Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 10

 • 23 968
 • 868
 •   1
Отговори
# 855
 • Sofia
 • Мнения: 24 451
Висока е таксата,но пък щом е нов,голям и са два,може и да е нормална 🤔
Живеещите на 1 и 2 ет.плащат ли?

Нашият е стар и много малък,6ет.,78лв./мес.+25-30лв./ток.,през 2-3мес.все нещо има за смяна и всичко е доста скъпо вече..Сега ни убеждават колко е “належащо” да има осветление в шахтата,..само за някакви си 450лв.
Мин.седмица заседна по средата на етаж.Добре че нямаше никой вътре.Звъннах им,дойдоха след 2ч.
Откриха причината,някаква част на вратата за смяна ,250лв.

# 856
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 37 575
не е "належащо", а е задължително по новите разпоредби. и ако го няма могат да спрат асансьора. по-точно - длъжни са.
цената на осветлението не мога да коментирам, не съм запозната.

# 857
 • Мнения: 771
За двата асансьора е, да. Може и да е нормално, но така ми се наби на очи тази цифра. Таксата за домоуправителя е 260 лева, таксата за асансьор 326 😄 после ток, чистачката, камери .. минаваме 1000 лева на месец... направо да се хване човек за главата. Досега не съм била в такъв блок и съм малко изненадана.

Имаме и казус, в който човек от блока не иска да плаща такса, а само фонд ремонтни дейности - защото не живеел там. Ние обаче го знаем, той си е известен 😄 и знаем много добре, че в другите си апартаменти е правел същият номер, но си е живеел там. Хем закона го защитава, хем знаем, че той лъже че няма да живее там. Не знам как да се справим с това...

# 858
 • Мнения: 63 410
Доли, нали преди време ти дадох линкове защо се сменя осветлението в шахтите - предвидено е в наредба и е задължително, и примерни цени дори качих.

За скъпата такса - не пречи да се завъртят няколко телефона до ИАТН, и да се попита за гаранционното обслужване принципно как стои въпроса. Аз бих се обадила и питала.

Не разбрах - той живее ли при вас, или не обитава?

Как да се справите - ми простичко е. Засичаш му колко дена бяха, виж в чл.51 че не ми се отваря в момента, доказваш че обитава тези дни и излиза извън хипотезата, която законът го освобождава от вноска режийни, и сте готови. Нищо сложно няма.

# 859
 • Русе
 • Мнения: 5 125
Отговарям за асансьора - малък асансьор с 8 спирки - месечна такса 105 лв. с включена такса СИМ карта в тази сума. Гаранцията е 2 г. от датата на монтаж - това ми отговориха на мен. Като гледам повечето ще изтече без да е пуснат дори в нашия случай.
Домоуправителят е редно да се плаща - 260 лв. са нищо за всичката помия дето се налага да изтърпи. Ако се разправя и с касата пък съвсем.
Всички имат изисквания и искат подобрения, но нито си мръдват пръста нито им се дават пари, че и скандали вдигат.

# 860
 • Мнения: 771
Доли, нали преди време ти дадох линкове защо се сменя осветлението в шахтите - предвидено е в наредба и е задължително, и примерни цени дори качих.

За скъпата такса - не пречи да се завъртят няколко телефона до ИАТН, и да се попита за гаранционното обслужване принципно как стои въпроса. Аз бих се обадила и питала.

Не разбрах - той живее ли при вас, или не обитава?

Как да се справите - ми простичко е. Засичаш му колко дена бяха, виж в чл.51 че не ми се отваря в момента, доказваш че обитава тези дни и излиза извън хипотезата, която законът го освобождава от вноска режийни, и сте готови. Нищо сложно няма.

Цялата работа е, че той има 6 апартамента в комплекса и гледа да не плаща такси. Но си ходи в тях почти всеки ден... странен човек е..

