Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 174
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
Оф, Русалка, като ги зачета такива и тръпки ме побиват. Хора неизлизали от пашкула си цял живот няма как да разберат  космополитния дух у младите хора. Нито пък желанието им да учат и се развиват с риск по често да са извън зоната си на комфорт. Аз затова съм малко скептична към прибирането с диплома в джоба, без грам стаж навън - рискуват някой отворко на някое ново  работно място набързо да ги свали не на земята, ами направо да ги закопае. И да им убие цели ентусиазъм да работят  и се развиват в родината си . Толкова злоба има тук човек... не е истина просто.

# 466
  • Deutschland/HE
Не мога да повярвам това в скрития текст Sad Мног тъжно за такива хора.
Преди няколко месеца имаше една тема за това как помагаме на децата си, та там една потребителка се подиграваше, че в Германия се живее на село и как децата нямали избор, какви били тези евтини университети...
В събота си писах с едно съученичка, търси университети със специалност анимация и визиуални ефекти и да не били 10 000евро. Аз намерих подобни в Кьолн и Дармщат, дали има и други? И не мога да я убедя, че таксите не са 10 000евро и това е.

# 467
Точно,  Колибри - там са местата за та и специалност. Приемът и на двете места е тегав, дълъг, с изпити - в Дармщат беше намясто, в Кьолн ( gamelab) работят онлайн по зададена тема. Пускат я началото на март, сега трябва да я предават вече, ако не са се  променили нещата. После има интервю на допуснатите , и така. Но не са такива таксите, ти по добре знаеш.

# 468
  • Deutschland/HE
Благодаря, Г.Д. То детето е 10ти клас и има достатъчно време. За таксите ще се опитам да я убедя, дано да успея Simple Smile

Девойката си е харесала Барселона, но там е доста скъпо и майката трудно ще се справи. Sad

# 469
  • София
В Германия такива такси няма (то принципно такси няма, семестъртикетът не е такса), освен в частните унита. Но и там не са такива, значително по-големи са...
Colibri, много хора у нас са, уви, с такава негативна настройка и с клиширани нападки съответно - търпене  на лишения, липса на социален живот,  невъзможност да се създаде семейство/ деца, отхвърляне от местните...

Последна редакция: пн, 27 мар 2023, 16:14 от пенсионирана русалка

# 470
  • столицата
Аз пък винаги съм се чудела колко празен и  скучен трябва да е животът ти, за да тръгнеш да даваш тон в живота на други, непознати на теб хора.
А пък аз, Русалке, винаги съм ти се възхищавала за енергията и за чудесните самостоятелни и различни деца, които си възпитала. /и дори когато не съм споделяла някое твое мнение  Wink/

# 471
  • София
Понякога си седя и се хиля самa като лудите, galimar, като се присетя колко различни са, ама наистина различни.. А пък след лудото хилене се усмихвам доволно на факта, че са налични тези огромни разлики помежду им. Simple Smile

Скрит текст:
Негативните настройки е лошо, че са налице у нас и в обратна посока. Бг работодателите (слава богу има много изключения) често са кофти настроени към кандидатите  с чужди дипломи. Пак в тема тук във форума дама беше написала като повод  едва ли не за хвалба, че във фирмата  на мъжа й много ги "обичат" такива и бързо им показват къде им е мястото. Та ако на такова отношение ще се "радват ", решавайки да се върнат в БГ, май е по-добре да си пропилеят живота някъде навън....

Последна редакция: пн, 27 мар 2023, 16:47 от пенсионирана русалка

# 472
  • На планетата Земя
Не се учудвам въобще. Ние сме нещастен и завистлив народ с претенции за познания и даване на акъл по всякакви въпроси. Чуеш ли критика от такива хора - значи си на прав път. Аз вече съм обект на критики за това, че искам да изпратя детето си "в изгнание и харча излишни пари".

