личната за направление за започване на лъчетерапията и попитах какво да направя за да задвижа нещата и тя като отсече - след шест месеца се явяваш на комисия и те пенсионират и аз 😳😳😳. Реших, че изобщо вече няма да работя, казах и, че още ми е рано да не работя и че смятам да не ползвам шест месеца болничен и тя като се разфуча - как няма да ползвам, това не ми било концерт по желание дали ще ме пенсионират, не ме разбирала. Взех си нещата и си тръгнах. После звъннах на личната на сина ми и тя ми обясни нормално.
Моля ви, кажете, да си прекъсвам ли болничния, мислех да не ползвам всичките шест месеца, не е малък период. Ще мога ли да мина на комисия, ако го прекъсна, явно е голямо тичане, искаше ми се нещо да си помогна докато съм в болничен, но явно няма да стане.
Тези, които сте минали лъчетерапия, как я понесохте, как се чувствахте ?

Последна редакция: пт, 18 ное 2022, 16:59 от luce

# 410
Luce, според мен не си прекъсвай болничния!
Проучи дали е възможно, докато си в болничен да си подадеш документите за ТЕЛК, защото от подаване до явяване на комисия има доста време. Доколкото разбирам в различните градове е различно. Прочела си сигурно, че мен ме викат 6 месеца след подаване на докумените. Мисълта ми е, докато си в болничен да ти тече срока до явяването на комисия. Не знам дали е възможно това чисто нормативно, но според мен си струва да се проучи?
Вчера попаднах на покъртителен пост във ФБ. Докато чакал датата за комисия, човекът починал. Не знам какво е било заболяването? Съпругата му беше писала, че са подали документи през декември 2021 г. И на всеки опит да питат кога, следвали крясъци и обиди от служителите и репликата "Ми ще чакате!"  За Павликени ставаше дума в поста, но като чета, май почти навсякъде е така. Така че аз с мойте 6 месеца май не съм чак толкова зле Simple Smile.
Парадоксът е, че за нашата диагноза намалената трудоспособност е поне 50%, но за времето след изтичане на болничния до получаване на свидетелството от ТЕЛК де юре ти си напълно здрав и работоспособен на 100% и нямаш никакво основание да претендираш пред работодателя си, че примерно не можеш да вършиш същата работа, която си вършил преди да се разболееш, особено ако работата ти е физическа. И нямаш никаква защита срещу уволнение, щото примерно не можеш да се справиш с  работата, която си вършил преди. И можеш да бъдеш освободен по много основания.
 Човекът от поста е бил на легло, но според закона си е бил здрав като пън. С изтекъл болничен  и преди освидетелстване и без никакви доходи, защото пък от получаване на ТЕЛК до отпускане на пенсията минават пак едни 4-5 месеца!
Абе, скапана система! Ей такива абсурди мен  ме вадят от обувките много здраво!

# 411
  • Русе
Така....
Докато върви активното лечение си вземате болничен без прекъсване. Могат да се застъпват. Проверено. Щом свършат 180-те дни, които имат право да ви дадат от болницата, се подават док в телк за болничен оттам. Имате право на три пъти по 60 дена. Т.е още 180 дена, но на три пъти. Официалният срок за отговор на ТЕЛК е 14 дена, това за болничните. Щом свършите активното лечение и свършат болничните, тръгвате на работа и чак тогава подготвяте всички док необходими за освидетелстване. Доста са. Подавате и почва великото чакане. В това време работите. % неработоспособност зависи от вида на рака. Нормалното е две години на 80 %. Пак се подава. Третата, четвъртата и петата % падат и след 5-тата би трябвало да е пожизнен с 50 %.
Това е за нас. Другите диагнози - друга бира. И да, много хора не дочакват ТЕЛК. Затова жалби! Щом не си спазват сроковете- жалби. Ако всички се жалваме, все някой ден ще ни чуят и промяна ще има.

# 412
В шведско няма такива "лиготии" ТЕЛК
Имам колеги с тежки заболявания, работят на 100%
Възползвайте се щом имате право и не им давайте да се измъкват с извинения
Интересно като стане време за пенсия след десетина години дали ТЕЛК в БГ ще ми признаят тукашните документи (живот и здраве)

Днес имах разговор с онколога
Пуска ми за декември болничен на 25%, ще работя 6ч на ден да видим как ще е
Сега съм на 4, през деня е ОК, но следобед и вечер не става човек от мен

