Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 905
  • 747
  •   1
Отговори
# 330
  • София
...Да бяхме отишли ние за няколко дни да се разтъжим , по полезно щеше да му е  - и за нас добре, и за него още по добре...
Нещо такова сме замислили с едната девойка, най-лудата..
Скрит текст:
Но май по-луда е майка й, щом се навива. Laughing С един куршум 5-6 заека, дано само стане. Прибира се еднопосочно със самолет и тръгваме  обратно с кола (ако стане и някоя от вас има мерак да пътува към австрийско/немско  при детето си, добре дошла е). Стигаме в Германия ( с преспиване някъде по трасето, вероятно в  Унгария), комбинираме нашите великденски и техните почивки (съобразяваме се и с работата й/им), посещаваме и/или подбираме другите две, сборно обикаляме из Германия, близки градове  до едната в Нидерландия,  до другата във Франция, заедно сме, почиваме си, забавляваме се,  накрая и колата остава при лудетината до лятото да си начеше крастата да кара по добри пътища 3 месеца( дизелa сама ще си го плаща, за късмет поне и общежитието й в Манхайм има паркинг, и  служебен в Хайделберг също има), а  родителското тяло ще се връща  самО със самолет.. Много са зайците (позитивите), отстреляни с един-единствен куршум, ама има и един сериозен негатив, който ме спира. На връщане, живот и здраве, смята да се прибере с приятелка от Уни Манхайм, двете да се сменят на волана. Това вече ми идва множко, ама има време, ще видим.

Последна редакция: ср, 22 фев 2023, 20:16 от пенсионирана русалка

# 331
  • София
Супер!!!  И ние планираме да посетим нашата девойка към края на март, защото няма да си идва заради държавния изпит есента. Дано ни се случат нешата!!

# 332
Mи ние сме на тоя режим трета година вече. Последно изкарахме в Мюнхен коледни и новодогдишни празници. Забавлявахме се супер, с ръка на сърцето мога да кажа, че толкова хубави празници не сме имали досега. На есен всяка година го/се  връща с кола, и обикаляме Германия и Нидерландия. Тази година сме включили в списъка и Дания. Миналата така се прибрахме през Прага и останахме два дни там. . Пътя до Мюнхен го взимаме наведнъж, не спираме за междинно преспиване, след това Мюнхен - Бреда пак е наведнъж. Последното ни ходене с кола беше своеобразен рекорд, бяхме при Митко по светло, около 20 часа вечерта,  а тръгнахме от тук в 4 сутринта.
Идеята ви за кола там е супер. Нека се чувстват добре децата, доколкото знам твоята девойка е страстен шофьор. Синът ми също подговаря за кола, но това си е негов ангажимент - като си стъпи на краката да си вземе нещо подходящо. Сега сме на тема - искам да работя вече и да съм в самостоятелно жилище. Ще успея ли да се справя? Казвам - ще успеш, стига да го искаш.

# 333
  • София
Ха, и ние сме планирали визита между техния и нашия Великден с кола. Че за срам и ужас още не сме ходили при него. Дано му остане време за малко разходки с нас, че ще се занимава с лабораторната част на бакалавърската работа.
Той книжка изкара при първа възможност,  но нещо не го влече шофьорлъка. Като си дойде все му предлагаме колата и отказва. Само ако трябва да ни прибира от гости се навива и то защото го молим.

# 334
  • София
Ха, и ние сме планирали визита между техния и нашия Великден с кола. Че за срам и ужас още не сме ходили при него. Дано му остане време за малко разходки с нас, че ще се занимава с лабораторната част на бакалавърската работа.
Той книжка изкара при първа възможност,  но нещо не го влече шофьорлъка. Като си дойде все му предлагаме колата и отказва. Само ако трябва да ни прибира от гости се навива и то защото го молим.
Супер, гледам много хора имат аналогични планове Simple Smile, дано да се реализират успешно при всички.

По повод книжките - явно си зависи от човека.
Скрит текст:
Едната девойка не я коментирам, готова е на всякакви приключения с каране. При предишното идване кара при канска мъгла с  почти нулева видимост от Копривщица до към  Саранци някъде, този път  се заинати, че ще се качи с още двама (които не бяха шофьори)с колата до  х.Кумата. На едно място забуксува сериозно  в не толкова дълбокия, но твърд, направо заледен сняг. Справи се с  инат. А аз в такива случаи се плаша, понеже наоколо нямаше жива душа,  покритието  на съответния мобилен оператор също беше едно никакво.. Втората кара само по познати маршрути и то ако някой я помоли, иначе по собствена инициатива - не. Третата  ще има гарантирано златен талон и след 50 години, понеже книжката й е за украса. Като чуха от активно каращата за плановете ни, другите две в хор казаха - недейте, много е дълъг пътят, тя извън БГ не е карала, нищо че в страната е навъртяла вече хиляди км.  при прибиранията си за изминалите 3 години. Е? Нали за всичко има първи път и каралите многократно също някога са били в тази позиция? Отговорът беше - не се учудваме, че те е убедила с лекота.Тя искаше още до Истанбул за операцията да ни кара, ама  девойката с лазера  рече и отсече - а, не, аз отивам с рейс, нали сте виждали трафика там.. Та всички така се оказахме в рейса.

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 14:00 от пенсионирана русалка

# 335
  • München, Deutschland
Момичета, чета си разни неща тук, че имам да попълвам дан. декларации и срещнах инфото, че студенти имат право да подадат Verlustvortrag за 7 години назад. Ферлустфортрагът преставлява заявяване на загуби, които си имал през дадената година, които биват vorgetragen във Финанцамта (мисля, че в България е НАП, данъчната институция е това), т.е. записват се и се архивират и могат да се ползват в бъдеще като разходи. Разходите имат за цел да намалят облагаемия минимум, когато вече студентите биха дължали данъци, защото работят на нещо повече от мини джоб.

При студенти в първо обучение (т.е. бакалавър или при лекарите първото обучение), годишно могат да се зададат до 6000 евро Sonderausgaben, т.е. в превод нещо като "особени/специални разходи" или това, което често е в графата "други" Simple Smile. Разбра се, това е макс. сума и трябва да могат да я докажат - например наеми, учебници, интернет и т.н. Надявам се сте се сетили да им кажете да си пазят всички бележки, когато купуват нещо, защото винаги могат да потрябват. Сега с интернет поръчките вече е по-лесно, де. Simple Smile Аз съм го споменавала в предишни теми, вероятно и всеки родител се е сблъсквал с дан. декларации и знае, но човек на 19 може да не му хрумне веднага.

Понеже при мен вече отдавна отмина периодът, а и не бях толкова светната тогава, не съм следила за такива неща,... Пък и законите се променят.
Та, който би се захванал с попълване на декларация (особено когато остават още 1-2 години учене), просто да си го има предвид, 7-те години назад са си голям бонус.

# 336
  • където и да е,само да не съм сама
Имам питанка във връзка с помощта от 200 Евро и конкретно за Аахен.
Искали са ЛК с чип и т. к. Нашите не са такива, дъщеря ми е подала днес документи за издаване на някаква такава с чип за 37 евро.
Ще стане след 3-4 седмици.
Някой сблъсква ли се е с това?
Какъв е крайният срок за изплащане на помощта и трябва ли немска сметка?

# 337
  • München, Deutschland
Ина, не съм чувала за такова нещо, никъде никоя институция не ми е искала друга карта, освен нормалната лична. Преи години искаха международния паспорт, но това бяха изключения. Какво е "карта с чип и т.к."?

Обикновено всякакви немски помощи се координират от немски институции, та немската сметка ми се струва, че ще трябва, без да съм 100% сигурна. Но то има и напълно безплатни немски сметки, а много неща без немска сметка не можеш да правиш, така че силно препоръчвам всеки студент да си направи немска сметка.

# 338
  • Deutschland/HE
[
Имам питанка във връзка с помощта от 200 Евро и конкретно за Аахен.
Искали са ЛК с чип и т. к. Нашите не са такива, дъщеря ми е подала днес документи за издаване на някаква такава с чип за 37 евро.
Ще стане след 3-4 седмици.
Някой сблъсква ли се е с това?
Какъв е крайният срок за изплащане на помощта и трябва ли немска сметка?

Пенсионирана Русалка го беше пуснала на предната страница,:

[
Сега по друг въпрос аз да споделя инфо, конкретно за изплащането на еднократната помощ от 200 Евро в  провинции Sachsen -Anhalt  и  Baden-Württemberg.  За други нямам инфо как е.
Помощта ще се изплаща от 15.03 нататък на някакъв сайт einmalzahlung200.de. На кого се полага сме коментирали назад. Новото е, че се иска човек да има BundesID. Въпросната идентификация се придобива тук:
https://id.bund.de/de/eservice/konto

# 339
  • където и да е,само да не съм сама
Colibri, за този точно BundesID става въпрос..., но за да си го направиш трябва eID, което се плаща.
Така ми обясни дъщеря ми.
Благодаря, момичета!

# 340
Криси, информацията ти идва точно навреме, за
щото у дома сме в чууденка по следния казус - синът ми плаща здравна осигуровка кум АОК. Втора година хората го подканят,  ако иска да има връщане по вноските му, да подаде  данъчна  декларация. Значи ли това, че  може да го направи със задна дата, още от годината когато е започнал да внася здравни?

# 341
  • София
Извън форума са описани три варианта, единият конкретно от виртуално познато  ми и услужливо момиче.
1.Записва се  час в общината, където човек представя документа си за самоличност и след 3-4 седмици получава немски електронен идентификационен документ. Услугата струва 39€ и картата важи май 10 години. Но този срок е твърде  дълъг и ако има  времево ограничение за подаване на заявлението за 200-те Евро...Повече информация за това има тук:
https://www.personalausweisportal.de/Webs/PA/DE/buergerinnen-und … hzS7bCaQOBmj9mRgU
2. В web.de студентът  си  създава email и там вече си има de-mail опция. Чрез de-mail Identifizierung се прави bundID,  В този случай таксата е 10 Евро.
3. При стартиране на срока за подаване се получава код за достъп от университета. Допълнително при запитване трябва да се изпрати и ПИН. С него може да се направи вече акаунтът за bundID като алтернатива на другите методи за идентификация.

Оставам с впечатлението, че нарочно е усложнен процесът, за да махнат повечето с ръка  и да си кажат " И без тези 200 Евро ще се оправя".

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 18:45 от пенсионирана русалка

# 342
  • München, Deutschland
щото у дома сме в чууденка по следния казус - синът ми плаща здравна осигуровка кум АОК. Втора година хората го подканят,  ако иска да има връщане по вноските му, да подаде  данъчна  декларация. Значи ли това, че  може да го направи със задна дата, още от годината когато е започнал да внася здравни?
Да, разбира се, до 4 години назад, т.е. тази година (2023) може да подаде за 2022, 2021, 2020 и 2019. За по-назад вече не може, изтекла е давността. Единствено има тази разлика, ако искаш да заявиш само загуби за дадена година (преди 2019), че там срокът ти е 7 години назад. Но заявяването на загуби НЕ води до връщане на пари, а само до евентуални бъдещи облекчения. Единствено с подаване на декларация ако искаш (не е задължителна), можеш да си върнеш нещо.

# 343
  • София
И още инфо за еднократната помощ от 200 Евро (по преразказ на любителката на колите и скоростите, явно като  няма  засега какво да кара там,  се е разровила по сайтовете).

Назад бях пускала този линк:
https://www.einmalzahlung200.de/eppsg-de/faq-haeufige-fragen-und-antworten

Тук има инфо за начините човек да се сдобие с BundID. Един от тях е с Elster. Точно него е избрала едната ми девойка.

Отворила този сайт:
https://www.elster.de/eportal/start
По думите й бил направен много разбираемо. При всяка от стъпките се избирало между опции. Тя самата отбелязала:
1.   Zertifikatsdatei
2.   Für mich selbst
3.   Mit steuerlicher Identifikationsnummer

Попълнила в добавка някакъв  формуляр, пуснала го и на мейла получила Bestätigung (потвърждение) с AktivierungsID.
По думите й би трябвало до няколко дни БЕЗ каквито и да е такси да получи кода по пощата на адрес.Засега  изглеждало така:

След като има вече получената AktivierungsID по мейла и код по пощата и ги въведе, системата ще й генерира сертификата и тя ще си го свали( следвайки трите стъпки под двата зелени реда). После ще се регистрира за BundID с него. Simple Smile

Звучи ми/изглежда ми правилно като хронология на действията.

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 22:55 от пенсионирана русалка

# 344
Да, разбира се, до 4 години назад, т.е. тази година (2023) може да подаде за 2022, 2021, 2020 и 2019. За по-назад вече не може, изтекла е давността. Единствено има тази разлика, ако искаш да заявиш само загуби за дадена година (преди 2019), че там срокът ти е 7 години назад. Но заявяването на загуби НЕ води до връщане на пари, а само до евентуални бъдещи облекчения. Единствено с подаване на декларация ако искаш (не е задължителна), можеш да си върнеш нещо.

... като при подаване на декларация трябва да има и графа приходи, демек всяка предходна година работодателя му трябва да му даде документ за получени суми? Той има за последната година, но категорично отказа да занимава както предишния си работодател, така и настоящия с искания за  документ за получени доходи  за минали периоди. Което стопира  процеса, и усещам как пак ще се откаже. Миналата година го спря сумата която трябваше  да даде за да му се изготви декларацията. Имам чувството, че си намира извинения за да не се занимава. Което е странно, защото цялата гимнастика е да му се върнат някакви суми.

Общи условия

Активация на акаунт