Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 10

• 35 341
  • 868
  •   1
Отговори
# 315
За мен слредва да се обърнете към строителя.
https://pravatami.bg/17801

Виж и в тази нсаредба, от чл.20 нататък
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135470557

Може да пишете и до ДНСК за становище/запитване...

Обърни внимание на алинея 5 от чл.20
(5) (Нова - ДВ, бр. 89 от 2019 г., в сила от 12.11.2019 г.) Определените в ал. 4 минимални гаранционни срокове не се прилагат за технологично оборудване - машини и/или съоръжения, които са предмет на търговска сделка и имат гаранционна карта. За тях се прилагат гаранционните срокове на производителя или негов упълномощен представител, които са отговорни за пускането им на пазара, съгласно разпоредбите на Закона за защита на потребителите за определяне на гаранционната отговорност, а за строителя, който ги е монтирал - гаранционният срок на обекта, където е монтирано.

# 316
Аз пък да ви се похваля с моята одисея със Софийска вода! Имаме огромен напредък и нещата стигнаха до положение връщане на пари от липсите по общия водомер. За сега ни върнаха надписаните суми по сметки от Февруари насам. Но ще се разправяме още, защото както назад в темата ми казаха, всички сметки имат давност 3г., така че ще настоявам за още калкулации.
На 11.11 сформирахме Комисия, за да се видят къде са липсите по Общия водомер и направихме 100% засичане на всички водомери. Днес, с разрешение на инкасаторката ни и Софийска вода, лично аз подадох самоотчет на ЦЕЛИЯ ни вход и общия водомер.
Слава Богу имам супер разбрани съседи и всички до един ми пратиха снимки и данни към вчерашна дата.
И като си направих една сметка на отчета от 11 ноември до отчета от днес,
за този период имаме НУЛЕВА липса на вода!!! Можело значи!
Всички скрити и неизрядни платци се изясниха. Няма съмнения за сега,че някой краде вода. Остава и в следващите месеци да следя какво ще се отчита. Заела съм се лично да им следя отчетите поне няколко месеца и да ги подавам на инкасаторката или към СВ. Всички ми имат доверие и знаят, че го правя за общото благо. Силно се надявам оттук нататък да нямаме изравнявания на тримесечие от сорта на 205 куб. липса 🤨🙄😵‍💫

# 317
Браво!!! Само така..ти си моята гордост Simple Smile

# 318
Огромно БРАВО! Дано го оценят и не го забравят бързо-бързо!

# 319
Благодаря ви от сърце, и аз се гордея със себе си 😊😁☺️
В следващите месеци ще ви пиша пак дали всичко е наред.
Софийска вода обаче ще се окажат цветя пред ВМ, които не спират да ни заливат със съобщения, имейли и дори телефонни заплахи, че им дължим пари. Днес пак са тормозили няколко съседи по телефона. Само обещават, че ще пратят отчети, че ще ми се обадят за връщане на документи и ключове...и нищо от всичко бла-бла не се случва.
Хора, пазете се! Плащате си, за да ви изнудват и рекетират, без да ви представят и една бележка за каквито и да е разходи. Само звънят и ти казват, плащай толкова и толкова.🤨 Ама за какво, защо...плащай ти!
От два месеца сами си плащаме сметките, а те искат пари, за да ми платят тока и акансьора, че иначе щели да го спрат. Пишат, че все още "почистват" входа, като последно преди два месеца чистачката им дойде и си прибра кофата и четката, закупени от нас.
Няма такава наглост!

# 320
За ВМ трябва само бой с пръчка, че и това им е малко. Имате ли избран нов домоуправител, който вече е регистриран в общината? Пращали ли сте им известие, че не са оторизирани да Ви управляват?
Ако искаш, пиши на лично, ще помогна с моя опит с тях и едни подобни нагли същества. Лично съм се занимавал с тях, и в двата случая успешно, но след доста лутане, мъки, заплахи и консултации с адвокати.

# 321
Здравейте , искам да попитам по-запознатите как стои въпросът с избор на домоуправител в “затворен” комплекс с няколко отделни сгради ?!
Всяка сграда избира домоуправител ?! … как се взимат решенията за общите части, в повечето случаи алеи, зелени площи Simple Smile

# 322
Съвсем ясно е описано в ЗУЕС. Там съм чела като ми трябваше, за общо решение на два входа Wink

# 323
Съвсем ясно е описано в ЗУЕС. Там съм чела като ми трябваше, за общо решение на два входа Wink
Благодаря Simple Smile
Сега го прочетох … преди не съм обръщала внимание, не ми е стоял конкретен такъв казус.
В този смисъл свикването и провеждането се извършва пак като за една сграда/един вход  съгласно ЗУЕС, нали ?!