Последна редакция: вт, 28 мар 2023, 13:05 от Mileto

# 473
И аз да се включа с дете кандидатстващо в Кьолн с програмиране на игри. Да, тази седмица трябва да изпрати разработената тема и есе. Друго място, с такава специалност е Швеция. За там изискват SAT, а университета е Упсала. Стар е университета, в сайта посочват, че е строен 1500 година, има някакви ранкове, но повече информация нямам. За Холандия е известно- Бреда и Енсхеде. Има и Грьонинг, но познато дете се отказа. Нещо не му харесало. Това е специалност с преподаване на английски.

# 474
И Енсхеде имат супер странна програма.  Бреда  е с много висок ранкинг в тази специалност.
Стискам палци на детeтo  да се пребори за Кьолн, Maitrix. На моя син това му беше първото желание.

# 475
  • София
И Енсхеде имат супер странна програма.  Бреда  е с много висок ранкинг в тази специалност.
Стискам палци на детeтo  да се пребори за Кьолн, Maitrix. На моя син това му беше първото желание.
Две съседчета, еднакъв набор ( и двете на мои приятелки деца), започнаха заедно  тази специалност - едното в Бреда, другото в Енсхеде. Това в Бреда завърши, една година май е по-голяма девойката  от сина ти, ГД. Другото се отказа, в Енсхеде не му хареса обучението. Премести се съвсем друга специалност във Влисинген и завърши, а  квартирата му я предложих тогава на дама от холандската ви тема и синът й се възползва веднагически от офертата Satisfied

# 476
За питах много за Кьолн, но не намерих влязло дете. Ще пробваме, но едва ли ще сме първите успели. Но докато не излязат от резултатите ще се надяваме.Благодаря за пожеланието.

# 477
  • София
За питах много за Кьолн, но не намерих влязло дете. Ще пробваме, но едва ли ще сме първите успели. Но докато не излязат от резултатите ще се надяваме.Благодаря за пожеланието.

Това, че няма до момента бг дете там (или че не  сте го открили), не значи нищо.  Пожелавам му да е първият, за когото ще се знае Simple Smile. А тогава дали е принципно първият българин там вече няма да има значение. Все си мисля, че просто по-малко чужденци принципно се пробват, нищо че специалността е на английски, понеже знаят, че в ежедневието ще им трябва и немският (особено ако решат и да работят по някое време), докато в Нидерландия не е съвсем така. С този зор  в Холандия откъм настаняване имам чувството, че германците се опитват да запълнят ниша  с повече бакалавърски програми на английски,  вече не само предимно икономически и не само в хохшулета. Но дори и така не мисля, че изведнъж интересът съществено ще нарасне.. Може и да греша, де.

# 478
  • столицата
https://www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-Aachen-Aachen.9974365.html
Квартира в Аахен.прясна обява във фейсбук групата

# 479
  • София
https://www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-Aachen-Aachen.9974365.html
Квартира в Аахен.прясна обява във фейсбук групата
Не мога, честно, светът е малък.  Голям майтап, момчето ще е  новият съсед на дъщеря ми. На етажа й имаше само едно момиче сред всичките младежи и девойки, което не учеше медицина, българка. И се е изнесла. И сега  той ще е на нейно място.  Как разбрах? Обадих се да й кажа, че по куриер утре пристига закупен от "Сатурн" лаптоп и да я питам  дали ще си е там. Уви, не,  била на блок-практика в  клиниката и после на лекции. И тогава й кaзах, дано го оставят при Г(момичето,  за което знаех, чe e до нея и е българка ). Каза ми, няма да е при Г със сигурност, тя се изнесe, на нейно място идва българинът А. Joy Съвсем разбираемо младежът явно се мести от по-скъпичко ВГ в такова за близо 200 Евро по-малко на месец към Щудиренденверк. Simple Smile Майтапът ще е пълен, ако майката чете/пише тук...

Последна редакция: вт, 28 мар 2023, 08:05 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт