Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 205
  • 747
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Брей, 10 дни  почти никой не е писал тук.

Аз споделям, че две от трите ми дъщери са си подали успешно заявлението за еднократна помощ (май крайният срок бил чак някъде наесен),  получили са известие, че са одобрени, и остава само изплащането. Не пишело обаче кога, дъщеря ми предполага, че ще е  скоро, понеже някъде чела, че за този кратък период от  само ден-два вече били изплатени сумите на 40 000 души.

И като говорим за еднократната помощ, се сетих и за еднократна премия заради инфлацията. Голямата ми девойка  сподели, че такава ще се изплаща от работодателя и на Werkstudenten, за HiWi не знаеше. Може би Chrissy знае повече, помня, че е споделяла, че в работата й има  хивита/веркстуденти.

Иначе аз броя дните до 05.04. Simple Smile

# 406
  • София
На сина ми препратих информацията от тук и той  също подаде, но каза, че и от университета са му изпратили мейл с някакъв код и така също ставало. А от работата му изплатиха някаква компенсация, но миналата година.

# 407
  • София
Да, всички унита разпращат, трябваше обаче по-рано да кажат..Но напрaвилите другото нe са капо, понеже вече ще имат BundID

# 408
  • München, Deutschland
И като говорим за еднократната помощ, се сетих и за еднократна премия заради инфлацията. Голямата ми девойка  сподели, че такава ще се изплаща от работодателя и на Werkstudenten, за HiWi не знаеше. Може би Chrissy знае повече, помня, че е споделяла, че в работата й има  хивита/веркстуденти.
Да, има такава помощ за енергия, но тя си върви към заплатата, изплаща се от работодателя и не се подава нищо за нея. Тя е на същия принцип като за всички работещи, но малко по-висока. Ето накратко.

Energiepreispauschale für Studierende

Wer neben dem Studium arbeitet (z. B. Minijob oder als Werkstudent) und in Deutschland wohnt oder sich gewöhnlich dort aufhält (unbeschränkte Einkommensteuerpflicht), bekommt 300 Euro Energiepreispauschale. Auch dafür hat sich Bundesbildungsministerin Stark-Watzinger stark gemacht. Die Auszahlung erfolgt über den Arbeitgeber.

# 409
  • София
Chrissy, говорим май за различни неща. Това с енергийната помощ е старо, дали не беше и нещо на два транша. А аз имам предвид Inflationsprämie до 3000 Евро (според възнаграждението най-вероятно), явно работодателят решава колко, това  е таванът. Но и дали ще се изплати, уви, решава работодателят, тоест не всички ще получат. При моята девойка във FI ще им дават, получили са известие.

Eine erhaltene Inflationsprämie ist nicht in der Einkommensteuererklärung anzugeben. Sie bleibt somit immer steuerfrei und beeinflusst den Steuersatz nicht. Die Voraussetzung für die Steuerbefreiung ist aber, dass die Prämie tatsächlich als Unterstützungsleistung zur Abmilderung der finanziellen Folgen durch die Inflation gezahlt wird.

# 410
  • München, Deutschland
Аа, да, но това е по избор на работодателя инфлационното, може до 3000 евро необлагаеми да предложи, не съм сигурна доколко се използва сред фирмите. А енергийното е на калпак.

# 411
  • София
Аа, да, но това е по избор на работодателя инфлационното, може до 3000 евро необлагаеми да предложи, не съм сигурна доколко се използва сред фирмите. А енергийното е на калпак.
Във Фраунхофер (по-скоро негова дъщерна фирма) ще плащат Simple Smile Дедушката с образователния център  в Манхайм- едва ли...Joy

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 17:37 от пенсионирана русалка

# 412
Миналата есен Митко попита работодателя си за тази помощ ( касаеше работещи студенти), и му я изплатиха още същия месец . Беше някъде към 300 евро .
Синът ми влезе в интересен инженерен семестър . Ще учи изцяло автомобилно ориентирани дисциплини. Вълнувам се, защото знам колко интересно беше за нас с татко му навлизането в тази материя навремето когато учехме тази специалност тук, в града ни.

# 413
  • София
ГД, не мисля,  че са му изплатили инфлационната премия, а енергийната помощ. Последната е фиксирана, докато първата се изплаща по усмотрение на работодателя като размер  ( максимумът е 3000 Евро), но това е, ако въобще бъде изплатена, не е задължен работодателят. Та просто споделих, че едната ми девойка ще я огрее, писали са им на мейла подробно, че не е данъчно облагаема и сие. А другите две ще "завиждат", майтапя се, разбира се..

Най-готино е като навлязат децата вече в същината и учат онова, заради което са избрали специалността. Simple Smile Понеже по пътя, искат или не, учат и не толкова приятна материя.

# 414
Здравейте! Бихте ли ми помогнали с информация какво трябва да съдържа запитването до университетите (за медицина). Необходимо е просто да изредим документите и да попитаме за кои от тях изисква легализация от посолството или трябва да се напише нещо друго? Ако ще се кандидатства само за медицина, пак ли трябва да се напишат писма до няколко университета? Благодаря предварително за отговора!

# 415
  • София
Здравейте! Бихте ли ми помогнали с информация какво трябва да съдържа запитването до университетите (за медицина). Необходимо е просто да изредим документите и да попитаме за кои от тях изисква легализация от посолството или трябва да се напише нещо друго? Ако ще се кандидатства само за медицина, пак ли трябва да се напишат писма до няколко университета? Благодаря предварително за отговора!

Ako  става дума само за медицина, кандидатстването е централизирано през hochschulstart. Всякакви питания отправяте към тях, има си специален мейл за кандидати с чужди дипломи, пускала съм го в предишни теми.

С университети може да Ви се наложи по неволя да комуникирате, само ако още е в сила изискването на немското посолство за безплатна заверка на 3 комплекта документи да се представи комуникация с  3 висши учебни заведения. Но не  си спомням в последните година-две това да се е коментирало, та може и да е отпаднало.

На когото и да пишете, какви документи смятате да изреждате? То е ясно, че дипломата се превежда и легализира, сертификатът за немския се заверява в посолството, а  ТМС резултатът мисля, че стигаше до тях по служебен път. Всякакви други документи за медицината са излишни - практики, стажове, участия в доброволчески инициативи не се признават и не носят бонус точки, понеже не са  реализирани по съответния бундес закон. Изключения правят сигурно призови класирания на олимпиади по биология и химия, ама не нашите, а международни.

# 416
Изисква се кореспонденция. В такъв случай явно ще трябва да се пише на университетите...

Ako  става дума само за медицина, кандидатстването е централизирано през hochschulstart. Всякакви питания отправяте към тях, има си специален мейл за кандидати с чужди дипломи, пускала съм го в предишни теми.

С университети може да Ви се наложи по неволя да комуникирате, само ако още е в сила изискването на немското посолство за безплатна заверка на 3 комплекта документи да се представи комуникация с  3 висши учебни заведения. Но не  си спомням в последните година-две това да се е коментирало, та може и да е отпаднало.

На когото и да пишете, какви документи смятате да изреждате? То е ясно, че дипломата се превежда и легализира, сертификатът за немския се заверява в посолството, а  ТМС резултатът мисля, че стигаше до тях по служебен път. Всякакви други документи за медицината са излишни - практики, стажове, участия в доброволчески инициативи не се признават и не носят бонус точки, понеже не са  реализирани по съответния бундес закон. Изключения правят сигурно призови класирания на олимпиади по биология и химия, ама не нашите, а международни.

