Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 10

• 35 340
  • 868
  •   1
Отговори
# 330
Вие нали имате нотариален акт? Общи части пише ли в него? Те са от сградата и парцела, който е застроен (градинката вкл.– ако имате купена земя), а не право на строеж. Следователно имате и Вие част от този двор. Нека Ви покажат протокол и решение с колко кворум е взето решението за ползване на т.нар. общи паркоместа на първо време.
Второ - спрямо % ид.ч., които сте придобили с покупката на гаража, дължите такса фонд Ремонт и нищо друго ако имате свой електромер, което е стандартно за всеки гараж. С парите от този фонд ще оправят и вратата и алеята, през които минавате ако се наложи.
Пуснете сигнал в общината в отдел архитектура и строителство или както там се водеше, с приложена скица на кота 0 и опишете, че се паркира в двора нерегламентирано.
Друго не ми хрумва.
Много благодаря, че се включихте! Да, имам нотариален акт, в който имам и нищожна част земя, доколкото знам е % от квадратите на гаража. Ще отида в Общината, но не знам как да се сдобия с тази скица, не знам ,ако говоря съ строителя , той дали ще ми я даде. А мислите ли , че отговорът от тяхна страна, че двора си е техен и ще правят какво си искат в него е уместен?
Не, не е техен. Вие имате дял от него, колкото и нищожен да е той. Не се знае и чий дял къде се пада съответно....

Решение на ОС трябва да има с кворум ако ще разпределят кой къде ще паркира. Ако няма такова, определени лица завземат общи части разполагайки там колите си.

Ако няма паркоместа по проект, то тогава тези лица ползват общите части не по предназначение, което не е разрешено. А за да ги направят паркоместа си има процедура, но няма да минат, защото няма да отговарят на част Озеленяване от проекта за строеж на сградата.

Скица за кота 0 с копие от нотариалниа акт се вади лесно от НАГ. Трябва и в общината да имат проектна документация щом е нова сграда, но там май се чака за такава справка до 30 дни, а в НАГ веднага се взима. Не е нужно да я заверявате, че и това струва пари...

# 331
Вие нали имате нотариален акт? Общи части пише ли в него? Те са от сградата и парцела, който е застроен (градинката вкл.– ако имате купена земя), а не право на строеж. Следователно имате и Вие част от този двор. Нека Ви покажат протокол и решение с колко кворум е взето решението за ползване на т.нар. общи паркоместа на първо време.
Второ - спрямо % ид.ч., които сте придобили с покупката на гаража, дължите такса фонд Ремонт и нищо друго ако имате свой електромер, което е стандартно за всеки гараж. С парите от този фонд ще оправят и вратата и алеята, през които минавате ако се наложи.
Пуснете сигнал в общината в отдел архитектура и строителство или както там се водеше, с приложена скица на кота 0 и опишете, че се паркира в двора нерегламентирано.
Друго не ми хрумва.
Много благодаря, че се включихте! Да, имам нотариален акт, в който имам и нищожна част земя, доколкото знам е % от квадратите на гаража. Ще отида в Общината, но не знам как да се сдобия с тази скица, не знам ,ако говоря съ строителя , той дали ще ми я даде. А мислите ли , че отговорът от тяхна страна, че двора си е техен и ще правят какво си искат в него е уместен?
Не, не е техен. Вие имате дял от него, колкото и нищожен да е той. Не се знае и чий дял къде се пада съответно....

Решение на ОС трябва да има с кворум ако ще разпределят кой къде ще паркира. Ако няма такова, определени лица завземат общи части разполагайки там колите си.

Ако няма паркоместа по проект, то тогава тези лица ползват общите части не по предназначение, което не е разрешено. А за да ги направят паркоместа си има процедура, но няма да минат, защото няма да отговарят на част Озеленяване от проекта за строеж на сградата.

