Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 883
  • 747
  •   1
Отговори
# 390
Честит имен ден , Русалка !! Нареждам се първа на бонбоните , обожавам.
Синът ми пуска  по Алпите на сноуборд днес , такива снимки споделя я групата , че у дома се зарекохме другия сезон и ние да се наредим . Голяма красота .

# 391
  • София
Русалче,благодаря за страхотната почерпка, да си жива и здрава!!!!!

# 392
Честит имен ден, Русалче!!! Със здраве и дълги, дълги години да си носиш името и да продължаваш да го прославяш навред Simple Smile!!!

И, струва ми се, доста добри новини за студентите в Мюнхен, касаещи градския транспорт:

https://www.studierendenwerk-muenchen-oberbayern.de/news/allgeme … der-studierenden/

# 393
  • София
Русалке честито да е името ти!Здраве и късмет да ти носи!

И да попитам знаете ли докога е срокът за подаване на заявление за гласуване в чужбина?Дали не е минал,предвид факта,че до изборите остава по-малко от месец?

И, струва ми се, доста добри новини за студентите в Мюнхен, касаещи градския транспорт:
https://www.studierendenwerk-muenchen-oberbayern.de/news/allgeme … der-studierenden/
Понеже съм на ти с немския,да попитам за какво по-конкретно става въпрос?

Последна редакция: сб, 04 мар 2023, 23:22 от Ali97

# 394
До 7. март трябва да се подаде на сайта на ЦИК. Честит имен ден на русалка! Здраве, любов и щастие!

# 395
Честит имен ден, Русалче!!! Със здраве и дълги, дълги години да си носиш името и да продължаваш да го прославяш навред Simple Smile!!!

Някак си не ми изглежда добре това. Освен, че със сегашната Изаркарт ще са до края на април. От там насетне обаче , ще плащат по 49 евра месечно , като плюсът е, че  срещу това ще ползват дойчебан в цялата страна. Евентуално от есенния семестър има шанс тази месечна карта да стане 30 евро за студентите . Този вариант би бил по добър за тях. Дори и да не покрива транспорта извън провинцията .

# 396
  • София
Допълвам старите обяснения:

Около седмица е минала от подаването на заявлението и получаването на потвърждение по мейла от Елстер с AktivierungsID до получаването на кодовете по пощата.
Изглеждат така:

След въвеждането им е получила следния файл:

Това е вече сертификатът, с който може да се направи регистрация в Bund-ID
Ha
https://id.bund.de/en/eservice/konto/ избира оградената опция:

Прикачва се самият сертификат, попълва попълва се поредният кратък формуляр и вече човек има Bund-ID. Почти за всяка стъпка се получават мейли.

След което се чака 15.03 като начална дата за подаване на заявления за помощта Simple Smile

ПП. Взе си билет девойката за насам, взех  си аз за две седмици след нея за прибиране, все еднопосочни Wink. За другата посока Сърбия -Унгария_Австрия -Германия ни зоват по суша  вече със сигурност. Не се майтапя, ако някой иска да пътува с нас (две лудички) или да прати нещо на детето си, да свирка. В неправилната поредност, нарочно тоест, след закупуването на билета писа тя на  дедушката, че иска да си вземе един  ден отпуска и други два работни да размести. И като оправдание - ще ходя да си взема колата от БГ и следващия път, когато има стачка, няма да  звъня да казвам, че няма как да се придвижа до работа..Joy

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 13:55 от пенсионирана русалка

# 397
  • София
Русалка, аз януари ходих с кола към Швейцария и се върнах през Германия. Всички ми препоръчаха да не минавам през Унгария. На митница често имало проблеми.  Сърбия-Хърватска-Словения-Австрия-Германия. На отиване минах през цяла Австрия, видях невероятни гледки, тунели, ... красота, трудно ми е да го опиша. На връщане само магистрали, малко по-заобиколно през Мюнхен, но като време сякаш беше същото. Ако имах възможност, щях да тръгна с вас, но май си взех за този сезон времето за скитане.

# 398
  • София
Русалке, да ти е живо и здраво името ! Само с добро да се споменава и да ти носи късмет! Flowers Tulip

# 399
  • София
Здравейте!
За първи път пиша в тази тема и признавам, че дори не съм чела тук.
Моята племеница учеше във Виена, но реши да продължи образованието си във Франкфурт и със страшна сила се сблъсква с проблема с намирането на общежитие или квартира. До вчера следобяд мислеше, че е намерила стая, но нещата са се провалили.

Пише имейли и се обажда по телефоните навсякъде, където е открила, че е възможно да предложат настаняване, но в тези месеци намирането на свободно място е много, много трудно.

Моля, ако някой може да предложи някакъв вариант за настаняване - да ми пише.

# 400
  • Варна
https://mlkh-studentenwohnheim.de/     

Нека да види тук , ние преди години там намерихме . Далече , мизерно , но като няма друг вариант.

# 401
във фейсбук "Помощ при кандидатстване в Германия/Австрия" има обява за временно отдаване на стая във Франкфурт.
Не успявам да дам линка.

# 402
  • София
Точно тази стая смятаха, че е решението, но не е, уви. Не може да направи адресна регистрация на това място.

# 403
  • Варна
Линка, който дадох , да отиде на място най добре. Преди много години като излезе щерката с договора плаках от облекчение.

# 404
  • София
Изпратих го на племенницата ми. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт