Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 192
  • 747
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
И моята щерка днес си направи регистрацията за енергийната помощ от 200евро. Малко с моя помощ де . В портала на ТУМ са направили секция и оттам с линк препращат дикектно в сайта https://antrag.einmalzahlung200.de

# 421
Аз по-нагоре предположих, че може да става дума и за това. Щом не е отпаднала тази практика, решението е супер лесно Simple Smile Хващате един мейл за ушите, правите се на  "застреляни" и питате нещо, чийто отговор така или иначе знаете и не Ви  интересува. И така в 3-4 университета с медицински факултет пускате малко или много безсмислени въпроси. Примерно:

Здравейте,
казвам се ХУ и от септември искам да следвам медицина при Вас. Интересува ме дали  изкараната  практика като санитар през лятната ваканция  между 11 и 12 клас в  поликлиника в България ( с цел да видя лекарската работа отблизо  и  да преценя дали е моето нещо) ще ми даде някакви бонус точки за приема.

Или:
Здравейте,
казвам се ХУ и от септември искам да следвам медицина при Вас. Разглеждах сайтове на различни университети с медицински факултети и видях, че не навсякъде се предлагат преговорни курсове по химия и биология преди старта на  първия семестър с цел по-лек преход. Интересува ме дали Вие предлагате такива. Ако да, бихте ли споделили горе-долу около около коя дата стартират и дали е нужно предварително записване, че да мога  да си планирам  нещата веднага след  най-желания прием при Вас (дано ми се случи). Извинете ме, ако съм недогледал/а нещо на сайта и има информация по въпроса.

Или:
Здравейте,
казвам се ХУ и от септември искам да следвам медицина при Вас. В тази връзка искам да Ви помоля за насоки как и в какви срокове  като евeнтуален бъдещ първокурсник при Вас мога да кандидатствам за Deutschlandstipendium?
Много благодаря, точно това исках да попитам.

# 422
  • София
mdonkova, всички унитa се раздвижиха по въпроса Simple Smile Две от трите ми девойки обаче минаха през ЕЛСТЕР преди раздвижването. Едната снощи недоволстваше, че нейният антраг след някакво Wartezeit (време на изчакване) от 30-40 мин бил още във вторник сутринта  приет и одобрен, а на нейна приятелка й превели вече парите, макар че пуснала заявлението след нея. Казах й "Не бързай, чадо, да ги получиш и изхарчиш, няма да избягат. Като си тръгне от краткото гостуване през април "спонсорът" ти в мое лице, ще ти трябват пари за дизел". И ми отговори - права си, да не бързат тогава. Joy

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 18:08 от пенсионирана русалка

# 423
  • София
Здравейте, може ли ако някой има информация да каже за настаняване в общежитие или квартира в Мюнхен, искат ли се препоръки от човек, живеещ в Германия?. Можете ли да дадете съвет как и къде да търсим настаняване. Набора е изпращал писма до общежития, но не му отговарят. Доколкото знаем, първо се живее на квартира докато излезе реда за общежитие.

# 424
  • София
Може и направо в общежитие да се живее, стига човек да се дореди..

Какви писма е изпращал към момента - сигурно към частни общежития.  На Studentenwerk още не е отворен порталът за бъдещи първокурсници от есента.

# 425
  • София
Ами не знам точно на кое общежитие е писал, но каза, че е пуснал няколко писма и не му отговарят вече 3-4 дни. Опитвам се да разбера защо. Вероятно това, което е написал не е ок. Писал е на английски. Разбрахме се нататък да пише на немски. В представянето да не пише, че е българин, но да добави едно изречение, че може да представи препоръки. Върти ми се в главата, че някой беше казал, че е добре да имаш препоръка.

# 426
  • столицата
Какви препоръки би могъл да представи?

# 427
  • София
Какви препоръки би могъл да представи?
Примерно от германец, когото познава и който би декларирал, че при неплащане ще покрие дължимото.Или от отдавна живеещ там българин, особено пък ако въпросният е роднина. Така позната девойка си намери квартира в Мюнхен точно, но сестра й е омъжена за германец..

# 428
Ами не знам точно на кое общежитие е писал, но каза, че е пуснал няколко писма и не му отговарят вече 3-4 дни. Опитвам се да разбера защо. Вероятно това, което е написал не е ок. Писал е на английски. Разбрахме се нататък да пише на немски. В представянето да не пише, че е българин, но да добави едно изречение, че може да представи препоръки. Върти ми се в главата, че някой беше казал, че е добре да имаш препоръка.
Не искам да ви отчайвам, но положението в Мюнхен е доста сложно с квартирите. Дъщеря ми писа на повече от 50 и пак не получи отговор. В момента сме, в едно частно общежитие, но и за него съвсем случайно стана, чрез нейно приятелче, което живее там и беше разбрало, че човек от съседния вход ще се изнася. Иначе първоначално квартира намерихме от групата на българите в Мюнхен във Фейсбук. После живя под наем в едно общежитие на друг студент и сега е в частното. Дори на място там пак трудно намери, добре, че бяха другите деца българчета там, че се оправи по някакъв начин.
Препоръки не са й искали, искаха и шуфа, която се получава само, ако имаш адресна регистрация в Германия, което прави безмислено искането и от човек, който те първа ще отива да учи там, изобщо много е тегаво положението. Пожелавам много късмет и се въоръжете с търпение и спокойствие.

# 429
  • München, Deutschland
Калимби, аз не разбрах въпроса. За общежития не кандидатстваш ли през портал някакъв? Ако да, то тогава на кого е писал и с какъв въпрос? Иска да знае нещо принципно за общежитието, което го няма в описанието ли?

# 430
  • тук-там
И аз за същото се зачудих. Моята девойка кандидатства през портала. Без да си кандидатствал, не виждам писмата с какво ще помогнат. Може да не е отворен още за Мюнхен, както спомена Русалка.

# 431
  • София
И аз за същото се зачудих. Моята девойка кандидатства през портала. Без да си кандидатствал, не виждам писмата с какво ще помогнат. Може да не е отворен още за Мюнхен, както спомена Русалка.

Зависи какво е общежитието. Някои частни са големи  и също си имат портали, но други - не. Преди време уредих стая в такова без портал на познато момче в Регенсбург, такъв беше и случаят на дъщеря ми в Аахен в началото при онзи любезен господин, когото още споменавам с  добро. Порталът на  Studentenwerk  в Мюнхен не е отворен още, има си фиксирана дата кога става това.

Иначе на по-късен етап вече се ползват и мейли, примерно при желание за удължаване на договора. Студентът пише на отговорничката за неговото общежитие в Studentenwerk мейл и излага в него молбата си. Ако има някакви оплаквания и проблемът не е  решен и след комуникация с хаусмайстера, пак се пише мейл на въпросната служителка. И това ми е супер прясно от днес.. На едната ми девойка й остават  2-3 изпита и дипломната работа, но й се иска да не пише втората във времето, когато са и изпитите, понеже са все математики разни (ужас, уж съм доста добре с мат, а  всичките работи напоследък ми звучат еднакво, държа линейно оптимиране, това имам идея какво е,  сега  било ред на  линейни модели). Та си поиска  удължаване на договора един семестър точно днес сутринта. Дамата й казала НЕ, удължава се само по обективни причини/заслуги - много останали изпити, но заради боледуване, участие в живота на общността в блока.. И хоп, тя се закачила за последното - писала й веднага още един мейл, че един семестър  е била официално отговорник за отварянето и затварянето на бара в мазето преди и след партита, а сега отговаря, пак официално, след избор с протокол (пратен и на Щудентенверк) за интернета в блока. И, о, чудо, 15 мин по-късно (явно дамата е направила справка за верността на тези твърдения) получила оферта за продължаване на договора.  Моментално го подписала анекса девойката.. Simple Smile

julika, и да  е имала SCHUFA  дъщеря ти към онзи момент, все тая. Тя удостоверява, че си бил редовен платец на това и онова, демек се очаква и занапред да си останеш такъв, своево рода гаранция. А тя е нямало какво да докаже на старта в това отношение. Старите пушки, които са вече от няколко години там, работят паралелно с ученето и всичко си плащат, с SCHUFA-та ще се представят като надеждни. След семестър-два и тя ще е в тази графа.

kalimbi, да не би да е писал по обяви за разни ВГ-та? Там масово не отговарят, а ако отговорят, пак нищо няма да стане, понеже ще поискат кандидатът да се яви на оглед. Той да види стаята и общите помещения, да се запознае с останалите  и те него да видят/чуят. Неписано правило е в тези случаи да се представяш по-креативно и разчупено, а не  в стил "Аз съм Иван,  ще следвам  Информатика, идвам от България и искам да наема  стаята".

Последна редакция: пн, 20 мар 2023, 19:42 от пенсионирана русалка

# 432
  • тук-там
Както винаги си много полезна, Русалке! Ясно, че в някакъв етап и мейлите работят, но все пак не ми стана ясно - има ли общежития, където се кандидатства по мейла, без портал или официална заявка? Добре е да знаем всички тук, ако има и друга форма за търсене на общежитие.
Браво за находчивостта на твоята девойка! Хубаво е, че споделяш добрите примери!

# 433
  • София
Както винаги си много полезна, Русалке! Ясно, че в някакъв етап и мейлите работят, но все пак не ми стана ясно - има ли общежития, където се кандидатства по мейла, без портал или официална заявка? Добре е да знаем всички тук, ако има и друга форма за търсене на общежитие.
Браво за находчивостта на твоята девойка! Хубаво е, че споделяш добрите примери!

Има, да,  давам пример с общежитието, което намерих на въпросното момче в Регенсбург.
https://www.studentenwohnheim-achter.de/

Най-долу си пише, че се кандидатства по мейла и там става уговорката за оглед.

Последна редакция: пн, 20 мар 2023, 19:45 от пенсионирана русалка

# 434
Синът ми  живее в такова общежитие, кандидатства с мейл, препоръки и много мрънкане. За него научи от кръщелницата ни. Започна да ухажва съдържателката още януари в годината в която кандидатства.  Юли като му излезе приема продължи, на място отиде още два пъти, и на първи декември имаше договор. Помня какви сърцераздирателни писма пишеше ( не без моя и на майката на кръщелницата ми редакция  ). Разбира се, не мога да отрека основната заслуга  на моята кръщелница , която по това време живееше там и лобира за него.  Комплексни са заслугите , като добавим и няколко буркана мед ,чара на моя младеж Simple Smile и огромната доза късмет. В града има множество частни общежития, синът ми сега започва да подава в някои от тях, защото средното изчакване е две години, а той се подготвя в един момент да смени това местоживеене с друго. Договорът му е 5 годишен,  а той тази зима прави четири години там.
Преди отпътуването му за началото на щудиума, след мое оплакване че не намираме нищо,  Русалка тук беше постнала предостатъчно линкове на общежития .  В двата месеца които имаше осигурен покрив над главата си той посети , писа, срещна се, разговаря с безброй отговорници по настаняване . И накрая успя там където беше започнал да комуникира май рано. Така че не се колебайте , пишете - колкото по рано, толкова по голям е шанса.

Общи условия

Активация на акаунт