Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 10

• 35 333
  • 868
  •   2
Отговори
# 345
Аз както споменах, че говорих със строителя и ако го помоля дали ще ми даде необходимото се чудя, всъщност какво точно му искам - скица на кота О ? Много ми са далече  тези неща и всичко ми звучи като едно и също . Аз съм в Пловдивска област, малък град. Като си набавя необходимите документи трябва ли да ги внеса някъде, където всъщност да искам подкрепа? Или да ги покажа на съседите, които естествено ще продължат да си паркират...и мисля, че няма да им пука, ако някой не им каже, че подлежат на глоба

# 346
Част Архитектура и част озеленяване, както ти е написала drago_2008 от проекта, по който е строена сградата.
Има ги и в общината отдел Архитектура и строителство.

# 347
Като ги набавиш, ако има нередност, пишеш сигнал в общината.

Последна редакция: сб, 10 дек 2022, 08:54 от drago_2008

# 348
Ей, да внимавате повече на събранията!
"Три жени бяха убити по време на общо събрание на живущите в жилищен блок в Рим. Мъж извадил пистолет и открил огън по присъстващите....Стрелецът е местен човек, който имал много спорове със собствениците в сградата.."
https://offnews.bg/sviat/tri-zheni-biaha-ubiti-po-vreme-na-obsht … -blok-791359.html

# 349
🤯😲😱
Аз ще съм първа като Домоуправител 🤐 Лелеее!
Да пази Господ! Психопати под път и над път! Не знаеш кога ще им превърти мозъка на хората!
Тази вечер едно съседче (наематели) дойде да плати таксата на вратата ми. Миличкото го изпратили да даде то паричките. Може би е на около 10г. Дадох му и бонбонки за изпът, че е такъв сладкиш...Незнам къде да чукам, че имам супер съседи, поне към днешна дата.🤗

# 350
Здравейте , искам да попитам по-запознатите как стои въпросът с избор на домоуправител в “затворен” комплекс с няколко отделни сгради ?!
Всяка сграда избира домоуправител ?! … как се взимат решенията за общите части, в повечето случаи алеи, зелени площи Simple Smile

Според ЗУЕС:
Чл. 2. (1) Управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост, построени в жилищен комплекс от затворен тип, се урежда с писмен договор с нотариална заверка на подписите между инвеститора и собствениците на самостоятелни обекти.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Договорът по ал. 1 се вписва от инвеститора в Агенцията по вписванията по партидата на всеки самостоятелен обект и е противопоставим на неговите последващи приобретатели.
Изключения
Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) За управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост, в които самостоятелните обекти са до три и принадлежат на повече от един собственик, се прилагат разпоредбите на чл. 30, ал. 3, чл. 31, ал. 1 и чл. 32 от Закона за собствеността.
Определяне на прилежаща площ
Чл. 4. (1) При преструктуриране на квартали с комплексно застрояване и в случаите, когато сграда в режим на етажна собственост не може да се обособи в отделен урегулиран поземлен имот по реда на Закона за устройство на територията, се определя прилежаща площ към сградата.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 66 от 2013 г., в сила от 26.07.2013 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) В случаите по ал. 1 прилежащата площ се определя от кмета на общината по негова инициатива или по искане на заинтересованите лица по ред, определен с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството.
(3) При определянето на прилежащата площ кметът на общината издава заповед, придружена от скица, с която се определят границите и предназначението на площта.
(4) Определената прилежаща площ се предоставя за поддържане и използване от съответната етажна собственост при условия и по ред, определен с наредба на общинския съвет.

§1,т.3 ДР на ЗУЕС
3. "Жилищен комплекс от затворен тип" е комплекс, обособен като отделен урегулиран поземлен имот, в който са построени сгради в режим на етажна собственост и други обекти, обслужващи собствениците и обитателите, при спазване на изисквания на контролиран достъп за външни лица.

# 351
Здравейте, здравейте... не съм влизала в тсзи тема, но ето ме... Имам имот в нова сграда.. и сега се започна - камери, врати, интернет, асансьор и т. н. и т. н... Но, когато ми казаха, че искат да заключат вратата между стълбите и подземният паркинг.. останах втрещена. Доколкото знам, това не е законно, защото има някакви противопожарни закони, които го забраняват. Но моля Ви.. кажете ми, имат ли право да заключат вратата между стълбите на блока и подземният паркинг?

# 352
Защо не пуснеш едно писмено запитване да РСПАБ, и до общината да речем, така ще имате черно на бяло отговор, който ще може да ползвате като аргумент за пред съседите и управител.

# 353
Нямат право да заключват тази врата. Чакам и аз разрешение за ползване точно на подземни гаражи в 
нова жилищна сграда. Нямам  апартамент, само гаражи и съответно ще минавам през входа на сградата и после през тази врата. По проект дори би трябвало да е един от аварийните изходи.
Никой не очаква да хвърчиш или да влизаш през рампата.

# 354
И на мен ми е интересно какъв ще е отговорът. Най-вероятно не могат.

Devil_Rose, щом имате гаражи и от там се влиза в тях е нормално да се даде ключ така или иначе.

Ако svetlozara98 няма гараж/склад на това ниво какво ще търсите там освен ако от там не минава евакуационен път? Може да се види в проекта за Пожарна безопасност на сградата щом е нова. Предполагам само, че искат да заключат, за да спрат нежелани посетители из сградата - за по-голяма сигурност.

svetlozara98, до тези гаражи има ли друг достъп освен автомобилната рампа (алея за хора), който не минава през входа ви?
Вие притежавате ли общи части от подземното ниво, защото в много нови сгради те се разпределят само между собствениците на гаражи/складове/ПМ разположени там? Те взимат решения, поддържат и те имат достъп до него.

Ето евакуационен път на нашите гаражи от проекта, който споменах. Единият отива към стълбището на входа. Ако там обаче има система с чип и паник бутон за отключване при липса на захранване не виждам проблем да се "заключи", НО най-вероятно пак с достъп от всички. Както teta писа Пожарната трябва да даде становище. АКО Вие имате %ид.ч. върху кота сутерен, не могат да не ви дадат ключ и да Ви ограничат достъпа също!

Последна редакция: нд, 18 дек 2022, 11:21 от drago_2008

# 355
Здравейте , искам да попитам по-запознатите как стои въпросът с избор на домоуправител в “затворен” комплекс с няколко отделни сгради ?!
Всяка сграда избира домоуправител ?! … как се взимат решенията за общите части, в повечето случаи алеи, зелени площи Simple Smile

Според ЗУЕС:
Чл. 2. (1) Управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост, построени в жилищен комплекс от затворен тип, се урежда с писмен договор с нотариална заверка на подписите между инвеститора и собствениците на самостоятелни обекти.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Договорът по ал. 1 се вписва от инвеститора в Агенцията по вписванията по партидата на всеки самостоятелен обект и е противопоставим на неговите последващи приобретатели.
Изключения
Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) За управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост, в които самостоятелните обекти са до три и принадлежат на повече от един собственик, се прилагат разпоредбите на чл. 30, ал. 3, чл. 31, ал. 1 и чл. 32 от Закона за собствеността.
Чл. 4. (1) При преструктуриране на квартали с комплексно застрояване и в случаите, когато сграда в режим на етажна собственост не може да се обособи в отделен урегулиран поземлен имот по реда на Закона за устройство на територията, се определя прилежаща площ към сградата.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 66 от 2013 г., в сила от 26.07.2013 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) В случаите по ал. 1 прилежащата площ се определя от кмета на общината по негова инициатива или по искане на заинтересованите лица по ред, определен с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството.
(3) При определянето на прилежащата площ кметът на общината издава заповед, придружена от скица, с която се определят границите и предназначението на площта.
(4) Определената прилежаща площ се предоставя за поддържане и използване от съответната етажна собственост при условия и по ред, определен с наредба на общинския съвет.

§1,т.3 ДР на ЗУЕС
3. "Жилищен комплекс от затворен тип" е комплекс, обособен като отделен урегулиран поземлен имот, в който са построени сгради в режим на етажна собственост и други обекти, обслужващи собствениците и обитателите, при спазване на изисквания на контролиран достъп за външни лица.
Това добре, но при новопостроените такива.
А при стари комплекси, с нова фирма за управление , различна от първоначалния инвеститор ?!

# 356
Ради, както Драго спомена...нека се видят при вас от кое точно имаш идеалти части..дали от цялата сграда, дали от сетерена само...в нотар.ти акт за гаража какво точно пише по тоди въпрос?

# 357

Според ЗУЕС:
Скрит текст:
Изключения

§1,т.3 ДР на ЗУЕС
Това добре, но при новопостроените такива.
А при стари комплекси, с нова фирма за управление , различна от първоначалния инвеститор ?![/spoiler]

rady_plovdiv, Управлението на общите части на сградите трябва да е описано. Това означава, че инвеститорът трябва в НА или отделен нотариално заверен договор да е уредил как ще се вземат решения за стопанисването на общите части. Това се има предвид в тази извадка от закона. Напр: Решения за общите части се вземат от домоуправителите на всяка сграда с обикновено мнозинство. Или: Решения се вземат от фирмата за поддръжка след набиране на 3 оферти... И неща от сорта.
Нищо ли не пише по въпроса в НА или ако имате договор нотариално заверен?

# 358
  • In the land of Never Never
Здравейте, здравейте... не съм влизала в тсзи тема, но ето ме... Имам имот в нова сграда.. и сега се започна - камери, врати, интернет, асансьор и т. н. и т. н... Но, когато ми казаха, че искат да заключат вратата между стълбите и подземният паркинг.. останах втрещена. Доколкото знам, това не е законно, защото има някакви противопожарни закони, които го забраняват. Но моля Ви.. кажете ми, имат ли право да заключат вратата между стълбите на блока и подземният паркинг?
При нас вратата на подземния гараж е заключена, като идваш от гаража, т.е. тя е автомат, който се отваря с бравата само отвътре, откъм блока.
Нормално решение според мен, защото така не може да се влиза от вън във входа, но всеки може да отиде към гаража без ключ.
Самият гараж е с ролетна врата откъм улицата, но понякога се случва да не го затворят, бързат или забравят, все едно.

# 359
Здравейте, имам паркомясто в подземният паркинг. Става на въпрос за вратата, която е между общите части ( стълбите и подземният паркинг). Входа за коли си е с автоматична врата. А тази врата, за която питам е врата между стълбите ( съответно асансьора до - 1 и подземният паркинг. Имам отделен нотариален акт, на който е паркомястото ми.

Общи условия

Активация на акаунт