Майчинството счетоводно - 94

• 36 949
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
  • В полите на Пирин планина
Благодаря Ви!
А как точно трябва да бъде оформено това уведомително писмо? Има ли някаква бланка в интернет, която мога да попълня?
Когато го изпратя на работодателя, той трябва да ми върне входящ номер, нали така? Трябва ли да му пратя писмото в два екземпляра и той да ми върне единия с входящ номер или може да ми прати номера само по имейл?

Няма нарочен формуляр. Работодателят може да се подпише на един екземляр, че е получил уведомлението.
Зависи какви са правилата на работното Ви място.

# 466
  • Видин
Здравейте, имам въпрос свързан с 45 дневният болничен преди раждане. Първите три дни от болничният лист от работодателя ли се изплащат? Предстой ми на 20.01.23г да изляза па майчинство и искам да съм запозната. В момента не съм в болничен. Благодаря предварително!

# 467
  • sofia
Привет,

Влизам отново с моето питане - ако напусна работа по време на майчинството, тъй като не планирам да се връщам там, ще имам ли проблем с оставащото майчинство и ще има ли негативи от това за мен?
Ако остана да се водя 2-те години там и после напусна, коректно ли е към работодстеля?

# 468
  • София-Младост
Здравейте, имам въпрос свързан с 45 дневният болничен преди раждане. Първите три дни от болничният лист от работодателя ли се изплащат? Предстои ми на 20.01.23г да изляза па майчинство и искам да съм запозната. В момента не съм в болничен. Благодаря предварително!
Не, изцяло от НОИ се изплаща 45 дневния болничен.

Привет,

Влизам отново с моето питане - ако напусна работа по време на майчинството, тъй като не планирам да се връщам там, ще имам ли проблем с оставащото майчинство и ще има ли негативи от това за мен?
Ако остана да се водя 2-те години там и после напусна, коректно ли е към работодстеля?
Ако напуснете през втората година, губите обещетението, което ви остава до края.
Дали е коректно...не знам какви са ви уговорките, това сама трябва да прецените. Но ако условията не ви устройват...

# 469
Попринцип не мисля, че сте в тежест на работодателя ако ви плаща нещо са само здравните, който не са много. Според мен не очакват да се върнете, масово не де връщат. Аз си изчаках да ми изтекат двете години, един месец по рано се чух с шефа, казах, че няма да се връщам защото не е прието в ясла детето и така. Пуснах си молбата за напускане такъв, последния ден от майчинството да ми е последния работен ден и така. Тъй като за тези две години има натрупана отпуска за да му спестя малко разходи, не си я взех а поисках накуп да ми я изплати и само данък се плаща на тази сума, който си е за моя сметка доколкото разбрах. То имайте предвит, зависи кой месец е родено детето ви. Ако си бях взела отпуската и след това бях напуснала, щеше да имам две точки за ясла, ако не работите губите тези точки

# 470
  • sofia
Ала-Бала, Радито, благодаря - много ценна информация ми дадохте! 🌸

# 471
Здравейте.Ще попитам отново и аз.Напускам другият месец основния си работодател,до април принципно ми е първата година майчинство.Ще остана на трудов договор само към втория ми работодател на 4 ч.От счетоводството ми казаха че не е проблем за получаване на цялата сума от 710 лв. за втората година.Така ли е?Благодаря.

# 472
Здравейте, аз занесох попълнена такава бланка и поисках да и напишат входящ номер и да ми дадат копие. Напишете в интернет “Уведомление по чл. 313 “ и ще ви излезе.
Здравейте! Какви документи трябва да изпратя на работодателя, за да го уведомя официално, че съм бременна?
От коя г.с. най-рано мога да ползвам болничен, за да ми стигнат дните до раждането и да не се налага да се прекъсва и да се връщам на работа за известно време, ако дните не ми стигнат?

# 473
  • sofia
710 лв ли е втората година вече? Не беше ли 650?
Здравейте.Ще попитам отново и аз.Напускам другият месец основния си работодател,до април принципно ми е първата година майчинство.Ще остана на трудов договор само към втория ми работодател на 4 ч.От счетоводството ми казаха че не е проблем за получаване на цялата сума от 710 лв. за втората година.Така ли е?Благодаря.

# 474
Здравейте, аз занесох попълнена такава бланка и поисках да и напишат входящ номер и да ми дадат копие. Напишете в интернет “Уведомление по чл. 313 “ и ще ви излезе.
Здравейте! Какви документи трябва да изпратя на работодателя, за да го уведомя официално, че съм бременна?
От коя г.с. най-рано мога да ползвам болничен, за да ми стигнат дните до раждането и да не се налага да се прекъсва и да се връщам на работа за известно време, ако дните не ми стигнат?
Много Ви благодаря!

# 475
  • София-Младост
Така е. Но се подават отново всички документи през "втория" работодател.

# 476
Здравейте, ако има вещи или запознати , жена ми е безработна от година и половина , и сега май месец края очакваме първото си дете , има платени здравни осгигуровки и се чудим дали ще взима майчинство понеже е безработна ?

# 477
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, ако има вещи или запознати , жена ми е безработна от година и половина , и сега май месец края очакваме първото си дете , има платени здравни осгигуровки и се чудим дали ще взима майчинство понеже е безработна ?

Да, социално майчинство за 1 година, ако отговаря на критериите за доход.За повече инфо Агенция за социално подпомагане, когато лицето е безработно.

# 478

Да, социално майчинство за 1 година, ако отговаря на критериите за доход.За повече инфо Агенция за социално подпомагане, когато лицето е безработно.

Ако я запишем на трудов договор сега има ли възможност за майчинство , не социално , предполагам ще трябва да платим и дадени осигуровки?

# 479
  • София-Младост
Ако има необходимия 12 месеца осигурителен стаж-да, може.

Общи условия

Активация на акаунт