Скица за кота 0 с копие от нотариалниа акт се вади лесно от НАГ. Трябва и в общината да имат проектна документация щом е нова сграда, но там май се чака за такава справка до 30 дни, а в НАГ веднага се взима. Не е нужно да я заверявате, че и това струва пари...
Отново благодарности! Flowers Hibiscus

# 332
Друго не ми хрумва.
drago_2008 …. това в закона има ли го формулирано ?
Аз имам подобен казус … гараж в друга страда и сега тъй като общото им събрание там е решило да подпише договор с фирма за поддръжка ,съответно и аз трябва да плащам такса при все, че гаража ми е самостоятелен обект, с отделен електромер, под първи жилищен етаж.
При формиране на такса имам охрана, чистачка, охрана …. това е нещо подобно на затворен комплекс, реално няма статут на такъв.

Последна редакция: пт, 09 дек 2022, 15:33 от rady_plovdiv

# 333
В общината в архива се пазят безсрочно всимки инвестиционни проекти по които са строени сградите, заедно с разрешенията за строеж. Та могат да си извадят и видят в общината, при пусната жалба.
Скеца/схема на обекта, безплатно в кадастралната карта онлайн....може да пробвате какво ще излезе..външни очертания са принципно
Тук по адреса или идентификатора на имата, сградата или обекта поотделно се вижда
https://kais.cadastre.bg/bg/Map

# 334
Включвам се и аз в дискусията за гаража: drago_2008 е абсолютно права, както и Краси888.
Трябва да се види проекта, защото точно там са заложени тези общи части в двора нужни за маневриране на автомобилите. Не е работата да се осигури какъвто и да е достъп - през иглени уши, а законосъобразен според заложени в закона отстояния.  Ако има паркоместа по проект, които не са продадени - стоят празни, защото строителят все още им е собственик. Малко странно да не ги продаде, защото данъка им върви. ОС не може да реши да ползва чужда собственост.
И ако дадена площ не е предвидена за паркинг, не е ok да се ползва за такава.
От друга страна всички участват в общите разходи на ЕС, таксата е по-скоро, че им преминавате по алеята.
rady_plovdiv И при Вас е подобно - отделен електромер добре, обаче сте вътре в сградата и имате по НА общи части, значи участвате в общото разпределение. Би трябвало сумата да е малка предвид малкия процент общи части. А и се чисти и около сградата, има общо осветление и т.н.

# 335
Благодаря Ви много, лично аз ще направя какво мога за да ги разкарам тези коли, само че не знам даже и да се произнесе с решение някой (не знам Общината ли) не знам ,ако не го спазват- към кого трябва да се обърна .Към полицията ли,ако продължават да паркират пред гаража ми?

# 336
В ЗДвП няма ли разпоредби за паркирането пред гаражи? Не съм шофьор и не съм ровила из закона..но може да видите и там.

# 337
Кадастърът не върши работа. Там се вижда скица. Ще има маркирани обектите (ако има такива), но не и както се писа архитектурните чертежи. За тях трябва инвестиционният проект. В общината се пуска молба и отговарят до 30 дни, поне в София е така. Веднага се вади от архива на НАГ обаче!

Трябва да изкарате такива "картинки" от част озеленяване и част архитектура. На тях ясно става кое е двор и кое - не.

Относно таксите към ЕС в ЗУЕС ясно пише, че който има отделен вход не плаща за режийни на САМАТА сграда. Ако има почистване на междублоковото пространство, поддръжка и Вие го ползвате вече е друго... Дължите задължително фонд Ремонт. Още не е променен законът и реално няма как да се мотивира искане на ЕС за плащане на разходите по заплата на домоуправител и касиер, услуги, които всеки собственик ползва от лица, които трайно не обитават имотите си или имат отделен вход за тях! Такава такса плащате ако сключите договор за управление с ФИРМА, но това се гласува и се изисква определен % съгласия от собствениците на всички имоти в сградата...