Към Девил - аз нямам проблем с таксата за домоуправител. Проблема ми идва от там, че в нов блок има много неща, които трябва да се правят - пощенски кутии, камери.. И някак си чувството, което остава във всички нас е, че буквално се молехме всяко едно нещо да стане. Не е редно, когато си плащаш за нещо да напомняш на всеки 20 дни, че трябва да се свърши. За пощенски кутии чакахме над 1 година... за камери около 8 месеца. И така, всичко е тегаво, бавно, изнервящо. Също така ние сме с фирма, той не работи сам - не е всичко на гърба му.

# 861
 • Мнения: 63 410
Няма значение колко жилища и къде ги има. Ако искаш само да се оплачеш тук, ок.
Ако питаш как да се справиш и имаш желание да се справиш, ти отговарям:

Скрит текст:
Разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост (Загл. изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.)

Чл. 51. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателят на управителния съвет (управителят).
(4) Когато по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението в сградата има портиер, разходите за него се разпределят при условията и по реда на ал. 1 и 3.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател, който упражнява професия или извършва дейност в самостоятелен обект на етажната собственост, свързана с достъп на външни лица, заплаща разходите за управление и поддържане на общите части в размер от трикратния до петкратния размер, определен с решение на общото събрание.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател по ал. 5 заплаща разходите за управление и поддържане на общите части на сградата в размера по ал. 1, когато за самостоятелните им обекти е предвиден отделен вход.
(7) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател.


 

 Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.

Доказваш му, че в жилище №1 влиза 30+1 ден в календарна година, и по аргумент на противното на уреденото в чл.51, ал.2 от ЗУЕС го караш да плаща на общо основание режийната вноска!  Както казах - нищо сложноу, въпрос на желание и малко отделено време.
Как му доказваш - съседа на етажа заедно с теб или друг съсед му звънят когато го чуят че е вътре. Така 31 пъти, имате двама свидетели че живее повече от 30 дни там, и готово.

# 862
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 37 575
въпрос. Simple Smile комплексът с охрана ли е?
ако да, записва ли кой влиза -  собственици, гости?

писа за камери. можете ли да получите разпечатка от камерите кога е влизал в комплекса/входа?

# 863
 • Мнения: 755
А, какво се прави, когато някой не отказва да плаща, но не дава пари? Вече няколко месеца обяснявал на касиерката, че има желание, но нямал пари и не ѝ е давал( като имал, щял да ѝ ги даде....,даже щял и напред да плати за няколко месеца)...Става въпрос за малка сума месечно, но вече са се понатрупали месеци. И жената се е притеснила, защото предстои събрание и трябва да се отчита.

# 864
 • Мнения: 63 410
Отказва всъщност. Няма плащане. Факт.

Знаете си хората, ние не ги познаваме.
При мен има такъв който все няма но на края на година идва и ми дава сумата на куп. Спокойно съм и знам че ще се изплати като му  дойде времето. Все го хваля като го срещна, казвам му че знам че е сериозен и ще ми плати по натам..и така и става.
Вече втора година така процедирам с него.

# 865
 • Мнения: 755
Именно- знаем го, че има възможност, но не иска да плати. Въпроса е какво да го правим( по-скоро как да го накараме да си ги плати), щото предстои събрание, жената се е притеснила как ще се отчита, даже ми разправя, че щяла от нея си да даде парите пък да имала да взима, но не мисля че е  редно.

# 866
 • Мнения: 63 410
Еми съд. Друг начин аз не знам.

ПС..никога не би ми хрумнало да давам аз заради нечии чужди задължения. За бога, аз съм просто касиер или събирач на вноските, не нещо друго..родител, че да отговарям за чужди задължения.

Кои сте тези вие?

# 867
 • Мнения: 755
Е как, кои- останалите дето си плащаме редовно. А, кога можем да го дадем на съд? След определен период не плащане( какъв), след определена сума( че нали под определени суми, не  се счита за сериозно основание за повдигане на обвинение)?!? Защото съм почти сигурна, че няма да плати.

# 868

Общи условия

Активация на акаунт