Нашите цветя - обща тема 18

• 36 117
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
  • Карлово
Моят цикас пуска такива издънки, които съм захващала и подарявала. Шишарка обаче не е птавил.

# 436
Не му знам името на това, че изхвърлих транспортата саксия. Някой знае ли как се гледа? Подозирам, че като папрат, с много влага и на сянка, но не съм сигурна.

# 437
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Аспарагус плумозус 🙂, по-известен като мъката на художника.

Малко стари снимки Simple Smile по-късно ще ги огледам пак.

Преди да стане на шишарка

Някой е счупил цвета на съседното растение

Изглежда "шишарката"е мъжкатя част, с полените, а йерихонската роза отдолу се опрашва и се образуват семената

Майка и бебе

# 438
Вярно, че аспарагус беше. Благодаря Добри.

# 439
  • на острова на мечтите

Ето какво пише в Уикипедия: Има аспект на ПАЛМА и като форма, и според разположението на листата....
Относно палмите, поне тези в нашият климатичен пояс, има два вида: едните дават плод, а другите само семена, поради което е прието да ги делят на мъжки и женски. Не съм ботаник по образование, вероятно повечето от вас са.
Но май ще зарежа и тая тема.
Приятен неделен ден!

# 440
Може да прилича на палма и да е популярно с името Sago Palm, но технически изобщо не е палма.
Някой палми имат пол, като финиковите, други нямат, а трети произвеждат двата вида цветове едновременно.

https://www.reviewjournal.com/local/local-columns/bob-morris/pal … wers-1807357/amp/

# 441
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
данилу, има около 1500 вида палми, Simple Smile знам го от една презентация на детето, със сигурност има плодни, неплодни, мъжки, женски...

не се отдръпвай от темата. всики тук сте ми ценни и обичани.
Simple Smileняма друго място, където винаги да е цветно Simple Smile

# 442

Една нецъфтяла  дъъълги години теменуга май си намери мястото.

# 443
Цикас много исках, но не ми харесва като започнат да им жълтеят листата как ги орязват. При палмите не изглежда грозно заради по-високото стебло. Затова още го мисля. Иначе и при мен са наравно с бугитата, плумериите и останалите средиземноморски видове. Точно днес по темата палми обаче ми се плаче. С код оранжево за силни бури, чак ферито за Гозо заседна, на покрива е някакъв ад. Физически е невъзможно да прибера всички саксии и едната палма е почти пречупена от стеблото към корените (знаех си че е плитко пресадена и вината си е моя), а на останалите доста от листата са сериозно повредени и ще трябва да ги орежа. Олеандрите ги прибрах на стълбите защото клоните се огъваха до земята. Юки, бугенвили, стефанотиса, орловите нокти, плумериите, дипладениите и останалите дребосъци са добре (поне за сега) Утре сутринта ще видя дали ще има други поражения. На фона на гадното мръсно време едни розови цветчета ме радват много. Още вчера го прибрах докато отмине бурята.

Невъзможно е да го снимам така, че да го покажа в цялата му красота. Много благодатно растение се оказа този исусов венец.

А коледничето вече има и червени пъпки, но ще се хваля като цъфне.

# 444
Чуден е Исусовият венец, Магни!
А аз моят лани го подарих и сега малко ме е яд. Може догодина да го подновя.
Колко често поливате коледната звезда, да попитам?

# 445
За един месец един път съм я поляла.

# 446
  • Gorni Bogrov
Мацки,влизам с молба за помощ.От както прибрах цветята вътре се напълниха с черни малки мушички,моля ви кажете с какво да ги напръскам,но да не е проблем за нас,че всички са в спалнята ми?

# 447
Тази година няма да вземам коледна звезда. Не успявам да ги задържа, а и достатъчно растения имам вътре. Тази сутрин час и половина разчиствах листа от покрива. Имаше повреди и по бамбуковата стена, закърпих я. Като цяло нямаше сериозни поражения по цветята. Поочупени листа и тънки клонки. Тъкмо ги оформих за зимата. Щом издържаха на такава сериозна буря, ще изкарат зимата.

# 448
Мацки,влизам с молба за помощ.От както прибрах цветята вътре се напълниха с черни малки мушички,моля ви кажете с какво да ги напръскам,но да не е проблем за нас,че всички са в спалнята ми?

Има тема за мушичките.
https://m.bg-mamma.com/?topic=952077

# 449
  • София
Мушичките са от прекалена влага на почвата. Не пречат на растенията, но за обитателите на дома са много досадни. Simple Smile
Виж в темата за мушичките, има предложения за справяне с тях. За мен ефективен метод е клечки от кибрит забодени в почвата около растението.

Общи условия

Активация на акаунт