Последна редакция: сб, 10 дек 2022, 01:18 от drago_2008

# 338
Какво е НАГ?

Инвестиционният проект, във всичките негови части, е в архива на общината.

# 339
https://nag.sofia.bg/
Тук се съхраняват документи за сградите построени в София и СО. Питащата не е уточнила по спомен къде е имотът. В другите градове не знам има ли офиси... В общините в София има проектите, НО се пуска заявление и СЕ ЧАКА до 30 дни. В НАГ се вади директно папката и се предоставя срещу копие от НА на заинтересованите лица за справка или за разпечатване на копия.

Това е службата, която отговаря : Архив. Въпреки сроковете, които пишат, никога не съм чакала и става на момента https://nag.sofia.bg/Services/Info/qt2RkCwRU8k%3d?direcorateId=nJbyKfVB0DI%3D

# 340
Включвам се и аз в дискусията за гаража: drago_2008 е абсолютно права, както и Краси888.
Трябва да се види проекта, защото точно там са заложени тези общи части в двора нужни за маневриране на автомобилите. Не е работата да се осигури какъвто и да е достъп - през иглени уши, а законосъобразен според заложени в закона отстояния.  Ако има паркоместа по проект, които не са продадени - стоят празни, защото строителят все още им е собственик. Малко странно да не ги продаде, защото данъка им върви. ОС не може да реши да ползва чужда собственост.
И ако дадена площ не е предвидена за паркинг, не е ok да се ползва за такава.
От друга страна всички участват в общите разходи на ЕС, таксата е по-скоро, че им преминавате по алеята.
rady_plovdiv И при Вас е подобно - отделен електромер добре, обаче сте вътре в сградата и имате по НА общи части, значи участвате в общото разпределение. Би трябвало сумата да е малка предвид малкия процент общи части. А и се чисти и около сградата, има общо осветление и т.н.
Devil rose, всъщност не сме в самата страда  … входът и стълбището към сградата са си напълно отделни.

Drago_2008, именно такъв е случая - ЕС на живущите е сключила договор с външна фирма за поддръжка - ние с гаражите какво задължително плащаме , при отделен, самостоятелен обект, с отделен вход , партида ток, и там никой не влиза да чисти или поддържа каквото и да било.

Такава такса плащате ако сключите договор за управление с ФИРМА, но това се гласува и се изисква определен % съгласия от собствениците на всички имоти в сградата.

# 341
Ами значи в общината е, помислих че за външна институция говориш. За пръв път чувам че се съкращават така отделите в общините, но човек се учи дакота е жив...
ЗУТ
Чл. 155. (1) Оригиналът на разрешението за строеж се съхранява безсрочно в архива на общинската (районната) администрация.
(2) За обект на техническата инфраструктура по чл. 148, ал. 3 оригиналът на разрешението за строеж се съхранява от органа, който го е издал, като копия от разрешението за строеж се изпращат за съблюдаване и съхраняване в съответната общинска (районна) администрация.
(3) Към разрешението за строеж се прилага заверено копие от одобрения инвестиционен (екзекутивен) проект.

# 342
Не е в Столична общината (сградите са съвсем различни). В общините пък си има отдел Архитектура там има копия, но е бавно както писах. Това е самостоятелно звено, което съхранява данните за цяла София и СО. Ако имаш 5 имота в 5 квартала отиваш там, а не във всяка община по отделно...

# 343
Е вие в София сте сложни.
В прованса е една община, един архив, едно е всичко...
Това ви е към общината пак, пък дали е на отделен адрес или друга сграда, все си е подразделение/отдел на общината. Това имам предвид.

# 344
Здравейте. Имам въпрос относно с проблемни съседи. Многократно се говори с тях за боклука на етажната площадка,защото оставя петна ,които като засъхнат мирише ужасно. Многократно се говори с тях да не го правят,но все едно напук го правят.
Бихте ли ми дали съвет как да се справим с тези проблемни хора?

Общи условия

Активация на акаунт