Майчинството счетоводно - 94

• 37 014
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, имам въпросче, тъй като работя на 4 часа и ми казаха че имам 9 месеца осигурителен стаж до днес (а те реално са 18, но се броят на половина защото съм на полу работно време), дали този стаж си продължава до термина да си тече? Смисъл 45 дни болничен преди термина важат ли като стаж?
Дали имате повече информация, изпаднах в паника и се чудя ако февруари мина на 8 часа, а от март остана на 8 часа но излезна в болничен…дали ще важи и ще станат 12 месеца?

# 451
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, имам въпросче, тъй като работя на 4 часа и ми казаха че имам 9 месеца осигурителен стаж до днес (а те реално са 18, но се броят на половина защото съм на полу работно време), дали този стаж си продължава до термина да си тече? Смисъл 45 дни болничен преди термина важат ли като стаж?
Дали имате повече информация, изпаднах в паника и се чудя ако февруари мина на 8 часа, а от март остана на 8 часа но излезна в болничен…дали ще важи и ще станат 12 месеца?

Прави са.Времето на 45-дневния и следващите болнични също се води за стаж.Ако има възможност, направо от утре да те прехвърлят на 8 часа, а не да чакаш до февруари.

# 452
А ако януари се запиша на 12 часа дали ще стане? Все едно е месец и половина?
Аз не знам как се изчислява
Защото по това което разбирам в интернет всичко започва с започването на тези 45 дни, тоест трябва преди тях да имам 12 месеца или се лъжа?

# 453
А ако януари се запиша на 12 часа дали ще стане? Все едно е месец и половина?
Аз не знам как се изчислява
Защото по това което разбирам в интернет всичко започва с започването на тези 45 дни, тоест трябва преди тях да имам 12 месеца или се лъжа?

Ти и на 24 часа може да искаш, но се смята на 8 часов работен ден стажа.Пак ще повторя 45-дневния се зачита за стаж, но няма да бъде заплатен до момента на придобиване на 12 месеца стаж.След като навършиш 12 месеца осигурителен стаж, ще започнат да ти се плащат болничните.Не се плаща за стария период.

# 454
Здравейте, имам едно питане!
Терминът ми е на 02.април, следователно излизам в болничен на 12 февруари.
Въпросът ми е кога се изплаща този болничен и кога да очаквам първото майчинство?

# 455

Кога се изплащат болнични? - Счетоводството/работодателят представя в НОИ документите до 10-то число на месеца следващ месеца, в който вие сте му предоставили болничния/декларацията.(т.е.ако вие предадете болничен през септември, то работодателят има срок до 10-ти октомври да го подаде в НОИ).Болничните се изплащат в срок от 10 работни дни след подаването им в НОИ от работодателя/счетоводството.

# 456
Благодаря за отговора!
Сега ми се разясни.
А относно първото майчинство кога да очаквам след като родя или преди това?

# 457
Благодаря за отговора!
Сега ми се разясни.
А относно първото майчинство кога да очаквам след като родя или преди това?

След 45-дневния болничен се издава такъв от болницата при раждане, след него се издава от педиатър, за изравняване до 135 дни...После попълваш декларация и чак тогава получаваш майчинство до изтичане на 410-те дни.За втората година нов пакет документи....Срокът за болнчните и декларациите е този от първи пост, който цитирах.

# 458
Да.
Най-вероятно единият месец ще остана без средства по тази логика.

# 459
Днес имам получено плащане на 2 дни болничен. 45 дневния болничен започна от 29.12.2022 г.
Плащането за останалите дни от болничния за месец януари би трябвало  да получа след 10 февруари, ако правилно  разбирам.
Така ли е?

# 460
Днес имам получено плащане на 2 дни болничен. 45 дневния болничен започна от 29.12.2022 г.
Плащането за останалите дни от болничния за месец януари би трябвало  да получа след 10 февруари, ако правилно  разбирам.
Така ли е?

Щом получваш пари по този болничен значи е предаден, съответно дните за януари ще получиш по-скоро до 10.02.2023г.

# 461
Здравейте, имам следното питане и се надявам да ми помогнете. Мъжът ми в момента е безработен, но не е вписан в бюрото по труда. Мога ли да кандидатствам за месечни помощи за детето ни при това положение и какви документи ще се изискват. Знам че аз трябва да представя декларация с доходите ми, но от мъжът ми трябва ли някакъв документ? И още един въпрос , ако да кажем следващия месец започне работа променя ли се нещо?

# 462
Здравейте! Какви документи трябва да изпратя на работодателя, за да го уведомя официално, че съм бременна?
От коя г.с. най-рано мога да ползвам болничен, за да ми стигнат дните до раждането и да не се налага да се прекъсва и да се връщам на работа за известно време, ако дните не ми стигнат?

# 463
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам следното питане и се надявам да ми помогнете. Мъжът ми в момента е безработен, но не е вписан в бюрото по труда. Мога ли да кандидатствам за месечни помощи за детето ни при това положение и какви документи ще се изискват. Знам че аз трябва да представя декларация с доходите ми, но от мъжът ми трябва ли някакъв документ? И още един въпрос , ако да кажем следващия месец започне работа променя ли се нещо?

Да, можете (ако отговаряте на изискването за доход), но в декларацията се вписват доходите на семейството за предходните 12 месеца, така, че трябва сл. бележка и за мъжа Ви, ако е получавал доходи през този период.
Бъдещи доходи не влияят в момента на реализиране, а при подаване на нова декларация.

Здравейте! Какви документи трябва да изпратя на работодателя, за да го уведомя официално, че съм бременна?
От коя г.с. най-рано мога да ползвам болничен, за да ми стигнат дните до раждането и да не се налага да се прекъсва и да се връщам на работа за известно време, ако дните не ми стигнат?

Официален документ от лекар, може и амбулаторен лист и уведомително писмо от Ваша страна.
Общо може да ползвате 180 календарни дни, без прекъсване. БЛ 45 дни преди термин не влизат в тях.

# 464
Благодаря Ви!
А как точно трябва да бъде оформено това уведомително писмо? Има ли някаква бланка в интернет, която мога да попълня?
Когато го изпратя на работодателя, той трябва да ми върне входящ номер, нали така? Трябва ли да му пратя писмото в два екземпляра и той да ми върне единия с входящ номер или може да ми прати номера само по имейл?

Общи условия

Активация на акаунт