# 413
  • София
...
Моля ви, кажете, да си прекъсвам ли болничния, мислех да не ползвам всичките шест месеца, не е малък период. Ще мога ли да мина на комисия, ако го прекъсна, явно е голямо тичане, искаше ми се нещо да си помогна докато съм в болничен, но явно няма да стане.
Тези, които сте минали лъчетерапия, как я понесохте, как се чувствахте ?
Всъщност, по време на химиотерапията може да взимаш болничен само за дните, през които не се чувстваш добре, аз взимах за 7-10 дни макс и после до 21 ден - следващата химия си ходех на работа. Но ми се ходеше на работа и се чувствах добре. Виж ти как се чувстваш и прецени. Този болничен се дава много лесно от болницата, в която ще ти правят химията, на никакви комисии няма да ходиш. За самата лъчетерапия пък изобщо не спрях работа - ходех всеки ден сутрин за 1 час - бях се разбрала с работодателя, тя почти не се усеща - най-много да си леко изморен, чак към края. Мисълта ми е, че ако ти се ходи на работа, чувстваш се добре и по някаква причина не се осигуряваш на пълната заплата и искаш да си помогнеш финансово - това си зависи само от теб. Шест месеца за мен са много време човек да се затвори вкъщи и да не ходи на работа, но това всеки си го преценява.

Моли, не е точно така - че нямаш защита, ако нямаш ТЕЛК - онкоболните имат защита срещу съкращение, независимо дали са си извадили ТЕЛК или не - работодателя трябва да поиска изрично съгласие на Инспекцията по труда /на която пък да представи ТЕЛК експертно решение как ще се отрази съкращението/. Има няколко такива заболявания и онкологичните са сред тях.

Последна редакция: пт, 18 ное 2022, 19:23 от Olive

# 414
Олив, права си!  Проверих го в КТ и в наредбата за заболяванията, при които работникът е защитен.
Обаче това не решава проблема с безобразията на комисиите. Доколкото прочетох отгоре-отгоре, срокът за явяване пред комисията е 3 месеца от получаване на медицинската документация в комисиите. Не от подаване на документите от болния, а от благоволението на чиновниците да си придвижат документите.
Ели, причината за тези своеволия е точно там, че няма строго регламентирани срокове и на жалбите най-вероятно или ще има мълчалив отказ или едно любезно и суховато цитиране на членове и алинеи, за които на човек със сигурност ще му е нужен юрист, ако е решил да се бори за правата си. Но си права, да! Ако не се жалиш пък съвсем няма да има чуваемост.
Не съм на "ти" с тази материя и не искам да бъда, че съм като питбул като захапя да търся справедливост, а срещу ръжена трудно се рита и то с цената на много енергия и нерви.
Помня случая с Теодора Захариева.  Победи жената, ама с цената на какво, само тя си знае?
Спирам на тая тема, че ме хваща за гърлото от яд и безсилие!
Сега петъчно ще си сипя чаша вино и ще си пусна някоя комедийка!

Наздраве, мацки! Животът е хубав ! Wine Glass Blue Heart

# 415
Много полезна  информация,  благодаря, че я споделяте, но като чета за тези непрекъснати болнични, телкове, пенсия...Знаете аз съм на етап край на диагностиката и преди битката, още не съм наясно какво точно предстои и как ще ми понася, но все се надявам поне мъничко, няма ли начин да се живее и работи нормално? Почти нормално-с минимални отсъствия? Разбира се не става дума за физически трудоемка работа, а в малък офис.

# 416
  • Русе
Алик, това написа Оливчето. Можеш. Освен как понасяш лечението, стои и въпросът  с болничните и шефовете. Нали първите три дена ги плаща фирмата и може да не са очаровани. Аз също съм в офис, нямах другарче, което да ми поеме работата, но отпрах едни 8 месеца болнични. Използвах времето между химиите за разходки, децата, починах си, учих...

# 417
Алик, аз не съм спирала да работя . Нямах и много избор, че аз съм самоосигуряващ се и няма как да зарежа клиентите, но пък и се чуствах добре горе-долу. Работех от вкъщи предимно. А и честно казано терапевтично ми се отразяваше добре да съм заета. Така по-малко допусках да ме обземат тъмни мисли. Почивах 2-3 дни след вливка и хайде във водовъртежа!  Като започнеш с лечението и видиш как ти понася, ще го решаваш в движение. Стига да се споразумееш с работодателя, ако си на трудов договор.
Не го мисли сега!

# 418
Всичко, което споделяте много ме обнадеждава! Всяка информация е полезна и за мен, защото мама изобщо не чете....а моето сърце така се е свило...

# 419
Kasabi, моето медицинско го написа ЛЛ.
Отдолу отбеляза, чене подлежа на ТОЛЕК.
Отиди при друг ЛЛ. Тази услуга се заплаща и можеш да я извършиш при всеки ЛЛ

Общи условия

Активация на акаунт