Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 10

• 35 438
  • 868
  •   1
Отговори
# 795
Само този, с който се избира домоуправител/сменя. Другите вие си ги съхранявате.

# 796
От няколко месеца от някой съсед отгоре или от отклонение на обща тръба има теч - капе в ревизионната шахта, а оттам се мокри стената към коридора в моя апартамент. След това всичко отива и към мазето. Домоуправителят твърди, че не може да открие откъде е (от кой съсед), друг е въпросът дали е опитал, факт е, че знае от началото на проблема, но няма никакво развитие. Сложих една кофа в шахтата, която изпразвам поне 2 пъти на ден, ако ме няма - прелива и пак се мокри. Моля за идеи какво да правя... Апартаментът е застрахован, но застрахователят евентуално би платил за боядисването на стената и дотам. Над мен са доста етажи, та и термокамера не е опция, тъй като ще излезе много скъпо да се обиколят всички, а и едва ли съседите ще ме пуснат у тях. Ако сложа спирателен кран, ще спра водата на всички съседи над мен, които реално нямат вина.

Да се похваля - намерихме теча и вече е отстранен. Свързах се с майстор и след хиляди увещания на домоуправителя се организира нещо като търсене сред съседите с уговорката "който отвори". Както подозирах, оказа се съседът точно над мен - капело от пломбата на водомера. Опита се да каже, че могло и да е отгоре, но майсторът го сряза да не говори глупости и показа и на него, и на домоуправителя къде точно е проблемът. Ама щяло да стане бавно... Майсторът им каза, че от ВиК идват до ден-два, а работата е за 15 минути. Нейсе, викнаха Софийска вода да разпломбира и оправиха всичко. Явно трябва як здрав мъж, който разбира, да се води в такива случаи, за да му повярват и да се размърдат да си оправят бакиите. Сега само се надявам да е направено както трябва, за да не се налага да минавам пак през цялата протяжна процедура.

# 797
Където е текло, пак ще тече...Joy

И аз бях за горния...

Браво, радвам се...

# 798
Моля, пуснете нова тема.

# 799
Имаме професионален домоуправител/ профи/. 
Около 1/3 от блока се бори за саниране по настоящо действащата програма със 100% финансиране, другата вече е санирана преди години с лични средства на собствениците.
Профито звъня преди 2 седмици по телефон да пита дали сме съгласни да даваме пари за технически паспорт, на което учтиво отказахме. Санировката ни е лично дело и бяхме първия апартамент, който я направи преди 12-13г.
Сега обаче разбирам, че профито е платило за обследване и си иска парите обратно.
Та питам се:
Как ще се одобри саниране на 1/3 блок? Има ли право профито да ме заставя да му плащам, след като само част от апартаментите ще кандидатстват. На останалите са подменени и щранговете, и са санирани. Следователно няма как да се възползват от санирането по програмата на този етап.

# 800
Вие да сте му възлагали обследване?- не сте.

# 801
Съгласно Наредба 5 има изискване за издаване на паспорт , само ако предстоят строителни дейности. Иначе министър Комитова подписа измененията на Наредбата и според това - не се налага техн.паспорт. Но в нашата хипотеза, строителните дейности няма да обхващат цялата сграда. Следователно какво ще обследват на вече санираните и ремонтирани апартаменти, че да се издаде документ. ..

# 802
Е  то по принцип санирането не е само поставяне на външна изолация, а обследване на връзките на конструкцията на сградата.

# 803
Не съм чула да отпада обследването при кандидатстване по програмата.

То вкл.не само техн.паспорт, а и енергийно обследване, и още нещо влизаше в това понятие обследване за програмата.

# 804
Да, за участие в програмата се изисква, но предвид само няколкото апартамента, които мислят да се включат, се замислих дали изобщо ще са сред кандидатите, възможни за одобрение. И оттам - дали си струва цялото начинание с обследването?

# 805
Здравейте. Преди години сменихме във входа вертикалните щрангове. Не знам защо тогава не подменихме и хоризонталните в мазето, но сега вече е наложително. Та се чудя, как да намеря читава фирма. Звънях в Софийска вода, но ми казаха, че не извършват такава услуга, а аз се притеснявам да не попадна на някой некадърен майстор. Бихте ли ми дали съвет какво да направя.

# 806
Не, подписват се съгласия от всички. Всички трябва да осигурят достъп после ако ви одобрят.
На парче няма да санират, пише го изрично.

# 807
Понеже с италианцита от европейските народи много си приличаме, ще ви кажа там как се случват нещата. Паспортизация и енергийна ефективност не ги карат да правят задължително, НО като стане момент за продажба на имота без енергиен сертификат не може и се почва едно чакане. Та 100% и тук ще го вкарат това. Като са тръгнали да ги правят тези неща и още повече ако в сградата има средства във Фонд Ремонт не бих се разправяла. То няма давност.

Във Франция птк искат сертификат за ЕЕ и от наемодателите, за да отдават под наем.

И понеже сме в темата за ЕС още една добра практика:
Нещо много хубаво, което нашите м-ни управници трябва да вкарат и го има там е бележка от домоуправителя, че продавачът на имота няма задължения към ЕС. Тя се носи при нотариуса и без нея не може.

# 808
Освен това има и необитаем апартамент и става съвсем странно.
Не, подписват се съгласия от всички. Всички трябва да осигурят достъп после ако ви одобрят.
На парче няма да санират, пише го изрично.

# 809
Ааа, Драго...не съм съгласна.
Нека държавата първа даде пример и паспортизира сградите, държавна и общинска собственост.
А не за тях да вкарват в наредбата, че паспортите им се отлагат дооооооо далечната 2032г..видиш ли.
И що така..пък за на Пенчо блока няма отлагане...ми не съм ок аз с това.

Общи условия

Активация на акаунт