# 417
  • София
Не разбирам идеята на горния пост. Пуснатото с  нищо не противоречи на казаното от мен.  Цитираното (вероятно от сайта на немското посолство) със сигурност не е конкретно за медицина, а принципно кои документи подлежат на заверка, когато става дума за следване. В него очевидно има неща и за магистратури, щом се говори за университетски дипломи (от завършен бакалавър). За прием в Германия в медицински специалности  (а и не само) НЕ се иска прием тук, че да се удостоверява  документално такъв.  Не се иска и академична справка, понеже към момента на кандидатстване  бъдещият студент вече е завършил гимназия. Тоест финално пак остaват за българчетата, искащи да следват медицинска специалност, само дипломата и сертификатът за език ( +TMS резултатът), всякакви други бумаги са излишни и hochschulstart няма да им обърне никакво внимание. При немците е друго, на тях ще им признават (ако ги имат) практики, FSJ  и т.н.

Моят съвет е, ако  ще се кандидатства медицина, от А до  Я да се прочете всичко на страницата на hochschulstart, там е обяснено в детайли.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 16:29 от пенсионирана русалка

# 418
Не разбирам идеята на горния пост. Пуснатото с  нищо не противоречи на казаното от мен.  Цитираното (вероятно от сайта на немското посолство) със сигурност не е конкретно за медицина, а принципно кои документи подлежат на заверка, когато става дума за следване. В него очевидно има неща и за магистратури, щом се говори за университетски дипломи (от завършен бакалавър). За прием в Германия в медицински специалности  (а и не само) НЕ се иска прием тук, че да се удостоверява  документално такъв.  Не се иска и академична справка, понеже към момента на кандидатстване  бъдещият студент вече е завършил гимназия. Тоест финално пак остaват за българчетата, искащи да следват медицинска специалност, само дипломата и сертификатът за език ( +TMS резултатът), всякакви други бумаги са излишни и hochschulstart няма да им обърне никакво внимание. При немците е друго, на тях ще им признават (ако ги имат) практики, FSJ  и т.н.

Моят съвет е, ако  ще се кандидатства медицина, от А до  Я да се прочете всичко на страницата на hochschulstart, там е обяснено в детайли.
Извинявам се, че не успях да формулирам правилно въпроса. Немското посолство изисква кореспонденция с университет. Затова пишем на университета писмо, в което споменаваме за намерението да се учи във въпросния университет и питаме дали искат заверени от посолството диплома за начален гимназиален етап, диплома за завършен втори гимназиален етап, приложение в което са вписани оценките от матурите и езиковия сертификат. За мен това са няколко документа. Може би заради това не сме се разбрали.

# 419
  • София
Аз по-нагоре предположих, че може да става дума и за това. Щом не е отпаднала тази практика, решението е супер лесно Simple Smile Хващате един мейл за ушите, правите се на  "застреляни" и питате нещо, чийто отговор така или иначе знаете и не Ви  интересува. И така в 3-4 университета с медицински факултет пускате малко или много безсмислени въпроси. Примерно:

Здравейте,
казвам се ХУ и от септември искам да следвам медицина при Вас. Интересува ме дали  изкараната  практика като санитар през лятната ваканция  между 11 и 12 клас в  поликлиника в България ( с цел да видя лекарската работа отблизо  и  да преценя дали е моето нещо) ще ми даде някакви бонус точки за приема.

Или:
Здравейте,
казвам се ХУ и от септември искам да следвам медицина при Вас. Разглеждах сайтове на различни университети с медицински факултети и видях, че не навсякъде се предлагат преговорни курсове по химия и биология преди старта на  първия семестър с цел по-лек преход. Интересува ме дали Вие предлагате такива. Ако да, бихте ли споделили горе-долу около около коя дата стартират и дали е нужно предварително записване, че да мога  да си планирам  нещата веднага след  най-желания прием при Вас (дано ми се случи). Извинете ме, ако съм недогледал/а нещо на сайта и има информация по въпроса.

Или:
Здравейте,
казвам се ХУ и от септември искам да следвам медицина при Вас. В тази връзка искам да Ви помоля за насоки как и в какви срокове  като евeнтуален бъдещ първокурсник при Вас мога да кандидатствам за Deutschlandstipendium.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 17:53 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт