Майчинството счетоводно - 94

• 37 004
  • 746
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте.
Имам две дечица с 2,1 г разлика и скоро трябва да се върна след 4+ години майчинство. Между двете майчинства имам един месец, в който бях в платен отпуск - взех си единият месец, който ми се бе натрупал от първото майчинство. Веднага след това излязох в 45 дни болничен преди раждане. Знам, че отпуската трябва да се вземе до 2 години след връщане на работа. Въпросът ми е, вторият месец, който ми остана от първото майчинство гори ли щом съм се върнала на работа за месец, или мога да си го взема сега, заедно с другата натрупана отпуска?

# 436
Здравейте. Моля да ме извините, ако е задаван този въпрос.
С много рискова и тежка бременност съм, след няколко загуби, инвитро и дълга борба. В момента съм в болничен и съм в девета седмица.
Разбрах, че имам право на 180 календарни дни болничен за една година. Тъй като миналата година 2022) съм ползвала 24 календарни дни, сметнах, че тези 180 дни ще ми изтекат към началото на юни. По термин трябва да изляза в отпуск за раждане и майчинство (45-дневния - нали е толкова все още?) в началото на юли.
Мога ли да си пусна платения годишен отпуск за целия юни, за да запълня “дупката”? Това, че ще съм в болничен от началото на годината до края на май не ми намалява полагаемите дни платен годишен отпуск, нали?
Също лекар ми каза, че ако си пусна отпуск или се върна на работа, много ще си намаля парите за майчинство, което не ми звучи логично. Така ли е или докторът бърка нещо? Не е ли болничният това, което най-много намалява сумата за майчинство?

Благодаря много на отзовалите се!

# 437
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте. Моля да ме извините, ако е задаван този въпрос.
С много рискова и тежка бременност съм, след няколко загуби, инвитро и дълга борба. В момента съм в болничен и съм в девета седмица.
Разбрах, че имам право на 180 календарни дни болничен за една година. Тъй като миналата година 2022) съм ползвала 24 календарни дни, сметнах, че тези 180 дни ще ми изтекат към началото на юни. По термин трябва да изляза в отпуск за раждане и майчинство (45-дневния - нали е толкова все още?) в началото на юли.
Мога ли да си пусна платения годишен отпуск за целия юни, за да запълня “дупката”? Това, че ще съм в болничен от началото на годината до края на май не ми намалява полагаемите дни платен годишен отпуск, нали?
Също лекар ми каза, че ако си пусна отпуск или се върна на работа, много ще си намаля парите за майчинство, което не ми звучи логично. Така ли е или докторът бърка нещо? Не е ли болничният това, което най-много намалява сумата за майчинство?

Благодаря много на отзовалите се!

Дните от юни 2022 не влизат в тези 180 дни, защото има прекъсване.
Може да си пуснеш отпуска, не е проблем.Отпускът или връщането на работа няма да ти намалят майчинството.

# 438
Здравейте.В момента съм първа година по майчинство.Налага се да напусна основната си работа на 8 часа,но имам и втори работодател на 4 часа.От счетоводството ми обясниха че не е проблем за получаването на втората година майчинство.Така ли е или ще има някакво намаления и няма да е сумата от 710 лв.?

# 439
Върнах се след майчинство за десет дни,заради заплатата. Обаче има някаква заместничка в деловодството и хич не ме знаеше. Та утре ще ходя да видя какво става - въпросът е нали трябва да ми дадат договор с повишената заплата ( тя се вдигна два пъти докато ме нямаше) ?

# 440
Здравейте БГ мами! В момента съм бременна в 6-тия месец и както предполагах - ще се наложи да родя в чужбина.
Към момента съм осигурена и по майчинство с първото ми дете в България - детето е на 1,6 месеца в момента, а терминът ми е май 2023, т.е. тогава ще бъде на 1 , 9-10 месеца.
Въпросът ми е следния:

Как се заявява майчинство в България при раждане в чужбина?
Изпратих близка да попита, но не са й дали много детайлна информация - едната служителка казала за някаква комисия, а другата казала, че с акта за раждане от чужбина се ходи при личната лекарка в България, която издава болничните листове. Попитах личната ми лекарка, тя нямаше никаква идея - трябва ли да има и вече издаден български акт за раждане на детето или само с чуждестранния, трябва ли да й представя някакви епикризи?

Сърдечно Ви моля ако някой е преминал през това  - да ми разясни! Тук или може по мейл, както е удобно, раждането ще е в страна извън ЕС. 
qnaqna175@gmail.com

# 441
Привет!
Ще подготвям документи за втора година майчинство.
Изтеглих си приложение 7 от сайта на НОИ ,ще погледна за образец на молба за отпуск,но питането ми е свързано с датите от -до.
Прочетох това: Втората година е периодът, който започва след изтичане на първите 410 дена и завършва точно на втория рожден ден на детето.
Родих 7 дни след термин,сега първата година остатъка до 410-ят ден ми е от 5/5/22 -4/2/23г
410 дни са точно до 3/2/23г,бебето е родено на 11/2/22г
От кога започва да тече майчинството и кога приключва ?
Благодаря предварително!

# 442
Щом знаете първия период, то вторият започва от следващия ден.
Този период се води до двегодишна възраст на детето, т.е включва и деня, в който детето прави две години

# 443
Извинявам се предварително за дългия пост. Цитирам си първоначалния пост с последващи пояснения
Скрит текст:
Здравейте! Някой може ли да ми разясни малко, че ми е много объркано са го сметна. В майчинство втора година бях до 17.12, като вече имам превод за него 448.42лв. Обаче на 09.12 излязох в 45 дневен болничен преди раждане, което ще е живот и здраве януари. Тези дни между 09.12 и 17.12 трябва да си ги приспаднат при превода на 45 дневния ли? И всъщност колко дни и на каква стойност трябва да приспаднат? Понеже не знам как да ги сметна, като всеки месец са различен брой дни, а майчинството е еднакво. Знам че ще този промеждутък ще трябва да се изплатят 50%, но от каква ставка? 🤔🤔 Изобщо не съм наясно.
След 17.12 до края на декември трябва да ми изплатят 7 работни дни, нали така? Тях обаче на каква ставка да ги смятам? При положение, че нямам прекъсване на майчинството, правилно ли е да гледам ставката на предишния 45 дневен от 2020г и да очаквам същото заплащане и сега?
Знам, че при породените НОИ понякога грешно преизчислява майчинството за второто дете и искам ако мога да се ориентирам сама от сега.
Извинявам се за дългия пост, дано съм го написала разбираемо.
Звънях в счетоводството ни, пусната ми е декларацията за промяна в обстоятелствата, но поради боледуване на счетоводителката е забавила малко болничния, който е подаден към края на декември. Няколко дни ми седеше в сайта на НОИ, че се обработва, сега гледам. Че вече е платен, НО   е пълно мазало. Опитвах няколко дни да се свържа с тях по телефона, но не желаят да вдигнат, а аз всеки момент трябва да родя и не мога да им ходя на крак точно сега.
Първо- изобщо не е отразено застъпването между майчинството и 45 дневния болничен, дните между 9.12 и 17.12 са изплатени предварително с майчинството за декември.
Скрит текст:
След това получавам превод, който е за 13 рд (тоест все пак от 09.12 до края на годината), който обаче е на съвсем различна ставка, която е с около 5лв по-ниска, от тази която съм получавала за първата година на голямото дете.
Скрит текст:
И вече се обърках тотално, сега тази разлика в парите дали се получава, поради застъпването на майчинството да си правят изравнение и от другия месец да си очаквам старата ставка или нещо е объркано тотално? Правя някакви сметки, ама не мога да ги докарам никак. Има ли някакъв срок, в който да реагирам, за да оправим грешката ако е при тях проблема, за да не си остане така?

Сега се чух с НОИ, трябвало освен декларацията дето съм подала за промяна в обстоятелства, да се подаде още някаква по чл54 (до колкото разбрах заради нея не са преизчислили), ама това е декларацията, която съм подала при работодател. По телефона пък ми казаха, че не излизала ставката изобщо при тях и не можела да ми каже нищо по този въпрос. Супер несериозно...

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 10:45 от Малечка90

# 444
Здравейте,
Миналата година смених работодател и ми бяха изплатени около 20 дни платен неизползван отпуск. Въпросът ми е тази сума добавя ли се към общата сума от доходи за последните 24 месеца при изчисляване на майчинството, или не?
Благодаря!

# 445
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Миналата година смених работодател и ми бяха изплатени около 20 дни платен неизползван отпуск. Въпросът ми е тази сума добавя ли се към общата сума от доходи за последните 24 месеца при изчисляване на майчинството, или не?
Благодаря!

Не. Върху нея се дължи само данък.

# 446
Колко време след раждането на детето се подават документи за детски?и какви документи трябва да нося

# 447
  • sofia
Здравейте,

Имам няколко въпроса:
1. Детето ми е на 10 месеца в момента. Кога трябва да подам на работодател документи за втората година майчинство?
2. Не съм сигурна дали искам да продължа да работя по принцип при същия работодател. Мога ли да напусна по време на майчинството? Ще продължа ли да вземам майчинство в такъв случай?
3. Какво губя, ако напусна сега, а не след като минат двете години майчинство?
4. Представлявам ли разход на работодателя докато съм в майчинство и какъв? И в този смисъл честно ли е да напусна като минат двете години майчинство, а не по-рано, ако вече съм решила, че не искам да работя при него?

Благодаря преедварително на отговорилите!:hibiscus:

# 448
Здравейте, имам заплетен казус. Дълго време работих в чужбина извън ЕС. Бременна съм в 4 месец.Нямам стаж и осигуровки тук. Почнах фиктивно работа на 03.01. Плащам сама осигуровки. АГ иска да ми издаде болничен, който няма да ми се заплаща. Искам да знам така НОИ плаща ли ми осигуровките или аз трябва да продължавам да си ги внасям. В този случай какво майчинство ще получавам.Моля да ми пишат момичета, които са били в моя случай , а не гадаения и упреци , като"какво си внасяла, пък искаш' Благодаря.

Защо не си платите за правен анализ на полезните ви ходове от професионалист понеже от много питания по форумите може да подарите на държавата парите ви за осигуровки. Аз казвам, че ще получавате по 200лв. на месец за една година социално майчинство(ако покривате изискванията за него, не ги знам какви са), при така описаната ситуация ако не се признае стажа ви в чуждата държава. Много късно сте се сетила да се подготвяте за майчинството, то не е направено да работи с 5 месеца осигуровки - 24 месеца облаги.

Е аз не съм момиче и не съм във вашата ситуация, така че може да игнорирате коментара ми и да действате по плана си.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 15:58 от atom3

# 449
Здравейте БГ мами! В момента съм бременна в 6-тия месец и както предполагах - ще се наложи да родя в чужбина.
Към момента съм осигурена и по майчинство с първото ми дете в България - детето е на 1,6 месеца в момента, а терминът ми е май 2023, т.е. тогава ще бъде на 1 , 9-10 месеца.
Въпросът ми е следния:

Как се заявява майчинство в България при раждане в чужбина?
Изпратих близка да попита, но не са й дали много детайлна информация - едната служителка казала за някаква комисия, а другата казала, че с акта за раждане от чужбина се ходи при личната лекарка в България, която издава болничните листове. Попитах личната ми лекарка, тя нямаше никаква идея - трябва ли да има и вече издаден български акт за раждане на детето или само с чуждестранния, трябва ли да й представя някакви епикризи?

Сърдечно Ви моля ако някой е преминал през това  - да ми разясни! Тук или може по мейл, както е удобно, раждането ще е в страна извън ЕС. 
qnaqna175@gmail.com
Здравейте.
Преди няколко месеца минах подобна процедура. Първо трябва да извадите бг акт за раждане. Всъщност, това е по-сложната процедура, особено ако го вадите от разстояние и няма да се връщате в Бг. След това с акта за раждане и няколко други документа, посочени в чл. 48 от наредбата за медицинската експертиза, личният лекар издава болничните със задна дата като задължително вписва в тях, че раждането е в чужбина. Ще ви трябва и официален документ с термина, като това може да е амбулаторен лист от бг гинеколог ако сте посещавали, или трябва да е вписан в епикризата от раждането, или някакъв друг, който да послужи за издаването на първия болничен. На мен ми отне 5 месеца до  приключване на процедурата. Ако имате въпроси, ще се раздвам да помогна.

Общи условия

Активация на акаунт