Майчинството счетоводно - 94

• 37 058
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
От сърце ви благодаря за насоката! Дано наистина е поправимо! Хубав ден на всички!

# 121
Здравейте, задължително ли е следенето по здравна каса, за да можем да получаваме болнични по време на бременността и после 45-дневния болничен преди раждането?

Благодаря предварително.

# 122
Радвам се, че имаме помощ тук!

Бихте ли казали  кога трябва да се подава тази декларация - приложение 2? И аз така разбирам, че трябва да я подам на моя работодател. А работодател в какви срокове трябва да я подаде в НОИ ?

След изписването от родилното от там ми дават болничен. След изтичане на този болничен, отивам при личен лекар на новороденото и тя ми издава нов болничен с началната дата - следваща след изтичането на болничен от родилното и за какъв период? Това ли е всичко което трябва да се направи за да получавам майчинството?

Много благодаря.

Грешката е вярна.
Подали сте погрешно приложение.
Това, което сте подали е все едно сте се върнали на работа и затова ви изплащат 50% от обезщетението.
Вярното приложение номер 2, вие вероятно сте подали 2А.
Подайте вярното и ще си получите парите, макар и със закъснение.
https://www.noi.bg/wp-content/uploads/pril2_2022.doc

# 123
Здравейте, моля за вашето мнение. От 15.09 се върнах на работа, а детето посещава държавна ясла. Подала съм декларация за получаване на 50% от майчинството до навършване на 2 години на детето. Не съм получила никакъв превод този месец. При проверка за подадените документи в сайта на НОИ виждам, че пише, че е изплатено, но в самите плащания го няма. Как да процедирам в случая?

# 124
  • София-Младост
ПИшете им имейл, проверете каква банкова сметка сте посочили също.

SlanteNSt
Има три болнични , 45 дни преди термин, 42 от датата на раждане и трети от личния лекар за 48 дни.
Ако има преносване, или раждане преди термин, третия ще изравни дните, или ще има един "междинен" за дните на преносване.
След тях се подава прил за периода след 135-я ден до 410, прил. 2.
За втората година се подава прил.7
Ето ги всичките в сайта на НОИ
https://nssi.bg/administrativno-obslujvane/formulqri/formulyari- … st-i-maichinstvo/

# 125
Много благодаря!

ПИшете им имейл, проверете каква банкова сметка сте посочили също.

SlanteNSt
Има три болнични , 45 дни преди термин, 42 от датата на раждане и трети от личния лекар за 48 дни.
Ако има преносване, или раждане преди термин, третия ще изравни дните, или ще има един "междинен" за дните на преносване.
След тях се подава прил за периода след 135-я ден до 410, прил. 2.
За втората година се подава прил.7
Ето ги всичките в сайта на НОИ
https://nssi.bg/administrativno-obslujvane/formulqri/formulyari- … st-i-maichinstvo/

# 126
Здравейте, моля за вашето мнение. От 15.09 се върнах на работа, а детето посещава държавна ясла. Подала съм декларация за получаване на 50% от майчинството до навършване на 2 години на детето. Не съм получила никакъв превод този месец. При проверка за подадените документи в сайта на НОИ виждам, че пише, че е изплатено, но в самите плащания го няма. Как да процедирам в случая?
Аз се самоцитирам, за да кажа, че май разбрах какво е станало. Мисля, че погрешка са ми превели пълното обещетение за септември, когато би трябвало да е половината и още 50% от половината може би. Предполагам, че затова последното плащане не е преведено.

# 127
Здравейте, в майчинство съм. Въпросът ми е дали мога да работя на граждански договор?

# 128
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, в майчинство съм. Въпросът ми е дали мога да работя на граждански договор?

Да.

# 129
Здравейте. Майка на дете под три години / бременна жена попада ли под закрила от уволнение при положение че е на срочен трудов договор /чл. 68, ал. 1, т2 от КТ/ с вече преминал изпитателен срок? Знам, че по време на изпитателния срок жената не е под закрила от уволнение, а ако той вече е минал?

# 130
Здравейте. Майка на дете под три години / бременна жена попада ли под закрила от уволнение при положение че е на срочен трудов договор /чл. 68, ал. 1, т2 от КТ/ с вече преминал изпитателен срок? Знам, че по време на изпитателния срок жената не е под закрила от уволнение, а ако той вече е минал?

След изтичане срока на договора, той се прекратява автоматично.

# 131

След изтичане срока на договора, той се прекратява автоматично.

Да, това е ясно, но да разбирам ли, че договорът не може да бъде прекратен от страна на работодателя /уволнение на майка на дете до 3 годишна възраст или бременна жена,/ докато срока на договора не изтече? А договорът в случая е за извършване на определена работа, която няма как да се свърши докато жената не се върне на работа /в майчинство е/?

Извинявам се, но ми е малко объркано от цялата информация, която намирам

# 132
Да, в рамките на срока на договора - само с разрешение на ИТ.

# 133
Да, в рамките на срока на договора - само с разрешение на ИТ.

Много благодаря!

# 134
Здравейте,  отново имам казус и нужда от помощ. Благодаря предварително. По време на втора година отпуск за отглеждане на дете, лицето напуска работа при настоящия работодател и от следващия ден започва нова работа. Лъм новия работодател подава документи за 50% майчинство.  Старият работодател, обаче, явно не е подал промяна в обстоятелства към НОИ и сега лицето получава пълно обезщетение. НОИ са информирани, въпросът е чия е грешката, в работодателя или служителя? Служителят подава ли нещо към работодателя, за да го накара да информира НОИ, или последният има това задължение. Сега трябва да се върне сумата, а новите 50% няма да се получат, докато не се изчисти грешката, защото заявлението от втория работодател е блокирано в НОИ...

Общи условия

Активация на акаунт