Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 10

• 35 315
  • 868
  •   1
Отговори
# 360
Glikoza, ако от там минава път за евакуация на гаражите, автоматът трябва да се отваря откъм гаражите, защото това е един от изходите за хората намиращи се там. Бих проверила плана на сградата, че това са сериозни неща. Има строители, които си правят глупости и не им пука.

Ето план на сутерена

И евакуационен път на Жилищната част на сградата. Реално живущите нямат път към гаражите! Но тези от гаражите трябва да могат да стигнат до вратата на сградата!

svetlozara98, набавете си тази скица, която съм постнала за сутерена и вижте пътя за евакуация. На нея може да се базирате, за да не Ви спират достъпа в случай, че се припокрива с нашата. Асансьорът НЕ Е опция при евакуация. Трябва Ви достъп до стълби и вслучая при нас чрез тях до входната врата на сградата!

Последна редакция: нд, 18 дек 2022, 11:43 от drago_2008

# 361
Те реално ще ни дадат ключ ( чип в случая), но аз не искам изобщо да се заключва тази врата. Имам лош опит със заключени врати на гаражи.

# 362
Заключват се тези врати от съображения за сигурност, защото ролетните врати понякога засичат и не се затварят и така всеки външен може да влезе през гаражите в блока. Ако ви дават ключ за вътрешните врати и ползвате асансьора е редно да ви включат и в разходите за абонамент и консумативи за асансьор. В такъв случай аз бих предпочела да си ползвам гаража през вратата на рампата.

# 363
Те реално ще ни дадат ключ ( чип в случая), но аз не искам изобщо да се заключва тази врата. Имам лош опит със заключени врати на гаражи.
Ако има паник бутон, той я отваря автоматично, без такъв НЕ може! В противен случай при спиране на електрозахранването вратите остават заключени. Той обаче се монтира от страната на гаражите и реално прави безсмислено заключването с чип. Пишете на Пожарната запитване по имейл, например, и пратете и скицата, за да знаят какво гледат! Така най-лесно може да оборите заключването.

# 364
Питайте писмено и разлепете после отговорите на пожарна и община.

# 365
Освен паркомясто, имам и апартамент в сградата.. имам и не малък процент общи части. Интересуваше ме чисто законово дали е редно да се заключват вратите. След около 30 минути ще съм в сградата и ще проверя дали тази врата е авариен изход.

# 366
А защо не искате да се заключват вратите? Щом имате апартамент, така сте защитени от влизане на крадци пред гаражите. Единственото неудобство е отключването/заключването на допълнителна врата.

# 367
А защо не искате да се заключват вратите? Щом имате апартамент, така сте защитени от влизане на крадци пред гаражите. Единственото неудобство е отключването/заключването на допълнителна врата.

Защото при аварийна ситуация, не мога да вярвам, че вратата ще се отключи.. На електронниката се има прекаленото голямо доверие. Тя ще се отключва само с чип, но не и с ключ.

# 368
Нали имате вариант и за изход през рампата?

# 369

Тя и рамата е на ток 😄.. трябва да има нещо, което да го отвориш и да не е на ток...

# 370

Тя и рамата е на ток 😄.. трябва да има нещо, което да го отвориш и да не е на ток...
Паник бутон се нарича, вече писах. Той освобождава всяко магнитно заключване. И вратата на гаражите и тази на входа трябва да има опция за отваряне при липса на ток и това да не включва ключалка. Нашата гаражна врата има връвчица, която се издърпва за ръчно отваряне. Няма кой да вкарва ключ в случай на паника... При нас си има и допълнително метално аварийно стълбище с обикновена врата с автомат отвътре (откъм гаражите).

# 371
Влизане пеша ежедневно през авгомобилна рампа е доста опасно начинание - лично мнение, а и не само.
Заключване/отключване с чип/код е ок, ако е за всички. В нашата сграда има ВиК стаичка при подземните гаражи - предполагам с общия водомер. Има и спирка на асансьора. Разбира се, че ще се включа в таксата на месец - винаги може да се наложи да се ползва за нещо тежко, нещо обемно. По НА имам общи части от маневреното хале и от общите части на сградата. Т.е. право да преминавам.през входа и стълбите.

# 372
Моля за мнение по следния казус. Тъй като дъщеря ми живее близо до нас и за да сме и в помощ често се налага да водим, вземаме децата от градина и училище. Във входа и има камери и домоуправителя явно  за да си уплатнява по някакъв начин времето/пенсионер/ следи  кой влиза кой излиза от входа и къде аджаба ходи/не зная има ли това право на ПОСТОЯННО наблюдение/. Та при последното посещение касиера е  заявил, че трябва да плаща за още двама. Та има ли основание като си имаме жилище за което си плащаме  съответните такси.

# 373
Попитайте го за какво? трябва според него, да плащате?
Попитайте го също дали знае какво е обитател по смисъла на ЗУЕС, и че обитатели и ползватели и собственици са лицата, които са задължени да плащат вноски.
Вие не сте в нито една от категориите. Не обитавате жилището постоянно.  Вие сте един вид гости - гостите плащат ли? Естествено че не.

ПС...вижте си и за вас какво включват тези понятия, има ги в допълнителните разпоредби на ЗУЕС, който е качен и на първа сраница.

4. "Домакинство" са две или повече лица, които живеят заедно в един самостоятелен обект или в част от него, в който са регистрирани по постоянен или настоящ адрес, и имат общ бюджет, без оглед на родствената връзка помежду им.
5. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) "Обитатели" са физически или юридически лица, които не са собственици или ползватели на самостоятелни обекти в сграда в режим на етажна собственост, но пребивават в тях на друго правно основание.
6. (нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) "Ползватели" са физически или юридически лица, които притежават вещно право на ползване върху чужда вещ, самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост.

# 374
Тета,  знаех си, че тук ще намеря адекватна помощ. Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт