Майчинството счетоводно - 94

• 37 008
  • 746
  •   1
Отговори
# 420
И аз щях да питам за майчинството сега  защото по едно време говореха и нещо бяха гласували да се обвърже с МРЗ... Явно нищо не са направили там.

Да попитам друго нещо. Началото на март ми свършва майчинство 2ра година. Бременна съм в 3м в момента, тогава ще съм 5м. Връщане няма как да стане защото и огромно натоварването и чакам вече ЖК да ме запишат тези седмици и казаха, че заради тромбофилия/ гестационен диабет най-вероятно ще ме водят и рискова бременност. Въпроса ми е може ли от датата веднага слез 2 РД на детето за изляза болнични или по-рано е по-добър варианта, за да не ме задължат да си я взема? Няма да ми се изгърми отпуската от предните 2 години нали? Другото което е, ако пусна отпуската и само 1 ден се водя на работа (имам през тези 2г подписвани актуализации на РЗ), заплатата ще се актуализира автоматично нали? После ако изляза болничен месеците до раждането на сумата,която ще взимам от болничния ли ще  се смятат при изчисляване на майчинството или сумата,на която ме осигурява работодател?
Няма такова нещо като "изгърмяване" на отпуска.
Какви са тези актуализации на заплатата?
Отпуската се изчислява на база месец с 10 отработени дни.
Така, че за да се възползвате от актуализациите трябва да работите 10 дни.
Не числя, че от някъде ще може да се формира сума, на която да осигурява работодател, освен ако не се ползва платен годишен отпуск. Но това няма да е за много месеци и не знам дали ще окаже значително влияние върху последващия размер на сумите от НОИ.
С ПИК на НОИ може да си сметнете сумите от НОИ.

Там където работя за последните 2 години имаше 3 вдигания на заплатата и за всички има подписани анекси към договора от мен и работодател. Знам, че отпуската е на база заплатата ПРЕДИ да изляза болничен и след това майчинство независимо от анексите, които са подписани. И аз това се чудя, кой е най-подходящия вариант. Нямам обаче приятелки на работа в същата ситуация като мен. Те се върнаха и веднага ги задължиха да си вземат отпуската, за това питам дали може да ми я изгърмят като и мен задължат да я пусна независимо от това,че съм бременна и няма скоро да се връщам там. А пък за няколко дни само да подавам началото на март за промяна на обстоятелствата няма смисъл. Просто искам да знам какво може и не може да се случи, за да знам и аз какво да правя. За мен най-добре би било да запазя отпуската и после след другото майчинство като се върна тогава чак на куп.

# 421
Как ще те накарат да си платена отпуска, а ти ще си болничен?
Няма такова нещо.

# 422
Как ще те накарат да си платена отпуска, а ти ще си болничен?
Няма такова нещо.

Това исках да знам. Дали могат да врътнат някакъв номер защото от централата са нормални, но на място на локацията шефовете (няма как директно да пратя на счетоводството в централата болничния,,нито да го занеса, нито получавам какъвто и да е било входящ номер) са шампиони по прецакване на документи. Ако не го пратят към централа ш следователно към НОИ, а само от лекар е подаден... Както и да е. Ще ги видя тези топ работодатели какво ще свършат като стане времето.

# 423
Не стават така тези неща с прецанкването и с губенето на документи.
Това да не е някаква рулетка - този месец нареждаме имената на Иванка, Пенка, Марийка, Стоянка, та която се падне.
Много готино хем си имаме жени, които са защитени от закона, хем ще ходим на кафе и сладни в НОИ.

# 424
Здравейте, някой знае ли на коя дата ще изплащат втората година майчинство за януари? В сайта на НОИ не излиза.

# 425
  • София
Вероятно 2-3ти февруари ще е преводът за януари.

# 426
Здравейте,
Искам да попитам - тъй като искам да се върна максимално бързо на работа, мога ли да не ползвам 45 дни болничен при раждането и колко най-рано мога да се върна на работа след раждането? Задължително ли е да се ползва до месец 6ти?

# 427
Здравейте,
45 дневния преди раждане който се дава не е задължителен.

# 428
Здравейте. Как се смятат тези 45 дни? От термина по последна редовна менструация или някоя друга дата, която лекарят определя?

# 429
Здравейте, имам заплетен казус. Дълго време работих в чужбина извън ЕС. Бременна съм в 4 месец.Нямам стаж и осигуровки тук. Почнах фиктивно работа на 03.01. Плащам сама осигуровки. АГ иска да ми издаде болничен, който няма да ми се заплаща. Искам да знам така НОИ плаща ли ми осигуровките или аз трябва да продължавам да си ги внасям. В този случай какво майчинство ще получавам.Моля да ми пишат момичета, които са били в моя случай , а не гадаения и упреци , като"какво си внасяла, пък искаш' Благодаря.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 14:19 от rosica456

# 430
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, имам заплетен казус. Дълго време работих в чужбина извън ЕС. Бременна съм в 4 месец.Нямам стаж и осигуровки тук. Почнах фиктивно работа на 03.01. Плащам сама осигуровки. АГ иска да ми издаде болничен, който няма да ми се заплаща. Искам да знам така НОИ плаща ли ми осигуровките или аз трябва да продължавам да си ги внасям. В този случай какво майчинство ще получавам.Моля да ми пишат момичета, които са били в моя случай , а не гадаения и упреци , като"какво си внасяла, пък искаш' Благодаря.

Нищо заплетено не виждам тук.За първите три дни от първичния болничен ще платиш всички осигуровки.След това, ако са продължителни болнични, при които няма прекъсване, ще плащаш само здравните осигуровки всеки месец.
НОИ не плаща никакви осигуровки на никой.

# 431
Здравейте, първата година от майчинството ми изтече на 16 декември. Някъде около празниците ми преведоха сума около половин заплата, но за 16-те останали дни от декември (за втората година) не са превели нищо.

За съжаление не си извадих този ПИК номер и сега съм в неведение. Дали знаете при този казус кога бих могла да очаквам превод?

Предварително благодаря!

# 432
За втората година трябва да се подадат пак документи през работодател иначе превод - йок. На първа страница от темата мисля, че пишеше какво точно се подава. Другото което е, че обикновено има забавяне в плащането след това защото работодател има до 10то число следващ месеца на подаване да ги подаде в нои и от там докато обработят... Примерно (от моя опит) подадох ги при работодател март (средата на месеца), обаче пари от НОИ чак юни след 20то число преведоха. Знам, че имаше от работодател гаф (от филиала на фирмата не бяха пратили края на март документите, а чак април), но пак си е 1-2 месеца бавене.

# 433
Здравейте, дали случайно някой е запознат с този отпуск на бащите при раждане на дете. Ако бащата взима примерно бруто 4700лв, обещетението на каква сума ще се сметне на тези, който взима или на максималния осигурителен праг 3400 нещо такова мисля, че беше? Досега мъжа ми не си е взимал болничен или нещо друго и не мига някаква сметка горе долу на си направя. Писах въпрос на НОИ през сайта ама отговор нямам една седмица вече Grinning

# 434
На осигурителния праг, демек на 3400лв. Няма значение колко взима отгоре, осигуряват го на прага.

Общи условия

Активация на акаунт