# 324
Да и после индивидуалните решения на 2,3 или 4 входа се обсъждат/гласуват съвместно.

# 325
  • София
Не мисля, че е толкова ясно написано. Нашият затворен комплекс се състои от 8 блокчета и 3 къщи.
Не мисля, че има решение за нас.

# 326
Не мисля, че е толкова ясно написано. Нашият затворен комплекс се състои от 8 блокчета и 3 къщи.
Не мисля, че има решение за нас.
Как процедира вие ? … с вземане на решенията Simple Smile

# 327
Здравейте! Пиша за първи път в тази тема с идея да ми дадете съвет как да процедирам в моя случай, и мога ли да предявя някакви претенции най-вече към паркиралите зад моя гараж коли. Та започвам да описвам...преди 4 г закупих гараж в сравнително нова кооперация. Влиза се от една външна врата, която е една и за жителите на кооперацията и се отваря допълнително за колите, минава се по една алея тясна (по нанадолнище), колкото да мине една кола и зад кооперацията има 3 гаража, които не са собственост на живеещите, защото не са искали да ги купят и строителя ги предлага на други хора.Пред гаражите има едно пространство (заден двор) , което е разчертано на 4 паркоместа на живеещи в кооперацията ( те са се разбрали явно как да ги ползват), което според строителя не е законно, защото той не е продавал паркоместа  , а там има едно пространство определено за градинка. Но паркиращите там коли ми казват, че двора си е техен и ще правят каквото си искат с него. Моя проблем е, че не мога нормално да си вкарвам колата като има паркирани коли пред гаража ми, реално имам едно пространство, само да си извадя колата .Отскоро взех едно SUV, преди като бях с една малко кола не съм го имала като проблем. Но сега на първия месец я остъргах като я вкарвах в гаража, защото все вкарвам под ъгъл някакъв.
Адвокат ми беше казал, че са длъжни да ми осигурят достъп до гаража, ама то тоя достъп докато го уцеля.... ( а съм шофьор над 30 г.). Друг е въпроса, че живеещите отгоре все ми излизат да ми правят забележка, че ел.щора-врата много им тракала, а няма такова нещо, аз затова я сложих, да ми е удобно и по-безшумно. То мрънкат , че и на съседния гараж им миришело зелето в бидоните.
Та ако има компетентни ще помоля има ли начин да ги накарам да не ми паркират пред гаража и да освободят двора от коли, защото там според строителя трябва да се правят свободно маневри за гаражите. И друг въпрос имам, аз не живея в кооперацията, но плащам такса , а не им ползвам входа, само си влизам отзад в гаража. Но това не е и проблем плащането, просто от инат да нямам контакт с никой от тях. Някой път се чудя дали да си оставям малката кола да ми пази мястото пред гаража, но ми спретнаха и скандал от терасите, че съм нямала право да си паркирам там колата, щото си било тяхно място, абе пълни простотии, ама и на мен ми се случи.

# 328
Вие нали имате нотариален акт? Общи части пише ли в него? Те са от сградата и парцела, който е застроен (градинката вкл.– ако имате купена земя), а не право на строеж. Следователно имате и Вие част от този двор. Нека Ви покажат протокол и решение с колко кворум е взето решението за ползване на т.нар. общи паркоместа на първо време.
Второ - спрямо % ид.ч., които сте придобили с покупката на гаража, дължите такса фонд Ремонт и нищо друго ако имате свой електромер, което е стандартно за всеки гараж. С парите от този фонд ще оправят и вратата и алеята, през които минавате ако се наложи.
Пуснете сигнал в общината в отдел архитектура и строителство или както там се водеше, с приложена скица на кота 0 и опишете, че се паркира в двора нерегламентирано.
Друго не ми хрумва.

# 329
Вие нали имате нотариален акт? Общи части пише ли в него? Те са от сградата и парцела, който е застроен (градинката вкл.– ако имате купена земя), а не право на строеж. Следователно имате и Вие част от този двор. Нека Ви покажат протокол и решение с колко кворум е взето решението за ползване на т.нар. общи паркоместа на първо време.
Второ - спрямо % ид.ч., които сте придобили с покупката на гаража, дължите такса фонд Ремонт и нищо друго ако имате свой електромер, което е стандартно за всеки гараж. С парите от този фонд ще оправят и вратата и алеята, през които минавате ако се наложи.
Пуснете сигнал в общината в отдел архитектура и строителство или както там се водеше, с приложена скица на кота 0 и опишете, че се паркира в двора нерегламентирано.
Друго не ми хрумва.
Много благодаря, че се включихте! Да, имам нотариален акт, в който имам и нищожна част земя, доколкото знам е % от квадратите на гаража. Ще отида в Общината, но не знам как да се сдобия с тази скица, не знам ,ако говоря съ строителя , той дали ще ми я даде. А мислите ли , че отговорът от тяхна страна, че двора си е техен и ще правят какво си искат в него е уместен?

Общи условия

Активация на акаунт